Nenorocire

Saturday, 10 April, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

tupolev_tu154_3vIrina Andrianova, purtator de cuvant pentru Ministerul Rus al Urgentelor declara ca 87 de oameni au murit, dar nu se cunosc inca detalii asupra identitatii lor.

Asta pentru ca un avion Tupolev Tu-154, care transporta o delegatie de 132 demnitari polonezi, printre care presedintele tarii, Lech Kaczynski, sotia acestuia (Maria), presedintele Bancii Nationale (Slawomir Skrzypek), seful Marelui Stat Major al armatei (Franciszek Gagor), seful Cancelariei Prezidentiale (Wladyslaw Stasiak), care urmau sa participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katin* s-a prabusit in apropiere de Smolensk, in timp ce incerca sa aterizeze in conditii de ceata, aflam via Itar-Tass. Prabusirea a fost urmata de un incendiu, ceea ce a complicat eforturile de salvare ale echipelor prezente.

Agentia poloneza de stiri informa ca nu se cunosc supravietuitori, pe baza rapoartelor presei locale din Smolensk. Dupa toate aparentele avionul zbura prea jos, s-a lovit in coroanele copacilor si s-a prabusit.

Primul ministru polonez (Donald Tusk), fostul contracandidat al actualului presedinte in alegerile din 2005, conduce la ora actuala o intrunire de urgenta a cabinetului. Kaczynski declarase ca nu intentioneaza sa candideze in alegerile care urmau a fi organizate in toamna. Era cotat cu a doua sansa dupa speakerul Parlamentului (Bronislaw Komorowski), care conduce formatiunea politica de guvernamant, Platforma Civica.

Intamplarea este o catastrofa pentru tara vecina, care si-a vazut administratia decapitata intr-un moment dificil si a pierdut un foarte valoros finantist in contextul economic inca si mai dificil pe care il strabate Uniunea Europeana.

Intamplarea transeaza de asemenea o imaginara competitie locala intre Polonia si Romania in favoarea Romaniei, macar pentru anul in curs, si pune Polonia intr-o pozitie mult mai vulnerabila decat se gasea la sfarsitul sfertului precedent, poate chiar suficient de vulnerabila incat sa intre in vizorul speculantilor de valute.

---------
* Masacrul de la Katin este numele pe care-l poarta uciderea in 1940 a aproximativ douazeci de mii de prizonieri de razboi polonezi, in principal ofiteri ai armatei, intelectuali si functionari de catre serviciul secret rusesc NKVD, pe baza unei propuneri a lui Beria de-a extermina sistematic ofiterii polonezi, semnata de intregul Politburo, in frunte cu Stalin.

Category: Breaking News
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. Bre, toate ca toate, traiasca Trilemediafaxu', da' Polonia tara vecina?! Ucrainei, cui?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 April 2010

    De cand cu globalizarea, toti dintr-o regiune-s vecini. Vecini regionali :D

    Sau tu in bloc esti vecin numa' cu aia de pe palier ?

  3. acuma stim de ce n-au voie sa calatoreasca in acelasi avion presedintele si premierul.
    transpus, este ca si cum s-ar fi prabusit Base&Co, Isarescu si jumate din guvernul României + toata presa acreditata.
    o zi neagra...

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 10 April 2010

    Din primele estimari e o nenorocire inca mai mare decat ce-au patit americanii cand cu 7/11, pastrand proportiile de populatie. S-au pierdut niste nume grele dintre tehnocratii lor care-i lasa pur si simplu cu curul in balta.

  5. asta nu a fost o lovitura de stat pentru ca gigi asta presedinte polonez nu a vrut teava aia de gaz rusia-germania?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 26 April 2011

    Pai io de un' sa stiu ?!

  7. http://freepl.info/126-poland-trapped-nord-stream

    The Polish answer to Nord Stream was defined already in the first months of late President Kaczynski's term of office. Polish governments, of whatever political complexion, backed by Kaczynski were supposed to complete the construction of the Baltic Pipe interconnector by the end of 2010.

    deci n-am inteles de ce l-au aranjat pe asta daca era de acord.

    cine se opunea la teava era fracsu' geaman, jaroslaw.

  1. [...] ma laud, sa ma laud profi, cum se face, cu un film al evenimentelor. I. La 11:59 apare articolul Nenorocire, chiar aici pe foaia de lucruri fine dedicate oamenilor subtiri pe care aveti onoarea s-o [...]

  2. [...] au fost uriase, comparabile intr-un sens cu nenorocirea care i-a lovit recent pe polonezi, atat ca nu i-a lasat fara birocrati, ci mult mai grav si ceva [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.