General Sir Charles James Napier, GCB

Monday, 17 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Numele englezesti au o sonoritate aparte, este ? Mai ales astea din vremea imperiului. GCB noteaza statutul de Cavaler cu Mare Cruce al Ordinului Baii (Cel Mai Onorabil Ordin Militar al Baii, in versiune completa). Este ca traduse in romaneste nu mai au chiar aceeasi demna sonoritate, ba poate chiar din contra ? Asta este, daca noi am stat si ne-am luptat cu turcii, pardon, vreau sa zic, am aparat cu pieptul de arama fruntariile Europei pana altii si-au cladit baile...

Deci, Napier, sau "ba Napier old fellow old chap" pentru cunoscuti si fosti colegi de la Celbridge ramane in istorie pentru urmatoarea mica aventura : fiind el intr-o insorita zi in al saizecelea an de viata numit general-maior si comandant al trupelor engleze in India, si trimis de Majestatea Sa in misiune sa potoleasca niste conducatori locali, tot islamisti si tot turbulenti si-atunci ca si astazi, dar cu ordine clare si specifice sa potoleasca fara sa cucereasca, s-a apucat sa incalce ordinul, si-a cucerit de-a dreptul provincia zisa in acea vreme Sindh, astazi prin Afganistan, alipind-o la teritoriile Coroanei.

Dupa care a trimis o depesa militara cu textul "Peccavi" si alt nimic, care pe de-o parte e o fraza destul de comuna, constituind ea primul ori al doilea cuvant al confesiunii la catolici dintotdeauna, dat fiind ca in limba latina din care si origineaza inseamna "am pacatuit", care in engleza se scrie si se citeste "I have sinned", si pe de cealalta parte suna destul de aproape de "I have Sindh", care-i un asa zis pun, si inca unul destul de reusit, under the circumstances.

Vedeti, cand lumea spune ca noi n-avem cultura si n-am avut civilizatie, la asta se refera. Citati-mi o vorba de spirit iesita din Ceausescu, spuneti-mi un banc de-al lui Stefan etcetera. (Da, stiu, Cantemir a scris. Era rus, mbine ? Nu-i mbine ? Ok, era tatar de pe langa Odessa, ot Khan Temir. Asa-i bine ?)

Dar sa revenim la imbaiatul cu care-am purces, ca nu-i frumos sa-ti lasi escorta la bal. Deci, pe langa c-o pacatuit cu indienii, a mai lasat cateva chestii notabile in urma, printre care citez una, de incheiere :

So perverse is mankind that every nationality prefers to be misgoverned by its own people than to be well ruled by another.

Ceea ce inseamna ca "atat de perversa e natura omului incat orice popor prefera sa fie guvernat prost de-ai lui decat guvernat bine de straini."

Ca sa vezi chestie. Hai, sa fiti iubiti.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

7 Responses

  1. cipslim`s avatar
    1
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 18 May 2010

    Shailailai la
    Perversa-i lumeaaa...

    Pai nici poeziile noastre nu pot fi traduse in alte limbi cu succes asa ce suntem even am putea spune.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    Bine poeziile, mie sa-mi dai exemplu de general poet mei, da' pe bune.

  3. cipslim`s avatar
    3
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 18 May 2010

    da nai goagle sau ce PM? Iaste daca cauti ca care cauta gaseste.
    Dazic ca nici invers din romaneste in Engleza nu se potriveste mare lucru. Incercasem sa traduc si stiu ce vb.

  4. Khan Temir :))) LooL. Si ai nostri au sonoritate: Stefan the Great, Mihai the Brave, Alexandru Ioan Cuza, etc. De cucerit nu am prea cucerit noi fiindca nu ne sta in caracter, dar inainte de comunism Romania era foarte aproape ca nivel de civilizatie cu tarile europene de frunte. Ce mai incolo, incoa, avem de tati!

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 December 2010

    @Dan Stativa Zau ? Si pe ce te bazezi la chestia cu nivelu' de cilivizatie ? De curios intreb, nu de altceva.

  1. [...] better structured and way more persuasive pretense in different other fields. Back in the day when fifty English officers were pretending to have "conquered India" and perhaps even China, the pretense that Dickens and Austen created The [...]

  2. [...] the factory is merely entitled to what it may wrest from the slaves through exploiting their natural stupidity. A difference apparently more important than meets the eye, seeing how hard washing the factory [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.