Atitudinea altor popoare
Din cind in cind mai vin pe-acasa, de ce va suparati cind vin ofer publicului de pe twitter ocazia sa-mi sugereze o tema pe care sa scriu. Asa, la citeva luni o data. In general rezultatele sunt interesante, cel putin pentru mine.
Intrebarea selectata pentru editia prezenta a acestei distractii online este
atitudinea altor popoare fata de a fi cultivat; la noi esti luat in ras, daca bei o bere tre sa fii si prost; la ei?
si ne vine de la daimonz.
Voi evita jumatate din comparatia oferita, nevorbind despre "cum e in Romania", pentru ca sigur stiti, si daca nu stiti atunci cu siguranta aveti o parere (sau mai ales ?). Oricum nu cred ca pot aduce cine stie ce mare si valoroasa contributie acolo. In schimb, faptul c-am trait in citeva tari poate fi interesant, si poate, cine stie, mai stimuleaza si pe alti traitori in alte tari sa adauge.
Pentru standardizare, voi folosi definitia termenului de "cultivat" ca insemnind vadirea cunoasterii unor chestiuni abstracte fara finalitate in cadrul ocupatiei sau profesiunii curente. Dupa aceasta definitie, un analist-programator care explica functionarea semnalizarii sodiu-potasiu la vertebrate da dovada ca-i cultivat. Un biolog care explica aceeasi chestie nu da dovada ca-i cultivat, da dovada ca-i competent. In schimb, daca acelasi biolog explica translatia functie de unda - matrice a reprezentarii microparticulelor da dovada ca-i cultivat. In fine, un cetatean care expune lista tuturor cistigatorilor Cerbului de Aur de la infiintare si pina in prezent, sau a tuturor presedintilor Danemarcei nu da dovada ca-i cultivat, cel mult informat.
Deci, atitudinea altor popoare fata de-a fi cultivat :
Mexic : A fi cultivat e neinteresant ca problematica. A fi bogat e mult mai important, si a fi bine conexat social e inca si mai important. A fi viclean e mai important decit toate, cel mai respectat palier pe care-l poate atinge un cetatean este acela de-a fi un bogatan viclean cu pile. Sub acest aspect Vintu si-a ratat cariera, pierzindu-se in aresturi printr-o tara mica si saraca. Carlos Slim Helu (cel mai bogat locuitor al planetei, apropo, stiati ?) e exemplul perfect al ideilor mexicanilor despre ce conteaza sub Soare.
Egipt : A fi bogat mai important decit a fi cultivat, care cultura nu se poate valida in ochii egipteanului decit prin civilizatie, ideea nu exista fara obiect. Din fericire e relativ usor a face transferul - spre exemplu am creat un set de cartoane pentru jocul cu ghicitul numerelor (Ala cu luati 8 cartoane, pe care vi le notati in minte ca bitii dintr-un byte, dupa care scrieti pe ele numerele in cazul in care respectiva putere a lui 2 le compune, dupa care puteti "ghici" numarul la care s-au gindit dupa ce cartoane aleg) si au fost convinsi ca-s magician. Pur si simplu.
Statele Unite : A fi cultivat e un semn de superioritate sociala, stimat, respectat si temut in singura tara care pretinde in teorie ca n-are clase sociale, reusind insa sa le foloseasca in practica mai mult decit aproape orice alt loc din lumea civilizata (aceasta observatie poate fi influentata de faptul c-am petrecut timp doar pe coasta de est, de la Nashua, NH la Laredo, TX).
Ce inseamna exact "a fi cultivat" acolo variaza oarecum de la definitia propusa, in sensul ca adeseori simpla informare conteaza drept cultura. Spre exemplu, faptul c-am stiut care-i capitala Nebraskai m-a transformat subit in eroul barului in care ma asteptau intrunite in comitet de primire mai multe amice, amice ale unor amice si alte amice venite sa-l vada pe tipul din Yurp care are asa un accent britanic de sexy. Ca rezultat am petrecut juma' de ceas jucindu-ne de-a care-s resedintele de judet din Romania, la ghiceala (ma rog, o oarecare cantitate de jello shots poate sa fi influentat intrucitva directia desfasurarilor lucrarilor comitiei).
Oamenii isi recunosc spontan si fara discutii locul in tesatura sociala dupa cit de cultivati se percep a fi in raport cu cit de cultivati ii percep pe ceilalti, si aceasta atitudine se mentine si la barbati si la femei, si la soferi si la manageri de bar sau de companie. Aplicarea in practica e aproape de credinta religioasa, usor ritualizata si parca impletita cu un fel de frica mistica de necunoscut. Nu teroare, nu groaza... pur si simplu teama.
Costa Rica : A fi cultivat, in cel mai erudit sens al termenului conteaza foarte mult. Ticii au un respect aproape hebreu pentru cei trecuti prin ciurul si dirmonul bucoavnei, si si-ar da fata mai degraba dupa un critic literar decit dupa un bacan. Cultura in sensul umanist al termenului, de la litere si arte frumoase pina la istorie se aseaza deasupra culturii in sensul practicalist, un fizician bun, un inginer bun ii impresioneaza cam asa cum o vaca de lapte impresioneaza un taran. In schimb pentru criticul de arta au acelasi respect suav pe care-l poarta acelasi taran popii.
Iata patru exemple, patru grade de importanta sociala a culturii, pina la urma aranjabile pe-o scara. Precum se vede la o prima privire, respectul pentru cultura nu se traduce neaparat in bunastarea materiala a locuitorilor, dar are un impact masiv asupra calitatii vietii lor, pentru ca fara indoiala ordinea si sub acel aspect ar iesi tot asta.
Sigur, toata teoria se bazeaza pe observatiile unui singur individ, care vrind-nevrind sunt limitate, fragmentare si aproximative. Dar, spre deosebire de nimic, ele totusi sunt.
In speranta ca nu v-am plictisit cu totul, mai poftiti pe la noi.
Tuesday, 14 September 2010
Greieri?
In orice caz, si despre Cuba se spune c-ar avea viata de calitate, totusi ..
Tuesday, 14 September 2010
Nu stiu cine spune, ca n-are.