Mic curs de rezistenta in fata "presei" - pentru politicieni
Sigur ca in principiu un politician competent trebuie sa fie la orice moment capabil sa raspunda, sa faca fata, si sa infranga contra-argumentele retorice (adica cele ce constau doar intr-o forma, fara un fond) ale oricarui opozant. Asta-i undeva la punctul 2-3 din fisa postului, si-n lipsa acestei capacitati nu discutam de un politician, ci de-un diletant, un hobist, politician amator. Un fel de profesor suplinitor, numai bun de Valenii de Munte.
Totusi, fara a renunta la cerinta larga de mai sus, dat fiind ca presa asa cum se practica ea la ora actuala nu-i, in fapt, o intreprindere substantiva, ci o simpla insailare de forme, gargara retorica, poate fi util, sau macar interesant sa trecem in revista o strategie de rezistenta in fata agresiunii specifice pe care "jurnalistul" roman o indreapta impotriva ratiunii si-a bunului simt.
I. Nu va prezentati fara o intelegere clara si structurata a situatiei. Daca nu cunoasteti faptele, daca nu intelegeti resorturile care le pun in miscare, daca nu aveti, in forul intim, satisfactia completitudinii acestei intelegeri, nu aveti de ce discuta. E falsa impresia ca trebuie numaidecat sa declarati ceva. Pseudo-jurnalistii incearca sa o inculce, pentru a va convinge sa va infrangeti singur, de preferinta live si-n direct. In fapt, oamenii care au ceva de spus au a spune ce-au de spus, si oamenii care n-au nimic de spus au a spune ca n-au nimic de spus.
Oricat de ingrozitoare va apare perspectiva de-a fi citat ca "ati refuzat sa declarati", va asigur si eu, si va poate asigura si experienta dumneavoastra proprie, daca simtiti neaparat nevoia, ca-i o postura infinit mai defensibila decat alternativa, si-anume, de-a fi spus o prostie. Aceasta regula simpla este de departe si cea mai valoroasa, aparandu-va cam de jumatate din daunele pe care amestecul in cacastoarea zisa "presa" vi le poate aduce.
II. Intelegeti clar si net ca "presa" nu-i, la ora actuala, o asociere benefica pentru un politician. Afara de cazul fericit in care aveti un mesaj bine articulat si sunteti capabil sa-l aparati de la denaturare pe durata emiterii, veti sfarsi per total in minus ca rezultat al interactiunii cu presa. Asta, indiferent de atitudinea relativa sau aparenta a moderatorului, reporterului, tipului care va ia interviul scl.
Pur si simplu simpla asociere cu presa, fie ca va este prietenoasa, fie ca va este ostila, va aduce un minus de imagine. In cazul in care prezentarea va este prietenoasa, cititorii va vor asocia cu "manipulatorii cei rai ai presei". In cazul in care prezentarea va este ostila, cititorii va vor asocia cu "dusmanii cei rai ai poporului". In orice caz, prin simpla asociere iesiti in minus. Daca ceea ce aveti de spus nu compenseaza minusul respectiv, mai bine abtineti-va, chiar daca ar fi ceva ce poate, intr-o societate normala, intr-o lume sanatoasa, ar merita spus. Nu-i destul sa fie mai mult decat 0, trebuie sa fie mult, mult mai mult decat 0.
Aceasta regula simpla va mai apara de inca vre-un sfert din daunele pe care interactiunea cu presa romaneasca contemporana tinde a vi le face cadou.
III. Nu ingaduiti denaturarea. Intelegeti clar ca jurnalistul este acolo la dispozitia dumneavoastra, si aplicati aceasta intelegere fara drept de apel. Daca va bruscheaza, ridicati-va si plecati. Imediat, fara nici un comentariu si fara nici o discutie.
Daca va denatureaza cuvintele, corectati-l. Daca raspunde printr-o noua denaturare, corectati-l din nou. Si din nou si din nou si din nou, fara exceptie, fara toleranta, fara negociere. Timpul curge in defavoarea jurnalistului, mai ales la televiziune, asa incat dovediti-va, fara drept de apel si fara ezitare, hotarat sa aparati exact si complet sensul celor spuse. Fara perifraze, fara metafore, fara figuri de stil complexe. Adevarul, clar, concis si taios. Nu cadeti in iluzia ca puteti expune publicului ridicolul in care se zbate functionarasul media. E o incercare riscanta, avand in vedere ca fiecare emisiune are publicul pe care si-l merita, selectat in decursul anilor.
In general veti intalni macar o data capcana lui "pe intelesul publicului". Sugestia ca publicul "nu intelege" este cel putin infama, dar "jurnalistii" o folosesc pentru a incerca sa va forteze sa reformulati. Nu reformulati niciodata nimic. Formulati corect din prima, si sanatate buna. Daca vi se pare ca ceea ce ati spus putea fi formulat altfel, sau mai bine, e semn clar c-ati incalcat I, ceea ce e deja trist. Nu-i tarziu pentru a va gasi ceva mai bun de facut in ziua respectiva, decat sa incalcati si II.
IV. Nu va lasati impresionat de derizoriu. Chiar daca derizoriul este painea "jurnalistului" roman de astazi, nu intereseaza pe nimeni. Nu va sfiiti sa-i spuneti ca vorbeste prostii, nu va sfiiti sa-i spuneti ca duce discutia in derizoriu, nu va sfiiti sa-i spuneti ca nu pare calificat pentru a purta aceasta discutie, si in general nici un fel de discutie. Capul jurnalistului mediu costa cateva sute de dolari, nu intereseaza pe absolut nimeni, e nesanatos sa-i menajati daca riscul este denaturarea vorbelor dumneavoastra. Pur si simplu toata "breasla" "jurnalistilor" nu face, impreuna, cat o singura jumatate de adevar.
In aceste vremuri, a fi "neinteresant pentru presa" e unul dintre cele mai notabile merite ale unui politician adevarat. Succes.
Saturday, 29 May 2010
Ultima cred ca ar fi trebuit sa fie pusa prima ... sa repete asta in minte si o sa iasa bine!
Saturday, 29 May 2010
N-as baga mana-n foc, mai depinde si cine-si repeta si despre ce-i vorba. Exemplul clar e cu non-entitatile tip William Branza, Radu Mazare, Vanghelie, Becali, Paleologu' al mic scl. Ei si-o tot repeta, da' tot degeaba.
Saturday, 29 May 2010
acuma ramâne numai sa-i facem cumva pe cei vizati sa citeasca sfaturile astea foarte foarte bune!
(as vrea sa traiesc clipa in care unul dintre trogloditii de la pesede se abtine de la comentarii. valabil si pentru Zambil)
Saturday, 29 May 2010
In naivitatea care ne caracterizeaza noi speram ca trogloditii care nu vor citi se vor vedea sanctionati de electorat.
Pai nu ?
Saturday, 29 May 2010
a, da! trebuia sa mai scrii, ca o sub-clauza, sa nu mai boteze/crestineze pe nimeni!
Saturday, 29 May 2010
Nu stiu daca mi-as permite. Si eu am fini, si pana la urma, de ce nu ?
Saturday, 29 May 2010
crestinarea asta in stânga si-n dreapta mi se pare de-a dreptul indecenta. ma indoiesc ca parintii plozilor botezati n-au familie (un frate, o sora, un var, un unchi, ceva)care sa preia, pe bune, rolul asta.
ce fac astia, cu presa agatata de trena, e numai show.
Saturday, 29 May 2010
Depinde si de partea de tara despre care vorbim, in multe parti e obiceiul ca nasii (de cununie mai ales, dar si de botez) sa nu fie rude, ci persoane mai influente. De cand satul s-a globalizat, iata ca si politicienii-s la mare cerere pentru ceva.
Decenta nu-i, da' crestinismu' n-are absolut nici o treaba cu decenta. Nu-mi explic de unde vine asteptarea asta, fata cu un club care-a fost reformat tot la 2-3 secole din cauza indecentei sale raspulite (si tot degeaba).
Saturday, 29 May 2010
stai ca am dat un search si numa Becali a plecat odata de la Realitatea, deci iata unu care se incadreaza intr-un braket.
Saturday, 29 May 2010
Pai stai putin, exemple tale nu-s bune .. la fel de bine ai putea vb de Hoara ... eu ma refeream la oameni normali cu capu!
Saturday, 29 May 2010
Hehe da, bun, da' problema cu capu' e asa : cum faci sa-ti dai seama daca esti sau nu esti normal cu capu' ? Ca si Becali si Branza cred ca ei sunt. Noi suntem dilii.
Saturday, 29 May 2010
Cum sa creada ei ca-s sanatosi si noi cu probleme? Imposibil, zic! Sau de fapt tine de perceptie ... stii povestea cu apa, nu!? Daca nu permite-mi un mic spam: http://ionut-puerava.blog.com/2009/03/23/dale-sufitilor-persi/
Wednesday, 2 June 2010
Asa patesti daca ai impresia ca tre' neaparat sa fii PNList ca sa asculti de Popescu. Ghineon.