Doua notite biografice
Andy Kaufman, campion mondial de lupte libere intre genuri, ramane in memoria mea cel putin prin urmatoarea ciudatenie : Fiind el cunoscut si iubit de publicul larg mai ales ca Latka, un mecanic auto cu accent est-european venit de pe o insula din marea Caspica (Caspiar, s-a scufundat), ocazional se trezea confruntat cu grupuri de oameni care asteptau de la el sa joace rolul.
In atari conditii, Kaufman anunta publicul (cu accent si aere de mare Lord) ca urmeaza sa le citeasca "cel mai mare roman american al tuturor timpurilor", si anume Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald. Dupa care se apuca de citit, cu ton monoton si sonoritati londoneze, pagina dupa pagina, neimpresionat de nemultumitii care ieseau din sala. Dupa o vreme intreba ramasitele publicului daca prefera sa continue lectura, sau mai bine sa le puna un disc ? Oamenii alegeau indeobste discul, de pe care puteau auzi vocea monotona a lui Kaufman citindu-le Marele Gatsby in continuare de unde lasase.
Andy Kaufman a murit, in varsta de 35 de ani, de cancer pulmonar. Nu fumase in viata lui.
Samuel Clemens, pe care probabil ca-l cunoasteti mai degraba sub pseudonimul Mark Twain, a fost, cel putin dupa parerea mea, cel mai important umorist pe care l-a produs America in cele doua-trei secole de existenta.
Clemens a murit, in etate de 74 de ani, in 1910. Putin inainte de-a muri, la bazaiala doctorilor, si-a redus consumul zilnic de tigari de foi. Si anume, de la 20 la 4. "If smoking is not allowed in heaven, I shall not go.", daca fumatul e interzis in Rai, nu ma duc.
Nu stiu daca ati fumat un trabuc sau ati trait pana astazi fara aceasta experienta. Dar ceva imi spune ca nici cei mai pasionati si dedicati dintre pustanii de 30 de ani care-au descoperit, pentru prima oara in Romania moderna, ca fluturasul de salariu poate avea chiar si cinci cifre, si contul in banca nu-i neaparat locul unde ti se contabilizeaza datoriile, nu executa 4 pe zi.
Mai ales nu tigari de foi asa cum se rulau ele in a doua jumatate a secolului XIX, pentru ca da, in ultima suta si ceva de ani tigarile de foi au devenit tot mai "usurele".
Ei bine, inchipuiti-va ca cele patru pe zi nu sunt un maxim, o performanta pentru care te antrenezi, ci un minim, o sordida si intolerabila decadere. Douazeci de tigari de foi sunt cam un kilogram de tutun, ceea ce implineste tona tot la trei ani odata. Clemens a ars un vagon.
Si-a murit cu zece ani mai batran decat speranta de viata. A murit ducand mana la gura, cu o Corona imaginara, si sufland fum imaginar, cu zambetul pe buze.
Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati excesul de sare, zahar si grasimi.
Tuesday, 20 April 2010
Sigur e ca foile lui nu conțineau toate chimicalele conținute astăzi.
Tuesday, 20 April 2010
Na klar.
Tuesday, 20 April 2010
pe aceiasi idee am avut un coleg de faculta care nu afost treaz nici o secunda( in timpu' facultatii) nici macar in vacante. dupa ce aterminat faculta s-a pocait ( a se intelege ca s-a lasay de baut, fumat si mers la curve) si , logic a murit ... calcat de o masina condusa de un sofer ... beat... asa ca, da, traieste-ti viata!
Tuesday, 20 April 2010
sigur e ca la data respectiva fumatul era un tabiet. acum fumatul s-a transformat in viciu, adica un tic inconstient de a face ceva cu mainile sau de a aprinde o tigara cand te plictisesti ori ti-e lene, alteori cand esti nervos. am invins tabuurile, dar cu ce costuri?
una e sa savurezi o tigara buna dupa o cina copioasa sau intr-un moment de relaxare si desfatare si alta e sa-ti aprinzi o tigara la fiecare cinci minute indiferent de locul in care te gasesti ori de momentul si contextul in care te aflii, multi uita sa mai dea o pauza plamanilor.
si fumatul s-a destrabalat, si-a pierdut din sacralitate, ca si sexul si orice alta nevoie umana. a devenit o actiune vulgara pentru ca nu mai respecta anumite principii, si anume ambient, moment prielnic, intimitate (o intimitate de destainuire reciproca). sa nu uitam ca fumatul implica odata un ritual, o adevarata procesiune de meditare si preparare a tutunului.
Tuesday, 20 April 2010
mikael, stai ca nu inteleg : deci cate pachete de tigari tre' sa fumezi pe zi ca sa ajungi la cantitatea cat baga Twain in el in 4 trabucuri?
Tuesday, 20 April 2010
Au vreo relevanta cele doua exemple în privința efectelor fumatului asupra sănătății unui individ oarecare ?
Tuesday, 20 April 2010
@Dan Ciulea Pfoai deci asta-i material de legenda. Povestea lui trebuie spusa, zic.
@Mickael Eon Mei, la cum fuma asta nu cred ca putea fi altfel decat foc continuu. Logic vorbind, si daca esti treaz 4 ore pe zi, douazeci de tigari de foi inseamna una pe ora... pai minim juma' de ceas arde.
@dAImon Peste 10, n-ai cum fizic, dintr-un trabuc faci macar 10 tigari daca nu un pachet intreg.
@Dr.A Absolut niciuna.
Tuesday, 20 April 2010
publicul lui Kaufman era cam nepoliticos, la urma urmei e o cartulie subtirica de citit intr-o ora jumate, tops.
cu trabucele e asa o treaba: poate ca-s gustoase, c-am inteles ca fumul nu se inhaleaza, o fi! habar n-am.
dar put ca dracu'!
când vecinul meu fumeaza trabuc afara, la el in gradina, se simte mirosul pâna-n Togo, cel putin.
Tuesday, 20 April 2010
Depinde de ele, si mai depinde si daca cetateanul le stie fuma.
E o chestie careia am incercat sa-i dau de cap, fetele in general mi-au zis din principiu ca "put", pana am fumat una, cand s-o constatat ca "noa tu, pute ?!" "Nu"
Cine stie ce-o fi acolo.
Tuesday, 20 April 2010
stai, bre, ca omul care a fumat, a baut, a fost la femei si a trait suta de ani este o legenda urbana... o reusit unu, hai poate doi sau trei, dar orice om normal nu o duce in halu' asta prea mult. poate Mark Twain o fi vreunu' dintre cei putini care or fumat si or trait bine mersi, dar efectele nocive ale fumatului asupra organismului uman mi se par mai mult decat elocvente despre cum un om isi poate ruina sanatatea de unul singur fara nici un folos constructiv.
Wednesday, 21 April 2010
O fi si cum zici tu, ca prea spui cu foc.
Wednesday, 21 April 2010
eu cred ca twain, baiatu' isi rula el tigarile, ma cam indoiesc ca pe vremea aia incepuse productia in masa de tigari rulate. si ma cam indoiesc de faptul ca la douazeci de rulate, el punea un kilogram de tutun.
si alta observatie, ar fi cea pe care a facut-o si doctorul adreian la inceputuri. ;)
Wednesday, 21 April 2010
Neah, dureaza mai mult s-o rulezi decat s-o fumezi lol.
Pe atunci Hannibal, Missouri era un mare centru de productie de tigari de foi, si statul cultiva mult tutun. Hai sa-ti citez :
"In those days the native cigar was so cheap that a person who could afford anything could afford cigars. Mr. Garth [the father of a friend of the young Clemens] had a great tobacco factory, and he also had a small shop in the village for the retail sale of his products. He had one brand of cigars which even poverty itself was able to buy. He had had these in stock a good many years, and although they looked well enough on the outside, their insides had decayed to dust and would fly out like a puff of vapor when they were broken in two. This brand was very popular on account of its extreme cheapness. Mr. Garth had other brands which were cheap, and some that were bad, but the supremacy over them enjoyed by this brand was indicated by its name. It was called 'Garth's damnedest.' We used to trade old newspapers (exchanges) for that brand."
"There was another shop in the village where the conditions were friendly to penniless boys. It was kept by a lonely and melancholy little hunchback, and we could always get a supply of cigars by fetching a bucket of water for him from the village pump, whether he needed water or not. One day we found him asleep in his chair--a custom of his--and we waited patiently for him to wake up, which was a custom of ours. But he slept so long, this time, that at last our patience was exhausted and we tried to wake him--but he was dead."
Wednesday, 21 April 2010
Mihai, un observaţ bun ii si cel a lui Kokofifi, acela cum ca sa pufai ii una (mai ales la trabuce), iar sa inhalezi fumul 'sa-l tragi in pept' ii cu totul altceva, iar Mircea stie, numai ca zambeste molcom in barba (in barba lui) dinspre cum ne falfaim noi. Ni no.
"Folosirea pipei sau a tigarii de foi expune la cel mai mic risc, cu conditia ca fumatorul sa nu fi folosit niciodata inainte tigarete. Fumatorul de tigarete care trece la pipa pastreaza in general obiceiul de a inhala fumul, ceea ce nu fac fumatorii exclusiv de pipa sau tigari de foi "
Wednesday, 21 April 2010
Eu sunt mic nu stiu nimic.
Thursday, 22 April 2010
mie ca sa imi rulez una scurta imi ia cam 4 minute. deobicei rulez mai multe deodata, folosind ocb ca si hartie. am folosit de cateva ori si hartie din aialalta, ca la tigari, dar s-o intamplat ca m-am mai ars, de la cate un scrum cazut.
rulez cu tutun normal din dunhill sau marlboro, ori cumpar cate un trabuc si il maruntesc. trabucurile, chiar si alea, penale, au gust, nu ca si tigarile. prefer oricand un trabuc in locul unui pachet de tigari.
in istoria americii multi aveau afaceri cu tigari. dar nu imi imaginam ca se incepuse de pe vremea twainului. ce frumos povestea el acolo cum o ardea cu huckleberry ca si pirat. de bine imi amintesc, cand erau pe insula huckleberry si-a aprins o tigara. deci, de mic a inceput si el.
Thursday, 22 April 2010
Parca pipa fumau...
Oricum, e diferenta daca rulezi cu hartie sau cu foaie, si e o diferenta intre o tigareta si-o tigara.
Apropo, cand a inceput obiceiul asta prostesc sa spuna lumea tigari cand vrea de fapt sa zica tigarete ?