Economisirea

Wednesday, 10 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Oricine cit de cit cu mintea acasa a inteles pina acum ca e o idee foarte buna sa economisesti, si s-o faci incepind cit mai devreme si cu regularitate. Aceasta idee simpla face parte din arsenalul de bunuri culturale cistigate care permit omenirii sa nu mai traiasca prin pesteri, ci sa se bucure de o viata mai linistita si mai imbelsugata decit oricind in istorie, si merita deci a fi tratata cu seriozitatea cuvenita.

Odata stabilit ca vom economisi, mai ramine intrebarea ce anume ? Uite, de exemplu, am putea economisi o parte din supa de la prinz. E adevarat ca asta-i tot economisire, mincam mai putin, punem o parte de-o parte, de exemplu intr-o sticla, trei linguri de supa, in fiecare zi. Si sticla o punem in frigider. Dupa doua saptamini descoperim cu ochii plini de speranta ca... supa noastra economisita s-a zborsit.

Noi de buna credinta am inceput de indata, si ne-am tinut de treaba cu diligenta, dar iata ca economisirea n-a reusit. De ce ? Pai, pentru ca supa se strica, nu-i, cu alte cuvinte, un bun depozit de valoare. Bine. Ce-ar fi atunci un bun depozit de valoare ? Pai, putem economisi de exemplu sosete uzate sau ziare vechi, care nici unele nu se strica, dar din nefericire nici nu prea valoreaza mare lucru. Putem economisi apa, ceea ce uneori e o idee buna, daca clima-i secetoasa, dar totusi, apa are un volum important in raport cu valoarea ei, si e incomod de pastrat.

Banii ne vin in ajutor. Banii au o valoare mare per unitatea de volum, sunt usor de transportat, usor de pastrat si cel putin in principiu nu se strica niciodata. Pasamite banii au fost inventati exact pentru a face posibila economisirea eficienta : nu punem deoparte doua linguri de supa intr-o sticla, ci le vindem, si punem deoparte banii astfel rezultati. Sigur, in practica la nivelul la care lucreaza cei mai multi oameni e mai eficient sa nu le cumparam, decit sa incercam sa le vindem, dar pina la urma principiul e acelasi.

Totusi, problema mare este ca si banii se strica. Uite, de exemplu, situatia actuala. Aveti niste bani. Ce fel ? Lei ? Pai si daca se prabuseste leul ? Nu-i mai bine sa-i schimbati in dolari ? Da' daca se prabuseste dolarul ? Pai atunci mai bine in euro. Da' daca se desfiinteaza Uniunea Europeana ? Solutia ar fi sa tineti din fiecare valuta cite o cantitate, pe teoria ca nu se va intimpla sa se prabuseasca toate si, aici e partea importanta, daca se intimpla veti avea probleme mai mari decit sa plingeti dupa economiile pierdute. De exemplu, sa plingeti dupa rudele pierdute in razboi, casa darimata scl.

S-ar parea, ajunsi cu discutia aici, ca oricum o intorci si orice ai face ceea ce economisesti tu se poate strica si pace buna, asa-i tocmita lumea. Ar putea fi asa, dar totusi, sa nu ne grabim cu generalizarile astea despre cum "ii tocmita lumea". Poate ca-i posibil sa obtinem rezultate cu o schimbare de perspectiva ?

Daca, de exemplu, in loc de-a economisi obiecte concrete, supa, ziare, bani, am incerca sa economisim timp ? Hmm...

Timpul sigur nu se strica, si n-are cum sa se devalorizeze, el este la fel de fungibil cum sunt si banii, si chiar echivalent cu ei, daca e sa-i credem pe englezi. Ba chiar, observind ca timpul inseamna bani, dar banii nu pot sa-ti aduca inapoi timpul ce-a fugit din clepsidra putem spune ca-i preferabil sa economisim timp, decit bani.

O fi, dar uite chestie, ca banii economisiti aduc dobinda, si astfel cite zece lei pusi de-o parte in fiecare zi timp de douazeci de ani inseamna, cu o dobinda de 5% pe an cam 120,00 de lei la sfirsitul intervalului, per total o suma frumusica. O ora economisita in fiecare zi aduce ce, dupa douazeci de ani ? Ca doara timpul nu poate fi decit cheltuit.

Ei bine, o fi fiind adevarat ca timpul nu poate fi decit cheltuit, dar mai conteaza si la ce-l cheltui. De exemplu, poti sa-ti faci blog.

Uite, sa ma luam de exemplu pe mine. Acum doi ani, cind m-am apucat de Trilema, aveam o problema relativ simpla de rezolvat : ce faci intre conference calls ? Ce faci in timpul uneia, pina clientii se tindalesc cu una si cu alta ? Sigur ca poti sa sezi si sa te gindesti la ale tale, sau sa te joci pe calculator, sau sa mai povestesti cu lumea sau multe chestii. Dar, timpul trece, ireparabil.

Ai putea sa faci mai multe CC-uri simultan, da' pe de-o parte nu-i normal asa ceva, ca daca iti vine rindu' sa vorbesti in doua deodata ? Si pe de cealalta parte, de ce sa suprapui chestii, si sa ajungi la sfirsitul zilei stors ca o lamiie ? Pentru mai multi bani ? Cu care sa faci ce, sa-i economisesti ?

N-ar fi mai logic atunci sa te apuci sa scrii ? Si iata asa am descoperit, urmind aceasta intrebare in directia unui raspuns ca ba da. E mult mai logic sa te apuci sa scrii. Inventia minunata de-i zice internet cuplata cu mediul cvasi perfect de-i zice blog iti ingaduie, pentru prima oara in existenta civilizatiei umane pe Pamint, sa economisesti de-a dreptul timp!

In primul rind, pentru ca zece minute folosite de mine marti, 3 Noiembrie 2009 pentru a scrie pe Trilema, la care adaugam zece minute folosite de mine miercuri, 3 Noiembrie 2010 tot pentru a scrie pe Trilema produc impreuna mai mult decit zece minute! Utilitatea agregata a timpului folosit pentru a scrie pe blog creste mai repede decit liniar. Nu am inteles chiar exact de ce, am citeva teorii, dar faptul ramine ca valoarea se agrega, tot asa cum a pune niste bani la banca in fiecare zi aduce mai mult decit suma banilor depusi la final. Mi se pare chiar ca economisirea asta a timpului e pasibila sa aduca mai mult decit exponentiala aia amarita cu baza in 1.05 a dobinzii bancare. Baza s-ar putea sa fie mai aproape de e/2 sau chiar de pi.

In al doilea rind, pentru ca zece minute folosite pentru a scrie pe Trilema structureaza idei si salveaza timpi pretiosi mai tirziu. Se creeaza cu alte cuvinte sinergii, adesea alcatuite din cea mai pura serendipitate. Un argument intr-o discutie iti vine fluent pentru ca tocmai l-ai alacatuit cu ceva asemanator, sau poate cu ceva complet diferit, pe blog, si asta lasa concurenta in praful drumului. Un client te gaseste in urma unei lecturi intimplatoare a ceva ce n-avea nici o treaba cu nevoile lui de client, ci cu interesele lui de om.

In al treilea rind pentru ca granularitatea economisirii de timp nu se poate compara cu nimic. Literalmente nu exista un alt mod in care sa economisiti maruntisul pe care aceasta metoda va permite sa-l puneti la lucru. In cel mai strict sens, cinci minute care altfel ar sfirsi aruncate se pot folosi intr-un mod util lucrind la blog. Blogul permite sa economisiti la nivelul unei linguri de supa, pe care-o pastreaza nealterata pentru vesnicie.

Pus sa-mi aleg acum, pe loc, daca sa ramin fara economiile in bani pe care le-am facut in ultimii doi ani sau fara blog as alege fara ezitare prima varianta. Si daca ma intrebati ce mi se pare mai probabil sa-mi dea de mincare cind voi fi batrin si neputincios, banii de prin banci sau cuvintele de prin articole pot sa va spun fara ezitare ca ultimele mai degraba decit primii.

Blogul este cel mai eficient mod de-a trage beneficii miine, poimiine si-n toate zilele de-atunci incolo de pe urma unei ore cheltuite astazi. Ca atare, cred ca oricine cu mintea acasa ar trebui sa-si puna problema, la sfirsitul lunii, nu in termenii simplisti "citi bani am economisit eu luna asta ?" ci in termenii corecti si adecvati zilelor noastre : Cit timp am pus eu deoparte pentru vremuri mai negre in luna asta ? Si citi bani ? Asa suna preocuparea corecta, aranjata in ordinea corecta.

Imbogatire placuta!

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

33 Responses

  1. Mi-ai amintit de Asimov again, tipu' spunea ceva de genul ca e capabil daca are 15 minute libere sa se aseze la masina de scris si sa astearna cateva idei/pagini, asta fiind si reteta pentru a fi prolific.

    Then again pentru a economisi timp trebuie sa ai si niste produse secundare acolo, cateva procese care functioneaza in backgroundul creierului, altfel n-ai ce sa produci in intervalul ala scurt.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    Io-s capabil sa sun secretara sa-i dictez, daca n-am o tastatura la dispozitie.

    Care, apropo, e imens cistig, tastatura asta moale de azi fata de masina de scris. Zic ca usureaza scrisul cu 100%.

  3. ji restu care navem secretara?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    Pai voi aveti telefoane de-astea complexe, cu tastaturi, cu avioane. Io n-am. Totul se compenseaza pe lumea asta.

  5. Economisire zici, eu o vad ca pe-o investitie.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    Ie ? Pofteste sa explici diferenta.

  7. Multi putem economisi, putini insa putem si investi ceea ce economisim. Daca ceea ce economisim nu este investit cu cap sau nu este investit sub nici o forma, ceea ce am economisit se devalorizeaza asa cum ai zis si tu.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    Pai bun, da' cum poti economisi fara a investi simultan ? Asa, in abstract ? Orice economisire se face neaparat intr-un mediu, si aia-i deci investitia. Cind economisesti sub forma de supa investesti economiile in supa, economisirea e un proces si-atit.

  9. Investitia nu este un mijloc asimilat procesului de economisire, este o etapa parte un proces.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    Haha, adica cum ?!

  11. Simplu. Economisim, investim, capitalizam, exploatam cam asa stiam eu ca decurge. Economisrea si investitia uneori pot avea loc in acelasi timp dar nu e o regula universal valabila.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    Pai da exemplu de economisire care are loc fara investitie simultana.

  13. Un exemplu cat se poate de simplu.
    Decat sa-mi fac din tot graul pe care-l am faina (paine) azi, economisesc din graul ala, imi fac doar o paine, nu mai invit pe nimeni la masa ca sa-mi ajunga o paine iar graul il iau si-l seman cand i-o veni vremea. Asta inseamna ca la anu' o sa pot scoate mai mult grau bla bla bla.
    La ora asta doar asta mi-a venit in minte.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    In cazul asta ai investit in griu.

  15. Pah tu da, procesul de investitie se declanseaza abia cand eu ma apuc sa bag graul ala in pamant, pana cand nu declansez investitia se numeste ca inca economisesc. Daca eu nu ma apuc sa bag graul in pamant degeaba am economisit.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    Procesul de reprezentare a investitiei se declanseaza in mintea ta cu intirziere, in acest caz. Odata ce tu ai niste griu, pe care l-ai obtinut printr-un efort (zis el economisire), se cheama ca ti-ai investit efortul cela in griu. Investitia e trecerea unui abstract intr-un concret, ori de cite ori abstractul se intrupeaza vorbim de-o investitie.

  17. economisesti in ideea unei viitoare investitii, indiferent de natura ei; nu conteaza ca tii graul ala pentru productie, pentru vanzare ulterioara la pret ridicat sau pentru ca anticipezi foamete ...

    altfel am numi economisire si stransul capacelor de la PETurile goale, or aia-i risipa - de timp

    just my two cents, voi va contrati pe definitii mai degraba decat pe idei diferite :)

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    Noi ne contram ca ea-i fata si-i place. Tehnic vorbind si economisirea de capace de PET-uri e economisire, pe teoria pozitivista ca orice obiect material are o valoare nenula. Ca poate fi pierdere de timp, adica, sa duca costuri de oportunitate, e adevarat dar numai intr-un context, ori noi discutam fara context, adica in general.

    Dovada clara ca tu economisind griu ti-ai investit economiile in griu e ca daca ia foc tot griul din lume tu tre' sa-ti treci in conturi o paguba.

  19. @Mircea Bene, cum zici tu ca incep sa ma simt ca Prometeu.

    @dAImon Cre' ca ascendentul e de vina :D Cam ai dreptate referitor la idei.

    @Mircea Ba tu ai inceput :P

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Thursday, 11 November 2010

    Pai normal ca io am inceput. Cine vroiai sa inceapa, vulturu' ?!

  21. Mhum. Din cauza ta mi-a fugit somnu' ... ai tu un noroc maaaaaaaaare in afara de altele. :)

  22. Intre economisire si investitie diferenta e la riscul prezumat.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 November 2010

    @Dr.A Da. Depinde cum normalizezi riscul respectiv. Fara normalizare nu exista decit investitii.

  24. Credeam ca daca economisesti ceva vei avea acel ceva, plus un eventual castig/dobanda. Nu vad cum capeti acel timp (ba chiar acel, si nu altul) inapoi.

    Investiti mai mult timp, de acord. Nu doar prin blog :)

    "Economisirea timpului" nu-mi place deloc ca termen - ma duce cu gandul la domnii cenusii (Michael Ende, "Momo").

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 November 2010

    Pai credinta este falsa. Daca economisesti ceva vei avea roadele investitiei acelui ceva. Confuzia e comuna datorita unei anumite intelegeri a eticii (a inapoia un imprumut inseamna a inapoia exact acel lucru imprumutat, si nu un lucru echivalent ca valoare), si ca atare oamenii gindesc ca 5000 de lei sunt "acei" 5000 de lei, nu doar "niste" 5000 de lei. Ca-n bancul ala cu tipul ce vroia sa-si numere banii, sa fie sigur ca-s toti, daca-l stii.

  26. Problema cu echivalenta e ca nu-i intotdeauna simplu de calculat.

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 November 2010

    Ce-i drept, e mai mult o estimare decit orice altceva.

    La rigoare, poti judeca in termenii eficientei marginale, ce altceva as fi facut ieri cu x timp, ce altceva as face miine cu acelasi x timp, mnoa deci daca-i acelasi lucru inseamna ca s-a conservat.

    In sensul asta judecasem eu echivalenta in ce priveste primitul timpului inapoi (daca azi ai face tot ce-ai facut ieri, inseamna ca intr-un fel ai primit azi timpul de ieri inapoi, si l-ai recheltuit).

  28. Hm, timpul e extrem de perisabil si ca atare nu e in sine ne-economisibil, cam ca supa din exemplul tau?

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 November 2010

    Da. Dar daca tu sa primesti cinci minute in plus azi le-ai folosi fix pentru ce ai folosit cinci minute ieri inseamna ca iata, le ai. Cel putin in acelasi sens in care "ai" si banii din banca. Este ?

  30. Imi pare ca tine doar daca acel "ce ai folosit ieri" e in esenta nimic absolut. Nici macar odihna, ca altminteri totusi e in principiu o diferenta intre 5 si 10 minute de odihna astazi, chiar daca tot te-ai odihnit si ieri.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Friday, 12 November 2010

    Mie nu. Uite daca eu as avea azi la dispozitie cele eu stiu, o mie de ore pe care le-am cheltuit cu Trilema de la facere stii ce-as face cu ele ? Pai, as reface Trilema. Si mi-ar iesi, fara indoiala, o Trilema mai mica.

  32. In al doilea rind, pentru ca zece minute folosite pentru a scrie pe Trilema structureaza idei si salveaza timpi pretiosi mai tirziu. Se creeaza cu alte cuvinte sinergii, adesea alcatuite din cea mai pura serendipitate.

    Cu chestia asta (nu numai, da' să zicem că asta e una din cele importante) mi se pare că le poți da peste nas tuturor „interesanților” de pe Internetul .ro care și-au instalat un wordpress și au venit cu pretenții false de autori de blog.

    ... și tot ăsta e motivul pentru care nu reușesc să pricep ce caută Adrian Năstase (doar un exemplu) în blogosferă, da' aici deja intrăm pe alte tărâmuri.

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Saturday, 13 November 2010

    E drept ca nu duc lipsa de material de dat peste nas, da' e o abundenta construita, ea nu survine natural, ci in urma "economisirii" :D

    Adrian Nastase e unul dintre numerosii credinciosi ai sfintului Lasa Sa Fie Acolo. I-o fi spus cineva (pe linga Darius Groza, ca pe el singur asa nu-l baga sigur in seama) ca "online e viitorul" si el o decis ca isi permite ceea ce el percepe drept niste minime masuri defensive, ca cine stie.

    Si probabil (Nastase fiind unul dintre politicienii mai destupati la cap, indiferent de cum si la ce decide sa-si foloseasca inteligenta/cultura respectiva) si ca un parapet de pe care sa incerce in masura timpului sa observe si sa inteleaga fenomenul, cel mai probabil la nivelul de preocupare minute/saptamina sau chiar luna.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.