Misoginie, policromie si simonie.

Monday, 20 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Totul a pornit, asa cum totul de obicei porneste, de la o discutie. In cazul nostru, o discutie pe twitter :

    @radumach: Crap! Iar trebuie sa calc la ora asta! Azi ne imbracam mumos si mergem sa vrajim clentul...
    @radumach: Serios? Chiar trebuie s-o calc pe asta? Daca stau si ma uit la ea nu se calca singura? E prea dimineata pt asta!
    @Mircea_Popescu: @AsafteiDragos Ce se petrece ? @OanaPortase Sa traiesti @radumach Ia uite ce inversie de roluri mei :D
    @radumach: @Mircea_Popescu huh? Adica...
    @Mircea_Popescu: @radumach "Crap! Iar trebuie sa calc la ora asta!", previously a girl-only line.
    @radumach: @Mircea_Popescu mare noroc ca rumanul e misogin si nu pune mana pe masina de calcat, spalat sau gatit.
    @Mircea_Popescu: @radumach Da' stai, identificarea de rol tre' neaparat sa fie misoginism ?
    @radumach: @Mircea_Popescu da, pt ca presupui ca o anumita activitate e specifica unei anumite categorii
    @Mircea_Popescu: @radumach Deci daca ma astept ca sopranele sa nu cinte partituri de tenor se zice ca-s musicogin ? Sau cum ?

Bon, ajunsi in acest punct ma simt obligat sa precizez ca nu vreau sa zic de rau despre cetateanu' Radu Macovei. Oricit de mult v-ar tenta sa-l faceti pampalau, sa vi-l imaginati in chiloti, ciorapi cu jartiere si bigudiuri in cap agitindu-se maruntel prin casa, eu insist a spune ca nu-i nimic rau in a calca, la nevoie. Nu mi-e clar daca-i ceva rau in a calca din placere, pina la urma fiecare cu placerile lui, chestie complexa. Si sigur ca-i rau a calca din obligatie, da' in felul in care orice e rau daca vine din obligatie : ca-i dezumanizant. N-are adica a face cu genul, dezumanizeaza si femeile cit si barbatii-n masura egala.

Si vreau de asemenea sa subliniez ca nu consider ca materialul colectat dinsus se poate constitui in dovezi in contra inteligentei preopinentului. Sa fim seriosi, discutia a avut loc pe la 7 dimineata in lunea dinaintea Craciunului, noi nu prea povestim asa ca-i improbabil sa se fi asteptat bietul om sa dea peste el retoru' lu' peste. Poti invinovati un chirurg ca nu-i capabil de chirurgeala sculat din somn ? Pai atunci sa nu-i luam nici Radului in nume de rau.

Dar, pentru uzul general si informarea publica insist totusi sa spun niste chestii. Prima, si cea mai importanta, este ca nu exista o legatura necesara intre identificarea de gen si misoginism, tot asa cum nu exista o legatura necesara intre identificarea etnica si discriminare (inteleasa discriminarea in sens politic, ca-n sens logic sigur ca este, asta si inseamna, "recunoasterea deosebirii", si ca atare orice identificare este cu necesitate si discriminare logica, daca va recunoasteti nevasta in statia de autobuz o faceti discriminind-o de celelalte femei de-acolo).

Toata societatea noastra se bazeaza pe discriminare logica, dintr-un capat in celalalt. In supermarket eu nu cumpar Coca Cola ca sa-mi fac cu ea schimbul de ulei la masina precum nici nu cumpar ulei de motor pentru fript carnea la picnic. Asta-i discriminare, ce-i drept, pentru ca ambele-s fluide, da' nefiind ambele acelasi fluid, si avind fiecare proprietati si calitati specifice, rezulta ca nu-s aplicabile cu acelasi succes peste tot. Cind copiii cu mingea ajunsa pe un acoperis cheama vre-un frate mai mare sa-i ajute sa si-o recupereze iara-i discriminare. Cind va depuneti un CV alaturi de alti 50 de tipi ce depun si ei CV-uri, sigur ca orice proces prin care firma-si alege un angajat e discriminare. Bineinteles. Asa este si asa si trebuie sa fie.

Daca un cetatean dubios da tircoale masinii femeii cu penisul afara din pantaloni, mingiindu-se suav din cind in cind, dinsa isi va suna probabil sotul, sa vina s-o salveze. Daca acelasi cetatean dubios da tircoale masinii barbatului in aceleasi conditii, ala probabil nu-si va suna sotia sa vina sa-l salveze. Iote discriminare, este ?

Pai nu prea este. Discriminarea aia inteleasa politic (sau mai apasat, legal, in unele state) este cu totul altceva decit ce-am descris mai sus. Discriminarea cea politica este un abuz de statistica, este rationamentul eronat ca daca o parte din membrii clasei X au proprietatea Y, atunci si membrul x al clasei X are proprietatea Y. Asa ceva nu-i cu necesitate adevarat, si poate produce, mai ales in mediul institutional, probleme serioase pentru diversi x divergenti fata de clasa lor, stimulind nu doar conformitatea (care-i demonstrat contraproductiva in orice grup si-n orice societate) ci si organizarea si razboiul pe clase (adica escaladarea conflictului, un efect absolut antisocial, scopul organizarii oricarei societati fiind tocmai aplanarea conflictelor).

Deci, pentru a fi discriminarea de care discuta preopinentul, trebuia sa zic "esti barbat, deci nu te pricepi la calcat", sau respectiv "esti femeie deci te pricepi la calcat". Daca observati, eu nu fac nici un fel de astfel de judecata de valoare. Ba inca, ceea ce zic eu e foarte atent si foarte intentionat liber de judecati de valoare - e echivalentul a spune unui pusti "ce te stii la alergat mei". Reactia jignita a pustiului "adica vrei sa spui ca sunt las ?!?!" ne indica cel mult inclinatia lui de moment, in a interpreta cu culoare emo adusa de-acasa un enunt de felul lui perfect gri.

Restul discutiei, despre misoginie (care-i, sa reamintim, ura fata de femei) ne poate sugera eventual ca Radu isi uraste starea de-a calca, si-o considera nu doar inferioara sie si abilitatilor sale, dar de-a dreptul adecvata unor fiinte inferioare, cum de exemplu ar fi femeile (ca putea sa aleaga tiganii, daca-i pina acolo au si dinsii o buna traditie de sclavi domestici in patria noastra, nu ?) Chestie cu care eu n-am nici o treaba, alta decit ca stiu pune intrebari incarcate.

Problema mare nu-i, bineinteles, ca pun eu intrebari incarcate pe twitter, nu aia m-ar ingrijora cel mai tare din pozitia lui Radu, pentru ca eu recunosc si explic. Da' cine stie ce intrebari i-o pune clientul ca intr-o jumatate de ceas si el s-a prinde tot la fel de acut ca si-n cazul de fata ? Cu aia ce ne facem ? A ?

PS. Titlul a fost ales dupa criteriul "trei cuvinte care se termina in -ie si n-au absolut nici o treaba cu ceea ce discutam noi".

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

19 Responses

  1. Nu voi înţelege niciodată nebunia asta cu Twitter-ul.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 December 2010

    Chestie de gust, ma gindesc.

  3. Neah. De utilitate mai curând.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 December 2010

    Da' utiliatea ciocolatii care-i, ca ingrasa ?

  5. In ton cu articolul: intru intr-un bar si vad 5 tipe solo, ma duc sa o agat pe una, deci sunt misogic, toate sunt femei. Pula mea, eu le-as fute pe toate exact in acelasi timp, dar nu am decat o pula, si daca unei ii dau limbi in timp ce alta saliveaza, sunt misogin.
    Calcatul este specific femeilor pentru ca au experienta de la calcatul pe spate. Si miscarea dute vine este identica cu miscarea de dute vino care trebuie executata de femei, barbatilor.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 December 2010

    Deci cum ?!

  7. Intr-o buna zi, te vei trezi din abureala de ulei si vei intelege ca lumea nu ruleaza dupa dictionarul polimedia sa ltd inc.
    DEX98: Politică prin care un stat sau o categorie de cetățeni ai unui stat sunt lipsiți de anumite drepturi pe baza unor considerente neîntemeiate.
    DN - Discriminare rasială = supunerea cetățenilor de o anumită rasă la tratamente deosebite, la persecuții; discriminație.

    Urmand drumul deschis de tine, fomeile ar putea defini barbatii dupa trantorii de stup. Inarmate cu cartea de bucate si cateva grame de stricnina, furadon sau arsenic.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 December 2010

    De data asta chiar n-am priceput ce vrei sa zici. Iti adresez si tie un deja traditional la acest articol "Deci cum ?!".

  9. De bine sau de rau, cuvantul "discriminare" a evoluat, odata cu schimbari in societate, sa fie folosit in sensul folosit de omul citat de tine. Tu insisti sa-l folosesti facand abstractie de situatia actuala. Chiar argumentand ca asta ar fi situatia ta personala si modul cum interactionezi cu fomeile, nu poti avea pretentia sa definesti cuvintele dupa muschii tai (presupunand ca exista) si ce vor ei. Cuvintele sunt definite pentru majoritate, dupa realitatea majoritatii.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 December 2010

    Faptul ca a ajuns nivele sa fie folosit in sens de niveluri si fortuit in sens de "cu forta" nu are absolut nici un impact asupra cuvintelor respective. Cu regret, dar opinia asta ca parerile massei conteaza e de-o naivitate induiosatoare. Nu conteaza. Cind organizam referendum pentru dictionar mai putem discuta tema, dar pina atunci creatorii de cultura (de exemplu, eu) sunt cei care stabilesc sensurile termenilor. Nu baba Leana, si cu atit mai putin P Diddy.

  11. P Diddy ESTE un creator de cultura. Poate nu-ti place cultura creata tie, in special cand am mancat carne sau asparagus, dar important e ca ea exista si este consumata de multe alte fane, nu numai de tine.

    Chiar presupunand ca ai crea si tu cultura ta, ultimul arbitru este fandomul, mult mai mare la mine - o uriasa gaura la tine. Sigur, poti argumenta ca opera ta va fi mai apreciata dupa ce mori, pe model Van G, in care caz ar trebui sa mori si tu mai repede, sa avem ce aprecia.

    De bine de rau sensul cuvintelor este dictat de majoritate. Procesul e incetinit in culturile cu "Academii" care se baga in seama, dar mai devreme sau mai tarziu, vuietul incoerent al vulgului se impune.

    Nu c-as fi personal incantat de asta.

  12. @Mircea Ciocolata mananc foarte rar cand am glicemia scazuta, si o spun la modul cel mai serios :)

  13. si cand te gandesti ca inca n-am apucat sa calc chimesa ceea pana acum niciodata

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 20 December 2010

    @P Diddy Lol... illusions ofcourse are by their nature sweet, vorba cintecelului. Da' nu-i suparare, zic sa-ti vezi in continuare de creatu' culturii, vezi ca poate te asteapta fanele si te retinem.

    Pfoai, stai ca am mai citit asta undeva. Oare unde ? A, da... aici. Nu te ingrijoreaza cam cit de mult semanati voi doi ? Ca deja-i a doua. Care ar trebui echilibrata de ceva realizari, da' mai bine sa nu intram in enumerari, ca te-i rusina.

    @Luka D Pai pacat, ca e foarte buna.

    @F Esti misogin ? De fapt, cum e, esti misogin daca n-o calci sau dac-o calci ?

  15. bre, ala dincolo chiar nu-s eu. crezi ca eu am trecut prin efortu' de a-mi face gravatar ca s-o ard anonimeste? in fine, tu crezi asta, sa fii iubit in nestiinta ta.

    si-ti mai zic aici ce ar fi trebuit sa-ti spun la faza cu monty. ia tu P din hamPster, pune-i o codita si adauga-l langa o-ul din "ti s-o desfundat urechile". nu vreu sa-ti mai spun acolo fiindca vreau sa-ti dau bucuria ultimului cuvand pe propriul blog, sa te simti si tu barbata.

  16. Barbatii in general, inca au problema asta cu femeia trebuie sa...
    Unde in trecut femeia statea acasa si doar calca, facea curat si crestea copiii. Acum, in societatea asta moderna in care femeia face tot ce se poate, inca se mai zice ca ea tb sa si calce, sa si gateasca sa si creasca copiii. Pai oare cum vine fratilor asta? S-a intors lumea cu curun-n sus!
    De apreciat barbatii care merg pe conceptul de egalitate...din pacate sunt destul de putini

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 December 2011

    Eu merg pe conceptul de egalitate : femeia tre' sa calce o cantitate egala cu cit coase.

  18. Craciun Fericit , Mircea Popescu !!!!!

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 December 2011

    Si tie.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.