Citeva idei pentru incepatori

Tuesday, 28 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mi se pare mie ca judecind dupa rezultate eu sunt de foarte, foarte departe cel mai calificat personaj din Romania online pentru a da sfaturi incepatorilor. Observatia asta nu-i, bineinteles, obligatorie, asa cum de altfel nici o evidenta nu-i obligatorie - din cite aud se poate trai foarte bine ignorind realitatea (pe intervale scurte, ce-i drept, da' nu toata lumea gindeste pe termen lung, mai ales la anumite virste). Indiferent de aceste considerente, sa purcedem la miez :

I. Nu aveti nevoie de permisiunea nimanui, si nu va ajuta permisiunea nimanui. Este adevarat ca in alte medii performanta se realizeaza in urma obtinerii permisiunii unei piramide tot mai inalte de figuri cu autoritate. Ca vorbim despre fizica experimentala sau impins hirtii prin birouri, asa se ajunge in virf : obtinind tot mai multe permisiuni de la indivizi tot mai importanti.

Ei bine, Internetul este o exceptie de la aceasta regula aparent universala, poate singura exceptie. Pe Internet nu aveti nevoie de permisiunea nimanui. Ca o consecinta logica, nu exista o autoritate capabila sa va certifice valoarea, importanta, relevanta. Aceasta proprietate specifica Internetului are efectul sa debusoleze in general tineretul, pentru ca aceasta totala eliberare, aceasta revenire la istoricul "vrei ceva, nu ceri ci iti iei" e orbitoare. Ca si soarele intr-o celula intunecata in care un nenorocit sau o nenorocita au zacut ani in sir, aceasta eliberare e orbitoare. Lumea se impleticeste si da din colt in colt.

Totusi, timpul folosit pentru a va cere voie este timp pierdut. Timpul folosit pentru a va cauta o autoritate care sa va mingiie pe crestet este timp pierdut. Timpul izidit sub convingerea falsa ca v-ati gasit autoritatea externa care sa va sustina si deci totul e ok este timp pierdut. Timp pe care nu vi-l da nimeni inapoi.

Exista un motiv pentru care mi se rupe mie de trafic : nu am timp de pierdut cu prostii. Chiar daca am la dispozitie fiecare zi a fiecarei saptamini sa fac ce vreau cu ea, chiar daca n-am nevoie sa muncesc pentru a ma intretine, sau pentru a-mi plati distractiile, tot n-am timp de prostii. Exista un motiv pentru care mi se rupe mie de parerile diversilor tipi ce si-ar dori ei sa fie "autoritati" pe Internet. Chiar daca pot sa-i pun in genunchi oricind doresc, chiar daca i-am pus in genunchi oricind am dorit, tot n-am timp de prostii.

Aceasta lectie e poate cea mai importanta chestie pe care-o puteti invata pina va inghite groapa : Internetul este liber. Tot ce conteaza e ce poti tu face. In rest, sanatate buna.

II. Hate. Naivii care pleaca urechea la inutilii care s-ar dori autoritati pot ajunge sa creada ca hatereala e un lucru rau. Sigur ca da, se intimpla ca are inconvenientul politic major de-a expune nuditatea imparatilor. Toata aceasta problematica e insa perfect irelevanta, revedeti punctul I.

Ce conteaza este ca hatereala e cea mai buna metoda de-a intelege, de-a alege ce-i util de ce-i inutil, ce se sustine de ce nu se sustine. Hatereala e apa regala din care aurul iese neatins si restul iese sub forma de saruri dizolvate. Si-n plus, hatereala e un mod excelent de-a invata.

Asa incit, daca n-aveti un blog, daca n-ati mai tinut pina acum un blog, cel mai inteligent lucru pe care-l puteti face e un hateblog. Daca n-aveti cont pe twitter, daca n-ati mai tinut pina acum un cont pe twitter, cel mai inteligent lucru pe care-l puteti face e un hatecont. I-auzi, hatecont, suna bine a ? :D

Asa se invata. Bateti-va joc, rupeti totul in bucati. Totul, totul, TOTUL. Fara mila, fara rusine, fara exceptii, fara nici un fel de exceptii. Din ce-a ramas, din bucatile ramase intregi va puteti confectiona propria identitate. Stiti acum ce functioneaza si ce nu functioneaza, stiti de ce functioneaza ceea ce functioneaza si de ce nu functioneaza ceea ce nu functioneaza. Sunteti in masura sa construiti, ca un arhitect, o casa in care sa va simtiti - pe buna dreptate - in siguranta, si-n care sa va simtiti - pe buna dreptate - confortabil si-n pielea proprie.

Alternativa, de-a inghiti pe nemestecate chestiile pozitive de le-a spus x-ulescu si y-greceanu la cine stie ce prapadenie de cantina cu sonorizare defectuoasa si infrastructura web "temporar cazuta" este cel putin stupida, ca sa nu mai mentionam faptul ca va indreapta in mare viteza spre sonorizare defectuoasa (aia-i atunci cind vorbiti da' nu va aude nimeni).

III. Comunicati. Nimeni nu are obligatia sa va bage in seama doar asa, pentru ca existati. Aia a fost cindva, demult, cind mami va dadea sin, s-a dus si s-a trecut, pe Internet nu exista sini (chiar daca o hoarda uriasa ii cauta inca cu disperare deosebita - nu-i vor gasi niciodata). Simplul fapt ca eu imi petrec niste timp si-mi cheltui niste resurse incercind sa va gasesc prin negurile internetilor nu-i o scuza, si n-ar trebui sa se transforme intr-o asteptare stupida, sedem noi aici cuminti si asteptam sa vina Popescu calare pe-un fain alb. Nu merge, si nici n-are de ce sa mearga, e exceptia si nici intr-un caz regula.

Mai important, dupa calitatea reactiei puteti judeca calitatea persoanelor. Sa va dau un exemplu :

arhi-dobitoc-ca-de-obicei

Pustanul care pusese intrebarea este... da' mai bine hai sa va citez de pe blogul lui :

Anul 2010 …
decembrie 26, 2010

Aproape se termina si anul 2010, mai sunt aproximativ 5 zile … Si m-am gandit sa privesc putin in urma si sa vad cam ce am facut anul asta. Partea mai nasoala e ca nu prea pot sa stiu daca mi-am indeplinit toate obiectivele pe anul acesta pentru ca foaia pe care erau scrise am pus-o atat de bine incat nu o mai gasesc acum, cand am nevoie de ea.

Nu prea stiu de unde sa ma apuc asa ca o incep frumos, din ianuarie. O mare parte din lucruri le-am uitat asa ca lista nu cred ca va fii prea lunga. In fine, sa o incep o data …

  • Mi-am facut cont pe facebook
  • Mi-am abandonat contul de hi-5
  • Mi-am pus ochelari
  • Mi-am facut cont de twitter si de atunci scriu minim de 3 ori pe zi
  • Am terminat clasa a opta si apoi mi-a fost detul de greu sa ma despart de diriginta mea si de biliotecara de la CDI,[...]

Asa-i ca dintr-o data se observa niste chestii ? Mbun, cam asta-i importanta comunicarii, iti ia cinci secunde sa-ti dai seama cine-i un burtos timpit si absolut ignorabil si cine-i un personaj inteligent si demn de atentie.

Lista ar putea, bineinteles, sa continue o vreme, da' zic ca deocamdata-s destule trei.

Spor la bloging viata cea noua.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

16 Responses

  1. Nu a ales cea mai relevanta persoana pe care sa o intrebe ...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 December 2010

    Chestia amuzanta e ca Cetin saracu' o raspuns cit s-o priceput, si-o nimerit un raspuns corect : el n-o facut nicicum, nu el i-o strins, pur si simplu s-o nimerit cu ei, din gresala.

  3. Pai daca apar hateblogs o sa apara si un top al haterelevantilor si pe urma o sa apara si un haterhater si tot asa. Dar ai dreptate, fara hate si aroganta, nu faci spectacol si asta nu doar la blogging.

  4. Mda, cre' ca ma apuc si eu de twittereala, pare riscant.

  5. Arhi e urmarit ca are aceleasi opinii ca si gloata. Nici nu-i nevoie sa citesti ca stii intuitiv ce are sa zica privind la tembelizor.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 December 2010

    @Vlad Nu-i totusi vorba de spectacol si de aroganta. E vorba ca fara hate nu intelegi cum si de ce sunt lucrurile asa cum sunt ele, si cit si unde se pot aduce imbunatatiri.

    @Luka D Suna periculos, dar e atit de frumos (trage-mi fusta mai jos).

    @cipslim Cam acelasi lucru zicem.

  7. Weyyyy ce-i aia ... tuleeeo ...

    http://www.youtube.com/watch?v=UT8LUOwlPtw&feature=related

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 28 December 2010

    Aia-ti fac, daca ma superi : te pun sa faci lipsync si sa dai din fund dupa discografia completa a astora. Cu pigtails in cap.

    Mwahahaha.

  9. Sunt fata, sunt desteapta, am bani si sunt bazata ... ce e mizaria asta, naiba m-a pus.
    Nu ma provoca ca ti-o bag pe aia cu cheecky girls ... :D
    Si poate intra din intamplare Bogdan si iar isi varsa cafeaua in poala.

  10. IV. Luaţi-vă sclave! Nu ajută neapărat, dar nici nu încurcă. :D

  11. Reteta succesului este spamul si trolingul la cei consacrati.
    Eu o aplic din plin si nu ma las pana nu ajung la 3 unici pe zi.
    Ce nu intelg eu: in afara de stilul pitici gratis and co, ce dracu este blogging?
    Aici in ograda matale eu vad opinii si subiecte destul de comune. Dar revin pentru ca aplic reteta succesului. Mai si rad si pe alocuri vad ca esti mai frustrat de cat mine. ups am vrut sa zic inteligent si pertinent. cred
    Matale ai inteligenta, si dorinta de a te ridica te face un om de succes. Daca te certi si cu adrian nastase ( blogheul), ajungi cu un pas in fata mea. Cand oi poposi prin ardeal.
    Aici trebuia sa fie o optinie serioasa asupra articolului, dar nu l-am citit.
    Blogul este o ideea prosta si creaza impresia ca intr-o zi toti o sa, dar nu. Listen up, maggots. You are not special. You are not a beautiful or unique snowflake. You're the same decaying organic matter as everything else. Bleah

  12. omgbbq asta e mai distractiv ca dadatroll.

  13. Chestia cu h8reala nu-i o idee taman originala; este ceea ce toti ghertoii fac instinctiv. Ti se pare tie ca sunt mai multi lingai decat h8ri?

    H8reala te-nvata un singur lucru: sa fii h8r. Ze dark side is seductive, luke and once u join it, zoso & comp won't let you leave.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 29 December 2010

    @Luka D Ce grijulie esti tu cu poala popii... :D

    @Mari Subscriu. Si de ajutat ajuta, le pui sa faca chestii, le faci poze, dupa care esti singuru' bloger din Romania care isi scrie singur textele si-si face singur pozele, in contrast cu aia care fura ori textu', ori poza.

    @cristi Chestie care-mi produce doua curiozitati. Una, ca ce te face pe tine sa te suspectezi de opinii pe tema succesului, si-a doua ca ce te face pe tine sa dai pareri pe teme mai mari decit poti cuprinde dupa ce-ai baut mai mult decit poti duce ?

    Da' nu-i neaparat obligatoriu un raspuns, zic.

    @dAImon In tot cazul mai alcoolizat.

    @P Diddy E scirt, hai sa ne temem de chestii. Daca iesi pe intuneric o sa te violeze careva, daca te basesti in biserica o se te pedepseasca Sf Sava si daca haterizezi pfoai de capu' meu, faci pe urma pisu-n pat.

    Toti copiii o fac instinctiv pentru ca-i calea corecta spre cunoastere, la nivelul lor. Nu trebuie descurajata, asa cum nu tre' descurajati sa se tiriie pina invata sa umble. Totu-i progresie sub soare.

  15. Opaaa, daca e popa apai ... mai bine ma abtin ca iar zic o tampenie si nu vreau sa-l eclipsez pe P Diddy ... :)

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 17 August 2011

    Ce chestii inteligente scriam io anu' trecut pfoai, nu-i de crezut.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.