Cartile au murit,
traiasca blogurile.
Ati citit Geeorge Bernard Shaw's Epistle Dedicatory to Arthur Bingham Walkley, asezata-n fruntea cartuliei Om si Supraom ? (Titlul nu are legatura cu articolul, fiind dat la deruta). Pai daca n-ati citit, poate cititi acuma, ca se merita. La 1903, cand "unul dintre cei mai destepti tipi in viata" scria cartea respectiva (dupa ce refuzase sa-i faca copii "uneia dintre cele mai dragute actrite ale momentului" pe motiv ca se teme sa nu iasa invers decat planuia ea) notiunea de "introducere" pentru un volum era deja atat de veche incat devenise obiect de glumite meta-referentiale pentru dasteptii timpului.
Da' Printul lui Niccolo Machiavelli l-ati citit ? L-ati citit, da-va-ncolo, ca sunteti romani de-astia rafinatii, strategicii, pregatitii de lupta in aria cuvintelor si fineturilor cetatenesti, numa' buni de-un Rinascimento micut asa cu 500 de ani intarziere. Bravo voua, asa trebuie, cu subtilitati, bun ? Cu strategii. Mnoa, si daca tot ati citit, Dedica[tia] v-o mai amintiti ? "NICOLAUS MACLAVELLUS AD MAGNIFICUM LAURENTIUM MEDICEM" ? Nu suna a nimic ? Mnoa, asta este, doara de la Rim ne tragem.
Da' observati alaturi cu mine ca e tot o scrisoare. Si Shaw si Machiavelli, ambii, scriu scrisori si le pun in fruntea volumelor lor. Chiar daca Shaw o foloseste, intelegeti dvs, fineturi, chestii, in gluma, in joaca, meta-meta, trolleaza cu ea, dar vorba este ca institutia epistolei din fruntea volumului exista deja de cel putin 400 de ani acum o suta. Si inca mai mult, ce face Machiavelli in epistola lui ? Pai, se roaga de print. Ii cere bani. I-auzi :
E, se Vostra Magnificenzia dallo apice della sua altezza qualche volta volgerà li occhi in questi luoghi bassi, conoscerà quanto io indegnamente sopporti una grande e continua malignità di fortuna.
Adica, pe romaneste :
Si, daca Magnificenta Voastra din varful inaltimii voastre va dori candva sa arunce ochii si in aceste locuri joase, va recunoaste ca eu fara vina suport o mare si continua rautate a soartei.
Stiti de cine-mi aminteste mie chestia asta ? De James Crissilv. Il stiti ? Da' sa nu sarim inainte, ca mai avem de pasit pana acolo. Deci : La 1500 deja epistola din fruntea volumului era folosita impropriu, si anume, pentru a atrage beneficii autorului. Cum ? Prin referinta. Daca scrii numele ducelui in carte, pai probabil ca Ducele va citi cartea, este ? Ca tre' sa vada ce-ai scris de el.
Asta inseamna ca deja la 1500 erau prea multe carti. Initial, a scrie o carte era un lucru fantastic, pentru ca toti puternicii, si doar puternicii stiau sa citeasca. Doar notabilitatile, doar cei ce conteaza, pionierii lumilor noi si-n rest nimeni (si da, a existat o vreme cand biserica era principalul motor al inovatiei in Europa, si astfel, in lume - documentati-va asupra Abatiei Cluny si importantei ei la anul 1000, ca sa nu va faceti cumva de ras in vre-o societate civilizata). Ei bine, a scrie o carte pe vremea aceea era lucru mare, si toata lumea, toata lumea citea toate cartile. A reusi sa scrii o carte apreciata era cam cea mai mare reusita pe care-o putea reusi un cetatean reusit.
Si din dorinta asta de-a reusi sa reusesti cea mai reusita reusita dintre toate reusitele (am zis destul sau mai tre' sa pun ?) oamenii au inceput sa faca ceva ce n-au facut niciodata pana atunci, nu cu mana pe hartie : au inceput sa-si dea silinta! Sa scrie cat de bine, cat de interesant, cat de exceptional de interesant se poate!
Cel mai important rezultat al acestei stradanii, deliberate si active a fost cresterea constanta a cantitatii de carti scrise, ceea ce a impins pe de-o parte tehnica - generand masina de tiparit, de exemplu, dar inaintea ei generand ostiri de copiatori cu mana la lumanare - si pe de cealalta a fortat lumea sa treaca la metode tot mai agresive de promovare. Deja in 1500 problema supraproductiei de carte se punea atat de acut incat metoda de-a folosi un nume pentru a obtine macar atentia acelei persoane era practic mai eficienta decat a nu folosi nici un nume. Cu alte cuvinte, sansele ca din 100, 1000 sau 10,000 de potentati unul singur iti va citi, natural, cartea erau mai mici decat sansele ca un singur potentat iti va citi cartea daca-i scrii numele in ea. Va dati seama ce aspra situatie ? Inseamna neaparat ca existau deja mai multe carti decat patratul numarului potentatilor, intr-o Europa in care numai Germania avea vreo sapte sau opt sute de printi, printi electori, episcopi temporali, duci, mari duci, margravi etcetera, sa nici nu socotim baronii se alte asemenea.
Al doilea cel mai important rezultat a fost, bineinteles, ca a ridicat mereu standardul, adica valoarea minima pe care trebuia s-o aiba o carte pentru a fi considerata nu buna, ci doar acceptabila. Comparati publicatiile din 950 cu cele din 1450 si veti observa cata stradanie s-a cheltuit in plus pentru a face o carte buna. Comparati carti de predici din doua secole succesive.
Toate mecanismele astea se regasesc la bloguri. N-am glumit, nici cu James Crissilv, nici cu cartile au murit. Au murit, s-a terminat si nu mai intereseaza chiar pe nimeni. Tot asa cum voi nu mai cititi azi scripta gotica, tot asa cum nu mai stiti latina medievala, tot asa cum n-ati stiut niciodata greaca veche, tot asa sa nu veniti sa-mi spuneti mie ca cartile inca mai conteaza si ca voi inca le cititi. Is povesti, si eu, cel ce inca mai citeste cu ochii lui si Fraktur si romansa si ελληνικα imi permit sa va atrag atentia ca vorbiti prostii, si nu mai insistati aiurea ca va faceti de ras.
S-au dus, s-au mantuit, ne-am distrat fain cu ele care-am apucat, astia care sunteti mai tineri si n-ati apucat sa cititi un vagon de carti atunci cand era vremea lor degeaba va mai apucati acum. La fel de bine va puteti apuca sa mergeti prin oras cu un tricorn cu pana in cap, si sa va prezentati la oaste in pantaloni rosii bufanti si cu o spada la cingatoare. Astea-s fapte de circar, de arlechin, iara nu de-un targovet chitit si responsabil ase ca dumneavoastra. Veniti-va-n simtiri ca v-or rade fetele. Nu scoabele ofticoase care n-au loc decat pe marginea horei publicului, ci alea rozalii, rotunde si pieptoase care stau in mijloc si dupa care va fug ochii.
Ce va revine acuma este sa va luati frumos blogul in brate, si sa faceti ce se face, ca timpul nu sta-n loc pentru nimeni, si de intors nu s-o intors inca niciodata. Straduiti-va sa scrieti bine. Vedeti si singuri ca nu-n Dedica sta valoarea Printului lui Machiavelli, care uite ca primeste azi link de la mine. El asa a crezut, cand scria, ca-n Dedica sta valoarea operei lui. S-a inselat. Si tot idem va inselati si voi astazi, ca n-oti fi mai destepti ca Niccollo, bag sama. Nu-n trackback-uri sta valoarea articolelor voastre, ci in cat de bine scrieti.
Si daca va inchipuiti ca munca maniacala, disperarea si exaltarea, oceanele de sudoare-a fruntii care s-au folosit de-a lungul veacurilor de catre miliarde de oameni pentru ca unii, cativa, putini sa scrie carti bune a fost mult, atunci habar n-aveti ce urmeaza cu blogurile.
Dar eu va doresc, bineinteles, succes, ca doara nu ma costa nimic.
Saturday, 31 July 2010
Nu mor cartile cand vor cainii
[dupa o idee de Carlos Ruiz Zafón]
“Cimitirul cartilor uitate”: Acest loc sacru (care-mi aminteste oarecum de mitul conform caruia elefantii se retrag sa moara undeva departe de privirile compatimitoare ale celorlalti) nu este altceva decât un muzeu de umbre si ecouri, un cimitir unde sunt aduse cartile pentru a le feri de pieire. Ritualul ii obliga pe vizitatorii acestui loc enigmatic sa aleaga o carte si sa o adopte, asigurându-se astfel ca ea nu va muri, ca va ramâne vie pentru totdeauna.
Saturday, 31 July 2010
Noroc cu ''Prolegomene la opera lui Eminescu''. Cartea aia e eterna :))
Saturday, 31 July 2010
@Dan Io stiu ce vrei tu, da' spune ca nu recunosti dintii Timpului in perversitatile de le descrii ? Nu era nevoie nici de locuri enigmatice nici de ritualuri pe vremea cand obiectul mai avea vigoare, cum nu era nevoie sa vina ingrijitorii sa-i masturbeze pe vremea cand ursii Panda mai aveau sperante si viitor.
@krossfire Pentru tine. Care nu esti etern.
Saturday, 31 July 2010
Ba, recunosc. :D
Monday, 2 August 2010
Ma simt mica si certata.
Chiar am ramas fara cuvinte.
Monday, 2 August 2010
Vezi Luko, un capcaun adevarat nu-ti musca pantecul si inima, un vampir adevarat nu-ti suge sangele si vlaga. Mult, mult, mult mai mult : iti sorb cuvintele. Definitiv.
Ce mai poti face ? :D
Thursday, 5 August 2010
Și ele și albumele de muzică.
(Iar acum cine vrea să facă un album concept scoate direct o melodie de 1-2 ore și gata)
Thursday, 5 August 2010
Bine zis. Mai ales ca formatiile chiar capabile de "album concept" - ca nu orice zdranganit e instare de asa ceva, cum nu orice expert online e in stare sa scrie un roman - oricum scoteau direct melodii de 1-2 ore dupa nevoi din 1960 incoace.
Friday, 30 September 2011
Cărțile n-a murit, vere! Am trimis io una de la Mamaia în vară. Deci nu...
Friday, 30 September 2011
Halal, ai facut-o posta si ai impresia ca-i vie ? Necrofilule confuz ce esti tu.
Friday, 30 September 2011
Apropo, s-a înființat Noua Republică. Am auzit că te-ai înscris și mătăluță. :)))
Friday, 30 September 2011
Unde-ai auzit ase minune ?!
Friday, 30 September 2011
N-am auzit. :))
Friday, 30 September 2011
Noa ma consecventa la blogari. Deci cum ?!
Friday, 30 September 2011
Țin minte că ai scos o bălărie cu ceva platformă politică. Acu' ți s-o îndeplinit și visu'. Au scos ăștia o bălărie de-i zice Noua Republică. Sună a joc de calculator. :)) Citește-i platforma program.
Friday, 30 September 2011
Eu iti dau tie link : http://trilema.com/2011/platforma-unui-posibil-partid-conservator-roman/
Tu de ce nu-mi dai mie link ?
Friday, 30 September 2011
Uite Popascule, exact leit!
Friday, 30 September 2011
Mda. Site oficial : mihaineamtu.com. Unavailable.
Pacat ca nu stie cum se face, in rest e bine.
Friday, 30 September 2011
oh you internet
Friday, 30 September 2011
http://nouarepublica.ro/documente/noua_republica_manual_de_lupta.pdf
mersi de link, doar că eu-s mai de stînga așa. :)
Oricum, o grămadă de tîmpenii scrise de mini-băse. Cică să citim doar evz, labeunu și alți distruși finanțați din bani publici. :)))
Friday, 30 September 2011
Intre timp am gasit mihaineamtu.ro (ma rog, l-a gasit Diana - sa-i corecteze cineva wikipedia puiului de 22, ca e cam de ris faza). Mie mi se pare ca-i recunosc minutele lui Andronic peste tot pe-acolo, plm,
Da-n fine, se descurca ei ca-s baieti mari.
Friday, 30 September 2011
Pfoai, fii atent ici-sa,
Deci de-aia facea personajul imaginar theophyle pe niznaiul cind il rugam eu sa zica doua vorbe de wikileaks. Bine ca m-am apucat sa-l promovez acu' niste ani cind era la inceput. Si eu papagal cu ciucuri, deci eu chiar am crezut ca-i un om care scrie un blog, la momentul respectiv. Pfff.
Totusi, amuzanta strategia lui Base. Deci, il abandoneaza intelectualii ? Ii da Plesu cu flit ? Nu conteaza, EL ISI FACE ALTII. MUIE PLESU. O mai demonstrat Ceausescu o tura ca la nevoie "intelectuali" produci sase la cinci lei, ce-i problema ? Isi produce.
E bine. Oarecum amuzant, da' mnoa, traim intr-o tara amuzanta.
Friday, 30 September 2011
Totuși, e bine că avem noua noua dreaptă. Ca să ne masturbăm mai bine. E amuzant că papagalul nemțesc zice că e bine cu guvernarea actuală, da' tot e musai să facă alt partid. Logic și binevenit.
Friday, 30 September 2011
Chestia demonstreaza un lucru totusi : toata lumea se teme de propria irelevanta. Si PSD-ul simte ca nu isi reprezinta electoratul, si-o da cu povesti cu initative, asociatii scl, si PNL-ul STIE ca nu-si reprezinta electoratul, si acum si PDL demonstreaza ca are aceeasi convingere.
Electoratu' ce sa mai zica, i-o crede pe astia pe cuvint, sper.
Friday, 30 September 2011
TRAEASCA NOU LEEDER AR POPORULUI ROMIN
MIHAI NIAMTU
HIP HIP, BEUT URA!!!!!!
SUNTEM UN PARTID POPULIST CRESTIN, NOU SI NEMAINTALNIT PANA ACUMA, CARE DORIM SA NU AVEM BOGATANI, BURGHEZI SAU CIOCOI IN ROMANIA, AVEREA IMPARTITA LA TOTI ROMANII DE CATRE STAT !!!1 SUNTEM CONS3RV4TOR!
alt prostalau ca vadim care oricat s-ar da drept anticomunist, patriot si religios, tot alt socialist e.
Monday, 18 June 2012
@ Mircea Popescu:
Nah, iaca:
http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/politica-Mihail-Neamtu-Partidul-Republica_0_721127886.html
...acum am inteles si eu motivul "agitatiei" din mediile studentesti din ultimele luni, cat si rostul frecventelor intrebari pe tema ale junilor interesati oleaca de politica.
Mie-mi pare cumva rau pentru ei, ma-ncearca asa, un soi de gust amar...ca-mi pare ca-s "confiscati" ideologic si tarati apoi cu valul inspre teritorii unde ii pandesc "rechinii" politichiei de margaritar ai Romaniei...Da' poate-s eu numaidecat predispusa la a vedea partea goala a paharului cat ce priveste realitatile sociale de la noi...
Monday, 18 June 2012
Sunt putoi. Ei au impresia sincera si ferma ca daca fac frumos la clasa si isi fac temele vor fi niste indivizi perfecti. Si aia care-i cresc intru taiere nu-s tocmai straini de-aceasta impresie, cum nu-s tocmai straini de eforturile uriase si-n general incununate de succes de-a separa preocuparile pentru cultura de preocuparile pentru viata, sau cu alte cuvinte de-a avea copii care "isi vad de treaba si merg la scoala" respectiv copii care "au probleme cu disciplina" in entitati separate. N-ai sa vezi prea multi cetateni olimpici in stiinte cu omoruri nerezolvate la activ si-atunci n-ai sa vezi prea multi politicieni competenti.
Si pe urma disjunctia merge mai departe, sa separam copii "buni la limba romana" de aia "talentati la matematica" si-asa nu vei avea multe curve care sa-si stie tina singura contabilitatea si tot asa si tot asa se insinueaza incet-incet in prostulatie nevoia de un anumit tip de conducator.
Sa-mi spui tu mie cine l-o votat vre-odata pe Vasile Blaga, si pentru ce ? Nimeni, niciodata. Ce-are un inginer elctronist obez in plus fata de micile genii ale "societatii civile" a la Niky M (un exemplu dintr-o mie) ?