Ce vrei tu sa te faci...

Friday, 29 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

... cind vei fi mare ?

Ei, da, iata o intrebare demna de-un raspuns, la cit de mult parea, cel putin acum vreo douazeci de ani, sa framinte mintile, sufletele si buzelor anturajului larg. Sincer va spui ca eu as prefera, intr-o discutie cu un pustan in etate de-o singura cifra, sa-l intreb chestii mai practice sau macar mai utile, precum de exemplu care-i cel mai bun gem (de caise) sau unde-si tine mami baghetuta magica marca Hitachi (in fine). Da' oamenii astia nu si nu, cred ca erau diabetici si mami le parea absolut neinteresanta, asa incit o dadeau in teleologie.

Iata ca sunt, in urma unei mature chibzuinte care-a durat catre un sfert de secol, in masura sa raspund acestei curiozitati, imi face placere sa anunt. Deci, eu vreau sa ma fac... pam-pam... suspans si suspensie... tehnician de memorie!

Surpriza ? Ma gindeam eu. Cum adica ce este un "tehnician de memorie" ? Pai este un cetatean care, invesmintat intr-un halat alb si cu manusi pe miini sorteaza in capatina dumneavoastra ce veti pastra si ce veti uita, ca parte dintr-un vast angrenaj fara chip.

Alegerile lui nu admit apel, are un sac mare pe care-l trage dupa el in preumblarile printre rafturile memoriei dumneavoastra, unde zac, depuse mai ordonat sau mai haotic, dupa cum e obiceiul in mintea fiecaruia, amintiri. Mai maruntele sau mai maricele, toate pietricele lucitoare care pentru dumneavoastra au insemnat, la un moment dat, ceva. Tehnicianul uitarii alege dintre ele ce-s de prisos, dupa propriile lui criterii, arunca in sac si duse sunt, pentru totdeauna. Uneori, daca e in toane bune, ia in considerare biletelele lipite cu disperare de dumneavoastra, "va rog nu uitati". Dar alteori i se filfiie.

Indiferent, deciziile lui sunt definitive si executorii. Ca va convine, ca nu va convine, puteti face oricit scandal doriti in directia peretilor, firma care se ocupa cu curatenia in memoria dumneavoastra nu are un numar pentru "relatii clienti", mai ales pentru ca nu simt nevoia sa intretina alte relatii cu clientii decit cele obisnuite, de lucru. Asa ca nu puteti petrece doua ore on hold ca sa puteti racni din toti plaminii si injura de toti parintii timp de doua minute o prapadita de copila care incearca, intr-o ferma de birouri, sa cistige destul cit sa-si cumpere un ruj si sa-si plateasca un examen la privata, ascultind politicoasa toti grobienii.

Pe deasupra, chiar daca ati putea racni si injura la angajata call-center-ului unde s-a externalizat serviciul de relatii cu clientii, tot nu v-ar servi la nimic. Nici poveste sa ajungeti sa discutati ca de la om la om, ca de la barbat la barbat cu tehnicianul care v-a aruncat primul sarut ca pe-o pietricica oarecare gasita pe jos intr-un bar infect (ciudata coincidenta, n'est pas ?) si cu atit mai putin cu seful lui. Nici unul dintre ei nu obisnuieste sa interactioneze cu de-alde dumneavoastra. Pur si simplu nu ii intereseaza. Cu regret...

Sigur, pozitia implica o mare responsabilitate, puterea absoluta nu se traduce in absolutism, tehnicianul de memorie nu face alegeri dupa bunul lui plac. Si m-as stradui, precit imi va fi omeneste posibil bineinteles, sa respect cu sfintenie algoritmii, procedurile, tehnologia in totul ei. Pina la urma de-aia si sunt tehnician al memoriei si nu balaur, despot sau mai stiu eu ce.

M-as stradui, precit imi este omeneste posibil, sa respect tehnologia. Nu de teama sa nu stric ceva, ca sincer va spun putin imi pasa de pietricelele dumneavoastra (daca as fi tehnician, zic, ma pun in rol, bine ?) ci din convingerea profund confirmata de practica a perfectiunii destructive a algoritmilor si procedurilor deja stabilite, stiind ca orice act de arbitraritate din partea mea ar produce per total mai putin impact decit actul cel corect, indicat de tehnologia uitarii.

PS. Urma sa mai spun ceva aici, dar am uitat ce.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

16 Responses

  1. "sa respect cu sfintenie algoritmii, procedurile, tehnologia in totul ei", lol, bag de seama ca-ti plac dicsutiile interminabile :P

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 29 October 2010

    Io-s bloger, si nimic din ce-i interminabil nu-mi este strain.

  3. Eternal sunshine of spotless mind?

  4. Hehe, cam cât ar costa o ”formatare” la dumneata? :P

  5. mihai likes mari comment

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 30 October 2010

    @Luka D E, nici chiar. Mare atentie sa nu devenim cumva din gresala utili, zic.

    @Mari Formatari nu oferim dar virusarile-s gratis.

    @Mihai Just the comment, yes ?

  7. Util inseamna posibil de folosit? Huh.
    Mah, dupa mine ultimele tale articole au fost unele dintre cele mai bune citite pana la momentul actual la tine.
    Nu's ce-ti confera exaltatia da' ... keep going.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 30 October 2010

    Io cred ca pur si simplu se nimeresc pe gusturile tale, altfel ele nu-s mult mai bune decit altele, care insa se nimeresc pe gusturile altora. Chestie de ce scule iau in mina.

  9. Ntz! Au ceva in plus.
    Ma izbea alipirea in gusturi abia dupa aproape un an de citit Trilema? Neah.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Saturday, 30 October 2010

    Pai o fi daca zici... da' o fi din gresala :D

  11. @Mihai ;;)

    @Mircea Popescu Da` ce nu faceți formatări?!

    Ehh, gratis până eliminați concurența, apoi vă suciți și puneți taxă și pe virusări. :|

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Saturday, 30 October 2010

    Virusari la dumping, corect.

  13. Textu' asta imi aminteste vag de Profesiunea (Profession) lu' Asimov. Diferenta fiind ca nu vad la ce-ar folosi meseria imaginata de tine.

  14. scuze comentariul acesta: "ha-ha-ha, ce tare! nu stiu cum sa interpretez asta: prostitutie online sau taxa pe valoarea de adevar… prevad eu ca o sa scoti treaba asta dupa fo saptamana. oricum, iti urez bafta!"trebuia sa fie aici.... dar numai acum pot sa-l scriu aici, atunci nu puteam pentru ca nu mai puteam sa accesez articolul acesta. oricum, eu de fiecare data cand deschid calculatorul am tot un alt IP, asadar la mine nu prea tine chestia asta prea mult. in alta ordine de idei, cred ca doresti sa acumulezi cat mai multe ip-uri noi ca cititori "relevanti" pentru site-urile de monitorizare trafic si astfel Trilema sa fie incontestabil lider de piata in blogosfera. bafta, dar eu cred ca se va intoarce impotriva ta aceasta strategie, e ca si cum ti-ai taia crac singur de sub picioare. nu poci sa-ti urez decat noapte buna si bafta in continuare!

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Sunday, 31 October 2010

    @dAImon Cum adica "la ce-ar folosi" ?!

    @Mikael Eon Mda, toata discutia asta s-a purtat acum niste luni mei, la anuntul respectiv. Cel mai bine e sa comentezi acolo, ca sa se pastreze totusi o continuitate de idei.

    Trilema precum vezi nu-i pe nici un site de monitorizare trafic, deci teoria aia nu prea tine.

  16. Tehnicianul asta de memorie ar fi unu care ar face haos in mintile oamenilor, dupa propriul lui gust si chef....nu avem nevoie de asa ceva...reprofileaza-te ca mori de foame! :)) Exista fenomene naturale care ne scapa de anumite amintiri, cum ar fi "uitarea" sau mai tarziu dementa si altele.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.