Feminismul inteles drept cult

Monday, 04 January, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Vorba asta, "feminism" este bineinteles doar atat, o vorba (goala, ca orice vorba). O eticheta. Ea se poate aplica cu oarecare indreptatire pe cateva lucruri existente in lumea reala. In primul rand, o perspectiva academica. Feminismul academic ne-a lasat o bogata mostenire de-o monumentala tampenie, stralucit ilustrata de exemplu de Luce Irigaray, cu al ei nemuritor

E = mc² is a sexed equation, because it favors the speed of light over other speeds that are a lot more important to us.

Adica, pe romaneste, E = mc² e o ecuatie sexista, pentru ca favorizeaza viteza luminii fata de alte viteze care sunt mult mai importante pentru noi. Atat a inteles biata fata din lumea asta, ce sa-i faci, o oprima si sanatate buna. Dar nu acest aspect al feminismului ne intereseaza pe noi astazi.

In al doilea rand, feminismul mai poate fi inteles drept un curent istoric, fie ca istorie a culturii, fie ca antropologie sau sociologie. In acesti termeni, feminismul se imparte destul de evident in doua mari perioade, destul de distincte intre ele. Intrucat vom face abstractie de alte momente istorice despre care se poate in principiu sustine c-ar fi existat (scoala de poezie din jurul lesbosienei Sapho fiind un exemplu comun), ar fi probabil mai propriu sa vorbim de feminismul modern. Prima faza, in pregatirea si desfasurarea luptei pentru drepturi electorale ale femeilor, pana la castigarea acestora (deci incepand aproximativ in prima jumatate a secolului XIX si pana in a doua decada a secolului XX), si respectiv a doua faza, incepand undeva in anii 1980 si nesfarsind nici pana astazi.

Cele doua faze sunt diferite sub numeroase aspecte, si asemanatoare in foarte putine, asa incat a le numi faze ale unui acelasi singur lucru poate parea deja un abuz. Intrucat pe de-o parte traditia culturala este de-a le privi drept aceeasi "lupta", si respectiv grupul social este definit in aceeasi termeni, vom perpetua, nu fara retinere, abuzul. Totusi, feminismul sufragetelor si-al Simonei de Beauvoir se compara cu feminismul redenumirii semestrului (in ovestru, pentru a evita manifestarea lingvistica a dominatiei anarho-paternaliste) si-al lui Rosie O'Donnell cam asa cum se compara si socialismul lui Pierre-Joseph Proudhon cu cel al lui Julius Nyerere.

Ei, si-acum, dupa ce-am planat lin peste mii de kilometri de paduri defrisate pentru a tipari mii de kilometri de rafturi cu carti ca s-avem noi peste ce plana, ajungem la subiectul articolului de astazi : mi-a picat o fisa, si anume, ca acest de-al doilea feminism se poate foarte usor reprezenta drept un cult oarecare. Ia priviti :

In primul rand, alege un subset de indivizi. Tot asa cum Iehova se adreseaza evreilor, poporul lui ales, tot asa si feminismul de-a doua se adreseaza femeilor, poporul ales. Restul nu intra la socoteala.

Acestui popor ales, feminismul ii propune o filosofie care fixeaza rolul individului in lume intr-un mod idealist - carevasazica neempirist - construit adica inaintea oricaror date experimentale, ca o structura in care experienta sa fie ordonata. Ca atare, feminismul nu este si nu poate fi o teorie stiintifica, si nu poate fi nici adevarat, valid sau validat. Aflandu-se deasupra datelor experimentale, si operand anterior lor, incalca principiul falsibilitatii, si deci nu se poate institui rational. Singurul mod de-a deveni feminist este de-a crede in feminism.

Fiind un sistem ideal, vor apare deci cu necesitate diferente intre experientele reale, masurate in mediu ale subiectilor si asteptarile lor ideale, obtinute deductiv din sistem. Aceste diferente creeaza bineinteles o oarecare incapacitate a credinciosilor de-a desfasura vieti normale in lume, ceea ce creeaza oarecari frustrari, din care frustrari se naste si se hraneste o preocupare pentru mai buna "intelegere" si mai completa "documentare" a sistemului, o inclinatie prezenta la feministi asa cum este prezenta la apologetii catolici, neoprotestanti scl.

Ce mai lipseste este un oficiu central de vandut indulgente, in rest are cam de toate, zic.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

24 Responses

  1. Laura Driha`s avatar
    1
    Laura Driha 
    Monday, 4 January 2010

    Si cine a zis ca femeia a fost muza pentru tot felul de arte si artisti, n-o zis minciuna. (vezi mai sus!) :))

  2. Feminismul nu se afla "deasupra datelor experimentale" - iar estrogenii deghizati in ftalati nu glumesc. Ti-o zic ca la fratele meu (de suferinta :-)

    Mai bine sa ne gandim cum sa facem sa deschidem noi oficiul ala de indulgente, sau macar sa ne inscriem mai din timp pe lista.

  3. orificiu de vandut indulgente ? LMAO

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 January 2010

    @Laura Driha Daca tie feminismul iti sugereaza femei, io ma gandesc ca n-ai vazut multi feministi de-astia...

    @Marius Vorba' lu Adi, mai bine sa deschidem larg orificiu' de indulgente...

  5. Mikael Eon`s avatar
    5
    Mikael Eon 
    Tuesday, 5 January 2010

    se vede, acest subiect e foarte riscant de a fi abordat, mai ales in public, pentru ca orice ai zice, fie pro, fie contra, este interpretat de catre "femei" (pun in ghilimele pentru ca o femeie adevarata si-ar da seama ca aceasta miscare este tot asa de kk precum "gay movement") ca din pozitia de barbat esti impotriva si nu asta ar fi rau dar e clar ca esti subiectiv pentru ca bineinteles te faci vinovat ca esti de sex masculin si ce au facut barbatii dintotdeauna si ce fac si acum mitocanii decat sa subjuge femeia unei ordini ai unei societati exclusiv patriarhale. ceea ce nu prea inteleg majoritatea femeilor e faptul ca odata cu drepturile vin si responsabilitatile aferente lor. si acum astept misandrele sa ma porcaie ca la usa cortului, dar acesta chiar nu e un comentariu venit din gura unui misogin.

  6. Laura Driha`s avatar
    6
    Laura Driha 
    Wednesday, 6 January 2010

    Mircea, ma ierti daca cuvantul mi-a sugerat ceva gresit. Da-mi tu reperele corecte si eu ma reorientez.

  7. @laura
    Daca te orientezi dupa reperele lui Mircea o sa ai trileme toata viata.

  8. @laura, too:
    dupa ce o sa-l citesti pe Trilemoi mai multa vreme ( vreun an, asa) o sa observi ca va aborda subiectul asta cu o anumita regularitate :)
    de asemenea, vei observa ca marea majoritate a comentariilor vin din partea sexului tare (foarte tare)

    un foarte bun punct de reper este tagul ales pentru fiecare postare: el iti va spune daca autorul se joaca, se plictiseste, are chef de impunsaturi sau vrea sa ne impartaseasca trileme existentiale :p

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 January 2010

    @Laura Driha Ce buna de maritat esti tu :D

    @Dr.A Scopul vietii e frectia, nu finalizarea, dom'injiner.

    @kokofifi Mai du-te tu #1
    Mai du-te tu #2
    Mai du-te tu #3

    :D

  10. Io n-am inteles mare lucru, da asta nu-i de mirare, ca n-am inteles niciodata mare lucru cand o fost vorba de femei. Si nici nu cred ca am sa descifrez mare lucru dinspre ce inseamna femeile, da o sa studiez cu mare placere, si d'amu incolo.
    N-am bagat de seama pana acum ce se naste din frustrari, da sunt domnite care stiu sa scape intr-un mod tare placut de frustrari :D

  11. descrierea facuta de dumneavoastra feminismului e tot atit de completa si obiectiva ca cea care prezinta orice musulman ca un terorist purtator de turban.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 January 2010

    @Florin Lasa mei, cacunoastera nu-i ajunsu', e drumu'.

    @lavinia Retoric asa, e o afirmatie faina, puternica, mai ca-mi vine sa fiu de acord.

    Dar ca sa nu ma fac de ras, fiind de acord pentru ca-mi surad nurii frazei, si pe urma sa se dovedeasca ea ca fiind calpa, nu faci tu bine sa mai adaugi asa, ceva, pe ici pe colo, in partile esentiale ?

  13. Las si eu asta aici http://www.physics.nyu.edu/faculty/sokal/dawkins.html

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 9 February 2011

    Ahhh, bine gasit!

  15. Florin Goanta`s avatar
    15
    Florin Goanta 
    Monday, 28 February 2011

    M-a atras titlul. Pana acum ceva timp, feminismul era un subiect tabu..

  16. Ce mai lipseste este un oficiu central de vandut indulgente, in rest are cam de toate, zic.

    Statul. Doar ca functioneaza invers.

  1. [...] "liberalismului" american (socialism, in termeni politici europeni) a intrat intr-o astfel de spirala a neintelegerii situatiei proprii, si, culmea blazarii grupului, a ajuns mai nou sa chiar preia haturile curentului. Va dati seama pe [...]

  2. [...] De ce ? Pentru ca in felul asta nemaiexistind bani si taxele la facultati vor scadea. A, asta va insemna ca scade si calitatea serviciilor oferite de facultati ? Nu, zice Cubecali, pentru ca... pentru ca... pentru ca exista TA (adica teacher's assistants, practic studenti la rindul lor in SU) dispusi sa lucreze ieftin. Deci bun ? Asta e marele plan. Niste studenti facind munca patriotica invatindu-i pe alti studenti patriotismu', ca altceva nu e clar ce : toti oamenii competenti o vor lua frumos-frumos spre China din motivul simplu ca e de o suta de mii de ori mai placut sa inveti niste studenti competenti si interesati decit sa te chinui cu pizde proaste (de ambele genuri) cu figuri in cap. [...]

  3. [...] asta pute a prostie la nivelul cel mai inalt. Chestia asta pute a Luce Irigaray. Singura chestie care se intimpla sau se poate intimpla in spatii "exclusive" este o prostie. [...]

  4. [...] any use.xi ———Much unlike the case of such celebrated Imbecilites as for instance Luce Irigaray. [↩]A sort of "terrorists", really. [↩]Something Awful is indisputably a treasure trove [...]

  5. [...] this was enforced by an opressive, chauvinistic patriarchy which, to borrow an Irigarayism, "favours the speed of light over other speeds that are much more important to [...]

  6. [...] was a long journey from Irigaray's inept nonsense, but they finally made it! Considering the diminutive intellectual powers arrayed on that team, the [...]

  7. [...] of phenomena that seem to you to support the "priviledged phenomena" theory in fact support the "you're fucking stupid" [...]

  8. [...] the fact of the matter : deranged thought, infantile thought and female thought are not actually distinguishable. They're the same fucking thing, when you're "encouraging" [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.