Extraordinary rendition

Sunday, 12 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Este ca s-a cam uitat expresia asta ?

Totusi, nu-i lucru de uitat. Momentul in care SU au iesit pe piata cu acest concept este aproximativ si momentul in care s-au transformat dintr-un stat respectabil intr-un stat criminal. Rogue state, cum se numeste in limba engleza. Sigur, justificari se pot oferi, multe si numeroase, ca terorismul, ca furia de moment, ca ce doriti dumneavoastra.

Dar faptul ramine, indelibil : daca nu respecti legile, nu ai de ce sa te astepti la protectia legilor. Daca tu cauti cai de-a ocoli conventia de la Geneva n-ai cuvint sa-ti plingi mortii si ranitii, ca nu-s ai tai prin nimic mai buni decit mortii si ranitii partii adverse, care iata, si ea incalca legile. Coborirea SU in razboiul total a insemnat si abandonarea pozitiei de superioritate morala, precum si a rolului reprezentativ pentru lumea civilizata. Razboiul contra teroristilor nu mai este o chestiune in care lumea civilizata se opune barbarilor, ci este pur si simplu o incaierare intre barbarii din America si barbarii din Orientul Mijlociu. In masura egala barbari, si in masura egala demni de dispretul Europei si-a lumii civilizate in general, pentru ca diferenta exista intre zero si unu si numai intre zero si unu, dar deloc intre 10 si 100, sau intre o mie si un milion.

Si, ca in orice macel, nu merita amintiti macelarii, dar merita amintite victimele. Ceea ce vom si face.

Khaled el-Masri

    Khalid El-Masri este un cetatean german care a fost rapit, dus pe ascuns in Afganistan, unde a fost torturat si chinuit de CIA pe durata citorva luni, dupa care a fost eliberat intr-un cimp din Albania, fara sa fi fost vre-odata acuzat de vre-o fapta anumita.

    Aparent e vorba de o incurcatura, numele lui fiind periculos de apropiat de numele unui alt individ suspectat de terorism, Khalid al-Masri. Germania a emis mandate de arestare pe numele a 13 persoane suspectate de a fi participat la acest act terorist, dar le-a abandonat in Septembrie 2007, sub presiunea "diplomatiei" Statelor Unite.

    Pe 9 Octombrie 2007, Curtea Suprema a Statelor Unite a refuzat fara comentarii sa judece un apel introdus de El-Masri impotriva unei decizii anterioare, prin care judecatorul refuza sa judece cazul intrucit judecata ar fi expus "secrete de stat". Ca de exemplu secretul de stat ca statul nu este un stat, ci o organizatie terorista.

    In Mai 2007 Masri a fost internat intr-un spital de nebuni, dupa ce a fost arestat in orasul german Neu-Ulm, sub suspiciunea de-a fi pus foc. Avocatul lui sustine ca problemele se datoreaza violentelor CIA, si ca dupa rapire si tortura Masri a ramas "o epava din punct de vedere psihologic".

Hassan Mustafa Osama Nasr

    CIA l-a rapit si pe Hassan Mustafa Osama Nasr (cunoscut si drept Abu Omar) in Milano si l-a dus in Egipt, unde a fost si el torturat si chinuit in diverse chipuri. A fost eliberat in Februarie 2007 de un tribunal egiptean, care i-a declarat detentia "nejustificata".

    In urma acestui scandal 26 de cetateni ai SU si 9 italieni au fost pusi sub acuzare. In 4 Noiembrie 2009 un judecator italian a pronuntat condamnari definitive asupra a 22 dintre americani (toti agenti CIA) plus un colonel al Fortelor Aeriene ale SU, si a doi dintre italieni. In pofida acestor sentinte, guvernul italian refuza sa solicite extradarea. Pur si simplu.

Laid Saidi

    In 2003, un cetatean algerian pe numele lui Laid Saidi a fost rapit in Tanzania si dus in Afghanistan, unde i s-a cladit un palat si i s-a cintat la drimba. Sau nu, de fapt a fost si asta torturat, ca si ceilalti.

    Toata tarasenia pare c-a inceput de la o traducere gresita a unei conversatii telefonice (pe care, totusi, el o purta cu altcineva decit baietii smecheri din Washington). Cuvintul arab tirat, care inseamna roti, cauciucuri a fost tradus ca si cum ar fi fost tairat, care inseamna avioane. Ca sa vezi ghinion, aveti grija cind discutati despre cauciucuri cu nevasta, s-ar putea sa va asculte niste tonti care nu se simt obligati, daca tot trag cu urechea, sa traduca macar corect.

Trei cazuri ar trebui sa ajunga, chiar daca dupa "evaluarile" acelorasi tipi care nu stiu sa traduca (si care nici pina in ziua de azi n-au gasit miliardul de dolari disparut prin conturile Haliburton ori miliardele ulterioare transformate de Homeland Security in barci de agrement si PlayStations) este vorba de "zece sau mai putine cazuri". Auzi tupeu, frate, au nenorocit cel mult zece oameni. Sa le dam o medalie, ma gindesc.

Atunci cind incearca sa decida de capul lor, si atunci cind incearca sa procedeze in secret, guvernele sunt fara exceptie o idee proasta. Nu conteaza daca-s rusi sau americani, suedezi sau turkmeni, nici un guvern nu trebuie sa aiba niciodata, sub nici o forma, in nici un caz si in nici o circumstanta nici dreptul, nici ocazia, si nici macar inclinatia de-a actiona in secret, sau de-a actiona de capul sau. Asta e tot, si-ajunge.

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

  1. O nimica toata ce enumerasi tu colo.
    Razboiul impotriva terorismului este total si va sfarsi printr-un alt razboi care va fi indreptat impotriva tarilor care vand prea scump sau care fac comert si cu oricine altcineva in afara de big brother.
    Nu mai e o noutate de mult ca orice guvern are doua fete complet opuse. Una de fatata numita " umana" si una reala numita " cum ni se scoala noua" si cum sexul castiga intotdeauna si fata cu sculatul va avea prioritate si se va gasi tot timpul o metoda de a pune in aplicare ideeile nascute in timpul " erectiei blegi".
    Ma intreb pe cine vor manca primi cand chiar nu vor mai fi deloc resurse pe peticul asta de univers numit pamant.

  2. pai e bine ca le da drumu, la rusi....

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 12 December 2010

    @cristi Cred ca mitologizezi. Experienta ne invata ca guvernele nu conteaza.

    @cipslim Progres, deh.

  4. @Mircea Popescu
    Un guvern in sine nu conteaza, dar ideea de guvern da. Orice sistem vom avea tot pe acesi idee va merge. Nu poti controla omu fara al restrictiona si fara a te juca cu focul si prin spatele lui. Poti fi maica tereza daca vrei sa ajuti pe toata lumea si nu-ti pasa de propria persoana, dar daca vrei sa ajuti doar un grup, sau daca iti pasa de propria persana nu poti fi nici 1% din maica tereza.

  5. cred ca Laid se scrie cu doua puncte pe i

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 December 2010

    @Dr.A Da' ce, el ii mai jmecher, are doua coaie sau ceva ?!

  7. apai nu stiu daca mai are doua dupa vizita cia facuta de ricani da numele de Laid e cu doua puncte pe i din motive de pronuntie cred ca oricum nu-i original scris in alfabet latin.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 December 2010

    Deci era scris gresit!

  1. [...] zece ani, cind Bush dorea sa incalce legile tarii rapind cetateni straini, torturindu-i si asa mai departe, administratia a avut mare grija sa-si pastreze activitatile in afara jurisdictiei curtilor, [...]

  2. [...] Aceasta chestie, ca si restul de conventii internationale (precum, de exemplu, cea care interzice tortura) nu sunt optionale pentru partea americana, ci [...]

  3. [...] (pe cind Dominique Strauss-Kahn mai era inca sef pe la IMF, deci inainte de-a fi rapit de americani) dau telefon si se intilnesc cu Dominique Strauss-Kahn. Da, cindva saptamina urmatoare daca se [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.