Viitorul se compune din spaima.

Sunday, 31 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Citeam niste rapoarte de cercetare pe tema invatarii la copii. Cercetatorii au descoperit ca la varste foarte fragede, inca inainte de-a avea abilitatea de a vocaliza si recunoaste sunete, copii au abilitatea de-a deosebi litere, si in principiu ar putea fi invatati sa citeasca, si poate sa si scrie.

Cred, intuitiv, ca observatia este corecta. Ideea ca este corecta m-a ingrozit pur si simplu, cu urmatoarea viziune de viitor apocaliptic :

Stiti cum nu putem lamuri copii din ziua de azi sa lase dracului butonatul de telefon cinci minute si sa fie atenti la clasa ? Stiti cum nu vor sa mearga afara sa se joace nici batuti, stau lipiti de calculator ? Stiti cum nu vor la bunici, ca nu este internet, si nici sport nu le place, ca n-are slow motion sau ce frant mai are simulatorul de pe calculator ?

Noa. Ia ganditi-va ca oamenii nu se vor lasa potiliti, si daca se poate, atunci trebuie facut, si in curand vor incepe sa invete copii sa scrie si sa citeasca inainte ca astia sa fie in stare sa invete sa vorbeasca.

Si atunci sa te tii, circ si scandal sa-l faci pe plod sa invete vorbirea, si atunci sa te tii, generatii intregi incapabile sa interactioneze fata in fata, pentru ca nu au nici capacitatea de-a emite sunete, nici abilitatea de-a le intelege. Plus ca vorbitul "suna ciudat" si statul la o poveste "nu e cool".

Intr-o vreme era okay sa-i tragi unei gagici o palma peste fund, dupa aia n-o mai fost ok, dar era ok sa intrii in vorba cu ea pe strada, acu mi se pare ca nici aia nu mai e ok, anxietatile de interactiune se cladesc rabdator, caramida cu caramida, pana la cer, si in cele din urma vom ajunge ca pur si simplu nu putem vorbi unii cu altii. Deja sunt destui de-astia printre noi, mie mi se pare ca mai multi decat acum 10 sau 20 de ani.

Si-atunci sa te tii, oameni traind pe twitter si fritter, inchisi in cubulete de sticla si beton, si noi urland la ei sa mai lase dracului butoanele si sa iasa in oras cu o fata, sa ne strice masina, sa se arunce dracului de pe pod, orice, orice in loc de autismul asta dement.

Fericirea statului, care abia asteapta o populatie de necuvantatoare anxioase, puse la inchisoare din propria lor initiativa si libera alegere. Si asa, o mare tacere se va lasa pe pamant, si Simon&Garfunkel vor capata rangul de profeti.

Hello darkness, my old friend,
Ive come to talk with you again,
Because a vision softly creeping,
Left its seeds while I was sleeping,
And the vision that was planted in my brain
Still remains
Within the sound of silence.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

16 Responses

  1. Iti spun sincer cand am ajuns la vitor mam oprit. Nici nam mai ajuns sa citesc urmatorul cuvant apocaliptic. Ce tu te crezi Axi Mov?

    Deajuns cu vitoru si cu alte aberati din astea. Sa zicem cam putea sa zburam pe luna, dar near lua o luna sa o facem. Ai faceo? Daca da, cine sa plateasca, tu, mama, matusa, sau Gigi Becali? Sau, sa zicem ca in vitor ai putea sa bagi postari fara nici un sens pe un blog fara sa gandesti o secunda. Cine ar trebui sa reglementeze ce postari sa bagi? Statu, ONU, matusa, Gigi Becali? Si cu ce fonturi ar trebui sa se bage posturile astea si cine decide, Statu?

    Deci maxim trei minute mia luat casa bag acest comentariu. Il mai pot lungi cam cat de o postare, si miar lua cam sase minute, da e drept ca apoi as avea material cam de zece postari la fel. Tie cat tia luat casa scri postul asta, ca daca tia luat mai mult poate as putea sa iti scriu eu blogu si teas scapa de o grija. Ai putea in timpul ala sa te duci in Cismigiu sa le impresionezi pe boboacele de la Lazar cu neantul axiomatic si/sau pseudofatalismul pseudofalic.

  2. Cristian Lisandru`s avatar
    2
    Cristian Lisandru 
    Monday, 1 June 2009

    Dom'ne, mie mi-a plăcut postarea, la început de săptămână, aşa. Fiindcă e luni, iar lunea am draci. Mircea, ai dreptate. Ca în multe cazuri, de altfel...

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 June 2009

    @dadatroll Il poti lungi si cat o zi de post, tot aia ramane.

    @Cristian Lisandru Noi sa fim sanatosi.

  4. Viitorul ăsta ni-l facem cu mâna noastră, oricât de apocaliptic sau neapocaliptic o fi. Dacă omul nu e în stare să îi explice copilului de ce trebuie să facă și altceva decât butonatul mobilului, aia-i numai vina lui. Soluția simplă ar fi să stai cu bâta pe plod, dar asta nu înseamnă că-i și una bună.

    Totuși, aș spune că la cum stă situația în țărișoara noastră, mai e mult până să ajungem acolo. Să presupunem prin absurd că statul ar da fiecărei familii cu venit sub medie un calculator personal. Cei mai mulți l-ar vinde să își ia de băut/mâncare.

  5. dar parintii nu pot invata cum se scoate hardul? Internetul nu ei il platesc?

    Daca nu inveti copilul ce-i ala respect si ce-i aia comunicare, daca nu-i insufli simtul responsabilitatii, stima de sine, increderea, daca le sufli prea mult in fund si le dai tot ce vor fara sa munceasca putin pentru ele (chiar si pentru o prajitura, copilul poate sa-si faca o tema, sau sa rezolve o problema la matematica) mi-e cam clar ca meriti sa ai copii zvapaiati care stau doar la calculator si nu vad ce e frumos in afara peretilor. Chestiile astea tin de educatie in cea mai mare parte.
    Daca nu avem .. nu avem.

    Dar pentru copilul tau, poti face sa fie.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 June 2009

    Nu stiu zau cat de bine merge teoria asta cu educatia in vid, practic vorbind. Copilu' ala merge si el la scoala, etc. Isi fac sindicat, ce sa-ti povestesc.

    Si nici teoria asta cu zece bani problema rezolvata nu ma incanta cine stie ce.

  7. făniţă`s avatar
    7
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 1 June 2009

    ideea cred că ţine de cultivatul pasiunii. uite, eu am un văr care vrea să se facă sportiv. asta pentru că de mic o tot dădea pe activităţi outdoor. ăştia cu calculatoarele în general devin calculatorişti(geek). problema e că sunt deja cam mulţi calculatorişti în devenire.

    eu zic că cel mai bine e ca totul să fie făcut cu măsură.

  8. Odata ce are format obiceiul sa vorbeasca cu parintii lui, copilul ii povesteste ce se intampla la scoala, la gradinita, daca parintele isi face timp sa asculte. Daca are stima de sine si increderea(asta tinand de cultivarea pasiunii) dezvoltate, si cateva norme morale atunci n-o sa cada prada pitipoancelor si cocalarilor. Sau, daca isi pune intrebari, o sa vorbeasca cu tine, ca parinte, ca prieten.
    Stiu ca e teorie, si mai stiu ca eu, cand va fi, nu stiu cat de bine o sa pun in practica ce-am spus mai sus. Dar stiu ca vreau, inainte de a face pasul asta sa ma duc la cursuri despre educatia copilului, sa invat putin despre psihopedagogie, despre psihologia lui.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 June 2009

    @fanita E drept ce zici cu masura, dar uite la soferi. Cati soferi in devenire sunt ? (aproape) Cati oameni. Cred ca pe viitor va fi la fel si cu calculatoarele.

    @Gina Eu nu inteleg un lucru : Femeile de-acum o suta sau doua de ani, majoritatea analfabete, majoritatea desculte si cu jeg sub unghii, cum fras reuseau sa creasca copii fara cursuri de psihopedagogie (si fara capacitatea intelectuala de-a retine cuvantul asta, psihopedagogie), fara masina de spalat, fara aspirator, fara nici una din dintre numeroasele inventii care economisesc timpul si efortul femeii moderne.

  10. Da, asta era in vremea aia. Daca si-ar educa oamenii acum in stilul ala ajungem inapoi in epoca de piatra. Si-n plus, in trecut erau multe norme de indeplinit impuse.

    Ca sa poti sa-ti intelegi copilul in ziua de azi banui ca trebuie sa fii in ton cu dezvoltarea. Cum ar fi daca iti inveti copilul doar la tzara, cu jocuri de epoca, si apoi ajunge la liceu cand el e in plop iar restul vorbesc numai despre chestii care pentru el sunt necunoscute.

    Ca exemplu uita-te la fetele care fac sex pentru prima data fara protectie si raman insarcinate. Daca mama ar fi fost putin mai la curent cu timpurile i-ar fi explicat ca ok, te apuci "de treaba", dar foloseste un prezervativ, ca sa nu-ti distrugi viitorul.

    Timpurile noi cer metode noi, altfel ramai in urma si ai de pierdut.

    Iar cel mai simplu exemplu la ultima fraza e lumea din relatiile publice. Acum e internetul, si urmeaza sa creasca, metodele vechi n-or sa mai functioneze foarte mult timp, tu, ca pr, ce faci? inveti ce e nou sau ramai in pestera?

    Si da, cursuri de psihopedagogie se cer. Daca te uiti prin sondaje o sa vezi ca majoritatea sufera de una sau alta afectiune psihica. Nu grava, dar este.

  11. Gina, ce spui tu se aplica unei societati care progreseaza continuu. Dar, cum spunea Catavencu, o societate care nu merge inainte, sta pe loc, sau, mai rau, da inapoi. In cazul societatii in care traim exista un risc major (si care creste odata cu progresul tehnologic) de a colapsa. Si cand spun "colaps" nu ma refer la criza actuala, care se pare ca e doar un sughit.
    Cand colapsul se va intampla cine crezi ca vor fi cei mai afectati? Eu zic ca indivizii cei mai "tehnologizati".
    Un individ "salbatic" se adapteaza relativ usor la binefacerile tehnologiei (mai ales copiii). Invers e mult mai greu. Asa ca eu zic sa nu renuntam total la metodele vechi. S-ar putea sa avem nevoie de ele relativ curand.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 2 June 2009

    @Gina E o disputa mai veche decat Biserica, asta, ce-i cunoasterea, o mare si superba recapitulare sau tocmai din contra, o perpetua inventie. Eu nu cred ca pustanul mediu din liceul mediu al zilei de astazi cunoaste sau intelege mai mult despre lumea lui decat pustanul mediu de pe ogorul mediu din 1800 intelegea din lumea lui. Si ce-i mai grav, daca i-am inversa, cred ca ala anacronicu' s-ar descurca mai bine de fapt, dupa primul moment de soc, decat astalantu'. Un fel de aplicatie a teoriei cu vederea, padurea si copacii.

    Ce mi se pare important e o teorie emisa tocmai de Balzac, care observa ca la vremea lui copii de oras sunt mai prosti si mai limitati decat copii de la tara, si propune drept motiv ca primii au de lucrat cu mai multe, si de aceea lucreaza cu ele mai prost, in timp ce ultimii au putine, dar le cunosc mai bine. Intr-un fel se gaseste aplicata si pe internet, uite numai imensa deschidere pe care o reprezinta internetul face asa fel incat blogul mediu sa fie incomparabil mai slab decat cartea medie. La ziare/site-uri de stiri situatia nu-i chiar asa de clara, dar orisicat.

    @adi Si eu sunt de aceeasi parere.

  13. @adi N-am spus sa renunti la metodele vechi, dar nici sa le folosesti doar pe alea.

    @Mircea din punctul meu de vedere e bine ca un copil sa aiba acces la aproape de toate, ca sa incerce, sa faca diferente, sa isi faca o perere proprie, iar daca tu ca tutore esti langa el sa-l si indrumi. Nu as merge pe extreme.

    Voi filosofati cam mult pe tema, din punctul meu de vedere e mult mai simplu.

  14. Este fals. Experimentele in domeniu ne arata ca un copil poate invata forme, iconite , litere. dar nu poate invata sa scrie opana nu invata sa vorbeasca.
    Abia dupa ce dobandesc tainele vorbirii , vor reusi in final sa desluseasca tainele scrierii.
    Faptul ca multi opii isi gasesc placerea lllllllla computer este vina parintilor care nu le fac program, de la 10 ai inot , de la 12 ai karate . de la 17 ai dans , la 19 poti sta pe net , garantez ca dupa o astfel de zi nu va stat pe comp mai mult de 15 minute.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Monday, 8 August 2011

    @Gina Sigur, pina dai de chestii complicate totul e simplu din punctul tau de vedere.

    @cartim Care experiente anume ?

  1. [...] Mircea Popescu despre autism şi cum vom învăţa să scriem, dar vom uita să vorbim. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.