Hai sa aruncam cu numere.
eResearch, o firma/agentie/institutie/scobitoare/obiect abstract despre care am fi putut afla mai multe daca cineva de-acolo n-ar fi avut ideea creata de-a construi tot site-ul in flash scoate pe piata niste numere, care probabil ca au fost concepute tot in flash, dupa metoda STANDOUT. (Daca va uitati pe google, nu e eresearch.ca, aia despre care zice ca this site can harm your computer, e eresearch.ro, aia care nu apare la nici un fel de cautari, pentru ca Google este rau si nu intelege principiile de design din spatele acestei inovatoare firme/agentii/institutii/scobitori/obiect abstract sau ce-o fi dinsa).
Numerele sunt precum urmeaza :
Blgosfera românească numără cu aproximație 58.900 de bloguri şi lunar, acestea înregistrează 240.000 posturi și 180.000 comentarii. În jur de 3,56% dintre bloguri se înscriu în categoria heavy bloggers, cu mai mult de 5 postări săptămânale, în timp ce în categoria blogurilor active – cu minimum o intervenţie săptămânal, se înscriu 9.315 bloguri - 15,82% din totalul blogurilor realizate în România.
Media ultimelor 3 luni arată că în România se scriu în medie 44.404 de articole pe săptămână, care înregistrează aproximativ 34.365 comentarii şi 3,470 de trackback-uri.
Fata de aceste numere, imi face placere sa raportez urmatoarele depasiri de plan :
- Trilema reprezinta unul, adica 0,0017% din numarul de bloguri romanesti.
- Trilema publica in medie 100, adica 0,041% din numarul total de articole (in mod gresit denumite "posturi") publicate intr-o luna de blogurile romanesti.
- Trilema primeste in medie 1940 comentarii pe luna, adica 1,07% din totalul comentariilor lasate pe blogurile romanesti. Nu rezulta din datele eResearch cam cite comentarii inteligente gasim intre cele 180,000 de comentarii lunare, dar eu imi permit sa presupun ca aproximativ 1%, la care daca adaugam contributia lui Marian Stavaroiu obtinem cam fix acel 1,07%, deci cifrele se confirma.
- Dintr-o regretabila necunoastere a standardelor in domeniu (ce sa te si astepti de la oamenii cu flash-ul) eResearch omite sa precizeze cam cite bloguri se inscriu la categoria A-list (minim 20 de articole publicate pe saptamina), dar banuielile noastre burtologice (probabil mai fundamentate decit burtologiile eResearch) sunt ca nu mult mai multe decit acum sase luni, adica cel mult doua.
Sigur, intregul exercitiu este futil dintr-un cap in celalalt, da' daca tot aruncam cu numere...
Eu astept cu sufletul la gura aplicatia web 2.0 care scoate argintul viu din bloguri.