Sa ridem cu prostii si hotii

Tuesday, 30 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

E chestie delicata asta cu managementul unui proiect pe internet, pentru ca vreo cincizeci de ani de dezvoltat software pe principiu "for dummies" a creat o convingere larg impartasita in massa consumatorilor : oricine are impresia ca "poate si el".

Chestia e la rigoare adevarata, oricine "poate si el" sa fie antreprenor online, manager de proiect (propriu) online scl exact asa cum oricine "poate si el" sa faca sex vineri seara : de unul singur. In nemarginita-i mizericordie Divinitatea a acordat fraierului consumatorului omului abilitatea asta de-a si-o freca singur, in speranta ca poate va fi fericit, sau daca nu, macar linistit, si pentru ca Pascal sa poata mai apoi observa ca toate relele lumii vin din faptul ca fraierul consumatorul omul nu poate sedea linistit pe un scaun.

Din nefericire, chiar daca "poate oricine" totusi nu oricine poate. Sa luam un exemplu concret : hotul cel care se teme de furat (si care se intimpla sa fie si-un mincinos notoriu, si principalul infulecator de chiftele din toata massa de consumatori - aia mai recenta cu "legea" care se "publicase" da' de fapt era doar proiect si... poate de la anu' e chiar antologica - da' sa trecem peste pe moment) are, mai nou, un "logo".

Niste tipi care pesemne au inteles destul de fragmentar si aproximativ cum merge chestia pe Internet s-au gindit ei cu capul lor c-ar fi o miscare excelenta sa "creeze putintica controversa", sau mai pe intelesul consumatorului sa faca niste scandal... folosind acelasi font, pentru un logo propriu. Ilustratii :

logos

Bineinteles ca al din stinga se da de ceasul mortii, omitind observatia de bun simt ca logo-ul lui foloseste un logotip (aka font) care-i la liber, si n-are cu alte cuvinte licenta sa incerce sa-i impiedice pe altii sa-l foloseasca si ei, eventual in acelasi scop : sunt cel putin la fel de indreptatiti cit si dinsul.

Asta nu inseamna ca ai' din dreapta sunt in regula (bineinteles), dat fiind ca au copiat si combinatia de culori si asa mai departe. Nici vorba de "in regula", doara ne gasim in Romania, si daca-s doi apai atunci clar ca unu-i prost si celalalt e hot. Eventual cu schimb de locuri, ca alte roluri nu se invata la scoala si alte costume oricum nu se gasesc la magazie.

Dat fiind ca-i destul de clar cum si de ce ai din dreapta-s hoti, hai sa intram putin in detalii explicative ca de ce e al din stinga prost. Si anume, printr-un exemplu. Printr-un exemplu propriu.

Are Trilema logo ? Pai depinde. Daca va pare Arial de 24 un logo, atunci da, e un logo. Oare intimplator a ales cetateanul Popescu (care, sa notam, nu se pricepe la de-astea, bun ?) un logo "alb" atunci cind si-a facut blog in tara prostilor si-a hotilor ? Probabil ca intimplator, da. Si daca tot suntem aici, probabil ca din narcisism dezlantuit il sustine cu imagini cu propria persoana, nu din cauza ca alea nu se prea pot fura (cel putin nu asa usor, nu intelegeti ca pun la indoiala talentele de ciorditori ale internautilor romani, departe de mine gindul).

Probabil ca pur si simplu nu i-o dat prin cap, in naivitatea si lipsa lui de experienta, ca se vor gasi sigur niste cetateni care sa-i fure tema, s-o recodeze si s-o foloseasca dinsii. Pur si simplu nu si-a inchipuit ca-s posibile chestii de-astea (Apropo, pentru cei ce-mi semnalati cazuri : va multumesc, dar nu pot spune ca ma intereseaza cine stie ce : in primul rind pentru ca majoritatea o fac din necunostiinta de cauza, ca s-au gasit niste jmecheri s-o puna antedatata - sa vezi minune, fix cu o saptamina inainte de data primei aparitii a Trilemei - pe ceva site de "teme wordpress", si-n al doilea rind ca fix fis, zau asa).

Probabil.

Da' este si posibil ca diversi experti locali mai au multi kilometri de mers in genunchi pina sa ajunga trenul asta din urma. Este ?

PS. Ca bonus (de-aici) :

Ce ne intereseaza, si chestii pentru care poate (nu bag mana-n foc, si sigur nu toti, dar de la caz la caz unii) am fi dispusi sa platim sunt articole de-o anumita natura si factura.

Articole de autor. Articole adica, asa cum scriu eu. Cam ce credeti ca s-ar intampla daca maine Jurnalul National imi suteste un articol din arhiva si-l publica ? Pai, o buna parte din cititorii lor ma citesc si pe mine, si vor rade de ei. Restul cititorilor vor afla ca ba… da’ io de ce ma complic cu furturile Jurnalului, cand pot veni direct la sursa ?

Pe scurt, JN nu ma fura pe mine nu din ceva considerente etice, ci pur si simplu pentru ca eu sunt mai puternic decat ei, si singurul rezultat al plagiatului ar fi c-ar pierde cititori, catre mine.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

 1. vag pe temă, am tras f'o două şocuri când am constatat că tema mea se regăseşte şi la alţii care scriu în română (noaptea iguanei şi world changed); mi se părea că-s aşa unic & shit ..

  mă tot tentează o temă custom, da' să-mi fac una de la 0 singur e ca şi cum m-aş împuşca singur în picior

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 1 December 2010

  Nu-i asa mare chestie de facut o tema mei.

 3. yeah, it'd be easy if I knew what I was doing

 4. Mircea Popescu`s avatar
  4
  Mircea Popescu 
  Wednesday, 1 December 2010

  Hahahah cam asa ceva.

  Da' totusi, cum propui sa afli, prin iluminare spontana ? Ma rog, afara de cazul in care nu te prea intereseaza, bineinteles. Dar daca te intereseaza, practic tema se compune dintr-un single.php care tipareste pagini individuale, un comments.php care tipareste comentarii (pe toate paginile), si eventual un archive.php categories.php etc. Asta pentru modificarile dure, chestiile usoare (culori, fonturi etc) se pot face direct din styles.css.

 5. sunt curios unde va gasi muie asta de munca, ca oricum nici el nici arhi numai au reclame pe blog.

 6. Mircea Popescu`s avatar
  6
  Mircea Popescu 
  Thursday, 17 March 2011

  Nu se mai sapa santuri ?

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.