Starea de fapt
Citind analiza produsa de Cristian Orgonas pe tema salariilor medii in Romania, cetateanul de bine nu poate sa nu se intrebe, bine dom'le, dar cum e totusi posibil ca 80% dintre romani sa castige in medie 702 RON, iar restul de 20% sa castige in medie 3,842 RON ?
Pai nu-i just, pai nu-i cinstit, pai cum e posibil ?!
Romanul mediu, cetatean de bine, are indeobste si raspunsul gratis : e o conspiratie, mondiala, europeana, a evreilor, a tiganilor, a Illuminati-lor, pe scurt, e lumea contra lui. Asa, pur si simplu, spontan si vesnic, fara cauza si fara alt motiv decat interesul pentru propria lui persoana. Lumea e contra lui fix uite-asa, de-a naibii.
Psihologic vorbind, abordarea asta irationala e explicabila. Dupa 50 de ani in care-a fost maltratat cu o ideologie ce pretindea ca lumea, intreaga lume, insasi structura Cosmosului nu mai poate de grija bunastarii lui, odata cu colapsul sistemului se formeaza si ideea ca intr-adevar, lumea nu mai poate de grija lui, dar nu spre bine, ci spre rau. Aceeasi Marie, dar cu palarie de semn schimbat.
Chiar daca-i explicabila, ideea tot irationala ramane. Faptul trist si rece este i se rupe lumii fix in paispce de parerile, nevoile, sperantele si aspiratiile romanului mediu. Faptul simplu si rece este ca nu merita el nici macar atata atentie si agitatie cat sa fie furat, chinuit, nedreptatit. Pur si simplu n-are cine sa-l bage in seama. Ar costa mai mult sa faci o conspiratie a evreilor, ar costa mai mult intretinerea, gazul si lumina la cluburile secrete ale masonilor si asa mai departe decat s-ar castiga de pe urma spolierii romanilor, si in general a prostilor, nesemnificativilor, inutililor si optzecilasutilor din toate tarile, si de toate culorile.
Si, daca tot am ajuns la fapte triste si reci, sa continuam. Faptul este ca din averea produsa de romani intr-un an, o singura persoana produce cam 1-2 procente. Sunt douazeci de milioane de romani care alearga de bezmetici in toate partile, congestioneaza drumurile, ard benzina, "iau cu asalt" pajistile si supermarketurile. Totusi, un singur roman produce cam echivalentul activitatii medii a doua-trei sute de mii dintre ei. Numele lui este Mugur Isarescu.
Omul asta merge in fiecare dimineata la servici, unde ia decizii importante corect. Impactul benefic al sumei agregate a deciziilor lui asupra pozitiei Romaniei in raport cu celelalte tari este de ordinul sutelor de milioane de euro intr-un an. El este numero uno.
Asemanatori cu el mai sunt alti cativa romani. N-am sa-i numesc, pentru ca nu vad rostul, dar ii voi referi per total. In primul rand, de departe in primul rand, tipii din serviciile secrete.
Nu alea despre care ati auzit la televizor, ci alea care nu exista. Romania este principalul exportator de servicii ale serviciilor secrete din lume. Numero uno, noi. Apreciati de beneficiari, extraordinar de buni la ceea ce facem. Ca si acum 30 de ani, de altfel. Castigurile de pe urma acestor activitati, atat direct masurabile in bani cat si indirect masurabile in bani sunt atat de insemnate incat miscarea logica este sa marim, nu sa micsoram bugetul alocat serviciilor secrete. Da, chiar si in detrimentul pensiilor. Stiu ca suna contrar simtului comun, si parerii formate privind la televizor. Este totusi adevarat, si de altfel nu-i prima oara cand adevarul e contrar simtului comun si parerilor de televizor.
Veniturile per spion roman sunt uriase, comparativ cu ceea ce isi inchipuie romanul mediu ca este un venit. Din pacate nu orice loaza poate lucra in domeniul ala, dar avem cativa, si se simte.
Urmeaza ca importanta cei cativa oameni care lucreaza si conteaza in tehnologie nucleara. Cate tari mai opereaza 1.4 GW de putere instalata ? Credeti ca sustinerea orbeasca a Frantei, si cu NATO si cu UE a fost asa, de flori de cuc ? Au nevoie de apa noastra grea, depind de ea. Franta nu si-ar fi putut permite sa se certe cu Romania un deceniu intreg, cum vi se pare chestiunea ?
Nu avem un milion de spioni, si nu avem un milion de lucratori in tehnologii nucleare. Dar nici nu-i nevoie, pentru ca veniturile aduse de fiecare se masoara in milioane, nu in firfirici. Sigur, ar fi bine sa fie mai multi, dar nu orice loaza e capabila de avioane de-astea.
Urmeaza mai departe, in ordine descrescatoare a veniturilor pe capita tehnologiile militare, mai ales de locatie, aerospatiale etc. Credeti ca intamplator cand americanii au descoperit acum cativa ani niste rachete mai avansate decat se asteptau in mainile arabilor primul nume ce le-a venit in cap a fost Romania ? Giroscoape si stabilizatoare inertiale, niste piese pe care le pot produce poate douazeci de tari, intre care si Romania.
Si de-aici incolo lucrurile merg tot mai jos, coboara in atmosfera si apoi pe pamant. Milionul de angajati in industria auto produce per total mai degraba un mare 0, nu la nivel personal cat la nivel de schimburi internationale, adica, valoarea ce-o produc ei, desi semnificativa, abia acopera valoarea ce-o importam anual, sub forma de masini straine. Sigur ca facem automatizari si cabluri la Continental care echipeaza masini nemtesti. Dar fiecare meltean isi cumpara Audi si Mertan si alea, care-s tot nemtesti. Per total deci, 0.
Si ultimii pe lista, cele 16 milioane de oameni care produc pagube. Invartitorii de hartii care mananca in fiecare zi, tocesc pantaloni si pingele in fiecare zi, consuma sapun mai o data pe saptamana si deodorant cand isi amintesc, si drept valoare produc nimic. Faptul c-ai mutat o hartie din sertarul de sus in sertarul de jos nu-i o valoare. Faptul c-ai vorbit niste prostii catre niste copii de gimnaziu crezand tu ca-i inveti matematica nu-i o valoare. Faptul c-ai facut o friptura uscata si-ai scobit dupa niste inghetata nu-i o valoare.
Scriam mai demult despre utilitatea protectiei sociale : tine prostii ocupati, afara din calea celor ce chiar fac ceva util. Asta-i sensul celor 702 lei pe care 80% dintre romani il "castiga" pe post de salar. Nu-i un castig. Ei produc valoare zero sau sub zero. Motivul pentru care primesc acesti bani este ca sa stea dracului la o parte din drum. Ca sa poata Isarescu, spionii, fizicienii, inginerii de inalta calificare sa-si faca treaba.
De asta-i condusa tara prin pomeni electorale : pentru ca marea majoritate a populatiei e prea tampa ca sa aiba ceva de spus care sa duca o farama de utilitate, sau sa merite o farama de atentie. De aici vine "dispretul" si "dezinteresul" autoritatilor : din faptul simplu ca o buna majoritate a romanilor nu merita nici interes nici respect.
Pentru ca nu stiu, pentru ca nu inteleg, pentru ca nu pot, pentru ca nu fac. Sigur, ei isi inchipuie ca stiu, ei isi inchipuie ca inteleg, ei isi inchipuie ca pot - ceea ce-i de departe cel mai socant dintre toate, cum pleazna sa-ti inchipui tu ca poti fara sa faci, nici o singura data, nimic - isi inchipuie ca si fac. Foarte bine, daca-s asa de capabili sa-si inchipuie, lasa-i atunci sa-si inchipuie ca muncesc, ca sunt platiti, ca voteaza si ca conteaza.
Pentru ca asa functioneaza pana la urma jocul de sah care-i in fapt mult iubitul capitalism : iti rupe mana si te bate cu ea peste gura pana ceri apa rece.
Dar nu-i o conspiratie a minoritatii contra majoritatii. E o conspiratie a fiecarui prost contra lui insusi.
Wednesday, 7 April 2010
realizezi ca astfel de articole nu-ti fac bine ca politician, nu? :D
Wednesday, 7 April 2010
Ca sa ne lamurim: jumate spre patru treimi din aia 20% ramasi sunt birocrati pusi de partide pe post.
Wednesday, 7 April 2010
măi, cam acelaşi lucru am spus şi eu, ref la articolul lui khris, dar în cu totul şi cu totul alte cuvinte :)
http://www.concediaza-ti-seful.ro/2010/04/succesul-inseamna-matematica-pura-si-simpla/
Wednesday, 7 April 2010
Stii cum e la noi. Hai sa ne plangem de mila, ca asta stim sa facem cel mai bine! Bocitoare! Binenteles ca-s altii vinovati de neajunsurile noastre! Cine altcineva?:D
Wednesday, 7 April 2010
@Daimon, realizezi ca astfel de articole nu-ti fac bine ca cetatean al acestei tari? exprimi brutal de concret realitatea romaneasca, Mircea.
Wednesday, 7 April 2010
@dAImon Ma bucur de avantajul indoielnic de-a-mi permite sa-mi permit.
@Dr.A Neah. Nu zic ca nu exista aia de care vorbesti tu, dar nici vorba de 4/3.
@Stefan Murgeanu Pai stii cum devine chestiunea : ori mintile de geniu gandesc la fel, ori idiotii rar vad lucrurile diferit.
@Luisa Nici macar nu-i asa specific, cred ca-i universal umana chestia : cum, eu sunt de vina ca-s gras, ca-s un ghibol lenes ce sade toata ziua ? Nu se poate. McDonalds e de vina.
@Mikael Eon Am si eu momentele mele :p
Wednesday, 7 April 2010
pai 4/3 maxim!
Ca ala care a bagat 4/3 si a ramas sa-si admire cat de lung ii restul ramas pe afara.
Wednesday, 7 April 2010
Ce zici tu era valabil in 1999. Jumatate spre trei-sferturi.
Situatia s-a modificat mult, ia la purecat listele cu functionarimea prin ministere si ai sa vezi clar si cu ochiul liber separatia profesionisti-sinecuristi.
Wednesday, 7 April 2010
toti cei din primarii sunt inclusi in aia 20% cu salarii mari
Wednesday, 7 April 2010
Ei, iau pe dracu aia "din primarii" o mie de euro salar. Poate cativa prin municipii, da-n rest, cucu.
Wednesday, 7 April 2010
sa-nteleg ca in opinia ta 80% din romani sunt sub influenta efectului Dunning-Kruger? unskilled and unaware of it?
io's de acord in principiu, da' imi pare un fel de gross overestimation, si pana la urma de unde dracu rasar restu de 20%? hibrizi modificati genetic?
Wednesday, 7 April 2010
Mandatory public education, poate.
Sau internetul
Sau cine stie ?
Dar clar ca proportiile sunt alese absolut la plezneala, n-am stat sa fac determinari statistice pe tema. 80-20 e asa, un fel de mema.
Wednesday, 7 April 2010
Sti regula aia ca 80 la suta din 20 la suta din lucruri sunt fie mai mari decat 20 la suta din restul fie mai mici de 80 la suta din restu fie semparte la trei fie multimea vidra.
Thursday, 8 April 2010
Mai verifica ....
in final de 2006 functionarii publici aveau in medie 411 euro net lunar...
in final de 2007 functionarii publici aveau in medie 640 euro net lunar...
Thursday, 8 April 2010
@dadatroll Nu stiam de multimea vidra.
@Dr.A Nu acolo-i obiectia, ci in proportia de sinecuristi, mai ales la nivel inalt, adica unde-s salariile mari.
Titlul "functionar public" are un sens in ars in Romania, definit in 188/1999, art 3-2 : "Functiile publice sunt prevazute in anexa la prezenta lege. Anexa poate fi completata prin hotarare a Guvernului." Si-n anexa ai trei categorii, si anume I. Aparatul Guvernului si al Parlamentului ; II. Aparatul propriu al ministerelor si al celorlalte organe centrale ; III. Servicii descentralizate ale ministerelor si ale altor organe centrale din unitatile administrativ-teritoriale. Nici poveste deci de primarii. Si chiar in aceste conditii, 640 de euro nu-s o mie.
Thursday, 8 April 2010
pâna pe la jumatatea articolului nu mi-am dat seama unde bati: va fi oda sau pamflet?
mi-a placut cum ai sucit-o, caragialiceste. fain!
Sunday, 12 September 2010
Observatii juste despre care te gandesti ca nici nu merita exprimate pentru ca cei despre care vorbesti oricum nu inteleg iar restul oricum stiu. :) sau :(
Fara a avea ca scop contrazicerea trebuie subliniat ca mutatul hartiilor din sertartul de sus in cel de jos, uneori, este o activitate care participa totusi indirect la plus valoarea economica.
Sunday, 12 September 2010
@kokofifi Dar mersi.
@Bogdan Popa Asta nu-i niciodata un motiv pentru a nu scrie. Lasa sa fie.
Si-n rest, cum ?