Colectionez timbre

Tuesday, 09 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ce-am facut azi de dimineata ? Am fost la banca. Am dat niste hartii, si-am primit altele in schimb. Dupa care m-am dus la birou, unde ma astepta contabilul. I-am dat niste hartii diferite, plus ce obtinusem de la banca la schimb cu primele, el m-a pus sa semnez pe niste hartii noi, facute de el pe baza altor hartii mai vechi pe care i le dadusem si a altora pe care le facuse el inca mai inainte, ca si pe astea de azi, doar ca pe baza altor hartii inca mai demult date de mine, fie adunate de mine, fie obtinute la schimb de la banca. Si s-a apucat sa faca hartii noi, pe care le voi semna mai pe viitor, odata ce mai adun si eu niste hartii si mai fac si schimburi cu banca.

Asta pentru ca azi m-am ocupat de afaceri, adica pe partea financiara. Ieri nu m-am ocupat de afaceri pe partea financiara. Ieri m-am ocupat de afaceri pe partea juridica, ceea ce-i diferit. Si anume : de dimineata am fost la avocat, caruia i-am adus niste hartii, parte facute de mine, parte adunate de la diversi parteneri de schimburi papirologice. El le-a dus la diversi specialisti in arta infrumusetarii hartiilor, care le-au decorat cu diverse ilustratii in cerneului violete, rosii, negre si albastre, atat cu stenciluri cat si de mana. Dupa care am prezentat intreaga colectie, adunata frumos intr-un dosar, la Casa Compararii Hartiilor, fata de o alta echipa, aleasa la intamplare de zeita Fortuna, in fata unui judecator care va stabili, si ne va comunica, cine-a alcatuit dosarul cu hartiile cele mai frumoase. Care decizie se va comunica pe o hartie, si va fi dusa la alti specialisti hartiologi care vor produce... alte hartii.

Sarim peste weekend, cu mentiunea ca asistenta contabilului mi-a atras atentia ca are nevoie de niste seturi si dosare de hartii mai vechi din arhiva noastra de hartii, pentru ca simte nevoia sa le admire (o parte dintre hartii stau la birou, o mai mica parte stau acasa la mine - pentru ca si eu simt din cand in cand nevoia sa le admir).

Vineri nu m-am ocupat de afaceri in sensul juridic, si nici in sensul financiar. Vineri m-am ocupat de afaceri in sensul administrativ. Adica, de dimineata am colectat un set de hartii intr-un dosar, si le-am prezentat la Institutul Hartiriologic, unde in baza referatului de dosar intocmit de Hartiristul-Sef-Adjunct am obtinut o lista cu... hartiile necesare. Pe care am procedat apoi a le obtine, de la alte Institute, Autoritati, Agentii, Cladiri si Administratii Hartologice, Hartirioriste si Papiernice, le-am adunat frumos intr-un alt dosar, pe care specialistii Institutului Hartiriologic le-au decorat frumos, cu stenciluri si de mana, si mi-au emis... o hartie doveditoare. Pe care am dus-o acasa si-am pus-o frumos, intre celelalte.

Asta fac toti oamenii de afaceri, in toate zilele cand lucreaza. Candva, uneori, poate 15 minute intr-o zi, o data intr-o luna sau intr-un anotimp, fac si altceva. Dar in rest, fac ce-am descris mai sus. In zilele cand lucreaza, zic. Iar in zilele cand nu lucreaza, discuta la telefon, prin SMS si email despre... ce hartii faine ar mai fi de bagat si de scos. Eventual langa o fata faina, proaspat epilata si altminteri perfect pregatita de bagat si de scos... da' daca n-are hartii...

Daniel Marcu a inceput prin decembrie trecut ceea ce se numeste, dar pe buna dreptate, si nu pe inventii, un blog de nisa. Se ocupa de filatelie. Diferenta intre o nisa reala, precum filatelia, si o chestie pe care "expertii" o numesc nisa, fara ca ea sa fie, precum "masinile" sau "moda" ar trebui sa fie evidenta. Poate ca nu este. Nu insist.

Si-am realizat, tot candva in weekend, in timp ce citeam pe-acolo, si-mi aminteam cum si eu in tinerete, adica inainte de pubertate, colectionam timbre. Mi-a amintit, lectura, de placerea de-a cumpara plicurile alea albastre-spalacit sau rosii carmin, care in schimbul a cativa lei isi varsau continutul de marci asupra mesei. Marci care urmau a fi clasificate, sortate, asezate in clasoare. Veneam cu autobuzul 35 din oras inspre Zorilor, si asteptam cu plicul fierbinte in buzunar. Alti copii, si ei filatelisti, si ei mucosi de 9-10 ani nu reuseau sa astepte, voiau sa vada ce-i inauntru, deschideau plicul in autobuzul zdranganitor si prafuit, dar mie nu-mi placea sa-mi murdaresc timbrele.

Dupa care faceam schimburi. Ce inseamna un schimb nu se poate explica decat celor care-au facut schimb. Nu-i nici la indemana nici accesibil intelegerii vulgului (dar daca ati ratat ocazia timbrelor, si-ati ajuns jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop la varsta adulta, mai aveti o ocazie. Cu sotia.) Si pe langa astea, n-am sa uit niciodata ce-a insemnat Revolutia pentru mine. Intre altele, aparitia primelor persoane care vindeau timbre pe alese, direct din clasoare. Mi-am cumparat o serie din Mongolia, cu niste gazele stilizate in linii dulci si cercuri grasulii pe-un cer albastru. O am si astazi, si nu am s-o uit niciodata.

Si iata ca am realizat, amintindu-mi tineretile pe paginile colectionarului net, am realizat ca asta fac si acuma. Am realizat ca principala activitate a copilului care-l poate pregati pentru lumea adulta, principalul antrenament pentru cum va fi mai apoi este sa colectionezi timbre. Sa le privesti prin lupa, sa le ordonezi in clasoare, sa faci schimb cu altii...

Cand vei creste mare, vei putea trece la schimbul de hartii. Nu vei mai spune, cu mandrie de neinteles, o lucire secreta in coltul ochiului, inaccesibila si neinteligibila vulgului, ca eu colectionez timbre. Vei spune, eu sunt om de afaceri. In rest, idem.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

26 Responses

  1. We're all living in Papierland.

  2. kokofifi`s avatar
    2
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Tuesday, 9 March 2010

    cele mai faine timbre românesti pe care le-am vazut vreodata, le-am vazut pe Ebay, la colectionari straini.

    apropo bloguri de nisa, in zilele astea se insufleteste interwebsu', ca s-au adunat iara s-aleaga cine-i mai frumoasa-n tara, la roblogfest 2010.

    te-am no-mi-na-li-zat, asa ca, daca câstigi, vreau autograf personalizat!

  3. zorilor in cluj? mai am si io 5 clasoare de cand ma antrenam.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 March 2010

    @Flaviu Ultimul sa traga apa.

    @kokofifi Eu am facut schimb in State, dat timbre nemtesti cu Hitler etc, luat timbre romanesti diverse :D

    Cat despre roblogfest, nu pot zice ca ma intereseaza. Anu' trecut am cedat locu' fetelor de la infertilitatea este o boala, ca mi-or parut ca meritau. Vaz ca va trebui sa gasesc pe cineva si anu' asta.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 March 2010

    @Petrov In Cluj dara.

  6. unul dintre cele mai misto articole de pana acum, foarte pe gustul meu ca scriitura!

  7. da, anu asta sa ne votezi pe noi, ca mai umblu si eu cu 35 -ul=))

  8. Cristian Lisandru`s avatar
    8
    Cristian Lisandru 
    Tuesday, 9 March 2010

    Şi eu am fost colecţionar de timbre. Oho, şi ce schimburi se mai făceau... Vremuri trecute...

  9. Mikael Eon`s avatar
    9
    Mikael Eon 
    Tuesday, 9 March 2010

    pe mine m-au lăsat nervii când am ajuns la Hârţogărarul-sub-şef, dar am avut norocul că am găsit o novice-hârţogărară care a dorit să mă ajute în schimbul altor hârtii. în rest, am colecţionat şi eu timbre, că pe atunci era ca şi cum toţi se joacă world of warcraft numa' tu nu.

  10. bagam si eu plicuri din alea, mai ales rosii in genere. aveam si eu colectii si ba, inca mai am pe acasa. si mai am si colectiile lui taica-meu si a ale fratelui sau pe undeva prin aparatmentul bunicilor, deh, le-oi cauta odata si odata.

    mircea, lupa ti-ai cumparat vreodata de la posta? aveau niste lupe groase din alea cu suport negru de plastic. asa am invatat sa dau foc la unele timbre din care aveam dubluri, deci nu mai trebuia sa fac atatea schimburi. si oricum, cam aveam monopol printre amici. ori, fie, nu aveam prea multi amici!

    iara cu 35, ca tot se vorbeste despre dansul, ultima data am fost cu el acum vreo doua saptamani! :D

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 March 2010

    @MILF Mnoa, sa mai poftiti pe la noi :p

    @Petrov Lol bun criteriu.

    @Cristian Lisandru Acu multi ani, prin clasa a 5-a parca eram, doi colegi, unu' de clasa, celalalt doar de scoala, s-or apucat sa faca un schimb ca placinta lu' Pacala, fiecare o tot adaugat de la celalalt si-or tot negociat ei ba ca asta ba ca ala pan-or ajuns intr-o fundatura, nici se, nici se. Solutia salvatoare ? Te las s-o pupi pe X, ea fiind colega de clasa. Si toata trupa a mers cu maxima seriozitate la X, si i-a fost explicat care-s concluziile schimbului de timbre. Tre' sa-l pupe uite pe baiatu' asta.

    @Mikael Eon Cam asa ceva.

    @Milfai Aveam cel putin 3-4 lupe, unele ramase mostenire de familie... si aveam si clasoare speciale de dubluri, cu care mergeam la schimb, ca io m-am prins repejor ca n-are rost sa le arati alora timbrele faine, numa' ti le cer asa.

    35-ul mai merge ? :p

  12. Pf, cand am intrat io la scoala nu mai era moda cu timbre. Se pun abtibildele Panini? Am umplut la albume cu ele ...

  13. "35-ul mai merge ? :p"

    si inca foarte des. cred ca este cel mai circulat numar de autobus din cluj!

  14. cipslim`s avatar
    14
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 9 March 2010

    http://www.kolector.net/

    Interesanta paralela intre afacerist si colectionarul pueril de timbre, dar cat se poate de corecta.
    Acuma insa exista MMORPG uri unde se invata cam acelasi fel de economie bruta.

  15. "Acuma insa exista MMORPG uri unde se invata cam acelasi fel de economie bruta."

    n-o da pe din astea, ca imediat o sa inceapa mircea cu tbs-urile, gen, "heroes 3, m-a ajutat sa devin un bun afacerist, sa imi dezvolt gandirea"!

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 March 2010

    @dAImon Pai fiecui i se pun lucrurile lui, gen.

    @Mihai Asa o fost dintotdeauna. El si alea de Marasti.

    Si nu, m-o ajutat sa agat gagici. Mori de ciuda :D

  17. Valentin`s avatar
    17
    Valentin 
    Tuesday, 9 March 2010

    Ce istorisesti tu in prima parte a nuvelei de mai sus a fost candva denumita pe scurt "DMH = HDM". La televiziunea romana de stat, aia de dura 2 ore pe zi, dar si oleaca inainte ..

    In cercul meu de amici "evoluasem" fara sa renuntam total la ele) de la timbre la capace de bere straina (indreptate frumos cu patent si ciocan) si "cartoane" de la cutii de chibrituri (si ce marfa erau unele ..)

  18. silvia`s avatar
    18
    silvia 
    Sunday, 11 July 2010

    urgent!!!!am de vanzare timbre vechi 1910-1950 pentru detalii id-ul meu e silvyutza21

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 July 2010

    @Valentin Mnoa ca mi-o scapat raspunsu' asta.

    Deci ce DMH e ala ?

    @silvia Pai cauta-l probabil pe kolector, te indruma el.

  20. am si eu niste timbre si nustiu cum sal caut va rog sa ma ajutati si pe mine esteeunul cu scrie pe el 1858 1958 expozitie filatelica internationala si are pe el cap de bour si casa postala ceva de genul
    0728624318 cristi

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 March 2012

    Niste poze n-au cum sa strice.

  22. M-ai facut din nou sa stau 20 de minute pe site :p

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 August 2013

    Du-te tu, chiar pe site ?

    Naspa viata duceti cu "media agency"-iile lu' peste cu tot.

  1. 24
    Copilarii, plicuri cu timbre si clasoare chinezesti | Kolector.net (via Pingback)
    Thursday, 11 March 2010

    [...] ce fac acum? Raspund unei pauze de amintiri, rasarita in miez de blogosfera din cauza lui Mircea Popescu. Si titlul care se crede un fel de [...]

  2. [...] articolul despre timbre, care de fapt nu-i despre timbre, asa cum imi sta in obicei, vorbeam despre despre nise "reale", asa in trecere - cum imi sta in obicei. Proaste obiceiuri, recunosc, voi sa fiti sanatosi, sa [...]

  3. [...] for (her absence in) Caligulaviii. There's more, including the current piece. The good news is that collectingix is not entirely a waste of time : it sometimes provides one with the basis for the occasional [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.