Incultura, culturi si cultura
Intelepciunea conventionala de limba romana ne informeaza doct ca americanii sunt ignoranti. Asa si este dom'le, sunt ignoranti. Nu stiu, de exemplu, carui stat important din Europa de Est i-e capitala Budapesta. De asemenea nu stiu care autobuz duce de la gara in Centru in orasul Tirgoviste, chestie pe care orice copil de 10 ani din partile locului o cunoaste si trezit din somn. Nu stiu unde sa faca stinga daca au treaba la Fetesti. E drept ca nu exista panou, dar toata lumea stie unde-i intrarea, chiar daca nu se prea vede, ca tre' sa treci cu masina prin niste tufe. Ma rog, vara, iarna se vede mai bine, ca nu-s frunze pe tufe, ci tre' sa te bagi prin troian.
Ai dracului americani ignoranti, ca in ignoranta lor au inventat un obiect de-i zice GPS, care tine toate hartile intregii lumi la tescherea, si cu ajutorul unui satelit se pozitioneaza pe ele. Asa incit nu mai depind de cultura romanilor, si nici de civilizatia lor. Pot ai nostri sa nu puna nici un semn, americanu' tot se descurca. Si, in incultura lor care este s-au apucat sa le vinda la vreo suta de dolari bucata, cind orice afacerist cult de-al nostru le-ar fi putut spune ca merita macar 20,000 fiecare, la cit de smechere sunt. Si vindea in total douazeci, si-si cumpara un Jeep si-si incepea o vila din banii din vinzare, dupa care-l duceau furnizorii in faliment. Americanii in schimb, in incultura lor, vind zeci de milioane de GPS-uri ieftine si-s muritori de foame.
Hai atunci sa vedem putin cultura asta la lucru, ca-s chiar curios. Deci, care-i resedinta judetului Caras-Severin ? Da' Dimbovita ? Da' Vrancea ? Bine, astea-s simple ca-s de pe la noi. Da' capitala statului Dakota de Sud stiti care-i ? Da' a statului Washington ? Da' a Mongoliei ? Ce este si care-i valoarea numerica a numarului lui Avogadro ? Ce este o transformare adiabatica ? Prin ce a ramas in istorie Constantin cel Mare ? Ce eveniment important considera Cristofer Columb ca s-ar fi intimplat in anul 1492 (indiciu : era vara) ? Cum puteti, folosind doar rigla si compasul, imparti un unghi in trei unghiuri egale ? Cum demonstrati ca suma unghiurilor unui triunghi este intotdeauna 180 de grade ? Cite oase compun corpul omului sanatos ? Numiti trei nevertebrate pluricelulare. Cum se trateaza fractura de clavicula la cai ? Care-i diferenta dintre artropode si arahnide ? Ce-i un imperativ categoric si ce-i o ousie ?
Mie mi-a luat vreo cinci minute sa scriu intrebarile astea si mi-ar lua ca la vreo zece minute si-o jumatate de pagina sa le scriu si raspunsurile, da' am asa, ca o banuiala, ca o teama, ca o suspiciune ca in pofida superioritatii culturii romanului asupra inculturii americanului, totusi raspunsurile la niste intrebari mai degraba banale, in majoritate de bacalaureat, in minoritate de facultate nu va vin tocmai la indemina.
De ce nu, dragii mei ? A, sunteti specializati, a, in meseria de-o practicati n-aveti nevoie de prostii de-astea ? E fals, nevoie ati avea, cap cu care sa intelegeti nevoia aia mai putin, si mai ales cultura cu care sa v-o reprezentati e cam de lipsa. N-am auzit inca de plugar caruia sa-i lipseasca tractorul, daca el toata viata a tras de coarnele plugului si nu stie ce-i ala tractor. Cam asa si cu cultura asta care nu vi-e de lipsa, dac-ati avea-o v-ar lipsi, da' lipsind ea... nu lipseste, nu stiu daca ma fac inteles. Probabil ca nu. In fine.
Nici americanii aia inculti nu-s chiar asa de inculti cum merge vorba pe-aici. Uite, daca aveti chef, un exemplu : Examination Graduation Questions of Saline County, Kansas, April 13, 1895. Parca nu-i chiar asa rau, cit ce priveste cultura.
Sigur, aia se intimpla pe la sfirsitul secolului XIX, intr-un orasel prafuit din Dust Bowl. Ce s-a schimbat de-atunci pina astazi ? Pai, sa vedeti, o chestie destul de interesanta : a aparut teoria ca scoala nu-i locul unde copiii sa invete fapte, dupa care pe baza faptelor alora sa-si traiasca toata viata. Omul modern nu mai are incotro si trebuie sa invete toata viata lui, nu se mai poate multumi sa traiasca cincizeci de ani pe ce-a invatat in cinci sau zece sau chiar douazeci. Lumea se schimba de-acum prea repede, faptele sunt altele, sistemul ala nu mai merge. De-acum copilul trebuie sa invete la scoala cum sa recunoasca faptele, ceea ce sa-i permita sa le invete si reinvete permanent.
Asa incit principala calitate cu care copiii americani ies din scoala nu-i stiinta capitalelor statelor uniunii, nici stiinta teoremelor fizicii, si nici o alta stiinta anumita. E pur si simplu o abilitate, mai mult sau mai putin rafinata, functie de calitatea loazei si respectiv a emininkelui pedagogos, de-a recunoaste faptele.
Majoritatea romanilor nici macar nu-si pun problema de-a distinge intre fapte si opinii, tot asa cum majoritatea romanilor ar crede sincer, daca si-ar pune problema (da' din fericire pentru toata lumea nu si-o pun deloc) ca pe baza faptelor de le-au invatat ei cit erau mici, a concluziilor pe care le-au tras pe apucate si oblic in citiva ani de la inceputul carierei lor pe lume isi vor putea trai toata viata.
Majoritatea romanilor inca se amagesc in convingerea ridicola ca dintr-o suita de opinii si-o pot alege pe cea care le pare mai convenabila si asta o promoveaza la rangul de fapt. Majoritatea romanilor "stiu ei mai bine" si fac "cum or apucat ei". Majoritatea romanilor sunt niste oameni foarte culti, dar intr-o cultura in general complet gresita, si uneori de-a dreptul ortogonala realitatilor la care sunt chemati sa se adapteze.
Pentru ca iata un amanunt pe care-l scapa usor din vedere adeptilor "culturii" : orice insailare de timpenii este o cultura. Si cultura emo este o cultura cum este si cultura lemnului din Ardeal, cum este si cultura televizuala cum este si cultura puscariasilor, toate-s culturi. Nimic mai simplu decit sa fii cult, aia se rezolva repede. Problema si durerea-i ca nimic mai simplu decit sa ajungi sa confrunti faptele cu o cultura inadecvata. Si cu cit te gasesti mai cult, ceea ce adesea inseamna mai monocultural, cu atit mai mici sanse ai sa observi ca defapt cultura ta e si putina, si saraca, si inutila si inadecvata. Cine, eu ?! Lasa-ma c-o leg cu sirma si merge!
A fi cult e echivalent cu a vorbi o limba. Limba nu-ti foloseste decit intre oamenii ce-o vorbesc, cultura aia a ta nu-ti serveste decit in contextul in care ea e relevanta. Tristetea este ca la cum merg lucrurile astazi, cel mai probabil contextul ala a disparut cu totul de zece ani, sau chiar de-o suta. In lingvistica nu se cunosc decit citeva limbi moarte, majoritatea limbilor cunoscute sunt inca vii, dar asta-i un defect cultural : de-a lungul timpului au existat mult mai multe limbi decit au chiar supravietuit sa le cunoastem noi. La fel si cu culturile insele. Pline cimitirele culturale, zise si biblioteci, de culturi raposate.
Singura salvare reala este multilingvismul, abilitatea de-a vorbi multe limbi, si multiculturalismul (nu in sensul lui pop, folosit pe toate gardurile, ci-n sensul lui propriu, de manual), abilitatea de-a intelege si-a semnifica in multe culturi. Ba chiar metalingvismul, si metaculturalismul, adica abilitatea de-a intelege ceea ce este dincolo de limba, asa fel cit sa cunosti in principiu orice limba noua inainte de-a o auzi prima oara, si orice cultura inainte de-a da ochii cu ea.
Grele cerinte. Da' asta-i soarta omului pe lume.
Tuesday, 12 October 2010
Dragut ar fi daca la intrebarile mentionate de tine s-ar raspunde fara Google in fata.
Cat despre "cultura" emo, eu i-as zice un mini-curent social ce se incadreaza intr-o anumita etapa culturala.
Tuesday, 12 October 2010
draga Mircea,
cele mai tari rataceli le-am trait din cauza gps. de ex. noi ne-am dat jos din tren ( cu masina cu tot) in Feldkirsh, sau asa ceva, Austria. Cind ne-am terminat treaba in Elvetia, si era frumos, cu bai calde afara in ianuarie, punem gpsu sa ne duca inapoi. Numai ca ala ne duce la Feldkirsh in Germania, ca era unu si numai cu vreo 50 de km. mai aproape. Si asa am pierdut trenul si am venit pe jos:))
comentariu dedicat Angelicai Merkel!
Tuesday, 12 October 2010
By the way ... http://www.youtube.com/watch?v=mbOuU3L3bQc&feature=related
Tuesday, 12 October 2010
@Luka D Pai daca omul vrea sa-si fure caciula, de ce sa-l impiedicam noi ?
Nu exista culturi mici si culturi mari. Toate culturile sunt minuscule.
@corina Pai acuma, m-ai confuzat de tot. Aveati masina sau n-aveati masina ?! Si fac pariu cu tine c-avea ceva setari pe-acolo sa-ti alegi care Feldkirsh.
Tuesday, 12 October 2010
No face?
Tu esti Mircea? :P
Ii furam laptopul?
Desfiintam motoarele de cautare?
Reinventam cartea ce forteaza creierul catre implicare maxima cognitiva?
Tuesday, 12 October 2010
Ha ?
Nu-i vorba ca cum, e vorba ca de ce ? Daca aia vrea, aia sa faca, e perfect.
Tuesday, 12 October 2010
Erai fara avatar tu ...
De ce? Nu vad de ce as impiedica un prost, sa fie prost.
Tuesday, 12 October 2010
Noah, ce po' sa zic, excelent. Din cand in cand mai are omul de cate o palma, mai are nevoie sa-i spuna cineva elegant ca e prost. Da' frate, sunt prost ... da' ma pun si mai citesc ca prea aveam figuri in cap in ultimul timp. Zi faina sa aveti !
Tuesday, 12 October 2010
@Porcul de York Sa-ti traiasca si sa-ti infloreasca.
Wednesday, 13 October 2010
mai prost ca prostu ii al' de zice ca alalalt ii prost. intotdeauna m-a uimit cu cata dezinvoltura acuza romanii pe ai de n-or auzit de romania si de gloriosul ei trecut, cand cei mai multi nu stiu nici lucruri elementare legate de orasul sau de judetul lor, ce sa mai vorbim de date despre romania sau alte tari.
acu' io nu-s de acord cu scoala americana a faptelor, ca intre fapte si opinii distinctia nu-i asa de clara pe cat ar vrea unii s-o vada. ca fapt nu-i decat daca-i relevant, ori relevant nu poate fi decat in opinia cuiva. da' na, sa nu-l dezgropam pe nietzsche acuma.
nici avocat al multilingvismului nu sunt, ca o limba straina se poate parli dar nu vorbi. numai cine stie foarte bine o limba straina poate intelege cat de multe ii scapa fata de situatia vorbitorului nativ. un zambet face mai mult decat un "senchiu" politicos sau decat un "mool-tsu-mesk" stupid. as prefera sa vorbeasca fiecare pre limba lui, ca in final tot s-o intelege ceva.
mie imi chiar place ca romanii sunt mai reticenti la schimbare si deplang zelul asta integrator care i-a cuprins de v'o douaj' de ani incoace. sigur ca si romanii si americanii se considera buricul pamantului, da-n feluri diferite. unii ar zice ca americanii chiar sunt indreptatiti sa se creada mai breji, fiindca faptic chiar sunt, dar mie mi se pare ca aud o tanguire prelunga indaratul acestei superioritati care, chiar daca nu e o superioritate afisata, e o superioritate care are un pret prea mare.
mai tare ma deranjeaza la romani faptul ca n-au tinere de minte si ca trec prin istorie ca gasca prin apa, lepadandu-se de ce-i al lor mai rau ca petru de isus. partea buna e ca nici nu-si mai amintesc c-au facut-o.
Wednesday, 13 October 2010
Eu vorbesc doua limbi "straine" la nivelul de vorbitor nativ. De fapt, mult peste nivelul vorbitorului nativ, la nivelul vorbitorului nativ specialist in limba respectiva. Nici pe departe nu-i imposibil, si nici nu-i chiar asa de dificil cum pare (in sensul ca sunt alte chestii mult mai dificile pe lumea asta).
Americanii nu se cred si nu s-au crezut niciodata breji, dimpotriva, sunt si au fost mereu mai degraba umili, jingoismul ocazional li se trage dintr-un evident (chiar si pentru ei) complex de inferioritate, in principal (si cumva pe buna dreptate) resimtit fata de mama Europa.
Partea buna lol... imi aminteste de bancu' cu ala ce nu mai vrea votca, ca-l ustura-n fund.
Wednesday, 13 October 2010
ba eram cu masina care masina ne-a dus la feldkirshu gresit.
acuma lasa, ca daca nu pateam asta, de ce ne mai distram noi?
alta faza faina a fost in Italia. Punem noi gps pe mers in oras. si pe urma plecam, prin Toscana. Si autostrada cind la dreapta, cind la stinga. A fost minunat, pina la urma, dupa ce am aruncat gps pe geam.
Wednesday, 13 October 2010
Probabil aveati un GPS de-ala imitatie, chinezesc :D