Mic tratat de ipocrizie
Hai sa invatam cum se face prin exemple. Dar intii, faptele : in anul 2005 salariul mediu net era in Romania echivalentul a 206 euro (in crestere cu 40% fata de 2004). In anul 2010 salariul mediu net este in Romania echivalentul a 368 de euro, ceea ce inseamna o crestere de 70% in cinci ani.
Nu vorbim nici de abstractiuni precum produsul intern brut, nici de cele mai mari venituri, nici de alte calculatii ezoterice. Salariul mediu net sunt banii pe care angajatii romani ii duc in fiecare luna acasa. Sa-mi gasiti, daca puteti, o alta tara in care s-a petrecut asa un miracol economic.
Te-ai astepta, in principiu si cu naivitate vorbind, ca fericitii si binecuvintatii beneficiari ai acestei evolutii sa fie incintati, daca nu oarecum speriati de carul de noroc care s-a abatut peste ei. Romanii, netulburati, nu par sa observe amanuntul. Asa ca ajungi sa-ti pui intrebari.
O intrebare pina la urma de bun simt. Nu dam in cap nimanui, intrebam o chestie de natura celei mai simple evidente, care pare sa fi scapat totusi, in mod explicabil, tuturor. Ca asa suntem noi si de-astea ne tinem.
Raspunsurile ?
Astea asa, la repezeala. Mnoa, luati notite, asta este, in totul ei, ipocrizia.
Ca sa ne lamurim, nu scrie pe nimeni ca el tre' sa bea lapte-n cutie de carton de la supermarket. Nu scrie pe nimeni ca el tre' sa conduca masina noua cu vopsea lucioasa si computer de bord. Nu scrie pe nimeni ca el tre' sa aiba telefon celular, ca-i un salahor foarte important, nu scrie pe nimeni ca tre' sa aiba aer conditionat si asa mai departe.
Deci, faptul ca fitele, figurile, harfele si impresiile au crescut de 8 ori intr-un interval in care veniturile au crescut "doar" de doua ori nu se traduce prin nici un fel de "dezamagire", "nemultumire", "frustrare" sau alte goange. Iar daca se traduce, pai chestia cere o pereche de palme peste bot si-o urma de cizma pe fundul pantalonilor.
Romanii sunt niste oameni care au plecat din situatia in care lingeau betonul gol, se bucurau de o pereche de gheare de gaina si traiau in general visind la banane si portocale, precum si la ciocolata. Romancele au trait cu hirtie igienica intre picioare, din lipsa de vata hidrofila, pentru ca nici una dintre astea care-s acum de patruzeci de ani nu si-au lasat menarha nici pe tampoane nici pe absorbante, sper ca vi-e clar. Sa va amintesc cum era hirtia igienica ai' abraziv-rugoasa de la Dej, si cit de fericiti erati sa cumparati patru suluri ?
Romanii sunt niste oameni care cistigau cam 50 de dolari pe luna in 1989 la oficial, dar in realitate undeva intre treispce si douazeci. De-acolo au pornit. Si-au ajuns la o suta cinci zeci de euro (adica cam doua sute de dolari) in 2005. De ZECE ORI! Si-au trecut lejereanu de patru sute de dolari in 2010, adica de douazeci de ori. In douazeci de ani, veniturile medii ale romanilor au crescut, in termeni reali, de douazeci de ori.
Fata de aceasta stare de fapt mie mi se pare intolerabil ca toata lumea gindeste in termenii "bine taticu', dar eu as putea sa cheltui de un catraliard de ori mai mult decit atit". Ce sa va povestesc, chiar sunt siderat de uimire ca oamenii ar putea sa cheltuie o cantitate infinita de bani. Chiar nu mi-a trecut prin minte nici o secunda aceasta posibilitate, va marturisesc cu toata sinceritatea ca mi-a scapat. Nu-i ca si cum intreaga economie de piata e construita tocmai pe aceasta idee, doamne iarta-ne.
Puneti-va ca exercitiu mental de partea cealalta a discutiei asteia. Deci, dumneavoastra aveti niste bani si-o pitipoanca, proasta si lenesa. Ea nu prea se trage catre facut ca lumea nici un fel de treaba prin casa, vasele le spala cam din doi in doi, dusumelele le curata da' mai mult le fusereste, de gatit gateste da' mai mult macaroane si oua fierte, chestii de-astea.
Si dumneavoastra, din lipsa de altceva mai bun de facut bag seama, ii dati bani, cu masura, in fiecare luna, da'n crestere, ca mnoa, o intelegeti, e si ea suflet de om, are si ea nevoi si daca n-are nevoi atunci are dorinte. Si ea se plinge si va birfeste pe la toate colturile ca sunteti incompetent, impotent, povesteste oricui sta s-o asculte cit va uraste si cum are de gind sa va puna cianura-n cafea, ca i-ati mincat tineretile si etcetera. Iara daca-i puneti in vedere ca primeste azi dublu fata de cit primea acum cinci ani, si ca acum douazeci nu avea nici macar o pereche de pantofi mai acatarii, si umbla literalmente in zdrente zarghita de foame va atrage atentia intepat cit s-au scumpit posetele. Si anume, trecind ea de la Guban la Gucci s-au scumpit posetele mai fratele meu de la zeci la mii de dolari asa, peste noapte.
Cum sa nu-i tragi palme ? Mnoa, poftiti si trageti-va.
Tuesday, 2 November 2010
noi cei din asentimentul blogosfearai...
Tuesday, 2 November 2010
Mdap, chiar ieri am avut o discutie pe tema asta, dorintele se confunda cu nevoile. Dorintele cresc, cresc si costurile.
Insa nu's cum e piata locurilor de munca in zona Banatului dar in B piata locurilor de munca e un fel de nebuloasa, nu poti oferi unui potential angajat, calificat, cu experienta si alte alea un salariu de 400 - 700RON, omul ala are potential si se reorienteaza intr-un fel sau altul.
Tuesday, 2 November 2010
@cipslim Deci cum ?
@Luka D Apai ca sa iasa media la 1300 de RON net ma gindesc ca pentru fiecare tip care lucreaza pe 700 de RON exista inca unul care lucreaza pe 2000. Deci... da.
Tuesday, 2 November 2010
Nu poti elimina varfurile Mircea. Ntz. Varfurile au existat oricand si nu ca si contrabalanta.
Tuesday, 2 November 2010
Cum ar veni 'sa moara Fram', imi place. Dasta spuneam si io ca-s handicapat prin varsta. Adica pml, am prins vremurile in care te bucurai de un blug, d-un cico si de o iesire pe munte cu cortu', vedeai mare, erai boier, daca mai aveai si bani de bere si de ingetata pentru domnite, nu-ti mai trebuia nemic. Deci da, pe cand m-am angajat io, aveam (ca linjiner debutant) 78 de dolari salariu. 78, in osu meu, n-am cracnit, n-aveam de ce, eram piele, nu stiam nimic, nu facusem nimic, nu demonstrasem nimic.
Acum radem de Gigi ca are Dacia 1410 si, OMFG, salariul minim ii undeva pe langa 200 de dolari, apocalipsa.
Tuesday, 2 November 2010
@Luka D Stai putin fata me, ca 2000 de lei salar aka 500 de euro pe luna nu sunt virfuri in nici un fel de discutie.
@Florin Corect.
Tuesday, 2 November 2010
@Mircea Eh? Nu confunda varfurile cu exceptiile. In B nu exista mediu.
@Florin Mi-ai amintit de-un film romanesc, era in el o replica in genul: Daca am Dacia mea 1310 Break rosie si sotia langa mine, atunci sunt fericit.
Tuesday, 2 November 2010
@Luka, io zic ca omul ar fi fost fericit si daca si-ar fi avut sotia lui rosie langa el, numa ca sotia devenea isterica fara dacia 1310 Break, asa ca betul o facut un compromis si o bagat si dacia pe lista. Oricum, un aiurit, dupa cativa ani l-am auzit spunand, "eheu, daca as mai avea dacia mea 1310 Break, cat de simplu ar fi fost sa scap de sotie si sa fiu fericit" :D
Tuesday, 2 November 2010
Flo Pffffuuua cata malitiozitate tipic masculina :P
Eu inca mai vreau un Moskvitch bleu :D
http://farm2.static.flickr.com/1401/4608286957_a4eeaf5044_z.jpg
Tuesday, 2 November 2010
Partea faină e că am prins copilăria aia cu câteva zeci de dolari, am intrat într-a 1a în '95. Şi am copilărit fără blugi până la liceu, copilărit fără telefon mobil până am primit unul gratis (prepay încărcat din alocaţie), aia tot la liceu fiind. N-am uitat vremea când bătea vântul pe la supermarketuri, că mergeai să admiri mai mult ...
Mi se pare că am menţionat la faza cu cărţile cât am salariul. Noa, tot fac calcule dacă merită să mă mut singur, şi-mi ies banii fix de chirie, cheltuieli (facturi), haleală şi 3 beri pe lângă. Nu mi se pare că-s ipocrit dacă spun că, da, altele-s nevoile în 2010 faţă de acu' 15 ani, şi altele preţurile (cel puţin la imobiliare).
Tuesday, 2 November 2010
De bun simt, cam atat am avut de spus :P
Tuesday, 2 November 2010
@dAImon Imobiliare nu prea poti spune ca se pune, ca in anii 90 lumea probabil mai mult statea la camin si nu se inghesuiau toti in Bucale si alte cateva orase dupa ce terminau facultatile, ci se intorceau la sursa si stateau cu parintii si se angajau ca inghineri, tehnicieni, profesori respectiv vanzatori la magazine, manipulatori tot acolo. Din 2000 incolo au inceput sa se inghesuie.
Wednesday, 3 November 2010
Hai să contribui și io cu ceva: am intrat la școală în `92 și aveam blugi (pantaloni, geacă și rochiță), eram singura din clasă, posibil chiar din școală, care avea ”adidași” (alții în fiecare sezon) și gumă turbo, respectiv o cutie cu 100 de bucăți și altele pe care nu le mai pomenesc pentru că deja mă urâți foarte rău! :D
Exercițiul mental de la final mi-a amintit de o altă chestie, cu cât îmi dădeau ai mei mai mulți bani cu atât cheltuiam mai puțin. De exemplu dacă îmi dădea tata 1000 de lei ”să îmi iau ce vreau” îi cheltuiam integral pe înghețată, suc, ciocolată, alune, etc.; în schimb dacă primeam 5000, 10000 de lei deja parcă nu mai avea farmec, eventual îmi luam cea mai mică ciocolată(~2-300) dar de cele mai multe ori nu mai luam nimic.
Wednesday, 3 November 2010
@Luka D Exista, tu, cum sa nu existe. Ala care-l crezi tu virful, middle management si cubical drones, cu doua -trei mii pe luna, aia-s mediu.
@Florin Da' corect, uite cum ne scapase adevarul. Femeia era de vina, si de fapt daca stau bine si ma gindesc nici nu-i om.
@Luka D L'INCUBO DELLA MIA ADOLESCENZA: LA MOSKVITCH!
di Massimo Pitteri
http://www.autosoviet.altervista.org/automotorusse-artmax2.htm
@dAImon Nu esti ipocrit daca spui ca altele sunt preturile, dar esti ipocrit daca nu recunosti ca altele sunt preturile pentru ca altele sunt pretentiile. Daca te muti, nu te muti intr-un apartament cu peretii goi si ciment pe jos, mobilat eventual cu un dulap si-un pat, da' nici dulapu' nu-i obligatoriu. Asa cum traiau oamenii de virsta ta acum douazeci de ani, ma-ntelegi tu, se luau de minuta cite doi si se descurcau. E drept ca primeau prin repartitie un apartament, da' in general numa dupa ce ea nastea, si chiar si atunci dupa asteptare pe liste. Si daca se mutau acolo fara sprijinul parintilor nu aveau nici macar 3 furculite. Literalmente, intreaba pe cine vrei tu cum o fost la douaji de ani in '80.
Si mutat SINGUR ? Da' cine pula mea te crezi tu sa stai singur, eventual in garsonierele muncitorilor, stii cum aratau alea ? Barbatii singuri traiau in cazarme, cite 30 intr-un dormitor, barbatii singuri traiau cu baia pe hol, ce-i asta, "singur" ? Tu ai idee cit de nemaipomenit ar fi fost acest lucru care tie-ti pare asa, banal, neinteresant, normal si pina la urma cuvenit ? Mnoa, aia-i ipocrizia, ca nu scrie nicaieri ca-i normal sau banal. Si faptul ca se prefac zece, o mie sau zece milioane de romani ca este banal si cuvenit nu il face nici una, nici cealalta. Ii face pe ei ceva intre bizar si ridicol.
Tu azi vrei finisaje, tu azi te astepti la vopsea lavabila nu la pereti acoperiti maxim cu var. Care vopsea lavabila exista si in 1990. Dar costa de te ingropa, si ca rezultat si-o permitea fix nimeni.
Eu n-am nimic impotriva sa vrei, e foarte bine sa vrei, dar, DAR trebuie neaparat sa intelegi ca-i o vointa. Si pina la urma o implinire, daca tu te muti singur la douaji si ceva vei fi reusit mult mai mult decit tatal tau, de exemplu, in viata asta. Aia-i tot.
@krossfire Nothing is less common than common sense.
@gheorghe Word. Sa-l intrebam numa' pe biet Alex, daca tot l-am prins la inghesuiala, daca stie el ce chestie era sa ai camera ta, adolescent fiind. Ce MARE chestie era.
@Mari Io nu te urasc, ca si io eram sursa de bombonele a scolii.
Si bune obiceiuri descrii, esti buna de maritat.
Wednesday, 3 November 2010
si vb despre salariul mediu care e accesibil undeva lz 18 - 19% din populatie. zice pe google. Undeva la 40% au sub 150 euro, 20% sub 250 euro ... deci despre ce vb aici? suna bine mediu, dar la noi nu exista clasa medie. daca vrem sa ne mintim si de dragul discutiei, da, a crescut, si?
Wednesday, 3 November 2010
Pai peste tot pe lume salariul mediu va fi platit catre o parte din populatie, logic, ca numa-n comunism ia toata lumea aceiasi bani. Si o parte va avea sub si o parte va avea peste.
Totusi numerele tale nu pot fi bune, daca 40% au sub 150 de euro atunci nu pot avea doar 20% sub 250 de euro.
Din moment ce 18-19% iau salariul mediu, atunci clar ca exista mediu. Aia 18-19%.
Wednesday, 3 November 2010
Multa lume confunda ajutoarele sociale cu salariul atunci cand fac statistici. Ca sa ai salariu tre sa muncesti pentru altii.
Wednesday, 3 November 2010
Totusi, astea-s chestii adesea dificil de deosebit si-n alte parti ale lumii.
Wednesday, 3 November 2010
Si dorinta si ipocrizia sint proprii firii umane.
Ca sa intri intr-un supermarket si sa exclami, fara ipocrizie : "Ce multime de lucruri de care n-am nevoie" trebuie sa fii Ales (asta face Zeul), cumplit de Rational (asa ca tine Mircea Popescu) sau Responsabil ( asa ca Mari). Insa astea doua din urma costa o gramada de bani
Ramin pesimist.
Wednesday, 3 November 2010
Ei, bine, eu ramin optimist, dar in sensul negativ al termenului.
Wednesday, 3 November 2010
Dar nu eu ii incurc.
E un sistem valoric belicos si belit. Exista doua paturi atata. Fix atata. Take or leave it.
B e un caz de exceptie. Toata lumea vine in B. Toamna salariile scad, chiriile cresc, pretentiile ofertantiilor cresc. Mie nu-mi convine un salariu de 2000 - 2500 de RON net, pot supravietui cu el dar nu asta e scopul meu dar pot supravietui bine merci si altfel.
Ce fac cu un salariu de 2ooo de Ron pe luna in B?
Chirie - 200/300EUR
Intretinere - 400RON (cu indulgenta)
Transport in comun - 50RON (uneori mai faci si plinul masinii de firma fara decont si nu de fite ci fiindca este necesar)
Potol - 400 - 600RON (si ma refer chestii luate din piata nu supermizerii)
Din cand in cand mai fac si foamea ca tinuta office e impusa si nu pot sa ma intalnesc cu vicepresedinte de corporate in blugi. O camasa - 50RON, un costum 150RON pe putin, pantofi 150RON - 300RON.
Si revenind la management, care management? Basme, povesti.
Si raman cu raspuns in aer ca tre' sa zbor si deja am intarziat.
Sar' mana pt link, il studiez cand ma intorc :)
Wednesday, 3 November 2010
Bun da' am impresia ca nu inteleg despre ce vorbesti tu acolo. Deci, ia cu inca patru fete un apartament de patru camere, aia inseamna ca dai vreo 400 de lei pe chirie maxim, si intretinerea iti mai vine inca o suta sau pe-acolo. Brusc structura ta de costuri arata altfel.
Stiu ca ala la care te gindesti tu ca ar fi echivalentul tau in Germania, Franta scl nu traieste cu inca trii tolomaci intr-un apartament de patru camere. Dar pe de alta parte, sa te crezi egala lui in virtutea ca l-ai vazut tu la televizor intr-un film mi se pare deplasat.
Wednesday, 3 November 2010
Chiria nu este cazul meu, eu sunt "fericita" posesoare de casa dar 70% din cunostintele mele sunt din afara B-ului, iar la un punct intr-o discutie mi s-a aruncat apelativul de latifundiara.
Tu pe de alta parte spui toate astea detasat de situatie, intr-o buna parte ai dreptate dar doar intr-o directie si anume confundarea nevoilor cu dorintelor.
Acum zeci de ani, omu' isi primea apartamentul de la stat, locul de munca era asigurat, nu pot spune ca am dus lipsa de ceva (fata de altii), atunci de asemenea nu prea aveai pe ce sa arunci banii chiar daca ii aveai, tentatiile erau mici si de obicei tineau strict de practic. Haine, pantofi, alimente totul era de productie interna.
La un punct s-a intamplat marea deschidere, au aparut alte nevoi (asa cum a spus si dAImon) si vor mai aparea. Multe sunt nevoi false (nu dorinte) ce trebuiesc satisfacute fiindca societatea o cere. Insa regulile si ritmul societatii noastre au fost impinse intr-o directie gresita.
Tragand o linie, nivelul salarial chiar daca a crescut fata de o anumita perioada anterioara intr-un ritm normal, nu reuseste sa acopere niste nevoi dezvoltate cumva voit.
Wednesday, 3 November 2010
In 2000 isi primea apartamentu' de la stat ?! Sufeltu', mindro, poate ofiterii acoperiti sau ceva de-alea. Acum 30 de ani isi primeau "spatiu locativ" de la stat, care putea de exemplu fi o camera intr-o casa confiscata de la ceva babaciune ex-proprietar care te putea uri pina la moarte ca i-ai furat casa. De-un exemplu. Iar locul de munca era asigurat cu niste conditii accesorii.
Zic ca problema nu-i confruntarea nevoilor cu dorintelor, ci confundarea dorintelor cu drepturile, sub pretextul ca ele ar fi nevoi, si cumva suntem "indreptatiti" la satisfacerea nevoilor. Ideologie marxista.
De avut aveai pe ce sa arunci banii, puteai arunca 200,000 de lei pe-un video super-performant sau cite o mie de lei caseta pe pornosagurile cele mai incredibile, puteai cumpara prezervative, blugi, vibratoare, era ce. Ca nu stia pulimea de ele, ce-i drept, dar prin 88 puteai cheltui un miliard de lei ca sa-ti procuri prostioare in toata luna.
Practic asta-i tot ce s-a schimbat, ca acum douaji de milioane pot sa mearga la supermarket sa vada ce-i pe acolo oricind doresc (si chiar merg, zilnic) in timp ce atunci nu te primea nici un dealer de marfuri pe sub mina in casa si nici la magazinele cu circuit inchis nu aveai ce sa cauti. Dar in rest, preturile au scazut, si au scazut marcat. La majoritatea produselor in virtutea progresului tehnologic, si la toate produsele in virtutea scoaterii comertului la suprafata.
Wednesday, 3 November 2010
Ioi stai asa ca tu tragi intr-o directie si eu in alta.
E normal sa apara confuzia dorinta - drept. E normal. Fiindca asa cum am zis, s-au impus niste directii gresite dar au fost promovate ca existentiale. E existential sa folosesti OB-uri ci nu vata, e existential sa existe cel putin o masina in familie, e normal sa cumparam pulovare de fitz de la nu's ce producator din Vietnam decat sa rugam o matusa/bunica sa ni le lucreze de mana in casa ... astea si multe altele s-au transformat in drepturi.
Vecinu' meu de la zece imi zice intr-o seara: Auzi Danuta, cum aplic si eu pentru un credit din ala de-al tau ca fii-miu vrea masina noua ca Logan-ul nu-i mai convine ca nu se mai uita gagicile la el daca e in Logan.
Confuzia respectiva nu ti se pare tie normala sau mie, dar ea este cat se poate de justificata in conditiile impuse.
Si revenind strict la mine, e simplu, nu mi se ofera cat imi doresc (doresc am zis) la revedere, drum bun, ma descurc eu intr-un fel sau altul. Ceea ce ofer eu profesional vorbind este peste mediu.
Wednesday, 3 November 2010
Din ce zici tu lipseste totusi elementul cel mai important : sustinerea. De ce-i normal ? Ca zici tu si repeti ca e normal ? Nu-i normal. De ce-i justificata ? Nu-i justificata. E o prosteala ca multe altele, comuna dar aberanta, impartasita dar nejustificata.
Cit despre tine, tu sa fii sanatoasa, ca esti tinara si nu-mi fac eu griji.
Wednesday, 3 November 2010
Asta e societatea de azi.
Schimbarile sociale au avut "justificari" diverse si unele chiar puerile in istorie.
E o prosteala implementata cu scop.
Wednesday, 3 November 2010
N-are cum sa aiba scop dat fiind ca e imaginatie pura.
Wednesday, 3 November 2010
Imaginatie pura aplicata.
Wednesday, 3 November 2010
Mei, poti sa tot repeti pina miine chestii de-astea pe structura lui "este pentru ca este pentru ca este pentru ca este". Ele nu conteaza, nici ultimele cum nu conteaza nici cele din mijloc cum n-au contat nici primele.
inb4 moar of the same.
Wednesday, 3 November 2010
Greseala mea. :)
Wednesday, 3 November 2010
too late
read: fail
Mi se pare ca vazusem pe la Orgonas ceva statistica despre cum Romania are cel mai mare procent de proprietari din Europa, 96%. Hai c-am găsit:
http://businessday.ro/10/2010/cum-a-ajuns-romania-tara-cu-cei-mai-multi-proprietari-din-europa/
Chestia asta face piaţa chiriilor una foarte mică şi relativ inflexibilă, întreabă-le pe fetele care-şi caută să stea la începutul anului universitar. Şi invers, cine vinde o face scump pentru că n-are nici un interes să se grăbească.
N-am urmărit la alimente, da' la componentele de calculator şi alte electronice poci zice că ai dreptate; tot pică preţurile până se ajunge la limita de jos (gen 100 lei dvd-rw, oriunde l-ai căuta).
Wednesday, 3 November 2010
Te va contraria, dar sincer sa fiu mi se pare ca piata chiriilor e una dintre cele mai eficiente piete ale Romaniei.
In Costa Rica am inchiriat cu vreo 400 de dolari pe luna ceea ce aici s-ar numi "vila", de fapt o casa de doua dormitoare cu garaj si-o curticica betonata. In Luxor am inchiriat tot cu banii aia un apartament tot de doua dormitoare, vis-a-vis de ipet resyt.
E adevarat ca in Romania aceiasi bani imi asigura un apartament ceva mai mic, ceva mai prost finisat si echipat, intr-o zona rezidentiala de mina a doua. E adevarat ca Romania e un fel de Turcie sau Costa Rica, nici intr-un caz Cehia sau Ungaria care se viseaza ea.
Totusi, comparativ cu halul in care se afla retail-ul, de exemplu, sau utilajele si echipamentele, sau piata hirtiilor de valoare, piata chiriilor este macar in zona, cit de cit, derapajele se masoara in zeci de procente nu in mii de procente.
Wednesday, 3 November 2010
Nu ştiu ce ţi-ai găsit (şi când), dar o amică acu' 3 ani dădea 350 de euro pe-un coteţ la marginea Bucureştiului, pe 5 octombrie. Pentru că.
E drept though, oraşu' ăla e special.
Wednesday, 3 November 2010
Pai eu in Bucuresti nici nu mi-am gasit si nici nu mi-am cautat, locul respectiv nu exista pentru mine, gasesc ca se poate ignora complet cu deosebit succes.
Pina la urma in fiecare tara exista cite un loc de-asta lovit de amok, da' nici nu te obliga nimeni sa te legi la cap daca nu vrei sa te doara.
Wednesday, 3 November 2010
Cred ca realizeaza destui, dar nu-i incalzeste. Si nu cred ca se plange lumea propriu-zis ca n-ar fi crescut salariile, ci de cu totul alte chestiuni directe. Dat fiind ca se plang de ce ii arde si ca atare, o fi prostie, dar nu pricep de ce ar fi ipocrizie.
Wednesday, 3 November 2010
Eh, hai ca s-a mai ameliorat si Bucale, dar nu cred ca o sa mai scada chiriile prea mult deoarece nu cred ca se oboseste nimeni sa dea o garsoniera care in 2008 era evaluata poate chiar la 80.000E sau ce sume au mai scos ei cu o pensie minima pe luna. Da cine stie, poate vor fi obligati, la cum merg lucrurile.
In Bucale eu consider ca a meritat sa ma mut, avand in vedere ca acum am salariul cu 1000% mai mare decat cand m-am angajat prima oara in Rm. Valcea acum 4 ani, dar au fost si alte vremuri, acum de ex nu cred ca are sens sa te angajezi nicaieri in Bucale daca esti incepator, macar inainte aveai speranta, acum stii sigur (sau ar fi teoretic mai usor sa-ti dai sema decat in 2008 sa zicem) ca o sa raspunzi la telefoane toata viata.
Chestia e ca, pentru astia ca mine care au facut si inca mai fac un ban bun, cu accentul pe inca, sau pentru aia care fac un ban foarte bun, chiar daca trebuia sa decartezi 300E pe chirie sau sa stai cu 2 tolomaci in 3-1 camere, se pare ca a meritat, cel putin fata de celelalte alternative si fiind obligat sa sclavagesc ca sa nu stau cu mama si sa traiesc din minim pe economie.
Wednesday, 3 November 2010
@Diana Coman Eu ma refeream strict la experienta mea, anume, ca daca ii intrebi, ba, voi realizati ca salariile s-au dublat ei sar repede ca "vai, dar ce necinstita e aceasta observatie cind preturile blablabla". Aia-i ipocrizia la lucru. Daca ziceau da' dom'le, s-au dublat, avem de doua ori mai multi bani si de doua ori mai multe chestii decit anul trecut, si suntem de doua ori mai fericiti era ce zici tu.
@gheorghe Sistemul creditului e cel care regleaza in jos chiriile. Cind tu ai de platit rata la banca nu-ti permiti sa tii apartamentele goale ca "decit sa le dau mai bine le tin", exact asa cum nici brutarul nu-si permite sa tina piinea nevinduta ca "decit s-o dau cu doi lei mai bine o tin". N-o poti tine, ca se usuca.
Oricum la cum merg lucrurile in lume nu va mai prea conta unde te afli fizic, tot pe net lucrezi.
Wednesday, 3 November 2010
@Mircea Popescu Hehe, deci nu mă urăști... that's so sweet of you! Și la dumneata funcționa legea: cel care aduce bomboane/ciocolata/guma face regulile? :D
Da` de unde ai dedus că am păstrat obiceiul descris?
Wednesday, 3 November 2010
Pai nu conteaza ca l-ai pastrat sau nu, ca-i ca fututul pe bicicleta : iti amintesti mintenas cum sa faci, numa' pe bicicleta sa ajungi.
Cit despre aia, aveam la un moment dat o colectie de machetute dupa diverse utilaje industriale si... hmmm... crez ca urmeaza sa scriu o amintire pe tema asta.
Wednesday, 3 November 2010
Ahahaha... bănuiam că mi-ai dat atâta karma ca să-ți verifici ipoteza. :P
No apoi scrie, mi-ai stârnit curiozitatea!
Thursday, 4 November 2010
@Mircea Popescu Pai daca toata lumea o sa lucreze pe interneti, de ce inca se mai vand cladiri de birouri in anul 2010, cand ai tehnologie de comunicatie audio video de calitate buna moca, cloud computing, vpn-uri, iar cu cat platesti pe cladiri ti-ai lua mega infrastructura de faci videoconferinte cu holograme, daca iti pui mintea?
Si de ce Americanul, cea mai dezvoltata natie, ani lumina inaintea noastra, inca insista ori sa vin sa lucrez in ferma lui de birouri din America, ori isi face el ferma la mine-n tara, daca considera ca merita?
In Romania oricum se stie ca seful tre sa te vada el muncind, nu conteaza ce, si nu conteaza daca chiar ajuta cu ceva faptul ca muncesti, dar cand se uita la tine si vede cum suferi, se simte bine. Dar cred ca mai degraba pentru ca totusi se pierde mult daca comunicarea nu este face2face, si daca cineva care are niste experienta in campul muncii s-ar descurca, nu prea ai cum sa ii iei de mici puleti si sa-i inveti meserie prin sistemul asta remote.
Thursday, 4 November 2010
De prosti si ca-i prost.
Nu subestima niciodata profunzimea prostiei celei clisoase si talimbe. Uite de exemplu in 1942 prostalaii cu multiple decoratii si numeroase titluri din conducerea armatelor si de-o parte si de cealalta aveau impresia ca nu submarinu-i arma de baza in Atlantic. Tot asa precum si marele stat major german era de parere ca tancurile tre' sa stea in urma, sa faca numa o bresa si sa se retraga, ca infanteria e arma de baza.
Nu vad de ce o firma si-ar cheltui resursele ca sa educe puletii. Stiu ca se practica la greu, dar asta nu inseamna ca are sens, sau ca va si continua practica.
Thursday, 4 November 2010
Pai da trebuie educati si puletii, ca pana la urma mor aia care stiu meserie si n-ai de unde sa iei altii.
Thursday, 4 November 2010
Cea mai simplă monitorizare e aia electronică, instalezi pe calculatorul de lucru un program de monitorizare şi s-a terminat discuţia: ştii dacă nu se lucrează deloc, dacă se lucrează ştii ce programe au fost accesate ş.a.m.d. Să nu mai menţionez că în caz de dispute legate de productivitate se poate dovedi foarte uşor cine a frecat buha şi cine nu, cât timp, de câte ori ... nici nu-ţi trebuie un om specializat, un script poate analiza şi singur logurile.
Sau măcar în softul cu care lucrezi se pot ţine loguri, şi dacă distanţa între 2 clickuri e de 5 minute ... hârşti. Cine insistă încă să creadă că prezenţa fizică garantează productivitatea e vag rămas în urmă.
Thursday, 4 November 2010
@gheorghe Eu n-am nimic impotriva sa fie educati.
@dAImon Nimic mai fals decit teoria asta, si din experienta si din ratiune iti spun. Uite de exemplu daca mi-as instala asa un sistem pe calculatorul propriu as constata perfecta divergenta dintre estimarile lui si realitate. Am avut zile cind n-am facut nimic decit sa ma joc toata ziua, si-au fost unele dintre cele mai productive zile din istorie. Am avut zile cind n-am facut nimic decit sa "lucrez" toata ziua si per total la final, extenuat, am putut trage cu obida concluzia ca mai bine mergeam la pescuit.
Disputele legate de productivitate rezolvate astfel sunt moarte sigura. Tu cum crezi ca au ajuns departamentele de online ale posturilor TV din Romania in situatia sa o ia peste bot si sa fie puse in genunchi de unu' asa ca mine ? Fix pentru ca ei cred in timpenii de-astea, din lipsa de 3 ani de experienta si alti citiva ani-lumina de inteligenta.
Fapt este ca mintea omului e un lucru complicat si fundamental nemasurabil cu mijloace numerice, si alt fapt este ca daca folosesti oamenii ca sa faca chestii demonstrabil masurabile de masinile numerice esti cel putin dobitoc, trebuia sa scrii cod ca sa faca aia. Pentru ca aia-i conditia necesara si suficienta ca sa fie masurabil : sa fie executabil.
Thursday, 4 November 2010
Ha, cu softul de monitorizare chiar ca nu prea ai ce face, ca el nu poate sa masoare decat cat ai dat in taste, indiferent cat de bine ai dat, iar ca sa faci ceva mai complex, cred ca iti trebuie mai multi oameni ca sa verifice loguri sa vada cat de bine au lucrat sclavii decat sclavi. Daca jobul e unul de completat formulare, merge, da n-ar fi cantitatea de formulare completate un index mai bun? :)
La chestii dinastea abstracte, singura modalitate eficace e sa comunici in permanenta cu sclavii si sa vezi daca chiar fac ceva, dar nici asa nu prea ai cum sa-ti dai seama exact decat de obicei cand este prea tarziu, daca sclavii stiu sa bage vrajeli calumea.
Thursday, 4 November 2010
Solutia evidenta (si bineinteles ultima incercata) este sa nu ai sclavi.
Thursday, 4 November 2010
Apoi io de monitorizat oameni care chiar au de făcut o normă vorbeam, nu de creativi.
Dacă tot ziceai că preţurile au scăzut .. I'm not sure I'm following. Inflaţia în România a fost 170,2% în '91, 210,4% în '92, 256,1% în '93, apoi trend descendent (~50% '96) dar abia în 2004 a reuşit să ajungă sub 10%. What am I missing?
Friday, 5 November 2010
Ideea mea, poate exagerat de avansata inca, dar in principiu corecta, este ca daca angajezi oameni sa faca norme procedezi gresit. Normele se fac de roboti, exista roboti, daca nu iti renteaza sa angajezi roboti inseamna ca ceea ce faci tu nu merita facut, economic vorbind.
Ti-a scapat faptul ca un video player VHS Universum costa in 1985 cam 120,000 de lei, pret pe care nu l-a mai atins niciodata dupa aceea. Un pachet de Kent costa cam 100 de lei in aceeasi perioada, pret pe care nu l-a mai atins niciodata dupa aceea. Un blaster de anticonceptionale (30 de zile) costa binisor peste o mie de lei (cel putin pe la inceputul anilor 80, a scazut incet-incet), pret pe care nu l-a mai atins niciodata dupa aceea.
Cu alte cuvinte, cind socotesti inflatia tu iei in considerare un cos de produse variabil (in epoca se numeau "produse de baza"). Pentru edificare, ia cosul de astazi si compara exact acelasi cos de-a lungul ultimilor 30 de ani.
Friday, 5 November 2010
Of dAImon, tocmai tu sa vii cu ideea softului de monitorizare... Pe langa ce-ti tot zice Mircea acolo, mai e si treaba banala de a face un alt soft care mimeaza activitatea aia de o masori. In plus masurarile de genul asta folosite pentru evaluare vor fi cu gratie maximizate in dauna calitatii - e chestie arhicunoscuta si usor de demonstrat.
In sfarsit, daca masori un sir de actiuni in loc sa evaluezi rezultatul, atunci poti angaja si maimute dresate sa faca actiunile cu pricina- probabil singurul motiv pentru care angajezi oameni e ca-s mai ieftini decat dresajul maimutelor. Sau pentru ca nu-ti plac maimutele, nu stiu :D
Friday, 5 November 2010
Lol cica "tocmai tu"... auzi frumoaso, da' parca declarai c-ai trecut prin scoala fara cicatrici ?
Friday, 5 November 2010
@Mircea Popescu Am zis ca n-am mancat bataie. Dar legatura fiind?
Friday, 5 November 2010
Chestia aia, "tocmai tu", e ce-i zici unei fete destepte si cumintele cind vrei sa-i descurajezi anumite comportamente flatindu-i putin supergo-ul deja hipertrofiat. Merge de minune la fete, nu chiar asa de bine la baieti. Legatura fiind ca bataie nu inseamna neaparat si cu tot dinadinsul un bat.
Friday, 5 November 2010
Eu o zic atunci cand chiar imi pare rau ca un om care avea si mintea si informatiile necesare n-a facut legatura (din cate stiu dAImon le are cu calculatoarele, deci sa faci un soft sa mimeze activitatea venea natural dupa parerea mea).
Din scoala sunt cicatrici, ca doar de aia am ce am cu educatia, dar asta cu "tocmai tu" folosit cum zici tu merge la mine doar daca vine de la niste oameni numarati pe degete - iar cei din scoala nu se numara in nici un caz printre ei. Daca bataia e la tine orice raspuns negativ, na, te bate mai ales si mai contondent realitatea - in rest tot ce poate face restul lumii e eventual sa iti creasca rezistenta.
Friday, 5 November 2010
Nu neaparat, da' eram oarecum curios sa vaz ce se intimpla :)
Trollin' mah commenters since 1999 :D
Friday, 5 November 2010
Nu neaparat ce anume? Cunosc deja ca trolatul e modul tau favorit (daca nu unicul suportabil) de-a pune intrebari :D
Friday, 5 November 2010
"Daca bataia e la tine orice raspuns negativ", ziceam.
Monday, 23 May 2011
banii nu se duc toti pe "fitze"
presupunand ca gheorghe mecanicul auxiliar regreta cele 8 clase proletare si doreste cultura, o carte nou scoasa pe piata poate ajunge pana la 200 lei.
castigand vreo 800-900 lei pe luna, eu zic ca isi cam pune pofta in cui.
Monday, 23 May 2011
Abonamentul la o biblioteca este vreo zece lei, ca ordin de marime.
A-ti inchipui ca proletar fiind iti permiti carti noi ca orice profesor universitar doctor e tot o fita.
Monday, 23 May 2011
E si gratis, eu am vreo doua, si nu ma satisfac deloc, absolut deloc. Adica literal carti sunt, da' niciodata alea de le caut eu.
Si mda, whatsoever agreed.
Monday, 23 May 2011
Cu exemple, ca-s curios.
Monday, 23 May 2011
http://www.bmms.ro/, care e un rahat.
Monday, 23 May 2011
Exemple de carti buei.
Monday, 23 May 2011
aoleu, pai nu tin minte acuma.
sa zicem ca atunci cand merg la oricare biblioteca si ma plimb pe rafturi, la sectiunea de autori romani sunt cretini legionari, la literatura straina sunt unii de care cred ca-i cunoaste doar mama lor, la religie sau psihologie sunt chestii de genul "adolescentul acest necunoscut, neinteles, etc" , la politica e Mao, Ceasca, Marx, etc etc.
toate cartiile printate post 2000 nu se pot imprumuta, adica sunt singurele noi cu coperti bune, si majoritatea sunt spalare pe cap Europeana.
Monday, 23 May 2011
Mei, biblioteca nu-i librarie, si mai ales nu librarie pe formatul asta nou, de junkfood. Ideea nu-i sa te plimbi tu printre rafturi si sa vezi ce coperti iti sar in ochi, ideea-i sa folosesti fisele ca sa-ti gasesti autorii de te intereseaza. Nu cred ca exista sa n-aiba la BMB/BCUB/etc o carte care te-ar interesa pe tine, ce descrii tu sunt probleme de doctoranzi (competenti, nu oricare).
Ca sa nu mai vorbim de amanuntul de-i zice Gutenberg.
Tuesday, 24 May 2011
ma refer macar la autori cunoscuti. de goethe spre exemplu am gasit doar 1 carte, in 8 exemplare. precum proust, 5 carti, atat. zic si eu o limita rationala.
abea daca am dat de traumnovelle.
Tuesday, 24 May 2011
Pai Proust nici n-o scris decit vreo 7 chestii in total. Da-n fine, e trist ce zici tu.
Tuesday, 24 May 2011
În ce oraş zici că n-ai găsit Goethe? Poate la bibliotecile publice .. la cele universitare ai încercat?
De ex. la BCUT poţi citi cărţi la sala de lectură (ca cititor extern), doar că nu le poţi împrumuta.
http://ibm.bcut.ro/F/SNDETYT325VG7MK5L2IUBVY217VXYPVF5VB7LPKYDPHAKF1SM3-81205?func=short-sort&set_number=030473&sort_option=01---A02---A
Tuesday, 24 May 2011
cand o sa ajung la facultate, daca o sa ajung, vedem atunci.
in rest ma declar proletar non-satisfacut.
Anii de drumeţie ai lui Wilhelm Meister
numai asta am gasit-o unde merg eu, in 8 exemplare-copii.
Tuesday, 24 May 2011
E intotdeauna mai usor sa te declari nemultumit decit sa rezolvi probleme.
Tuesday, 24 May 2011
Abonamentul la internet e 400 de mii, daca esti proletar sarac poti sa te culturezi de-acolo.
Tuesday, 24 May 2011
ba' n-am venituri, nu e problema suma in sine, ci lipsa de.
daca aveam, nici vorba de biblioteci. cumparate, chit ca mana a doua.
asa imi mai decorez casa cu rafturi.
Tuesday, 24 May 2011
In calitate de proletar, nu-ti recomand sa cumperi obiecte fizice, ca ocupa spatiu, sunt inutile si trebuie sa le cari cand te muti. Proletarii prin definitie nu au casa lor si nu cred ca vrei sa decorezi casa altcuiva.
Tuesday, 24 May 2011
Zice gheorghe ceva.
Tuesday, 24 May 2011
las' ca proletaru pune rafturi numai cu o casa si resedinta stabila desigur.
stuff shall be planned.
Tuesday, 24 May 2011
And plans shall be stuffed.
Wednesday, 12 December 2012
Dis actual real life. http://media1.break.com/dnet/media/2012/11/9/c85b9f90-d5a5-41b8-aae1-dd691cf82791.jpg