Masini bune si masini de lux

Monday, 25 January, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Venitul mediu al romanului se afla undeva in jurul a 200 de euro. Per familie cam 3. Pe baza acestor date, pentru romanul mediu orice masina este un lux, mijlocul de transport adecvat veniturilor sale fiind bicicleta. Eventual un scuter pentru cei mai rasariti (profesori universitari, deputati, ministri, directori de deconcentrate scl).

Ca si in alte toate celelalte domenii, romanul mediu n-a ajuns inca la un nivel de intelegere al realitatii care sa-i permita sa aplice ratiunea in fapt, si ca atare se descurca si el cum poate, visand cu ochii deschisi. Asta face tara foarte interesanta pentru oamenii care isi chiar pot permite sa traiasca asa cum romanii viseaza, un fel de Africa Centrala inca si mai colorata, agitata, zgomotoasa si frenetica. Pe de-o parte. Pe de cealalta, face orice discutie despre masinile de lux ca subgrup al masinilor, si nu ca totalitate a masinilor, oarecum inadecvata. Nu ca ar conta, dar am zis, ca sa stiti. Ca stiu.

Lasand la o parte problemele romanului mediu, masinile ca produs industrial se impart in "de massa" si "de lux". Ca sa contiunam pe fagasul istoric, diferenta intre masini de massa si masini de lux va fi aceeasi ca si intre cantina si restaurant, curva si iubita, confectii si croitorie scl. Primele stau si te-asteapta sa le cumperi, gata facute. Ultimele se fac la comanda.

Teza pe care v-o propun astazi este ca masinile de lux sunt cu necesitate mai proaste decat masinile de massa. Bineinteles, ea contrazice flagrant parerile onirice ale romanului mediu, motiv pentru care am si simtit nevoia paragrafelor introductive.

In sustinere, am sa aduc urmatoarea observatie : stiinta se deosebeste de alte preocupari ale spiritului, precum de exemplu arta, si de asemenea precum sezutul la soare si batutul pe burta prin aceea ca exista o relatie intre sumele cheltuite si rezultatele obtinute. Pe masura ce cheltuim mai multi bani pe cercetarea stiintifica, obtinem rezultate tot mai bune. Spre deosebire de stiinta (in care includ, cam abuziv, si teoria si tehnica), vrajitoria nu ofera rezultate mai bune pe masura ce cresc cheltuielile. Vrajitoria ofera de fapt mereu aceleasi rezultate, indiferent de sumele cheltuite, de unde si ideea ca daca sunteti obligat de imprejurari sa angajati un vrajitor (astrolog, parapsiholog, analist politic de televiziune romaneasca scl) nu-l angajati pe "cel mai bun", angajati-l pe cel mai ieftin. Veti obtine exact aceleasi rezultate.

De fapt, daca ar fi sa construim o axa imaginara a corelatiilor intre cheltuieli si rezultate, cu stiinta (si tehnica) ideale la +1, si vrajitoria, la 0, diversele activitati umane s-ar situa undeva intre cei doi poli. Rolul principal al managementului ar fi atunci mutarea dinspre - inspre + a activitatii umane. In mod remarcabil, arta s-ar situa undeva pe la 0.5, zic eu asa din burta.

Data fiind aceasta observatie, e trivial sa continuam a observa ca un miliard de euro investiti in dezvoltare va da rezultate mai bune (oricum s-ar cuantifica ele, motoare mai performante, mai economice, mai ecologice sau mai silentioase, suspensii mai eficiente, frane mai sigure etc etc) decat zece milioane. Va fi de asemenea trivial sa observam ca un miliard de euro impartit la un milion de unitati vandute vine o mie de euro bucata, ceea ce este sustenabil, iar zece milioane impartite la o suta de bucati vine o suta de mii de euro bucata, ceea ce nu-i sustenabil.

Pe scurt, o masina "de lux" va costa de zece ori mai mult decat o masina "de massa" pentru rezultate de o suta de ori mai proaste. Este si absurd sa-ti inchipui ca exista "solutii" cunoscute in tehnologie, care nu sunt aplicate de producatori in motoarele pe care le produc in milioane de exemplare, pentru ca le "pastreaza" pentru beneficiul select si aristocratic al catorva sute de prostalai. Absurditatea nu pare insa sa impiedice pe nimeni.

Fata cu aceste evidente, departamentele de marketing incearca sa ascunda realitatea in doua locuri mai importante (care se si intampla sa fie singurele locuri in care ar putea incerca sa ascunda ceva). Primul este exceptia artistica. Intrucat corelatia intre bani si rezultate e relativa in ce priveste arta, se pot in principiu obtine rezultate mai bune pe bani mai putini, cu o echipa deosebita. De unde si tot vedetismul cu care sunt inconjurati "designerii" de masini de lux. S-a observat la departamentul de contabilitate ca orgoliul e cel putin la fel de bun in a stimula creatia artistica cum sunt si banii.

Celalalt este in cazul masinilor puterea. Sigur, nu are nici rost nici sens nici utilitate sa echipezi o masina cu motoare adecvate unui elicopter sau slep de Dunare. De fapt, daca ar fi avut rost sau utilitate, ar fi fost standard pentru "masinile de masa". Nimic nu impiedica din principiu puterea motorizarii la orice nivel arbitrar ales, de la 0.5 la 500 de CP. Asa incat, masinile "de massa" primesc motoare de putere optima, si masinile "de lux" primesc motoare de putere ne-optima, dar mai mare, ceea ce-i face pe proprietari sa se simta oarecum superiori. Cam la fel de superiori cum se simt pifanii porniti la vanatoare de prepelite cu bile taiate, de-alea de mistret, si respectiv la vanatoare de iepuri cu mortiere de 66. Alicele sunt pentru "masse", doar nu ?!

Acelasi rationament se aplica in subsidiar la ceasuri. Nu exista dispozitiv mecanic care sa se poata compara cu oscilatia de quart, in ce priveste precizia masurarii timpului. Fata cu aceasta neplacuta stare de fapt, industria ceasurilor "de lux" produce ceasuri care in mod obiectiv sunt mai proaste, dar in mod subiectiv mai "deosebite" si respectiv mai "puternice" (adica mai grele la cantar). Si tot acelasi rationament se aplica la o mare si variata varietate de chestii, eu tin in chirie apartamente, chiar daca mi-as putea permite un casoi tiganesc de o mila cubica, tiganii isi construiesc in regie proprie casoaie de o mila cubica, chiar daca si-ar putea permite cel mult un apartament, asa ca stau cu magaoaia nezugravita si neincalzita, locuind in subsol si gatind la foc de parchet stratificat supa de curea.

Cum va place ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

43 Responses

  1. Traducere n-ai la articol? M-ai piedut pe undeva pe la randul 20. In fine. Incerc sa-ti raspund, chiar daca sunt sanse sa nu fi inteles ce vrei sa spui in articol.

    Daca tu prin lux nu te-ai referit si la masinile sport de lux, inseamna ca eu aberez degeaba mai jos.

    Tu zici ca o cutie de viteze PDK de la Porsche, secventiala in 7 trepte, care schimba vitezele fara sa iei piciorul de pe acceleratie, ar trebui sa fie la fel de buna ca una de pe Renaul Megane, pentru ca tehnologia si materialele folosite la ambele cutii sunt aceleasi, cea de pe Porsche fiind mai scumpa pentru ca e de lux. La fel si franele ceramice cu cele de pe Megane. O masina de serie ar putea sa franeze de la 100km/h la fel ca una de lux, dar nu se doreste acest lucru.

    Parerea mea este putin diferita.
    Pretul mare care se plateste in zona asta se datoreaza tehnologiei, salariilor celor care lucreaza in domeniu, materialelor si imaginii create de-a lungul anilor, iar aceasta imagine nu-i usor de facut si costa bani.

    Intr-adevar, in zona de lux este marketing la greu. Poti da pe un Rolls Royce, cu motor de BMW, o gramada de bani si sa nu te simti la fel de comod ca intr-un Lexus, care este de 3 ori mai ieftin. Sunt de acord ca cine da 1,5 milioane $ pe un Pagani Zonda inseamna ca n-are prea multe in cap.
    Sunt de acord cu tine ca majoritatea masinilor de lux nu isi merita banii. Dar nu cred sa fie mai proaste decat masinile de serie.

    Exemplu: Cei de la Mazda au scos o masina cu motor rotativ. Multi s-au apucat sa cumpere masina, ba ca n-are zgomot, ba ca este altceva, ba ca este silentios, etc. Au avut probleme de fiabilitate si consum enorm. Testele costa bani, mai bine au lasat clientul sa testeze, acum au renuntat la motoarele alea. O masina de lux nu-si permite sa testeze pe client.

  2. Dan : in principiu ai recunoscut ca o parte din pretul lucrurilor "de lux" este fix bonusul de imagine care se rasfrange asupra celui care le cumpara si foloseste.

    MP : Presupun că definiţia luxului ca snobism se referă doar la chestiile mecanico-tehnice, nu? Pentru că aş putea da exemple din industria textilă sau de încălţăminte, ca să nu vorbesc despre mâncarea din restaurant - unde produsul personalizat nu înseamnă deloc "lux".

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 January 2010

    @Dan Interpretezi exagerat ceea ce spun eu, dupa care construiesti intreg argumentul tocmai pe exagerarea respectiva.

    Problema incepe de la ce inseamna "mai bun". Airbag-urile, care sunt "mai bune", au fost introduse in serie de indata ce s-a descoperit ca sunt, cu adevarat, mai bune. Sistemul de sters nasul soferului, cu optsprezece pozitii si patruzeci si cinci de fibre nu se introduce in productia de serie nu pentru ca e prea deosebit de fantastic ca sa-l strice cineva pe fraierii aia, ci pentru ca nu este mai bun, si anume, suficient de mai bun cat sa merite introdus.

    Acelasi lucru este valabil si pentru placutele de frana ceramice si pentru orice altceva. N-am negat ca se pot adauga frane mai performante, dupa o singura masura, ci am vorbit despre asta, prin extensie, cand am vorbit de motorul mai puternic. Totusi, faptul ca un motor este mai puternic nu inseamna, tehnologic vorbind, ca este "mai bun". Opinia contrara este doar o copilarie, inca supusa comparatiilor intre masini pe baza "asta cat prinde ?!", adica, care-i viteza maxima trecuta in kilometraj ?

    Dar vreau sa-ti spun ca tocmai asta este masina de lux : un mare si imens laborator de testat pe client.

    @dAImon Da, pentru nevoile acestei structuri teoretice, trebuie sa se limiteze la comparatii de produse in serie. Deci, daca si obiectul "de lux" si obiectul "de serie" sunt ambele construite tot... in serie (nu neaparat practic, ci in principiu vorbind, serializabil) atunci se aplica ce zic. Dar un masaj de lux (adica facut de-o femeie) comparat cu un masaj in serie (adica facut de-o masina) nu-s entitati comparabile in aceasta reprezentare.

  4. Mikael Eon`s avatar
    4
    Mikael Eon 
    Monday, 25 January 2010

    @Dan, la ce iti foloseste mai exact o cutie secventiala in 7 trepte, raportul randament/pret, trebuinte/posibilitati si aplicabilitate concreta/ideal deziderat e mai mare de 0.5, daca da, atunci neaparat iti trebuie.
    @Mircea, cercetarea e pe la +0,75, iar stiinta la +0,95 ma gandesc io.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 January 2010

    Discutabil, mei, am vazut si proiecte de cercetare fundamentala dintre cele mai aiuristice, de altfel mi se pare ca exista si ceva site dedicat. Pana la urma orice coieficienti punem acolo, tot coi sunt inainte de-a fi eficienti, daca mi-e permisa expresia.

    Si pana la urma, cum faci diferenta intre cercetare fundamentala si cercetare pur si simplu, si care dintre ele e stiinta ?

  6. @Mikael Eon nu-mi trebuie si nu mi-ar folosi mie cutia aia, dar e mai performanta, nu?
    Ca in oricare alt domeniu, exista o scara de valori. Undeva jos sunt cei care isi doresc o masina chinezeasca (Tata Nan), apoi urmeaza altii (Logan), si apoi altii (Megane), dupa aceea sunt cei care nu se multumesc cu o Honda Acord, vor mai mult, si aleg Porsche, insa nu sunt ei ultimii, vine unu care se vrea mai sus pe scara de valori (artificiala, bineinteles), alege Lamborghini si, colac peste pupaza, exista peste el unu cu masina de peste 1 milione de euro.

    Asa este si la telefoane, vezi Nokia 1100 vs Vertu.

    Din punctul meu de vedere, mai mult de 60.000 euro n-as da pe o masina, chiar daca mi-as permite mai mult. Daca as avea multi bani nu m-as da jos din avion, as calatori in toata lumea atatea sute de mii de km si as traversa atatea mari si oceane, incat masina nu mi-ar fi de niciun folos, indiferent cate de lux ar fi.

    Eu nu sunt de acord cu altceva din articol. Cu faptul ca o masina de lux nu este mai buna decat una de serie. Lasand pretul deoparte, ca performanta, fiabilitate si design, masina de lux bate la fundu' gol orice masina de serie.

  7. cam socialist articolul

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 January 2010

    @Dan Cum definesti fiabilitatea ? In termeni de $ cost intretinere / 100km ?

    Tocmai asta-i problema. "Lasand pretul la o parte" nu mai avem o discutie rationala. Pana la urma, lasand pretul la o parte, comunismul bate la fundul gol orice sistem de organizare sociala.

    @fcbl Da. Din pacate, marea contributie a tehnologiei moderne (de la Ford incoace) este fundamentarea in realitate a socialismului. Zece dolari biletu' de cinema' adunat de la tot poporul face spectacole cum nici un cap incoronat nu si-ar fi permis niciodata.

  9. Fiabilitatea, in cazul de fata, o definesc prin numar de probleme/100.000 km.

    Daca vrei $ cost intretinere / 100km si la asta ai facut referire in articol, pai iti dau dreptate in tot ce-ai scris.
    Eu am inteles ceva de genul: degeaba sunt mai scumpe masinile de lux, tot cele de serie sunt mai bune.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 January 2010

    Mie mi se pare ca $/km e o masura mai adecvata. Sigur, nu zic ca-i irational sa vorbesti de numar de probleme/km, dar asa ceva mi se pare mai adecvat in aplicatii mult mai serioase decat ce are in general de satisfacut o masina. Discutabil.

    Si ce-ai inteles e corect, atat ca-i lipseste completarea "mai bun inteles in sensul de cost versus performanta".

  11. Alex Velea`s avatar
    11
    Alex Velea 
    Monday, 25 January 2010

    Eu am SUV (GIP) de 3 tone.
    Inseamna ca e nasol?

  12. Pai stai asa, ca societatea reprezinta un gradient, o paleta distribuita in sistemul XY pret/performanta. Adica si Logan si Carrera fac treaba, dar fiecare dupa nevoile consumatorului. Si proprietarul de Logan si cel de Carrera pot spune ca "da dom'le, e masina faina", fara ca asta sa spuna mare lucru despre ea, ci poate ceva despre nevoile lor.

    In acest sens as defini masina de lux ca fiind acea masina cu facilitati/adaosuri care-s suficient de scumpe si suficient de exotice cat sa nu merite producerea in serie. Capace de aur la roti? In serie? Oglinzi rabatabile placate cu argint? In serie? Ecrane in tetiere si laptop in loc de torpedou? In serie?

    Partea faina a tehnicii este ca majoritatea modificarilor pot fi aduse si unui model de serie, e plin de chop shops. Si culmea un model tuned aduce destul de multa street credibility, singur ce nu aduce este respectul snobilor.

  13. daca ai bani de masini de lux, ai acces la femei de lux.

  14. Sunt de acord din toata inima! Atata timp cat nu voi avea bani ca sa cumpar un Audi S6 sau un Mercedes de seria S, masinile astea vor continua sa fie mai proaste decat ce conduc acuma. Clar. Nici macar nu le-as vrea in garaj.
    La fel si cu Ariel Atom de exemplu. Sau Ford GT. Pana nu voi avea un stil de viata care sa-mi perimta sa merg duminca pe circuit cu una dintre ele, si masinilea astea-s mai proaste decat Mondeo.

    Daca cumva ma imbogatesc, si lucrul asta afecteaza modul in care eu apreciez valoarea masinilor, o sa va dau de stire.

  15. Si de unde incep masinile sa nu mai fie `obisnuite` ci de lux? Adica ... pretul de vanzare raportat la cine? Poate pentru mine un Audi A4 e lux, poate pentru Mircea Popescu e de duzina ...

    Imi place primul comment a lui Dan! Pretul de productie este mai mare le cele de au mai bune materiale folosite in constructia lor, aici intervine marea diferenta de pret, iar dupa probabil marketingul, iar pe la final aspectul futurist!

    Refuz sa cred ca din acelasi metal este facut blocul motor si la clio, octavia si Ford GT! Ala costa mai mult ca rezista la turatii mai mari, ca o avea alta structura si dintr-un spatiu mai mic (vb de cm cubi) scoate mai multa putere, deci e radical schimbat, deci a costat mai mult sa-l faca!

    Daca mergem pe logica ta comunista am putea spune ca si caruta e buna ca tot unde ne duce Loganul ne duce si ea si mare lucru daca viteza medie de deplasare prin urba nu-i la fel!

    O masina de lux mai mult ca sigur e infinit mai fiabila decat una standard prin prisma faptului ca-s materialele de mai buna calitate!

    Un salam e mai bun decat un parizer facut din urechi, copite si resturi si mai sanatos pentru noi pentru ca e cu `materiale` mai buna calitate, deci mai scump, deci de lux! :D

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 January 2010

    @Alex Velea Depinde. Coaie de cate tone ai ?

    Bonus, apropo de 3 tone : http://www.youtube.com/watch?v=-95IIV6pGYg

    @dAImon Faptul e ca toate piesele de veyron sau de ce mai vrei tu sunt produse tot in serie. Doar ca in serie redusa. Doar n-or fi produse de mana, prin artizanat ? Ca aia-i alternativa.

    Si daca eu fac o comanda de capace de aur de roata, cel mai probabil va intra pe o linie de productie temporar adaptata, care in general le injecteaza din aluminiu. Deci, tot in serie. Problema semantica, zic.

    PS. Cam toate oglinzile se placheaza cu argint. :D

    @Petrov Nu stiu cate parale as pune pe teoria asta, pentru ca-mi amintesc ca de-un exemplu cum Lala Andresan s-o dus sa-mi cumpere tigari, si eu nici atunci, ca nici acum, nu conduceam nimic.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 January 2010

    @Andu Noi vorbim aici de valoarea lor sau de valoarea ta ? Ca sa stie tara :D

    @Ionut Pai daca citesti cu atentie, se spune in text cum diferentiez intre ele : cele facute gata versus cele facute la comanda.

  18. Acum noa, ma gandesc ca nu-i vorba doar de tehnologie, ci si de calitatea materialelor. Care materiale pot fi calitativ superioare la masinile de lux, dar nu intratat incat sa fie justificat pretul.
    Iar daca tot ii vorba de tecnologii, nu vad ce un producator de masini 'de masa' nu ar investi cate 500 de techini/oiro/lai in dezvoltarea modelelor masinilor de lux. Care modele de masini de lux, ar putea, macar hipotetic, sa aiba la baza materiale si tehnologie care sa coste tare mult, care costuri nu ar fi suportate la masinile de masa, ca nu ar mai cumpara masele.
    Ca is sau nu materiale si tehnologii d'astea scumpe si mai performante ca cele de la masinile de masa, nu ma framanta, dar, ma gandesc ca raportul pret/calitate inclina fara de tagada in favoarea masinilor de masa.
    Care masini de masa trebuie sa intruneasca diverse calitati, in functie de apropitar (si de varsta proprietarului :D ) , si zau ca-mi place mereu sa vad ce cer omii de la masini.
    Aspectul si tonele is pentru ai mai tineri, ma gandesc.

  19. * cate 500 ... din fiecare bucata masina de masa vanduta ...

  20. Bun, si totusi esti de acord ca in pretul unui produs "de lux" exista componenta necesara unui potlach? Anume imaginea de sef-bastan-tatalor care are si poate sparge banii? Toti banii cheltuiti care-s peste necesarul tehnologic vin reinvestiti in capital de imagine pentru cumparator.

    Win-win, zic.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 January 2010

    @Florin Dar e irational sa taxezi produsul X ca sa dezvolti produsul Y, companie fiind. Tot ce poti face este ca evaluezi sansele de profit ale produsului nou, si eventual decizi sa finantezi din profit decat sa il finantezi din banca, dar deja aia e o finete care putin conteaza. Pe scurt, si daca cheltui bani ce-i ai, si daca cheltui bani ce n-ai, si daca-s ai tai si daca-s ai altuia, tot la fel ii cheltui. Daca nu esti tampit, zic.

    @dAImon Sau lose-lose. Pentru ca bastanul, in loc sa-si foloseasca o ora ascutindu-si capacitatile, o foloseste muncind, ca sa plateasca pentru un rim de crom, care sa-l faca sa para mai bastan.

    Practic e munca/resursa/valoare/ban scos din circuitul productiv si introdus in circuitul reprezentativ. Si ce se intampla cand o tara ajunge sa fie jumatate construita pe productie si jumatate pe reprezentari ale imaginarului am avut ocazia sa vedem recent. Exact ce se intampla si cu o casa construita jumatate pe roca si jumatate in aer. Cade. Toata.

  22. @dAImon, imi pare ca Micea o zis deja despre capitalul de imagine (ii drept ca cel legat de domnite) la partea cu mersul dupa tigari.
    Io ma gandesc ca mai degraba ii perdere pe parte de imagine, asta dim motiv ca masina are ca prim scop sa ne transporte din punctul a in b.
    A folosi masina in alt scop, adica, ca si podoaba, nu-mi pare un mijloc eficient pentru a imbunatati imaginea.

  23. @mircea, nu vorbeam de barbati bine, ca noi.

  24. Mircea, zici tu, irational (no bine, ai fost finut de data asta :D )

    Dar daca tehnologia produsului Y va putea fi aplicata produsului X (mai ales in masura in care scad costurile) ?

    Io spuneam doar ca ar puatea fi facuta treaba, mai ales cu scop de cercetare.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 January 2010

    @Florin La #1 : depinde si in fata cui. Cam de-aia programatorii profesionisti nu se lauda in fata altor programatori cu masina lor, in timp ce vanzatorii profesionisti se.

    La #2 : Intram deja in foarte complicate considerente de strategie corporate. Io zic ca mai bine sa nu, ca nu putem iesi decat ori facuti de ras, ori pagubiti de consultancy fee-urile corespunzatoare muncii.

    @Petrov Ca, ca.

  26. Nu ma pricep la masini. Eu folosesc masina ca sa ma deplasez. Unii o folosesc in alte scopuri - spre ex ca sa agate, ca sa-si arate o anume pozitie in societate si ca "are cu ce". Ma intreb insa ca o profana ce sunt: pentru ce-ti trebuie masina puternica pe drumurile din Romania? In mod clar nu poti sa-i folosesti toti caii putere, ca ramai cu ea in gropi! Deci, raman la ideea ca pentru unii masina inseamna si altceva decat un mijloc de a te deplasa.

  27. Mircea, tu ai carnet de condus?

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 January 2010

    @Luisa Pentru altii, adica baieti gen ?

    @Andu Nope.

  29. Intru si eu in vorba asa mai la sfarsit. Nu ca sa va lamuresc da nici ca sa va incurc.

    Franele ceramice sunt disponibile pe modele de serie. Cred ca poti cumpara si pentru logan.
    Porche face masini de serie nu de lux. Jaguar face serie.
    In ce priveste motoarele mai puternice pe anumite modele ele sunt uneori necesare pentru a putea "cara" blindajul.

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 January 2010

    Io as zice eventual chiar sa-ti dau ban, fiind tu singurul din toata discutia care chiar lucreaza in domeniu.

    Sa stim o chestie, nu se baga chiar oricine in ciorba cum pofteste, da' ce-i aici, blog ?! Pana mea.

  31. Marius Ola`s avatar
    31
    Marius Ola 
    Monday, 25 January 2010

    Argumentele tale sunt solide, având în veder că manelismul are conotaţii globale, dar unele dintre argumente nu sunt musai citove. Ai presupus că un analist politic nu contează, problema se rezumă la ce fel de analist şi cât de documentat e el. Poate să fie de teliziune sau nu. Başca, ai pomenit cuvântul vrăjtor. Eu nu mai cred în Merlin de pe la vreo 3 ani, ca nici în Moş Crăciun de altfel. Cuvântul poate să aibă şi conotaţie de marcheting, ceea ce ai demonstrat - Jos pălăria! - dar mai are o semnificaţie directă- vrăjitor sau manipulator. Fiecare este ceea ce vrea să fie şi, dacă îşi permite, chiar mai sus.
    Aşadar, dacă vroiai să explici că românii îşi iau maşini mai scumpe decât îşi permit, dacă unii români îşi iau maşini de lux(de putere) şi nu au unde să le folosească etc... e în regulă, nu zice că per total românul e dăştept, dar faptul că medinul e cea mai bună alegere, a demostrat-o Euler cu ceva timp în urmă. Ideea e să ţinem cont de asta, ca români, deşi... m-ar mira. Toate cele bune:)

  32. Ma, deci stai asa. Nu spun ca scuipatul banilor pe cesuri Rolex sau pe Maybach e chestie sanatoasa financiar. E drept ca-i tampenie, dar judec ca este totusi o componenta sociala mai veche decat banii insisi (potlach prin sacrificiul animalelor, la sefii de trib) - prin urmare intra lejer la "instincte sociale primare", capitolul "sa ma dau mare".

    Si pornind de aici intreaga argumentatie despre produse de lux cu piese de serie & all that isi pierde obiectul. Pe cumparator nu l-a interesat niciodata partea de responsabilitate financiara din achizitia lui. Ma gandesc de exemplu la proprietarii de masini Ferrari, masini care iau foc singure intr-o veselie .. and nobody cares. Spre deosebire de orice alta masina de serie, care dupa 3 incidente ar fi fost rechemata in fabrica.

    Acum te las sa-ti continui cruciada contra lumii formata din ambalaje goale, sau ii mai spui lately.

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 January 2010

    @Marius Ola E, nu ziceam chiar pe bune cu analistul politic, faceam si eu un spirit de impunsatura.

    Chestia cu media aurea merge in urma cel putin pana la Aureliu, daca nu si mai mult (ba da).

    @dAImon Instincte sociale primare, sigur ca da, la fel ca si facutul de pipi pe priza.

    Io nu zic ca nu exista o componenta ludica in toata chestia, pana la urma, eu de ce stau si scriu pe blog in loc sa fac suta de ioro pe ora asta ? Iresponsabilitate, alea alea. Ce ma deranjeaza, eventual, este neasumarea ei. Pe scurt, n-am nici un fel de problema cu blonda care-a luat ferrari rosu ca sa le demonstreze la celelalte matracuce ca ea e cea mai tare si oralu' l-o inventat. Dar am o problema cu tipul grizonat care imi explica doct ce alegere buna o facut el.

    Da George, tu esti ala. Salut-o pe Ioana.

  34. Nu le vad ca fiind mai proaste ci ca avand aceeasi posibilitate de a fi proaste ca o masina obisnuita.

    Imi amintesc ca un amic ce lucrase pe contul Fiat la un punct imi povestea despre un director de dezvoltare venit de-afara. Individul explica faptul ca valoarea de productie a celui mai nasol Fiat Punto si al celui mai dotat Fiat Bravo (ambele pe aceeasi platforma, cu mici modificari) era cam de vreo 6000 euro cu totul si fara diferenta mare la nivel de echipare. Diferenta e ca pe prima masina plateai 10000 de euro pe cand pe-a doua vreo 24 000.

  35. Sunt de parere ca masinile de lux sunt doar PUTIN mai lucitoare, mai puternice si putin mai confortabile decat masinile de massa, iar pretul lor e foarte mare, nejustificat de mare, dar cat timp exista basinosi pe pamant, o sa avem masini de lux.

    Nu cred ca se justifica sa dai mai mult de 20ooo, hai maxim 30oooE pe o masina.

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 January 2010

    @krossfire Eu chiar nu-s un priceput la masini, dar mi se pare ca au motoare diferite cele doua.

    @Ciolanus Depinde si cat castigi. La cat castiga romanii, nu vad cum se justifica mai mult de 1-2000 de euro.

  37. @Dan

    porsche ala nu e de lux, e de serie... desigur, o poti customiza, dar nu poti vorbi de porsche ca de o masina de lux. e doar o masina de elita, dar e serie.

  38. @Mihai eu m-am referit la masini de lux ca la masini scumpe. Insa @Dr.A si cu tine ma atentionati ca Porsche n-ar fi de lux, ca este de serie. Daca e s-o luam asa cum vreti voi, masini de serie sunt toate, chiar daca sunt in serie limitata, sa zicem 8 bucati, atata timp cat se fac mai mult de doua masini dintr-un model, este de serie.

    Voi masini de lux considerati: Bentley, Rolls-Royce si... atat.

    Nah, va dau dreptate, dar se merita sa facem atata tam-tam pentru cei 10 posesori din Romania de astfel de masini? Noi pe ei ii vaitam?

    Eu m-am referit la masina de lux = masina scumpa, am zis sa largesc spectrul, sa ne referim si la patronul cu o mica afacere care da 40% din profit pe rata la un Mercedes S Classe, sau smecherul care a lucrat dincolo 10 ani ca sa dea 50% din banii facuti pe un Jaguar nou, ori fotbalistul care la finalul carierei da o mare parte din banii castigati pe un Porsche, etc.

    Daca ne referim DOAR la calitatea Bentley si Rolls-Royce, ca sunt mai proaste decat o masina de serie (sa zicem Citroen C4), ma scuzati, dar eu am treaba.

  39. P.S. langa Bentley si Roll-Royce am uitat sa pun Bugatti

  40. Mircea Popescu`s avatar
    40
    Mircea Popescu 
    Thursday, 28 January 2010

    @Dan Scrie clar definitia in articol mei, daca e confectie sau daca e la comanda. Da' nu-ti fa sange rau, am zis si io de veyron in treacat, se intelege ideea.

  41. Unul care și-a luat țeapă luându-și o mașină de lux:

    „Facultatea asta m-a ajutat sa-mi duc la capat un vis de-al meu, de cand eram mic. Cand eram mic, le spuneam tuturor - dar nimeni nu voia sa ma asculte – ca eu o sa-mi fac singur o masina. Si in 89 mi-am facut-o! Am plecat de la un carton, de la un certificat de IMS. La vremea aceea se putea. E rau ca se putea, bine ca nu se poate acum. Si mi-am facut un ARO. Piesa cu piesa, pe care le-am cumparat, erau ieftine. Inclusiv fiecare piulita, fiecare surub, fiecare saiba, motorul, bloc-motorul, arborele cotit, chiulasa, pistoanele, bieletele, segmentii, garnitura de chiulasa, pompe, cutie de viteze, ambreiaj, sasiu, absolut totul. Asa arata un ARO dezmembrat

    Exista si azi acea masina. Nu mai este intr-o stare foarte buna. Recunosc si-mi pare rau ca n-am mai putut sa ma mai ocup de ea, dar o sa gasesc timp sa o repun in functiune. E dragostea mea mecanica. Am fost foarte mandru, dupa un an de munca, am terminat-o intr-o noapte. Ploua ingrozitor. Din locul unde lucram la ea, intr-o curte, intr-un garaj, am tinut neaparat ca la ora aia, 11 noaptea, sa ma duc s-o vada fiul meu, care atunci avea 9 luni. S-a si speriat. L-am pus intr-o pelerina, l-am scos in ploaie, l-am bagat in masina si cred ca de atunci i-a ramas si lui pasiunea pentru masini”, a povestit Liviu Dragnea la Adevarul Live.

    Acum are și el în sfârșit o mașină bună:

    Liderul PSD avea în 2016 doar un autoturism Skoda Superb, an de fabricaţie 2006. În 2015, în declaraţia sa de avere mai figurau un Land Rover şi o Dacia Logan, maşini care au dispărut din averea sa, fiind pierdute la partaj.

  42. Mircea Popescu`s avatar
    42
    Mircea Popescu 
    Monday, 28 August 2017

    Da, si pe urma puletii de internete care n-au facut in viata lor o inghetata si nici nu-s capabili sa faca vre-odata se baga-n seama ca de ce ii conduce asta si tre' asa niste speciali ca ei sa faca fix ce zice Dragnea.

  1. [...] prostiei. Cel mai bun vanzator e ala care vinde cel mai mult, nu ala care vinde cel mai scump. Cea mai buna masina e aia produsa intr-un milion de exemplare, nu in zece. Si cea mai buna curva e aia pe care-o cauta [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.