Nu-i mai injurati pe moldoveni.

Tuesday, 30 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Alaltaieri au fost alegeri in Republica Moldova, fosta Basarabia. Exit poll-urile dadeau fara exceptii comunistii (pro-rusi) pe primul loc, asa incit victoria acestora, chiar daca absolut indigesta politic intereselor Romaniei, cit si absolut jignitoare aspiratiilor (sa fim cinstiti, mai degraba retorice) romanilor, nu ar fi trebuit sa suprinda. Micuta republica are de altfel o buna traditie politica pro-comunista, chiar mai apasata decit Romania, singurele doua state de dupa Cortina de Fier care par sa-si regrete activ si lacrimos jumatatea de secol de viol zilnic cu aroma de pasol na turbinca.

Rezultatele numaratorii au socat in schimb pe toata lumea prin distanta imensa dintre comunisti si alternativa democratica. Patruzeci si ceva fata de douazeci si ceva de procente, chiar daca primul ceva e mai apropiat de nimic si ultimul ceva e aproape de treizeci tot ridica sprincenele lumii. Ca rezultat, specialistii romani calificati la locul din fotoliu in diverse domenii de inalta specializare precum procesul electoral din statele si teritoriile invecinate au intrat in obisnuita emisie opiniativa.

"Moldovenii", prin care se inteleg deci locuitorii Republicii Moldova, indiferent daca-s etnici rusi sau etnici romani, sunt brusc descoperiti niste lenesi, niste jegosi, niste mizerabili, niste profitori care nu intretin relatii cu dragii de noi decit intr-o incercare de-a merge la munca in EU (aceasta dorinta de-a munci nu vorbeste insa, in ochii "expertilor" de-o zi, nici intr-un fel in favoarea respectivilor) si asa mai departe. "Moldovenii", cei care pina mai ieri erau fratii nostri drepti, prin aceea ca si-au permis sa voteze partidul comunist intr-un procent ceva mai mic decit am votat noi seful partidului comunist propriu (mai tine minte cineva cit a avut Mircea Geoana acu' un an de zile ?) au devenit dintr-o data ultimii oameni.

Este ca-i bizar sentimentul de fratietate astfel inteles ? Eu credeam, in nauca mea naivitate ca rudele ti le da Domnul, nu ti le alegi dupa pasiuni si interese comune. Alea-s amantele, pe care ti le alegi dupa opinii si gusturi asemanatoare, nu fratii. Probabil ca n-am inteles eu ceva.

Da' nu-i nici o rusine, ca nici stimatele efemeride cu opinii n-au inteles citeva chestii. Prima, ceva mai putin importanta, mai degraba un amanunt acolo, este ca de la 60 de mandate la 5 aprilie 2009, PCRM a scazut la 42 de mandate la 28 noiembrie 2010. In parlamentul lor de o suta de locuri, comunistii au pierdut aproape un sfert din reprezentare. Este ca-i un amanunt interesant ? Ca in mod suspect primavara trecuta nu facea nimeni icter ca-s niste comunisti jegosi si nu cerea nimeni sa-i desfratim. Deh, se mai schimba curentele de opinie.

A doua chestie, si de departe mai importanta : Kremlinul a bagat cam aceeiasi bani in sustinerea PCRM alaltaieri in Republica Moldova pe care i-a bagat si-n influententarea opiniei publice sustinerea candidatului partidului comunist roman, Mircea Geoana. Cu diferentele ca Moldova este o tara mult mai mica decit Romania, cu o populatie mult mai saraca si, aparent cel putin, mult mai principiala : PCRM n-a atins in Moldova procentele lui Mircea Geoana in Romania.

Este ca-i mult mai interesant sportul asta al aruncatului cu opinia atunci cind ne si obosim sa cautam niste informatii pe care sa judecam, macar ca o garnitura pe linga fiertura cam sleita de opinii si reactii emotionale, scoase din capete cam intunecoase care totusi "stiu ele mai bine" ?

Sincer va spun ca mie imi sunt foarte simpatici cetatenii care isi expun "parerile proprii", pareri la care au ajuns prin procese emotionale, fara nici un fel de amestec al ratiunii. In exact aceleasi moduri si din exact aceleasi motive pentru care-mi sunt foarte simpatici si pestii de acvariu.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

21 Responses

  1. Avem informaţiile.
    Dar asta nu înseamnă că am să dau gir unor rusificaţi, adică ţara aia care ne-a distrus sistematic orice mai aveam al nostru pe lumea asta. Asta referindu-mă strict la mine. Desigur, mai sunt şi alţi emoţionali pe lumea asta, au şi ei motivele lor.
    Mă bucur enorm că nu sunt o maşină de mestecat trenduri şi corectitudini politice. Iar dacă ai fi fost cu adevărat corect cu mine, ai fi ştiut că moldovenii nu mi-au fost vreodată fraţi, amici sau, pana mea, simpatici. Ba din contră. Asta apropos doar de faptul că eu nu am să ţin cu Universitatea Craiova dacă va câştiga campionatul :)
    Părerea mea.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 30 November 2010

    Apai acuma io nu contest propriile tale sentimente pe tema, da' zic ca asa, in general, romanii par sa-i considere pe cei de peste Prut frati, da' nu de ieri-de azi, de ceva secole. Cel putin din ce-a ajuns si pina la mine.

    Vorba-i urmatoarea : sa zicem ca ai o sarcina foarte grea. Uite de exemplu, ai facut un atac cerebral. Ca se mai intimpla, nu e chestie ca ai aprins tu in toata duminica luminari la biserica sa-ti dea domnu' un atac cerebral. Pur si simplu mergeai pe drum in treaba ta, sau sedeai cu nevasta, sau ce faceai, si dintr-o data jbang. Pleosc. Stii cum e apoplexia, subiectiv ? Cam ca si cum iti trage unu' peste cap cu un obiect mare si foarte greu, da' fara sunet si fara durere. Si ma rog, fara miscare, ma-ntelegi tu.

    Ei, si-acum, mai ales daca-i primul, chestia este ca ai in principiu sanse sa te recuperezi complet. Masa cerebrala are o proprietate zisa plasticitate, care inseamna ca-i foarte capabila sa inlocuiasca functiile pierdute, retrasindu-le pe noi legaturi neuronice.

    Dar, si aici e marele dar, aceasta retrasare, aceasta recuperare nu poate avea loc decit prin efort. Trebuie, cu alte cuvinte, sa misti membre pe care nu le poti misca, ca sa ajungi sa poti sa le misti mai incolo. Asta-i sarcina cea grea. Daca nu le misti, ca rezultat al paraliziei ele se vor atrofia incet-incet.

    Fiecare om ajuns in pozitia asta are de facut o alegere foarte dificila. Unii nu mai au chef de viata, zac in pat si-n cele din urma mor. Altii se chinuie, luni si luni de zile nu fac altceva decit sa incerce sa umble ca sa poata umbla iar, sa vorbeasca, sa stringa pumnul, de-astea. Chestii de baza, cu care se distreaza copiii la sase luni.

    Ei, si sa zicem ca un cetatean oarecare a ajuns, dupa vreo trei luni de eforturi disperate dar sustinute, in pozitia in care abia-abia, cu doua cirje si o persoana care sa-l sustina, poate merge. Sigur, chestia asta nu-i mers dupa estimarea oricarui balerin, precum si a oricarui pusti de liceu care fuge de la ore. Dar, dupa cuvintul medicilor, si fata de realitatea cruda ca acum trei luni nu se putea nici macar intoarce de pe o parte pe cealalta in asternut, e un progres imens. De fapt, doctorii zic ca a trecut de jumatatea drumului spre recuperare.

    Apai in conditiile astea, sa vina baba Leana si sa-i spuna omului ca ce se tot chinuie el acolo de-a-mpulea, nu vede ca oricum si dupa trei luni de umblat tot nu umbla mi se pare putin exagerat.

    Mai ales pentru ca cine pula mea e baba Leana, si ce-o califica pe ea sa aiba o opinie pe tema asta ?!

    Nu zic ca esti tu baba Leana, ca sa ne intelegem, ca nu-i cazul (si daca urmaresti argumentatia observi fara indoiala ca asa o interpretare ar insemna sa fac exact ce descriu). Da' nu poti cred sa negi ca sunt tot soiul de timburuci care vorbesc tot soiul de prostii, si banui ca iti poti inchipui cam care-i sentimentul sa le citesti cu ochii moldoveanului. Banui ca-ti poti inchipui pentru ca imi pare ca esti destul de batrin cit sa-ti amintesti impresia pe care ne-o faceau noua aceleasi abordari venite din partea fratilor nostri vestici prin 1992, asa.

  3. Aprecierile alea cred că sunt valabile şi azi.
    Cât despre moldoveni, să spunem că după zeci de ani nu s-au trezit din atacul cerebral, pe care mi-l descrii ca ălora care nu ştiu mai nimic pe lumea asta. Bun. Oricum, demonstraţia este brici şi se aplică.
    Păi, dacă sunt zeci de ani şi nu se trezesc, asta nu face din ei un eşec medical? Sau, na, politic şi social?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 30 November 2010

    Depinde cum ne percepem istoria. Daca suntem un neam prasit cindva prin 1700, asa cum sustin unii, atunci da, probabil ca ai dreptate. Daca in schimb suntem un neam prasit inainte de sosirea lui Traian, atunci nu poti avea dreptate, ca la nivelul mileniilor cincizeci de ani nici nu se vad.

    Care-ti suride ?

  5. Bre om, vezi că am mai explicat la mine una sau alta, e greu să ţin aceeaşi discuţie. Cum facem, alegem unul şi mutăm totul aici? :))

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 30 November 2010

    Pai n-am idee lol. In principiu ar trebui sa divearga si se separe natural pe subiecte.

  7. mai e o chestiune-chestioara acolo. Perceptia noastra despre comunism: foamete, cozi la paine, securitate, represalii ideologice e una si perceptia basarabenilor e complet diferita. Sa ne amintim ca respectivii au trimis ajutoare masiv la noi in tara dupa revolutie. Deci Moldovenii astia saraci si parliti (cum zice bodoganel asta) ne trimiteau noua ajutoare mey ppl! Si acuma e taman invers.
    Deci alegatoru in general voteaza cu stomacu, daca inainte era mult mai bine, odata cu colapsul economic al uniunii sovietice (care a corespuns din pacate cu aparitia fortelor democratice) s-a dus totul dracului.
    Deci impresia babei cu stampila a ramas ca vina a fost a democratilor, ca ei au distrus tara, nefiind in tema cu factorii externi.
    Deci problema e diferenta de perceptie asupra semniificatiei cuvantului.
    Pentru noi teroare pentru ei a fost ok.
    Partea a doua a povestii este rusificarea, aia e cu totul alta mancare de peste.
    PDM este echivalentul PDSR in R. Moldova, nu PCRM ei fiind social democrati, cel putin recent,cel putin aparent.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 1 December 2010

    Au si ei FSN-ul lor, mai draga. Faptul ca alegerea e in fapt imposibila, ca si ai' ce se pretind democrati is identic la fel de comunisti ca si ai' ce isi zic comunisti (care macar au barbatia sa recunoasca, totusi) nu intra in cultura politica a analistului de fotoliu.

    Pe scurt, problema e ca aceasta dezgustatoare efemerida, omul de telecomanda, are impresia, dar ce zic eu impresia, are pretentia ca totul sa se intimple "on a dime", si ca viteza si ca pret, si bineinteles la ordinele lui, dupa intelegerea lui. Ca el e chiar atit de important. Si daca se gindeste mai bine, care-i pina la urma utilitatea Soarelui ?! Ca uite in plm cit gaz arde.

  9. Moldovenii nu prea au ce sa aleaga. Variantele pe care le au sunt sa voteze cu cineva declarat comunist si sa voteze cu cineva care nu se declara comunist, desi este unul. Totusi ma amuza neimplicarea lor.

    Acum cateva luni au fost alegeri in care puteau sa decida cum se voteaza presedintele. Doar vreo 30% au fost la vot. Cei de pe la tara nici nu stiu cine e presedintele. Isi cam merita soarta.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 1 December 2010

    Exact ce ziceam, apropo de posibilitatea alegerii. Imi pare rau ca nu am la indemina bucatica aia din Planeta Moldova cu cei doi lideri democratici care sfirsesc luindu-se la cearta cacare-i cel mai mare comunist, ca-n desene animate.

    Cit priveste prezenta la vot, ei aplica in practica teoria aia cu "nu votez cu nimeni ca sa transmit un semnal clasei politice", timpenie care are citiva campioni chiar si pe blogurile romanesti ale unor oameni inteligenti. Mi se pare ca din experienta moldovenilor ni se vadeste destul de clar de ce aia-i o prostie pierzatoare, daca nu putem ajunge la aceasta intelegere prin simplul uz al ratiunii.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 December 2010

    Apropo mei cipslime, de chestia cu bunastarea din comunism :

    STRICT SECRET
    009-24
    13.II.47
    Procurorului General al URSS, tov. Gorsenin C.P.
    Raport special "Despre situatia grea a populatiei din RSS Moldoveneasca"

    Prin prezentul, consider de datoria mea sa va informez despre urmatoarele:
    Din cauza secetei si a neroadei, in Republica s-au creat conditii extrem de dificile privind situatia alimentara, care au adus complicatii populatiei, indeosebi de la sate, in consecinta - imbolnaviri de distrofie in masa, cresterea mortalitatii si a cazurilor de canibalism.
    Din informatia netotalizata, pana la 5 februarie 1947 in Republica s-au inregistrat 213.000 bolnavi de distrofie, dintre care copii de varsta pina la 4 ani - 39.000, de la 4 la 14 ani - 33.000 oameni. Au fost instalate 14.000 paturi in baraci temporare. in total au decedat 9.000 oameni.
    Numarul bolnavilor si al decedatilor creste din zi in zi. De exemplu , de la 1 februarie pana la 5 februarie, numarul bolnavilor de distrofie a crescut cu 24.000 de oameni, in aceste cinci zile au decedat 2.000 oameni.
    Au fost depistate 34 cazuri de canibalism (certificatele cu descrierea amanuntita se anexeaza). Republica a primit un ajutor considerabil din partea guvernului URSS.
    Au fost date dispozitii procurorilor judeteni, orasenesti si raionali de a controla cum a fost impartit acest ajutor destinatarilor.
    tinand cont de situatia creata in Republica, din zi in zi creste criminalitatea: banditismul, furturile, omorurile s.a.

    Toti procurorii au primit dispozitii pentru a activiza lucrul cu crimele nedescoperite. Drept consecinta a situatiei, s-au supraincarcat inchisorile si celulele de arest preventiv ale militiei.
    La 6 februarie 1947 a fost adoptata o hotarare a Biroului CC al PC (b)M, in care se mentioneaza cresterea criminalitatii in legatura cu problema alimentara si au fost preconizate masuri de acordare a ajutorului organelor MAI din partea organelor de partid si sovietice si chiar a populatiei pentru aparare si pentru intensificarea luptei cu criminalitatea.
    Aceste lucruri am avut de relatat. Anexa pe 6 file.
    Procurorul RSS Moldovenesti
    consilier judiciar de Stat
    Colesnic.

    De-aici : http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/canibalismul-provocat-sovietici-basarabia

  12. Pai mey ppl, aia e despre foametea din 46-47 cand toata zona a fost afectata, inclusiv partea de moldova ramasa in Romania. Este vorba de seceta intercalata cu urmarile razboiului, jaful sovietic si mai multe. Este exact perioada in care moldovenii isi capata porecla de sarme.

    Eu vorbesc despre perioada premergatoare colapsului sovietic, cam 20 de ani au dus-o est moldovenii cam cum am dus-o noi prin 70'.
    Sovieticii stiau foarte bine situatia sensibila de acolo si au acordat un intotdeauna o atentie deosbita zonei.

    Acuma sa nu-ti inchipui ca sustin eu comunismu din cauza ca zic ca ei au dus-o mai bine pe atunci decat noi, este doar un fapt care nu se prea cunoaste la noi.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 December 2010

    A, bun, deci noi am prins anii buni in 70 si ei in 80 ? Cam asta-i ideea ?

  14. Ma refer la nivelul de trai comparativ. Ca la noi se tin minte doar anii 85-89 ca reprezentativi ai nivelului de trai in comunism.
    Si nu ca nu ar fi corect asa deoarece anii astia s-au trait asa ca urmare a sistemului insa intre 68 si 80 degeaba promovai tu capitalismul.
    Abia dupa fuga lui Pacepa si problema cu Iranul see cam duce dreq toata magaria.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 December 2010

    Eu zic ca dupa criza petrolului, da-n principiu cam aceeasi idee. Zici tu ceva.

  16. Pai dapai criza petrolului cu iranu si bad PR biniz dupa ce a incercat ceasca sa se duca el la Iranieni sa rezolve criza petroliera cumparand de la ei si pe urma l-au rezolvat de tot the powers that be.
    Adica eu cumpar de la tine ce cumperi tu de la dusmanii mei?
    Si Pacepa a avut un rol... ca dupa plecarea lui a bagat paranoicu numa rude de-ale lui in conducere pe sistemu "incompetent da de incredere".

    Dar divagam, ideea e ca in RSSM nu a existat un colaps economic similar ci dimpotriva, la ei era pizdetz. Si se punea si accent pe treaba asta : Ce va trebuie voia Romania, nu vedeti ce saraci is aia, astia va vor ca sunteti bogati.
    Si din ce zice Bodoganel se pare ca au cam avut dreptate. Ia sa fi fost RM ceva gen Cehia mai comenta?
    Eu fiind moldovean nu renunt niciodata la ideea unificarii (nu neaparat administrative, teritoriale, etc. dar culturale.
    Oricine ar avea putin interes si-ar lua numele de familie si ar cauta pe net cati sunt in Romania si cati in Basarabia. Eu zic ca e un argument mai mult decat clar, cu toata rusificarea numelor de acolo, ca da, suntem rude, toti aveti rude acolo, e adevarat mai sarace, insa le aveti.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 December 2010

    E pai deci vezi tu ca incepe sa se leaga. Pe mine ma distreaza cum lumea ii tot da inainte cu "platitu' datoriilor" si nustiuce, da' nimeni nu zice da dom'le, opecu' o incercat sa-i futa pe vestici, si Ceausescu o incercat sa-i futa pe cutotii, ceva gen benzina la sirbi, si l-or futut in loc cutotii pe el in gura. E la mintiuca cocosului, da' cocosii nostri n-au mintiuca nici macar cit oratania.

    Mie mi se pare ca unificarea culturala-i destul de bine realizata (si prin politica altfel inteligenta a lui Basescu, care apropo e foarte bun la politica externa, poate cel mai bun din istorie, de la Dej incoace, da' nu recunoaste nimeni).

  18. pai unde-i articolu? s-a scris ca maine-poimaine dam cotu si raman cocosii.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 December 2010

    Zici tu ceva...

  1. Nu-i mai injurati pe moldoveni- pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Complimentele mele analistilor din fotoliu....

  2. [...] Planeta Moldova este unul dintre motivele pentru care sa nu-i mai injurati pe moldoveni : lihozitii de noi n-am ajuns inca pina la nivelul ala, afara de cazul ca vreti sa-mi explicati ca [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.