In criza de modele...

Wednesday, 17 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Eu sunt mafiot, pentru ca sunt mafiot prin modul meu de a ma comporta. Parchez masina, dau un milion spaga, ma duc la ospatar, pentru o nota de sapte milioane, las doua spaga. Nu ma bag in seama cu oricine. Eu sunt Giovani milionarul, smecherul, mafiotul. Cum sa nu am prestanta mea, cand cobor din Rolls? Sau din aaa Rond cum ii spune, Rover! Cum sa glumesc cu voi, hahaha, caterinca, pai ce cine mai sunt io daca stau la dispozitia voastra ?

O gluma se face. Da' sa devin papagalul presei, nu se poate. Nu ma mai chemati, Maruta, aa alalatu', Capatos, hai bai Giovanni... bai nu-i da'... ma pe mine ma cheama Giovani Becali, esti nebun la cap, pai vrei sa vin eu sa stau cu cracii goi acolo, langa tatele lui aia cutare ? Poate imi plac si mie tatele si cracii goi si cutare, dar nu asa pe fata ca tine. Cum sa vin io, Giovanni Becali ? Vin papagalii la tine, care vor sa apara, sa-si faca un nume... Eu nu am nevoie de nume.

Ti-am spus la ora unu, o aveam ieri ? Am spus ca nu pot ieri si ca azi la unu, am venit la unu fara zece ? Asta inseamna demnitate da om, da smecher, da mafiot, da ceva. Asta-i mafiotu' de astazi. Mafiotul de azi, nu mai impusca, nu mai racheteaza bani, nu mai recupereaza bani, nuuu.... mafiotul de astazi face bani de unde nu stie nimeni si se comporta ca un domn. Si i se spune mafiotu', nasu' ca-i respectat. Corect ?"

- Un anonim

Problema mare a Romaniei contemporane este acuta, completa, totala lipsa de modele.

Contrar opiniilor comune, lipsa de modele nu se manifesta insa in particular la nivelul tineretului. Tineretul e chiar satisfacator sub acest aspect : nu are modele, aliniindu-se astfel tineretului din restul lumii civilizate, care nici el nu are modele. Tineretul livreaza, deci, si sub acest aspect.

Batrinetul, in schimb (cum adica nu exista batrinet ? hai, zau...) nu are modele, dar deloc, fluiera vintul, e ceva de-o tristete covirsitoare, cam ca un peisaj selenar. Ati avut ocazia sa conduceti prin desert ? Uite, eu am mers o singura data cu masina de la Cairo pina la Fayoum, o palma de loc, nimic acolo, doua ore cel mult, si m-au apucat toate depresiile. Mai frate, nici un copac, nici o frunza, nici un fir de iarba, numa' nisip, ca-ntr-o lume defecta, ca atunci cind iesi din spatiul de joc intr-un joc din alea mai vechi daca va amintiti. Inca o suta de kilometri si-mi faceam sepukku pe marginea drumului cu injectorul.

Cam asta-i dezolanta situatie din mintile, sufletele si memoriile batrinetului, oamenilor trecuti de cincizeci de ani. Nu au modele, si nu au modele dintr-un capat in celalalt, de la un Pliiceanu (hei, daca exista Branghelina sa existe si Pliiceanu) care se comporta ca doua cate batrine si nici macar nu-si dau seama cit de aproape de antologia umorului romanesc se gasesc si pina la Becali. Oricare dintre numerosii, variatii si pina la urma indistinctii Becali.

Becali care se duce la ospatar. El se duce la ospatar. Uite de exemplu eu, care probabil ca nu-s [chiar asa de] mafiot nu ma duc la ospatar. Afara de cazul ca am eu chef, dar in general vine ospatarul la mine, ca asa-i si logic, de altfel, el in picioare, eu asezat, el cu alergatura, eu cu satisfactia. Pai suntem mafioti sau nu mai suntem ?!

Cind eram si io mai tinar si mai mafiot asa tin minte oarecum vag ca nu plateam "spaga". N-am platit niciodata nicicui, ci tocmai dimpotriva, imi plateau dinsii mie. Eu cel mult ziceam asa, intr-o doara, "ori faci cum iti zic ori te bag la parizer". Ce logica are asta sa fii mafiot si sa dai spaga ? Ca sa citez din clasici, "it defeats the entire purpose of the whole thing!" Dar este bineinteles posibil sa nu fi fost eu mafiot, si sa vorbesc din auzite, fara sa chiar inteleg chestiunea asa bine precum unul dintre becali.

In totala abulie bietul om incearca sa-si construiasca cumva, din ceva, o identitate, cit se poate. Tineti minte tiganul batrin din Pisica Alba/Pisica Neagra silabisind "this could be the beggi-ning of a biutful frienshep" dupa Casablanca, in cocina porcilor ? Ei, cam asa ceva. Exista o veche traditie misogina-n Europa, de la Lacedemona-ncoace, care-a dus-o bine-mersi pina in zilele Imperiului si chiar si dupa. Becali nu stie de-astea, dar ceva-ceva tot a ajuns pina la el, asa ca i se pare un punct, un bun cistigat, asta ca nu se amesteca cu muierile-n public. Confera prestanta. Fata lui de clacas la sapa spune o alta poveste, da' stiti cum e si cu prestanta asta...

Celalalt Becali o da-n misticisme crestino-aberative - iarasi, e drept ca exista o solida vina crestina-n Europa, de la bizantini incoace (in caz ca va intrebati de unde vine prestigiul crestinismului, vine de la calugari, care erau singurii capabili sa scrie o buna bucata de vreme), dar nu se poate spune c-a inteles el ceva de acolo.

Practic oamenii astia sarmanii, batrinetul nostru cel dat pe razatoare fara mila si fara considerente estetice, se afla cam in pozitia unei bowerbird (ptilonorhynchidae sp). Aduna si ei ce pot si ce gasesc, sa-si faca totem din aia, sa-i apere de vicisitudinile vietii, de spaimele mintii si de amuzamentul alteritatii. Daca se poate, bucatele albastre.

Situatia ar fi amuzanta daca n-ar fi de fapt atit de ingrozitor de trista.

bowerbird

PS. Nu pot sa nu mentionez imensa putere a twitter-ului, si nu pot sa nu multumesc @stmurgeanu @nervuri @mihaelaltn @blogdevrancea @a_dia @IoanaNicut. Ajuta la documentare ceva fantastic sa primesti raspunsuri la orice in citeva minute.

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

34 Responses

  1. Suntem tari sa ne dam seama unde avem o problema, dar problema e ca inca nu putem sa oferim un exemplu pozitiv nici chiar noi.

    M-am saturat pana peste cap de editoriale despre ce ar trebui sa facem, as vrea sa vad scris ce facem. ;)

    Altfel si glogosfera tot un soi de jurnalism de tip Drob-ul de Sare ioncreagaolian ramane.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 November 2010

    Pai in principiu, sa vezi minune, facem cam fix ce face Becali asta, doar eventual cu metode mai bune si mai eficiente.

    Daca observi, el joaca, probabil asumat, probabil deliberat, un rol educativ fantastic in bucatica asta. El explica pustimii niste chestii pina la urma valoroase, social vorbind, in niste termeni in care ea ii poate chiar recepta si digera.

    Sub aspectul asta, mai repede se cuvine sa-i cenzureze opinia publica in aparitiile lor la teve pe pliiceni decit pe becali, ca observatie subsidiara. Pentru ca mai multi pustani isi vor pune probleme de natura progresului urmarind discursul celui din urma decit al celor dintii.

  3. stii ce ma intristeaza si-mi vine sa iau campii? faptul ca oameni inteligenti, medici, trecuti de 60 de ani, de la care am pretentii, vin in vizita la ai mei si intreaba pe ce program e OTV? si-s revoltati cand le raspund ca eu nu am memorat mizeria aia pe nici un tv din casa! lasandu-l deoparte pe Becali, Diaconescu e eroul lor, frate!!!! cum sa-mi las eu copiii cu bunici care se uita la OTV??!! acum ma chinui sa o desprind pe muma de B1 si de Nasu', cu slabe sanse, din pacate!

  4. Citez:

    "O gluma se face. Da’ sa devin papagalul presei, nu se poate. Nu ma mai chemati, Maruta, aa alalatu’, Capatos, hai bai Giovanni… bai nu-i da’… ma pe mine ma cheama Giovani Becali, esti nebun la cap, pai vrei sa vin eu sa stau cu cracii goi acolo, langa tatele lui aia cutare ? Poate imi plac si mie tatele si cracii goi si cutare, dar nu asa pe fata ca tine. Cum sa vin io, Giovanni Becali ? Vin papagalii la tine, care vor sa apara, sa-si faca un nume… Eu nu am nevoie de nume."

    Aşa. Acum vreau să-i văd pe ăia care pot pune mâna pe inimă şi decreta că idiotul pe stil nou nu are dreptate, măcar aici :)

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 November 2010

    @a_dia Au trait o viata chinuita, care-a lasat sechele adinci.

    @bogdan Ala-i lucrul dracului, ca idiotul pe stil nou are dreptate mai des si mai adinc decit intelectualii pe stil nou. Mintea te doare, da' asa, pina-n suflet.

  6. =)) Da.

  7. Becalii sunt niste exemple de anteprenori

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 November 2010

    @cipslim Zici tu ?

  9. Ce-i cu articolul asta? Unde-i MP?

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 18 November 2010

    M-a cautat cineva ?

  11. Constantin Enache`s avatar
    11
    Constantin Enache 
    Thursday, 10 March 2011

    M.P.,
    nu conteaza daca ai sau daca nu ai modele, ci daca iti permiti sa cumperi modele.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 March 2011

    In principiu modelele sunt gratis. Ambele feluri.

    Pentru documentare : I'll be yours, yours for a soo-ooo-ng.

  13. ai idee daca exista un corespondent in limba romana pentru bowerbird?:) M-ar interesa foarte tare si mi se pare foarte curios ca ai folosit 'bowerbird' intr-un context atat de indepartat de cel... stiintific :D

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Friday, 15 February 2013

    Dom'le, precit stiu eu aripata-i necunoscuta-n cultura romana, motiv pentru care m-am si vazut silit sa recurg la stingacia aia cu nume-n engleza si latina-n paranteza.

  15. Eh, in regula. Multumesc oricum :)

  16. > pai ce cine mai sunt io daca stau la dispozitia voastra ?

    Aparent Becali editia 2012 tocmai terminase de conspectat Trilema pe Martie 2010.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Friday, 23 October 2020

    Nothin' wrong with that.

  1. [...] a modelelor, sau mai bine zis alegerea unor modele proaste. Chestiunea e foarte gingasa, adeseori opinia comuna pe tema nu se suprapune mai deloc realitatii. Pot spune bineinteles ca atitia timp cit m-ati ales pe mine n-are cum sa va mearga prost, da' [...]

  2. [...] cu modelele in mediul online si-am mai discutat-o cu exemple si structurat (1, 2, 3, 4 ca sa citez doar citeva exemple din literalmente zeci). Nu mai revenim aici asupra acelei [...]

  3. [...] birouri cind poti sa dai in brinci douazeci de ore pe zi doi ani dupa care sa ti se rupa de toate, Becali style [...]

  4. [...] cucuie si mai putine zgirieturi din contactul nemijlocit cu realitatea dura. Vorbeam mai demult de criza de modele-n care se zbate cultura romana. Problema este in mare parte si obiectiva, adica nu exista aia [...]

  5. [...] asta-i de fapt problema : completa lipsa de lideri in societatea romaneasca. Sigur ca oricine se poate declara un deosebit, un priceput, un fascinant, [...]

  6. [...] rara da' cu imens potential de amuzament este sa pretinzi. Cam ce face Berbecali de exemplu, sau alalalt bou omonim : se dau ce nu-s. Daca un mafiot adevarat ar ajunge undeva sa se intilneasca cu Giovani [...]

  7. [...] de-ala ca mine asa, are nu mai retin exact ce model de Mertan decapotabil cum eu n-am si respectiv Rover sau cum ii zice - sta si se uita la televizor cind dintr-o data ii suna la usa o caprioara (nuca la [...]

  8. [...] mafiotii ? I-auzi colo. Derpspre cine vorbim, herpeliticu' asta de exemplu ? "Eu sunt mafiot, pentru ca sunt mafiot prin modul meu de a ma comporta. Parchez [...]

  9. [...] a le-o arata alor mele. Pe teoria ca cine stie... poate nu stiu ca se poate ? Poate problema lor e lipsa de modele, daca pe pustanii lingavi si neinteresanti care cresc ca buruia-n jur peste tot ii scuzam ca [...]

  10. [...] concetateni care nu vor sa fie idioti ca si ei da' nici nu stiu chiar anume cum ar proceda, neavind modele, respectiv pentru a ma conversa cu aia care chiar nu-s idioti) asta inseamna acuma ca gata, i-am [...]

  11. [...] not last. Point V. Hugh Hefner is an atrociously bad example in this discussion, about on par with this idiot in the Romanian space. Thinking in these terms isn't thinking, it's masturbation - which shouldn't [...]

  12. [...] a good discussion of the "mafiot" trope, see In criza de modele... ; for a good discussion of the "om de afaceri" trope, see Moartea ca o veste buna inter alia. [...]

  13. [...] I regret not having had Trilema back then ; but then again when I was in my twenties there didn't exist anything like an example to follow in this vein. I simply did not know, it never occured to me I would regret such a [...]

  14. [...] prea te crezi, fa.iii ———Cultural issues. She only got out of the country late in life, and well.. it's hard, what. [↩]Vecine... [...]

  15. [...] it "sounds cool" ; and they also dont go around "building houses" through piling up random debris that happens to be blue. [↩]Actually no, which coincidentally confirms the statements above : there wasn't any [...]

  16. [...] any case, Slim's Sweet's a better role model than the contemporary lamers. [↩]Is Slim ever going to figure out that the kid he kicked out of the Roost claimed to be [...]

  17. [...] let's indulge. Here's an ancient quote : Asta inseamna demnitate da om, da smecher, da mafiot, da ceva. Asta-i mafiotu' de astazi. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.