Superoferta - doi Gorzo la pret de unul.

Sunday, 28 June, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sunt absolut fascinat. Andrei Gorzo a scris despre Nunta Muta a lui Horatiu Malaele. Tot Andrei Gorzo a scris si despre "Indrazneala lui Politist, adjectiv".

Despre Nunta Muta :

Problema e concepţia în sine: realism magic la mîna a paişpea, de un kitsch pe care nimic nu-l poate mîntui.

Despre Politist, Adjectiv :

„Timpul real“ din filmul lui Corneliu Porumboiu, Poliţist, adjectiv (premiera: 3 iulie), nu e chiar timp real.

Despre Nunta Muta :

Cu ce să încep? În satul lui Mălăele trăieşte un fel de inventator (Şerban Pavlu), care vine la nunta din titlu îmbrăcat în alb şi cu o pereche de aripi în spinare. La final, acest înger aleargă în direcţia bisericii în timp ce comuniştii trag în el. Şi kitschul ăsta încă nu-i nimic pe lîngă kitschul secvenţelor cu pitici. Oh, da, cu pitici. Căci în satul lui Mălăele trăieşte şi un piticuţ. Şi la un moment dat (ţine-mă, Doamne, să-mi pot încheia raportul fără să-mi iau cîmpii) vine circul. Şi piticuţul nostru se îndrăgosteşte de o piticuţă cu nas roşu de clovn. Şi piticuţa îl duce în rulota cu oglinzi. Şi, în faţa unei oglinzi care-i alungeşte, piticuţa constată că, într-adevăr, "oamenii mari au motive să fie trişti", deci e "mai bine de noi, că rămînem toată viaţa copii". "Atunci de ce vor copiii să devină oameni mari?" - întreabă piticuţul. "De proşti" - răspunde ea. Ba prost e gustul cineaştilor care se folosesc de pitici în felul ăsta: mai întîi le exploatează "ciudăţenia" (pentru că, nu-i aşa?, orice film în care apar devine instantaneu mai "oniric", mai "artistic") şi apoi îi complimentează făcîndu-i copii.

Despre Politist, Adjectiv :

Pe Porumboiu îl interesează nu ideea, ci faptul aşteptării. Nu ideea că un poliţist aşteaptă îndelung în faţa unei case puse sub supraveghere, ci faptul că aşteaptă îndelung – suficient încît să fumeze o ţigară întreagă sub ochii spectatorului. Nu ideea de filaj (care se poate transmite eficient prin cîteva cadre cu filatul şi filatorul), ci faptul filajului (care presupune cadre lungi cu un om mergînd pe stradă şi un alt om mergînd, la ceva distanţă, în urma lui). Nu ideea că poliţistul mănîncă în bucătăria apartamentului său în timp ce soţia lui ascultă muzică într-o altă cameră, ci faptul că el mănîncă, iar ea ascultă muzică.

Despre Nunta Muta :

Mălăele şi Lustig sînt nişte sentimentalişti din ăia nereabilitabili: în esenţă, îi iau de sus şi pe pitici, şi pe copii - nu sînt în stare să-i privească nici pe unii, nici pe alţii, ca pe nişte oameni.

Despre Politist, Adjectiv :

Înainte de a încerca să explicăm de ce optează astfel, hai să observăm cu cîtă artă o face.

Lustig si Malaele sunt rai, si anume, si sentimentalisti, si nereabilitabili, pentru ca iau de sus piticii. Porumboiu si Gorzo sunt gata reabilitati, pentru ca iau de sus publicul. Inainte de a incerca sa explicam de ce opteaza astfel, sa mai citam nitelus.

Despre Nunta Muta :

Ce argument se poate aduce în apărarea acestei "viziuni artistice"? Ingenuitatea? Dar ingenuitatea n-ajută la nimic fără prospeţime, or, imagistica asta de tip îngeri-pitici-clovni-iele-cu-flori-în-păr numai proaspătă nu e. Chiar şi o imagine care prin comparaţie poate părea proaspătă, cum e aceea a socrului mare (Valentin Teodosiu) încasînd un glonte sovietic şi scormonind cu degetul în gaura nou-apărută în trupul său, nedumerit de sîngele care iese pe-acolo, e de fapt o găselniţă veche: Spielberg a executat-o mult mai elegant (adică fără cabotinaj) în Indiana Jones şi templul blestemat (1984), şi el însuşi relua un moment hitchcockian din Omul care ştia prea multe (1934).

Despre Politist, Adjectiv :

În plus, există un anumit aranjament al pasajelor în care „nu se întîmplă nimic“ – „aranjament“ chiar în sensul muzical al cuvîntului.

Se pare ca nu-i chiar asa dificil sa aduci argumente in favoarea unui esec, doar sa vrei. Si reciproc, e de-a dreptul imposibil sa gasesti argumente in favoarea evidentei, odata ce ti-ai propus sa nu le cauti.

Citind cele doua recenzii, in inchipuirea mea se formeaza imaginea unui functionaras de provincie, nemultumit de malaiul adus plocon de unul, si incantat de porumbul adus plocon de celalalt. C'est tout, rien de plus. Gorzo, acest domnul Vucea al cinematografiei contemporane.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. alex moldovan`s avatar
    1
    alex moldovan 
    Tuesday, 30 June 2009

    Dan Petrescu (scriitorul, nu fotbalistul) practică cu mare succes, după cum probabil ştii, metoda patentată chiar de dânsul numită ne-citirea avizată. Îmi permit să practic şi eu, cu toată modestia, ne-vizionarea avizată şi să afirm, fără a fi văzut încă filmele - dar pe baza antecedentelor - că A. Gorzo are probabil dreptate. La fel cum are dreptate de cele mai multe (alte) ori în comentariile făcute. (Am văzut trailerele, ce-i drept, care mi-au dat dreptate). Anyway, asta cu filmele nu-i chiar aşa uşor cum se crede îndeobşte; cultura generală nu poate înlocui cultura cinematografică. Am învăţat asta pe propria piele. 'telectualul român nu ştie însă asta - doar vede filme de-o viaţă, cum nu s-a pricepe...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 30 June 2009

    Noa, da pana la urma, esti de acord cu tine insuti, sau nu, ca sa nu trebuiasca sa citesc tot comentariu', da un aviz :D

  3. alex moldovan`s avatar
    3
    alex moldovan 
    Tuesday, 30 June 2009

    Sunt cel puţin două virgule în plus în comentariu. În timpul în care le-ai scris poate mai citeai o propoziţie :).

  4. alex moldovan`s avatar
    4
    alex moldovan 
    Tuesday, 30 June 2009

    Şi nu te ataca şi tu aşa, doar vorbim şi noi ca oamenii...

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 30 June 2009

    Mai, e o chestie asta, sa mor, toata lumea ma suspecteaza, inaite de a-si scrie ei comentariul, ca am sa li-l sterg. Sau daca nu, am sa m-atac.

    De sters nu sterg. Asta nu conteaza. Daca tac, omu' trage concluzia ca m-am atacat. Daca raspund, omu' trage concluzia ca m-am atacat.

    Nu m-atac, bre, oameni buni, am supravietuit in razboaie in ultimele cercuri ale iadurilor chan, cu mintea intreaga, cu humorul ne-explodat si cu zambetul pe buze. Nu imi dau seama ce-ar putea face careva ca sa ma atac. Sincer. Jur.

    Si acu la obect : Tu incepi prin a zice una despre cum nu tre' neaparat sa chiar citesti/privesti, si sfarsesti prin a face apologia specializarii. Realizezi ca se bat cap in cap, cred. Pai nu-i haios ?

    Si io virgule n-am in plus, si nici sa nu mai zici asa ceva, ca nu-i nici adevarat, nici, frumos, la mine pe blog, da ? Ca NICI IO NU VIN L:A TINE PE BLOG!! sa zic deaste-a faze naspa DA ??

    Vezi ? Cam asa ceva. Este ca-i haios ?

  6. alex moldovan`s avatar
    6
    alex moldovan 
    Tuesday, 30 June 2009

    E o metodă ironică sau auto-ironică. Normal că e haios. Sper.

  7. unora le placve porumbul nu malaiul ca-i mai neo
    nu sunt de acord cu G, io prefer malaiul ca-i mai de-acasa si satira cu toate elementele ei

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 30 June 2009

    Si mie imi pare ca Gorzo s-o dus la Nunta Muta cu idei preconcepute, de care n-o putut scapa. In timp ce la Politist, adj s-o dus tot cu idei preconcepute, doar ca de semn invers, de care tot n-o putut scapa.

    Morala fiind ca omu' nu poate scapa.

  9. sau e o simpatie subconstienta in joc :)
    eu una mi-am spus parerea aici http://lemondegala.wordpress.com/2009/06/28/nunta-muta-romanii-intre-tragic-si-burlesc/

  10. alex moldovan`s avatar
    10
    alex moldovan 
    Wednesday, 1 July 2009

    Popescu Mircea, e foarte posibil să ai dreptate cu ideile preconcepute. Totuşi, Mălăele nu mai făcuse film, pe când Porumboiu, da (nemuritorul, unicul A fost sau n-a fost - asta apropo de idei preconcepute). Deci nu putea avea idei preconcepute legate de primul ca regizor. Adică putea, de ce să nu poată. Ştim noi ce e în capul autorului? Nu. Uneori nici când chiar noi suntem autorul.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 1 July 2009

    @gala Poate.

    @alex moldovan De ce sa nu poata ? Omul poate avea idei preconcepute oricand despre orice, de-aia le si zice preconcepute. Asa cum de altfel zici si tu :D

  12. Gorzo a dat-o-n bara cu cronica la PA. Pe bune si fara mishto. (DEX: mishto = 90 % din cashto) Iar mie chiar mi-a placut filmul.

  1. [...] Doi Gorzo la pret de unul. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.