Nu folosi lucrurile...

Saturday, 11 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Nu folosi lucrurile in alte scopuri decit cele pentru care au fost create!

Am auzit fraza asta cel putin de-un miliard de ori pina am fost copil, de fiecare data venind de la taica-meu.

Omul a fost si-a ramas un idiot, de cind il tin minte si pina-n zilele noastre, asa ca ce sa si ceri. Eu in schimb am fost un copil absolut infernal, hiperactiv si creativ, cu idei cel putin crete sub zulufii cei absolut creti si ei. Si-asa am si ramas.

Faptul ca am ramas asa in pofida si cu absolut dispret pentru ideile si parerile parintesti nu denota decat ca intre un idiot de orice virsta si cu oricita experienta si un tip inteligent, tot de orice virsta si tot cu oricita experienta, idiotul nu conteaza. Chiar daca primul are treizeci si de ani si ultimul aproape zece. Asa ca ne-am ignorat cu spor de la facerea lumii si pina in zilele astea, si ne-om ignora cu exact acelasi spor si de acum inainte. Un comportament invatat, oricit de improbabila pare teza ca poti educa un idiot. Mai devreme sau mai tirziu tot observa ca daca pune mina pe foc se arde, si ca atare de la o vreme se cam duce in treaba lui (ca facon de parler, nu c-ar avea vre-o treaba pe lume).

Dar revenind la discutie, nu cred ca am avut de cind ma stiu obiect pe care sa-l fi folosit numai in scopul pentru care a fost creat. Am batut cuie cu clestele si cu pistolul de lipit, am scos cuie cu ciocanul, am insurubat suruburi cu agrafa, cutitul, fragmente dintr-un CD, am cositorit cu bricheta si acul... A, nu ma credeti ?

ac-si-bricheta1

Dinsus, eu cu letconul, intr-o camera de hotel din Tamaulipas, dinjos rezultatul intreprinderii. Laptopul a mai functionat un an de zile si mai bine, pina cind intr-o zi m-a infuriat si i-am tras cateva, de-a amutit. Definitiv.

ac-si-bricheta2

Pam-pam. Adevarul pur si dur este ca intreaga civilizatie umana se bazeaza si se construieste pe fundamentul subred dar interesant al nefolosirii lucrurilor in scopurile pentru care au fost create. Ci in altele.

Fierul n-a fost "creat" pe lume pentru a face locomotive din el, pina cind am inceput a face locomotive, dupa care fix pentru aia a fost creat. Nisipul nu-i creat pentru a face noi sticla, pina cind am inceput sa facem sticla. Moment la care n-o fost creat pentru a face noi procesoare, pina cind am inceput sa facem procesoare.

Atitundinea de-a nu folosi sculele in scopuri la care creatorul lor nu s-a gindit nu e doar limitativa, e pur si simplu semnatura idiotului, lovitura de gratie pe care-o acorda el lumii ce-ar putea fi interesanta, reducind-o astfel la griul plicticos in care se simte el bine, c-asa-s tocmiti idiotii. E ca o boala.

Pina una alta, nimeni nu stie in ce scopuri au fost create lucrurile, nici macar creatorii lor (si, daca sunteti credinciosi, il includem aici si pe Dumnezeu, oricum vi-l reprezentati : nici el n-are habar care-s scopurile). Sensul vietii este tocmai descoperirea scopurilor posibile, si eventual, uneori, alegerea intre ele.

Morala este simpla si la indemina : nu cereti niciodata copiilor sa nu foloseasca impropriu obiectele. Folosirea improprie a obiectelor e o activitate mai umana decat folosirea lor proprie (care-i comportament de masina, iara nu de om). Si tineti bine minte ca raspunsul "am vrut sa vad ce se intampla" dat intrebarilor pe formatul "de ce ai facut x" e nu doar perfect acceptabil, ci si foarte inteligent. Mult mai inteligent decit intrebarile, in tot cazul.

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

14 Responses

  1. Ha, aveam un magnetofon de-ala Tesla, cand l-am vandut dupa ce experimentasem tot ce era posibil pe el inca mai mergea. Un walkman Panasonic i-a urmat calea dupa ce i-am aranjat potentiometrele alea mici, mici.
    Cand au aparut telefoanele mobile primul executat a fost un Ericsson, alea aveau probleme cu carbonul de pe folia de taste si cu mufa mama de incarcare.
    Am recalibrat difuzoare numai eu stiu cum, am facut cunostinta cu importanta impedantei dupa ce am inlocuit niste boxe la un tv.
    In rest cand eram mica vroiam sa ma fac sofer de TIR, nu a fost sa fie ...
    Acum sunt cuminte si vorbesc mult ... sau tac mult.
    Gata, tac! :P

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 September 2010

    Sa stii ca inca nu-i timpul pierdut...

  3. Asta imi zic si eu saptamanal ...
    Daca as avea un Tatra sau macar un Volvo ... da' ma multumesc si cu o Raba.
    Am vazut eu un film horror, Jeepers Creepers, cu un nene gen castravete de mare care urmarea oamenii si ii omora si le lua organele si ... avea un camion maaaare. M-a impresionat ...

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 11 September 2010

    Asta cu condusul de camioane e una dintre putinele chestii pe care romanii le fac bine, si ca rezultat sunt angajati prin toata Europa. Doo-trii mii de euro pe luna parca nu-s de colea, hmm ?

  5. Diferenta intre "nu folosi in alte scopuri" si "nu folosi in alte scopuri" e destul de clara.

    Pe de-o parte ai dreptate ca fierul nu exista in lumea asta cu un scop pana nu-i dam noi unul. Dar pe de alta parte uneltele sunt create cu o idee in minte, si de obicei sfaturi de genul "nu folosi K pentru a face M" se dau tocmai pentru a invata omuletul sa foloseasca unealta potrivita. Generally pentru ca asa e mai eficient, sa insurubezi chestii cu o surubelnita.

    Nu toti is creativi, y'kno?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 12 September 2010

    Cred. Da' tu ti-ai bate nevasta pe teoria ca unele-s curve ?

  7. tu si americanu' (the american)

  8. Mai toti oamenii cunoscuti care se pricep la laptopuri, au bagat cel putin odata surubelnita + ciocan + lipit cu bricheta pe o dracovenie din asta, ca sa mai repare una alta.

  9. @krossfire Și din cei care nu se pricep neapărat, fac d`astea... rezultatele fiind direct proporționale cu priceperea, statistic vorbind. :-b

    Io mă-ntreb de ce e mișcată prima poză? La ce orori groaznice o fi fost supus fotograful? Sau poate îi tremura mâna de emoţie? :D

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 12 September 2010

    @F Io si Muma Padurii.

    @krossfire Vorba ceea, daca nu stii tu de ce stie el.

    @Mari Mi se pare ca cam bause.

  11. He, he, știam eu că s-a zis aici pe Trilema, ceva de Jeepers Creepers. Tocmai ce l-am văzut și eu pe YouTube. N-a fost chiar rău.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 23 October 2011

    Apropo de articolul cu selectia pasiva, am purtat urmatoarea discutie privata :

    ea : mr giant african milipede is making a note of this ommission in his book. ftr. interesting theory you have. i wonder if anyone brings up gypsies.
    eu : mr milipede is askt to graciously considar he does not chew cud.
    ea : hm, well that's true. alright, it passes, but at some point the general lack of discussion of milipedes will have to be addressed.
    eu : lolz i think i has discussion of milipedes!
    ea : lol probably :D
    eu : somfin for every cute little crawly.
    ea : even mole crickets!

    Concluzia fiind ca s-a zis ceva despre orice aici pe Trilema.

  13. niggers.

  1. [...] pura intimplare noi avem un laptop (da, cel pe care-l reparam cu bricheta intr-o camera de hotel din Laredo, MX), il caram cu noi special pentru a juca Heroes 3 pe autobuze, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.