euroTriliardul

Tuesday, 11 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

27 de ministri de finante reuniti la Bruxelles au facut astazi, dupa 11 ore de discutii, ceea ce era si necesar si, intr-un sens, inevitabil. 750 de miliarde de euro (cam o mie de miliarde de dolari) vor constitui fonduri la dispozitia celor 16 state europene pe care criza le-a impins in chingi (si printre care Romania nu se numara).

Pachetul se compune din 440 de miliarde euro in garantii pentru credite guvernamentale si bancare, 60 de miliarde fonduri suplimentare la dispozitia Comisiei Europene. Fondul Monetar International contribuie cel putin o treime din total, adica un minimum de 250 de miliarde de euro. Masurile vin in completarea pachetului de sustinere pus la dispozitia Greciei vineri, in valoare de 110 miliarde euro.

Intelegerea a fost anuntata la momentul oportun pentru a influenta pietele asiatice, si a rezultat in intarirea euro fata de yen, (precum si fata de restul valutelor, pana la nivelurile dinaintea caderilor din ultimele saptamani) si cresteri generale pe bursele de valori.

Fondurile cheltuite de SUA in acelasi scop anul trecut (780 de miliarde de dolari) au avut efecte minime asupra economiei, dar spre deosebire de solutia europeana, SU au preferat sa pompeze pur si simplu bani in deficitele diverselor state si agentii guvernamentale. Planul european include masuri de austeritate fiscala si folosirea resurselor financiare pentru protejarea valutei contra speculantilor, volatilitatii si altor riscuri, o abordare absolut opusa noului socialism american.

Spre disperarea amicilor de peste ocean masura de astazi face economiile zonei euro momentan inaccesibile speculantilor, a caror atentie se va indrepta ca rezultat inevitabil inspre bancilor slab capitalizate si supra-expuse din SUA. In meciul de astupat furtune gaurite comunicante, Europa unita tocmai ce-a castigat un set. Analistii s-au declarat in general surprinsi de magnitudinea si coordonarea eforturilor autoritatilor europene, in timp ce Olli Rehn, comisarul european pe probleme monetare a declarat ca Uniunea Europeana e hotarata sa sustina euro indiferent de costuri.

Category: Breaking News
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

  1. Pai, masura a fost luata pentru a intari "zona euro", noi cum nu facem parte din ea, nu vom avea parte bani europeni.

    Bine, avem si noi FMI-ul, care vine cu reguli de austeritate clare si pe care guvernul se pare ca le manevreaza prost. Sau nici macar nu le manevreaza guvernul, ci presedintele, ca doar el le-a anuntat.

    Si chiar daca faceam parte din zona euro, Romania nu cred ca avea mult de castigat, FMI si celelalte institutii de indatorare s-au plictisit si ele sa tot vada cum romanul moare din punct de vedere financiar si conducatorii nu fac mai nimic.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 11 May 2010

    Hehe, ce-am vrut sa zic e ca Romania nu-i una dintre statele cu probleme. Ca nu-i.

    Parerea mea e ca le-a manevrat bine, cel putin pana acum.

  3. Romania nu-i o tara cu probleme? L-ai vazut ieri pe ministrul Vladescu care n-a reusit sa vorbeasca doua minute intr-o emisiune despre masurile anti-criza? Si a mai fost si de acord cu cheltuielilemarite ale Guvernului cu 5% ca doar e Guvern portocaliu, dar cand a fost intrebat de ce e nevoie de 9 secretari si 37 de consilieri pentru un minister a amutit.

    Eu unul nu cred in nicio masura luata de Basescu. De FMI sau de Isarescu da, masurile portocalii vor fi ca si pana acum, varza.

    Si ma pun la somn, vad ca-nteleg cu totul altceva din ce scrii :D

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 11 May 2010

    A bun, nu exista si nu poate exista tara fara nici o problema. Ce ziceam eu e ca n-avem problemele prapaditilor astora, Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si cu permisiunea ta Anglia si Italia. Si Austria.

    Alea fiind fix tipurile de probleme care ar depinde de masurile FMI BNR etc.

    Altfel, ca avem un guvern slab si ca PDL e un partid de umplutura, n-avem ce povesti, ca-i clar si pentru vrabii.

  5. cipslim`s avatar
    5
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 11 May 2010

    sa ne facem deci tricoaie cu i luv BNR :D

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 11 May 2010

    BNR e o institutie din categoria celor care n-au nici nevoie nici nu pot folosi suportul public. Ea isi vede de treaba ei, e o chestie de elita prin structura si prin natura. Avem noroc c-am nimerit oameni buni la ea, si trebuie sa intelegem ca nu va dura vesnic.

    Politica e domeniul in care suportul public e important si util, si=am face bine, de exemplu, sa nu mai toleram Berceni sau Ciuhandri. Daca se poate, cumva.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.