Drepturile de autor ale mincinosilor

Wednesday, 24 November, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

In anii '80 Imagine era un campion al jocurilor pe atunci foarte modernul, foarte competentul si mult copiatul ZX Spectrum (chestia care-a ajuns la noi Tim-S si HC). Daca va mai amintiti Arcadia, Jumping Jack (asta chiar tre' sa vi-l amintiti, ca circula masiv in Romania, mai ales dupa ce codul fu distribuit la ceva emisiune de la TVR al carei nume nu-l mai retin) sau Pedro stiti despre ce vorbesc. Au dat failment in '84, fiind inglobati in Ocean, daca bine retin, un alt dezvoltator de elita.

In 2008, adica dupa 24 de ani, Bruce Erviss, unul dintre directorii Imagine (PR sef, director de operatiuni, director tehnic) publica un material pe blogul propriu, care zice doua chestii :

A) As a director of Imagine I was involved in all the discussions and decision making that went on behind the scenes. This is the definitive story of what happened.
[...]
B) But is was not to be. Piracy knocked our income so badly that we could not afford to run the company. There was no money to pay the bills and we went out of business.

Plus o intreaga lalaiala despre cum pustanii se apucasera de copiat jocuri, nimeni nu mai cumpara jocuri, veniturile li s-au prabusit brusc (dar noroc ca angajasera ei o groaza de tineri in ceva program guvernamental de angajat tineretu', ca asa au aflat repede si foarte corect care era cauza problemelor lor) si ei sarmanii au incercat sa se lupte cu raul dar n-au mai apucat. Au murit ca niste eroi, ce mai.

Nu-i prima oara cind A) trecutul capata luciri pe care nu le avusese niciodata la vremea lui, si respectiv pierde duhori care pareau ca-i descriu tocmai esenta, la timpul lor respectiv B) un sef de piar minte cu toti dintii.

Chestia amuzanta este ca in cazul asta concret lumea isi amintea. De exemplu, el insusi, cel din 1984, in doua pagini din Your Computer, editia pe noiembrie 1984 (1, 2). Sau ca alt exemplu, creditorii. Sau ca alte numeroase exemple diversi cetateni de bine, studenti, elevi, ofitiri, fani, popor, lume.

Care s-au apucat, cu suprema nesimtire, sa... pai... sa comenteze! Intr-o incercare oarecum siderata, oarecum disperata de-a readuce piarul la realitate. Vedeti cum in postul citat apar 44 de comentarii, si nu se mai pot introduce comentarii noi ? Mnoa, sa vedeti chestie... omul a mai sters din comentariile neconvenabile. Ca-i blogu' lui si face ce vrea cu el. Cum de altfel e si Imagine al lui si face ce vrea cu el. PRecum si trecutul e al lui si face ce vrea cu el. Drepturi de autor, taica.

Daca va intereseaza drama, aveti aici trei bucati din istorie : 1, 2, 3. Cu multumiri reverabilului Stuart Campbell :)

Daca va intereseaza doar concluzia, hmm, pai v-o propun pe urmatoarea : oricine se apuca de explicat evolutii din domeniul creatiilor intangibile pe baza conceptului de "piraterie" este un mincinos de cea mai joasa speta, in primul rind, si-un escroc ordinar, in general inca nepedepsit desi prins asupra faptului de mai multe ori in al doilea rind. Asa, ca Bruce Erviss. Sau ca restu'. Niste caractere odioase, numa' buni de politicieni, daca nu se gaseste cine sa-i spinzure pina atunci.

Da' vorba ceea, ce stie publicu' ? Doara e prosti Maria ta!

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

  1. Si eu am cumparat jocurile respective cand aveam Hc, numnai stiu in ce epoca era asta, eu le plateam dar ele erau piratate de baieti destepti care piratau orice

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 25 November 2010

    Bootleg se numeste fenomenul.

    E chiar regretabila prosteala asta recenta in care se confunda bootleg-ul, care intr-adevar e o porcarie, cu "pirateria", care fix fis.

  3. Cel mai tare mă enervează că unu la mână, ăștia în loc să își pună în cârca propriului management prost problema, dau vina pe piraterie (care e un risc asumat... nu-i faci față nu te bagi în afacere) și doi la mână că guvernul american chiar pune botul la chestiile astea, sub diverse presiuni. Nu că numero doi ar afecta așa de tare Europa, dar zic așa, să fie.

    Și apropo de risc, băieții care și l-au asumat n-au ajuns să o ducă așa de rău, cel puțin pentru ceva timp. Dacă avem un Microsoft și un EA, care mai există în ciuda faptului că nu fac softuri strălucite (ba uneori sunt chiar proaste), eu zic că riscul (that is, pirateria) nu e nici pe departe așa de mare cum se plâng ei.

    Pe de altă parte, companiile-lepre cum ar fi Oracle supraviețuiesc pe ideea asta cu proprietatea intelectuală. C'est la vie.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 November 2010

    @spyked I-a nenorocit chestia asta, dupa cincizeci de ani in care ascultatul de corporatii le-a adus prosperitate, ultimii cincizeci de ani de ascultat de corporatii le-au adus pur si simplu dezastru legat cu funda. E trist, pentru cine stie ce era si cum functiona SUA anilor '50, dar e un fapt.

    Am ajuns sa vedem Oracle mai lepra decit Microsoft. Care, daca e sa fim cinstiti (ceea ce eu nu-s inca dispus sa fiu, for the record) sunt niste oameni mai respectabili decit ii indica reputatia, zilele astea. Fie si numai pentru ca fosta competitie a coborit atti de mult stacheta ca se sparie gindul.

  1. [...] pur si simplu idioti in ce priveste organizarea si managementul in afaceri. Asa sunt ei, exemplul Imagine e ilustrativ in acest sens. Interventia unei miini calme condusa de-o minte capabila sa vada peste [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.