Inginerii de alta data

Friday, 12 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

E trist, trist spun, domnii mei, halul in care-a ajuns sfanta profesie a ingineriei mecanice in zilele noastre. Lasata de izbeliste pe mana unor nedemni urmasi, bieti carpaci simplificatori si nu adevarati continuatori ale acestei nobile ocupatii, incapabili sa-i inteleaga adevarata menire, rotunjimile si subtilitatile, se gaseste biata astazi iata intr-o stare de plans.

De plans si mai multe nu, ea, care-i arta, care-i orfevrarie curata, care-i muma noastra a tuturor, precum si-a conforturilor noastre de toate felurile. Ea, pentru care Prometeu inca si astazi mai are dureri de ficat, ea pentru care si-au jertfit claviculele si rotulele atatia demni predecesori, atatia stimabili barbosi, ea, pentru care un onorabil hidalgo si-a muiat toate oasele in urma unui nefericit accident cu momentul cinetic.

heath_robinson_pancake whr-ww1Unde esti tu William Heath Robinson, sa ne faci o clatita, dragule ? Si ce clatite bune ieseau, acu o suta de ani si mai bine, cu aroma de vaselina, de-aia adevarata, de petrol, si nu mizeriile sintetice din ziua de astazi. Unde-s ulanii de mai an ? Ce paine prajita stiau ei face, si cum mai spargeau ei nucile...

whr-cgb whr-wig Unde-s metodele cele cu adevarat ingenioase de-a curata strazile de mucuri de tigara ? Ei, vedeti, de-aia am ajuns sa inotam in chistoace, de-aia am ajuns sa deplangem civilizatia si trotuarele unui Bucuresti de alta data. N-are de-a face cu involutia morala a cetatenilor, cel putin nu direct. E pur si simplu efectul decaderii tehnice. Si ce s-a mai ales de sofisticata industrie a perucilor de pe vremuri ? Cata eleganta, cat stil...

whr-ww2 Nici macar ciorile nu mai sunt ce-au fost, in aceste zile de pe urma lipsite parca de orice suflu mecanic, de orice abordare constructivista, de orice incredere in atotputernicia sublerului si compasului.

Pai nu urma sa ridicam noi turnul Babiloniei pana in Rai de-a dreptul ? Ce s-a ales, si cu ce ne-a ramas sa ne consolam azi, cu o prapadita de incalzire globala ? Pff. Poluarea, ce, asta-i aspiratie universalista ? Internet, lumi virtuale, povesti mistico-transcendento-aiuristice ?

Triste vremuri am apucat, dragii mei. Si ce clatite bune se faceau altadata...

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

  1. kokofifi`s avatar
    1
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 12 March 2010

    oh the nostalgy...de parca ai fi deodata cu Matusalem!
    ciorile pe care le vezi tu au ciugulit ochisori la Verdun, ele au motive sa fie nostalgice...dar tu? :)

    by the way, clatitele sunt la fel de bune ca antan!

  2. Inginerii de alta data nu-si mai au rostul.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 March 2010

    @kokofifi Ce-i drept ca nu-s deodata cu Matusalem, da-s deodata cu fi-sa. Si cu matusa-sa. Iar cat despre clatite, bine, fie, conced.

    Now go to the kitchen and make me a pie :D

    @Florin E nu ?!

  4. Da astia e morti de mult

  1. [...] Uneori ai ghinion si mori, ca te-mpusca. Putin conteaza. Putin conteaza ceilalti in orice discutie despre sine. Ce conteaza e alegerea mult mai simpla si mai dura pe care realitatea ti-o pune-n fata : esti tu capabil sa schimbi fundamental mecanismul de filtrare ? Sau mori ? Ca aia-i chestia, indiferent daca te impusca sau nu te impusca, odata ce-ai decis ca nu mai esti dispus sa-l schimbi ai murit, indiferent de orice altceva. Esti mort ca mortii, o masinarie a la Rube Goldberg, de invirtit invirte de facut nu face nimic. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.