Crezi ?
Mircea Popescu : mnoa, daca esti asezat comfortabil, sa purcedem ?
Serafim Pantea : dară
Mircea Popescu : Crezi ?
Serafim Pantea : Da.
Mircea Popescu : Orice ?
Serafim Pantea : Cred Adevărul așa cum îl mărturisește Biserica.
Mircea Popescu : De ce tocmai asa ?
Serafim Pantea : Pentru că Adevărul este singurul lucru care nu este relativ. Orice altceva, pun la îndoială și cercetez.
Mircea Popescu : Daca nu este relativ, cum se face ca il crezi "asa cum il marturiseste X" si nu oricum ? De ce are nevoie de standard, daca nu-i relativ ?
Serafim Pantea : Pentru că în ziua de azi, adevărul tinde să devină un lucru ca oricare altul, de aceea consider necesar să specific că nu cred orice zboară ci Adevărul adevărat, care nu este decât unul singur și prin urmare nu poate fi după părerea fiecăruia.
Mircea Popescu : Te consideri un om curajos ?
Serafim Pantea : Nu m-am gândit că m-aș putea cataloga nici curajos, nici fricos. Nu mi-am pus problema. Aș spune că sunt curajos atâta vreme cât îmi știu spatele asigurat.
Mircea Popescu : Dar ce faci tu aici, raspunzi la niste intrebari precit te pricepi, e o cale excelenta spre erezie, apostazie si alte ... ma rog, stari, sa zicem. In general oamenii refuza sa discute, prefera sa taca.
Serafim Pantea : Aici unde? Pe blog? Pe fain?
Mircea Popescu : Pai aici, pe Pamint, in general vorbind, da-n particular aici, in cadrul acestui modest Trilterviu.
Serafim Pantea : Răspund pe cât mă pricep, da. Nu cred că e atât de ușor de ajuns la erezie dacă știi ce vrei și ce crezi.
Mircea Popescu : Si daca Biserica minte ? Si de fapt n-ai spatele asigurat ?
Serafim Pantea : Dacă și cu parcă... Nu minte.
Mircea Popescu : E si asta tot un adevar nerelativ ?
Serafim Pantea : Am avut o vreme în care am vrut să verific tot ce spune Biserica, am rămas cu gura căscată și am decis că nu mai merită să pierd timpul verificând.
Mircea Popescu : Deci e mai degraba o convingere decit o credinta, partea despre Biserica ?
Serafim Pantea : Unii o numesc convingere, noi îi spunem credința, este starea în care știi că este așa și nu altfel.
Mircea Popescu : Dar nu admiti ca-i o diferenta intre credinta si biserica ?
Serafim Pantea : Apoi sunt noțiuni diferite, Biserica este totalitatea credincioșilor având cap pe Hristos. Credința este "convingerea" dacă vrei că asta este calea cea bună.
Mircea Popescu : Calea spre ce anume ?
Serafim Pantea : Spre mântuire, spre Dumnezeu.
Mircea Popescu : Deci Hristos asta e asa, un fel de mogul, doar ca mai vechi decit Vintu ?
Serafim Pantea : Sincer nu prea citesc știri așa că nu știu ce interpretare se dă cuvântului mogul în presă. Hristos este Dumnezeu. Nu mai este nimeni și nimic mai sus.
Mircea Popescu : Pai un mogul ar fi un cap al unui grup de oameni care cred ca el e calea cea buna.
Serafim Pantea : Atunci aș spune mai degrabă că mogulii se cred hristoși, că nu spune nimeni că maică-mea seamănă cu mine, spune că eu semăn cu părinții mei. Cel mai vechi este considerat ca etalon.
Mircea Popescu : Eventual de-aia le si merge prost, ai zice ? Ca nu prea le merge in ultima vreme...
Serafim Pantea : Nu știu dacă le merge prost că n-am auzit să se plângă de bani de benzină. Doar de Țiriac citisem că l-a lăsat elicopterul în pană.
Mircea Popescu : Pai vezi tu chestie, lucrurile care te-ar multumi pe tine nu-l multumesc pe mogul, el sarmanul are nevoi mari si consolari putine. Cruce grea. Da' revenind, cum ai defini curjaul ?
Serafim Pantea : Ești curajos atunci când ți-e frică de mori dar are cine să te scoată din orice.
Mircea Popescu : Deci practic vorbind orice pusti cu un frate mai mare karatist e curajos ?
Serafim Pantea : Așa am făcut în școală, așa fac și acum. Doar că atunci erau copii mai mari, acum este Hristos.
Mircea Popescu : Mnoa tre' sa recunosc ca m-ai lasat paf. Pai si fratii mai mari ce se fac pe lumea asta ?!
Serafim Pantea : Eu eram fratele mai mare. Când dădeam de belea sărea și frate-miu mai mic și tot reușeam să-i biruim prin număr. Că tot e 1 decembrie.
Mircea Popescu : Da' cine erau dusmanii cestia de-i biruiati prin numar ?
Serafim Pantea : Eh, copii care voiau să ne ia jucăriile sau să ne ia banii de langoși.
Mircea Popescu : Da' ei n-aveau frati mai mari calitativi, zici ?
Serafim Pantea : Că doară nu eram proști să stăm până se adunau ei. Rezolvam problema și ne găseam alt loc de joacă.
Mircea Popescu : Si cu Raiu' si viata vesnica tot asa, pina se aduna dracii, dupa care va cautati alt loc de joaca ?
Serafim Pantea : Eh, aicea dacă tot ai la lista "prieteni" pe Ăl mai mare dintre toți, nu se mai pune problema la fel ca în jurul blocului. Problema se pune să-L păstrezi pe lista de prieteni.
Mircea Popescu : De ce ti-ar sta el pe lista de prieteni ?
Serafim Pantea : Pentru că vrea și atâta vreme cât îl rogi frumos și nu faci ceea ce și el te roagă să nu faci, stă
Mircea Popescu : De ce ar sta ? Poate ca-l plictisesti, poate ca nu-i place de tine, poate ca-ti pute gura, cine stie...
Serafim Pantea : Apoi tocmai că-mi pute gura și-s vai de capul meu și El tot vrea. Că asta e dragostea. Aia care acoperă mulțime de lipsuri și neajunsuri. Dragostea nu este când ai găsit un fotomodel și ți se pare că nu mai poți fără și pe urmă te plictisești, ci când are un accident și tu tot alături îi ești.
Mircea Popescu : Buna calitate asta. Deci tu, Serafim Pantea, crezi ca Dumnezeu stie cine esti.
Serafim Pantea : Sigur știe, știe chiar mai bine decât știu eu.
Mircea Popescu : Nu ti se pare putin cam vanitoasa teoria asta ? Uite ca jumatate din blogosfera, grei, importanti, A-listeri de-aia nu stiu cine esti si-o fi stiind ditamai divinitatea ?!
Serafim Pantea : Apoi eu nu sunt important pentru ditamai blogosfera. Dar Dumnezeu m-a făcut, eu am adăugat doar defectele actuale. Pentru El sunt important așa cum un copil este important pentru părintele lui.
Mircea Popescu : Da' uite, eu am un amic arab. El are acum patru neveste, si mai are codane, plus ca umbla si la futut prin tarile ghiaurilor. El zice ca are macar o suta de copii, eu pun ramasag ca are si pe care nu-i cunoaste. Dumnezeu asta citi copii are, sapte miliarde ?
Serafim Pantea : Mai mulți, că mai sunt și care au trecut la cele veșnice. și eu cunosc un arab tinerel cu vreo 16 copii. Doar 2 neveste.
Mircea Popescu : Pai si poti tu sa juri ca n-o fi uitat, din atita amar de puiet, fix de tine ? Ca nici broasca nu-si stie mormolocii chiar pe toti fiecare-n parte.
Serafim Pantea : Apoi nu compar eu memoria broaștei cu Perfecțiunea. și foca cică își cunoaște puiul după glas după o despărțire de 3 luni. E ceva, nu?
Mircea Popescu : Da' perfectiunea asta nu-i cam suspecta, dac-o facut jde miliarde de incercari si inca nu i-o iesit nici unul calumea ?
Serafim Pantea : Ba or ieșit mulți calumea că e plin calendariul de sfinți și nici nu-s trecuți toți acolo.
Mircea Popescu : Citi sfinti sunt cu totul ?
Serafim Pantea : N-am de unde să știu eu asta. Mulți nici nu sunt canonizați, mulți sunt necunoscuți. S-au găsit moaște întregi, dar nu se știe ale cui sunt.
Mircea Popescu : Pai nu zice Biserica ceea cea care nu minteste ? Nu tine undeva o socoteala, macar a alora cunoscutii ?
Serafim Pantea : Cei cunoscuți sunt cu sutele de mii.
Mircea Popescu : Tot e ceva. Da' aia ai papistasilor se socotesc sau aia-s falsi ?
Serafim Pantea : Papistașii n-au existat până la 1054. Ești om cetit, știi de Schisma cea mare.
Mircea Popescu : Pai stiu, da' de-atunci au mai facut sfinti. Stai numa' asa : Sfinta Tereza de Avilla, Albert cel Mare, Ion al Crucii, toti doctori in teologie de-ai papei. Astia is ?
Serafim Pantea : Dumnezeu știe.
Mircea Popescu : Da' biserica nu stie ?
Serafim Pantea : Decât să mint, mai bine recunosc că nu știu.
Mircea Popescu : Da' recunosti ca-i perfect posibil sa minteasca biserica pe tema asta ? Ori a papei, ori a patriarhului ?
Serafim Pantea : In cel fel să fie minciuna?
Mircea Popescu : Ca ei sunt sfinti da' nu-i recunoaste. Sau ca ei sunt falsi sfinti, si-i afirma.
Serafim Pantea : Există mulți sfinți necanonizați. Asta nu le ia din sfințenie. Canonizarea se face pentru folosul oamenilor de aici, pentru ajutor și exemplu.
Mircea Popescu : Da' nu ia nici bisericii din credibilitate ? Ca uite de exemplu la campinoatul de fotbal, daca ar fi multe echipe care nu-s in campionat, si echipe bune, nu asa, ciurucuri, pai nu s-ar pune intrebarea ca e cam irelevant campionatu' ?
Serafim Pantea : Apoi dacă e să comparăm credința ortodoxă cu fotbalul, aș spune cam așa. Tot românul se pricepe la fotbal, la politică și la ce trebuie să facă popa la slujbă, dar corupția din sport nu scade din valoare sportului în sine. La fel și la celelalte.
Mircea Popescu : Pai nu-i problema, ca si tot popa se pricepe la ce sa faca barbatu' cu nevasta-n pat, cu stampila-n cabina de vot scl.
Serafim Pantea : Apoi eu nu dau sfaturi cine cu ce să voteze pentru că n-am fost și nici nu intentionez să merg la vot. Cât despre ce face în pat... nu mă bag că nu mă pricep. Nici fratelui meu nu-i dau sfaturi în privința asta. Are experiența, eu nu am.
Mircea Popescu : Da' de ce sa nu intentionezi sa mergi la vot ? Nu zice la carte sa dai Cezarului ce-i al Cezarului ?
Serafim Pantea : Şi zice la cartea drepturilor omului că am drept la vot, nu obligatie să dau girul meu unui teatru politic. Plătesc impozit, asta e a Cezarului.
Mircea Popescu : Pai stai, tu urmezi care carte iti convine ? Lui Sfintu' Petru tot din drepturile omului ii citezi la o adica ?
Serafim Pantea : Şi Sfântul Pavel a făcut la fel și a apelat la faptul că era cetățean roman. Părintele Dimitrie Bejan la un moment dat le spunea comuniștilor că ei ar vrea ca el (pr. Dimitrie) să urmeze întocmai normele morale în comunism, și asta nu se aplică, într-un sistem corupt, uneori trebuie să te strecori. Fără să-ți pătezi conștiința.
Mircea Popescu : Hm. Da' zice mei, votul e o datorie a fiecarui cetatean. E drept ca nu-i o obligatie, adica-i fara poena, da' tot ramine datorie, ca si impozitu'. Nu zici ?
Serafim Pantea : Dacă nu-i musai, prefer să nu merg.
Mircea Popescu : Pai "musai"... ce-i musai ?! Nici ce zice Hristos nu-i musai, in sensul ala.
Serafim Pantea : Apoi impozitu-i musai, că dacă n-ar fi, nici pe ăla nu l-aș plăti după capul meu. Eu și încă 20 de milioane de români.
Mircea Popescu : Eu l-as plati, culmea ciudateniei. La greci de exemplu nu era musai, si plateau ca sa aiba cu ce sa se laude-n for. Si nici n-avea mari probleme fiscale Elada pe-atunci, nu ca azi... Dar sa revenim la ale noastre. Daca miine descoperi ca de fapt e cam minciuna tot ce s-o scris de atitia ani incoace, de o mie, sau de cinci sute, ce te faci ?
Serafim Pantea : Apoi, a să mor mulțumit că am încercat să trăiesc frumos. Da' dacă tu descoperi că e drept, de'a fir a păr ce s-o scris, ce faci?
Mircea Popescu : Pai nimic, ca io-s manager, mi-am considerat optiunile, mi-am facut alegerile si le asum. Din partea mea poa sa fie, oricare. Apropo de care chestie, uite astia Budistii, si ei au tot asa un numar de "sfinti", adica de-astia reusiti care-au trecut dincolo. Si parca ei au mai multi decit o suta sau doua de mii... N-ar fi mai bine sa stam la coada aia, oare ?
Serafim Pantea : Eu prefer să stau unde este marfă bună, nu unde e coada convenabilă.
Mircea Popescu : Da' tu de unde stii ca-i marfa mai buna aici decit dincolo ? Poate ca-i aceeasi marfa care se vinde peste tot, ceva chinezarii...
Serafim Pantea : Apoi dară, nu chinezării vreau, io vreau ceea ce nu se poate omenește, ceea ce se poate primi doar cadou.
Mircea Popescu : Da' hai sa te intreb o chestie. Uite am eu sa zicem doi pacatosi legati in beci, da' pacatosi rau rau, bine ? Unu' barbat si ailalta femeie, da-n rest tot de-o virsta, dintr-o mama, aceeasi. Si-acum, daca l-ai putea indrepta pe unu' din ei, da' nu pe amindoi, pe care-l alegi sa-l indrepti ?
Serafim Pantea : Femeia.
Mircea Popescu : De ce ?
Serafim Pantea : Pentru că ea o să-l îndrepte și pe bărbat, că are răbdare multă.
Mircea Popescu : Deci faptu' ca la biserica e in general plin de babe e mai degraba un succes al bisericii, decit un semn de irelevanta zici tu ?
Serafim Pantea : Nu știu.
Mircea Popescu : Bun, sa zicem ca vine dracu' la tine, si-ti propune urmatoarea chestie : el alege la intimplare un calugar si-o calugarita de prin ceva manastiri, da' tu nu stii cine-s sau de unde, pot fi novici, pot fi stareti, cine stie ? Si-ti zice asa : alege-ti unul, si daca se mintuie ala te mintui si tu cu el, iara daca nu cadeti amindoi. Pe care-l alegi ?
Serafim Pantea : Călugărul.
Mircea Popescu : Mei, da' stii ca zice la buche sa nu faci intelegeri cu dracu' ?
Serafim Pantea : Așa, dar vorbeam de o situație imaginară :) Că nu vine el la mine, îs prea mic :)
Mircea Popescu : Hehehe. Bine stimate. Eu iti multumesc pentru rabdare, si te mai intreb daca vrei sa spui ceva cititorului intru incheiere.
Serafim Pantea : Să facă fiecare cât poate și cum poate ca să dea exemplu. Sau cum a spus Ghandi, fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.
Wednesday, 1 December 2010
o mica rectificare. termenul papa nu a aparut in 1054. el exista inca de la inceput. era folosit in apus si este episcop folosit in rasarit (bizant). parca de la primul papa, Lin, a fost folosit cand unul cand celalalt.
e o "greseala" facuta de ortodocsi, fix cum e cea facuta de catolici cand zic ca Sf. Petru a fost primul papa/episcop al Romei. Pavel a fost "apostolul neamurilor" Petru propovaduind preponderent printre evrei. putem citi despre calatoriile in Antiohia, Samaria, Iope, Cezareea si alte locuri, dar nu Roma. pe la incepul anilor 60 Pavel scrie epistolele catre cei din Roma si saluta, mentionand, peste 30 de persoane, dar printre nume nu apare Petru. poate pentru ca nu era acolo? dar asta nici nu mai conteaza, nu afecteaza cu nimic credinta cuiva in Dumnezeu
si inca ceva legat de "marea schisma din 1054" care este trasa de par si ortodocsii au inceput sa inteleaga unele lucruri, doar ca manualele de istorie bisericeasca sunt scrise acum niste multe zeci de ani, timp in care au mai aparut documente si ... pe scurt:
papa Leon al IX-lea murise pe 19.04.1054 si delegatii nu aveau mandat pentru ce au facut. noul papa, Victor al II-lea, a fost ales pe 16 aprilie 1055. el si papii urmatori n-au confirmat actiunea necugetata a lui Humbert dar nici n-au infirmat-o. nebunia cu primatul papal gadila orgoliul fiecarui papa.
in discutiile din 1088 dintre papa Urban al II-lea si imparatului bizantin Alexios I Comenul el pomeneste de intamplarea de la 1054 ca de o simpla cearta intre Mihail Cerularie si cardinalul Humbert, spunand ca arhiva imperiala n-a mai pastrat nimic in legatura cu schisma.
acum legat de sfinti, intre cele doua biserici sunt f multi sfinti comuni recunoscuti si cinstiti de ambele, doar ca in timp fiecare biserica are si sfintii sai locali. si bisericile surori ortodoxe au si ele sfintii lor recunoscuti de catre intreaga biserica dar cinstiti acolo.
imi ceri scuze pt commentul ceva mai mare si pt eventualele greseli din el. ar fi multe de zis dar nu vreau sa plictisesc. f bun interviu si mai astept si alte pers.
Wednesday, 1 December 2010
N-ai cum sa ne plictisesti draga, pe-aici se citesc comentariile la orice lungime.
Chestia cu mandatul poate fi slaba, in sensul ca intelegerea moderna a mandatarului e semnificativ diferita de intelegerea institutiei respective acum o mie de ani. Sa zicem ca erau plenipotentiari, de exemplu.
Acum, treaba cu arhivele nu-i nici ea fara de pata, de exemplu acum "recent" (prin 2002 ?) catolicii au facut o cercetare in ce priveste istoria papilor care s-a soldat cu vreo 200 de corecturi in biografiile oficiale. Ca sa nu mai discutam problema descrisa de exemplu aici.
Wednesday, 1 December 2010
nu e vorba ca asa prin minune apare un document, doar ca pr. profesorii de istorie romani au fost scoliti la greci si fara un motiv anume o vad usor superioara si au luat de bun tot ce au zis. plus ca 50 de ani de comunism in care nimeni nu avea acces la chestii banale din vest spune mult.
uite alt exemplu. in fac de teologie, chiar si acum, se studiaza protestantismul cum a fost scris de catre onorabili teologi dar dupa documente de acum 400 de ani. intre timp lucrurile s-au schimbat, si s-au reformat reformatorii (ca sa zic asa) de multe ori, incat indeea noastra despre ei este eronata acum.
un pr. ii poate reprosa unui ... alege la intamplare o secta ... ca nu recunosc tainele bisericii pentru ca Luther, Calvin, W. au zis asta. Si nu mica ii va fi mirare cand protrestantul va spune, Nu! Noi le recunoastem. Si sfintii vostri si nici cu crucea nu aveam o problema. Noi intelegem ca nu va inchinati la obiect idolatrizandu-l ci la ceea ce reprezinta! ... si tot asa. Nu ca documentele sunt noi, noi nu am avut acces la ele. Cand asculti doar o parte nu stii adevarul si contextul, stii adevarul acelei parti care nu e si adevarul adevarat mereu.
ar trebui ca teologii de acum sa se puna pe studiat si sa mai ... retuseze ... cateva lucruri. nu ca cele de acum nu-s bune, dar au fost scrise pentru acele vremuri ...
Wednesday, 1 December 2010
Foarte tare. Uite, aşa închei seara mai bine, citind ceva de calitate :)
Wednesday, 1 December 2010
@Ionut E drept ce zici, ca-s cam in urma cu citania multi dintre ai' de-ar trebui sa fie priceputi, da' pe de alta parte in ce domeniu n-avem noi bugat de experti si specialisti facuti prin birt si-n imaginatia lor ? S-a tocmi incet-incet, daca s-a tocmi.
@bogdan Hehe, noi sa fim sanatosi, ca-n rest cit ne zbatem mai ceva tot mai nimerim.
Wednesday, 1 December 2010
Bre, chiar e tare. Şi cu Fleur a fost tare. Am zis să spun asta, că-n rest, fiecare om cu ale lui :))
Wednesday, 1 December 2010
:)))))) Definitia curajului e o capodopera... Mai ca ma face sa inteleg pe cei care concluzioneaza ca in fond vina lui Pilat nu e sentinta de crucificare, ci faptul ca n-a evaluat corect ce prieteni are acuzatul...
Wednesday, 1 December 2010
Neimpiedicandu-ma in amanunte, excelent :)
Wednesday, 1 December 2010
Dragelor (si dragilor), sunt sincer incintat ca va place, ma gindesc ca vom mai face.
Thursday, 2 December 2010
Cine o fi scris "Crezi?" cu spray-ul pe asfaltul din fata blocului? Sa fi fost cineva care a citit articolul?
Thursday, 2 December 2010
Sa stii sa sustii un crez... placut lucru. Conteaza atat de mult care ? Si admirabil ! Ca-i cumva asemanator cu transeele de razboi in care unul cu chipiul mai mare iti striga tie INAINTE ! si tu tre sa-l crezi ca sa iasa bine. iar el crede ca asa-i bine. si cand crezurile nu ne coincid? pai.. cred ca l-as impusca. Si d'aia o fo' asa frumos, nici unul n-a scos pistolu'.
Thursday, 2 December 2010
@Florin N. Apai e posibil, da' zic sa nu exageram : e doar un cuvint, il cunosc mai multi oameni, poate fi si o coincidenta.
@Porcul de York Cel mai important cistig pe care-l aduce cultura omului este capacitatea asta de a-i lasa pe altii sa-si fringa gitul dupa gustul propriu. Pare-se c-o avem amindoi.
Thursday, 2 December 2010
Mi-a placut mult, Serafim e un om viu, cu mintea libera, ce nu bolboroseste dogma, are si sarm chiar fara sa-l cunosti ori sa-l privesti in ochi, iar intrebarile au fost nu doar decente, dar si cu schepsis :)
No, gata, ca o sa zica ereticii ca mi-ati platit laudele :))
Totusi, keep up the good work! Both!
Thursday, 2 December 2010
Ar fi trist daca ajungem in situatia in care nu mai putem lauda ce ne place de teama ca niste timuruci pe care oricum nu-i baga nimeni in seama zic ei prostii de-ale lor. Nu gasesti ?
Friday, 3 December 2010
Oooo, ba da, Mircea, de felul meu nu-mi plac furtunile marunte din olitele de noapte :)
Saturday, 4 December 2010
Cum ar veni, io-s deci pe contrasens dacă spun că nu mi-a plăcut. De fapt aici nu-i atât vorba de plăcut, chestie subiectivă, cât de nu m-au interesat subiectele abordate sau subiectul uman ales (nici nu ştiam de blogu-i până să-l văd aici). Tot subiectiv, dar pe altă direcţie.
Ah well.
Saturday, 4 December 2010
@dAImon Apoi mo, drept sa spun ma si ingrijoram daca era toata lumea uniform interesata, aveam impresia c-am iesit usor in decor.
Sunday, 5 December 2010
mi-a placut interviul.
Acuma asteptam ateii sa vina sa-ti explice ca le incalci drepturile si ca esti un habotnic.
Sunday, 5 December 2010
Da' io-s ateu.
Sunday, 5 December 2010
mai ateu e una, aia e convingerea, eu vorbesc de ateii militanti, aia din secta aia care o sa vina in curand pe la usi sa te convinga sa devii ateu.
Sunday, 5 December 2010
Hahahah, vai ce tare-ar fi, numa' ca sa pot sa le spun ca io-s martor de-al lui iehova de-ala. Vai, am un vis!