Alternativa sanatoasa
Mie imi place istoria. Dumneavoastra va place istoria ? Tineti cont ca nu ne referim la istoria inteleasa in sensul de "continutul manualului aluia cu un Mihai Viteazu in pozitie de drepti pe coperta sub ceva arcada romana ocru", ca aia nu-i istorie mai mult decat e teorie politica sau breviar de credinte religioase : putin din toate. Ne referim la istorie in sensul ei cel adevarat, cel drept, cel mare cel pfoai cum te fura. Istoria. Istoria te fura. Istoria te fura si te duce cu gandul spre lucruri pe care nu le mai tine minte nimeni. Aia-i adevarata istorie, si-i din specia iubirii.
Hai sa vedem un exemplu practic, poate asa ne intelegem mai usor. Citeam pe-un blog despre margarina si cat de sanatoasa e dansa. Ceva reclama la tembelizor. Si autorul se indigneaza, cum e posibil sa avansezi asa minciuna ?
Stiintific vorbind, margarina a fost inventata acum vreo 200 de ani (lipsesc trei si se face bicentenarul). Da, va vine a crede ? Iote istoria, cum zambeste. I s-a spus margarina de la μαργαρίς, μάργαρον care-n greceste numeste perla, ori pentru felul in care picaturile de margarina se adunau in reactie, ori pentru textura ei, ori poate pentru amandoua. Si pisica de Cheshire zambeste-nainte.
Transformarea din acid margaric in margarina, si trecerea din laboratorul stiintific in laboratorul industrial i-a survenit la ordinele marelui sistematizator, cel care-a demolat jumatate din Paris si-a construit cladirile care astazi "reflecta istoria" coltisorului aceluia de lume, desi in majoritate sunt mai recente decat margarina. Prin 1870 Napoleon al III-lea a ordonat (nu in sensul medieval, faceti sau va tai capul, ci-n sensul mai modern, faceti ca praemium accipiam) producerea unui substitut ieftin pentru unt, pe care sa-l poata folosi fortele armate si sarantocii oraselor. Patentul a fost introdus in 1869, nu s-a bucurat de nici un succes - pasamite francezii secolului XIX nu se gaseau tocmai inclinati olfacto-gustativ sa inghita unsori si alte alifii produse industrial - si-a fost vandut catre Unilever, pe-atunci compania olandeza Jurgens.
Si de-atunci incoace Jurgenslever s-au vazut siliti sa vanda dracia cumva. Cum ? Pai, fiind produsa pentru ingerare, poate fi, logic vorbind, ori buna la gust, ori buna la sanatate. Asta-i constrangerea, vesnica si imutabila, ori e buna in mod imediat si direct manifest, ori e buna intr-un mod indirect is mediat accesibil (si anume, cu conditia sa folositi metodele de mediere indicate de catre noi). Asa traieste si religia, si justitia, si economia, si nevasta si copii si slujba si educatia si tot ceea ce face omul. Ori acum, ori mai incolo. Ori de-a dreptul, ori prin dos. Ori ca vezi cu ochii tai ori ca tu crezi ce vezi sau ce-ti zic eu ?!
Buna la gust nu-i, n-o fost si, daca judecam dupa istorie (iarasi ?!) nici nu va fi. Mai ramane ca-i buna la sanatate atunci. Este ? Nu neaparat. Da' noi zicem. Si asa am aflat, aproape cincizeci de ani, ca untu-i rau si margarina-i buna. Inainte de aia 50 nu stiam de ce, ziceam si noi asa. Untul da guta, gen, sau atrage mania elefantilor troposferici (sigur ca exista, de ce-ati crezut ca-i zice troposfera ?! ca tropaie elefantii, logic!). Dar odata cu intrarea omenirii in epoca stiintifico-fantastica, acu fo' 50 de ani, dupa cel mai mare razboi de pana acum, exista si argumente. Hai sa le notam, pentru istorie :
Untul, grasime animala, contine atat grasimi saturate cat si colesterol - cele doua elemente dietare care maresc colesterolul din sange. Grasimile saturate pot mari colesterolul "rau". Pe de cealalta parte, colesterolul din mancare are un efect minim spre nemasurabil asupra colesterolului din sange, iar margarina este plina de grasimi trans, create prin hidrogenarea uleiurilor vegetale, ca asa se produce margarina. Care grasimi trans cresc procentul de colesterol "rau" in sange. De data asta perfect masurabil. Deci, dupa logica marketingului, am demonstrat astfel ca untul e rau si margarina buna. Sa stim o treaba.
Ei, pana aici n-a fost exemplul practic pe care vi-l promiteam in primul paragraf. Pana aici a fost doar introducere. Acum trecem la exemplul practic :
Margarina nu-i nici pe departe primul, sau singurul caz in care o mizerie produsa mai ieftin e prezentata drept mai sanatoasa decat o alternativa evident si clar preferabila, doar ca mai scumpa. Nu-i o exceptie, ci istoric vorbind, e o regula. Ia priviti :
Pai nu ? Zaharul e bun la sanatate, cum e si Coca Cola bun pentru sugari, si doctorii recomanda, de facto, tigari. Minciuna comerciala are o lunga si surprinzator de sanatoasa istorie, e copilul bucalat al Nevoii intalnind in drumul ei Lipsa. E nevoie de-un argument care sa convinga oamenii sa faca o prostie, care ne lipseste cu
desavarsire ? Perfect, pentru asta sunt facuti marketeriii doara.
Iara istoria vietii lor, din ultimele doua sute de ani cel putin, e facuta ca sa putem noi rade. Pe de-o parte de niste oameni care-s dispusi sa incerce sa faca din rahat bici, dupa care sa procedeze mereu la fel, dupa care sa afirme de fiecare data ca au procedat revolutionar (interesanta aplicatie a recursivitatii, care duce bietul om sa minta despre minciuna lui in aceeasi termeni ai minciunii insasi), si pe de cealalta parte de hoardele nespalate care, in pofida a trei secole de umanism, tot n-au atata acces la cultura cat sa cunoasca istoria care le-ar permite sa rada alaturi de noi.
Pai nu-i faina viata ?
Friday, 12 March 2010
ar trebui sa fie o lege impotriva lucrurilor imorale... nu mi se pare etic ca unii sa faca publicitate inventand istorii neadevarate. dar stai... chiar exista lege impotrva la asta. ma insel? deci umanismul a cam esuat.
Friday, 12 March 2010
sa nu uitam zaharina, care-i cam peste tot pe lista de ingrediente, nici nu te mai poti feri de ea. cunosc oameni perfect sanatosi care o prefera, poti sa le spui ce vrei, ei stiu una si buna: zaharul nu e bun!
Friday, 12 March 2010
@Flaviu Nici nu exista, nici nu poate sa existe lege impotriva lipsei oamenilor, cum se cunoaste inca din antichitate. Asa ca se pot scrie oricate texte, oricat de solemne, cu aspiratii oricat de intemeiate de-a fi ele legi impotriva lucrurilor imorale. Efectul lor va fi fix egal, in toate epocile si-n toate locurile. Egal, si anume, cu valoarea de baseline : efectul razelor de luna.
Cat despre esecul umanismului, si eu zic c-a esuat. Da' noa, intelectualii admit greu esecul unei ideologii de-a lor, uite numa' socialismul, moare de doua secole, dar nu se preda nici mort.
@kokofifi Sa n-o uitam, ca bine zici. Chiar de curand citeam ca producatorii s-au gandit sa-i schimbe numele, ca s-o poata vinde iara o decada sau cinci pe post de produs "natural".
Friday, 12 March 2010
personal nu cred ca faza aia cu cola e reala. or fi americanii idioti, dar nici chiar asa. prefer sa cred ca e vreo parodie, gen.
Friday, 12 March 2010
Apoi tu crezi ce poftesti, ca-i gratis, dar... din stiinta mea nu-i nici macar cea mai bizar-aiurita reclama, sunt altele si mai si.
Irigatii vaginale cu detergent, de-o pilda.
Friday, 12 March 2010
Nush'ce te miri asa de abrupt.
Cata vreme unchii Sam au tinut pana de curand banata banala stevie dar mancau si beau aspartame - substanta folositoare organismului fiind creata prin amestecul a 3 otravuri deosebit de tari cu inca cateva cam la fel de ucigatoare .. asta si apropo de @ Mihai de mai sus ...
Ca despre aspartame e vorba cu schimbatul numelui si prezentata ca produs natural ...
Sa ne aducem aminte de vorbele stramosilor nostri :
Cam tot ce produce placere este ilegal, imoral sau ingrasa ..
Friday, 12 March 2010
"Irigatii vaginale cu detergent, de-o pilda."
era la tara ca metoda contraceptiva: "baga sapunu'". ziceau aia ca soda o distruge ea, cumva, semenul.
nu inteleg de ce gandeste lumea atat de complicat. cea mai eficienta metoda contraceptiva este... sexul oral. eficienta 100% :D
Friday, 12 March 2010
@ Mihai Da, dar exceptand situatia ca practicanta de sex oral sa nu fie bisexuala .. ;))
Friday, 12 March 2010
@Valentin Sa-ti raspund in cuvinte ce vor deveni nemuritoare, macar pentru o zi : Ma mir, ca miratu-i gratis.
@Mihai In mod amuzant, nu-i ca-l distruge, ci are legatura cu povestea cu chaff-ul din Tehnocratii : o confuzeaza. Spermatozoizii navigheaza vaginul dupa un gradient de aciditate, si sapunul, mai ales ala de casa, e puternic bazic. Caustic, cum ar veni.
Friday, 12 March 2010
@Valentin Nu poci spune ca ti-am patruns fantezia... da poci spune ca nu cred ca vreau.