Romania, pe dinafara politicii de aparare europeana.

Tuesday, 12 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Agentia de Aparare Europeana (European Defence Agency, EDA) a anuntat ca va lansa un nou cod pentru finantarea achizitiilor militare, parte a unui efort de a forma legislatia Uniunii Europene in domeniu.

Contractele pentru cumpararea de tehnica militara sau pentru furnizarea de servicii specifice, "purchase agreements", se bazeaza pe un sistem de negociere special, in care cumparatorii, si mai rar vanzatorii, beneficiaza de concesii speciale, "offsets". In mod traditional aceste concesii se negociau de la caz la caz, de catre statele respective, dar masura vine sa le standardizeze la nivelul Uniunii Europene.

Noul cod ar trebui sa fie finalizat pana la 1 iulie, si va include participarea a 25 de state, dintre care 24 membre ale EDA plus Norvegia. Noul cod nu va include contributii din partea Romaniei, si nu este clar daca acest fapt este o excludere a Romaniei de catre celelalte tari membre, sau de catre ea insasi (desi, daca ar fi sa judecam dupa cat de inclinat este Ministerul Afacerilor Externe Roman sa raspunda la aceasta intrebare, cel mai probabil Romania a fost in fapt exclusa).

"Traim azi o zi importanta pentru dezvoltarea unei piete militare cu adevarat Europene. Acest progres foarte important, considerat imposibil cu doar cativa ani in urma, va aduce transparenta, care lipsea in acest domeniu" a declarat Alexander Weiss, directorul EDA.

Category: Breaking News
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. Cristian Lisandru`s avatar
    1
    Cristian Lisandru 
    Tuesday, 12 May 2009

    Noi, ca de fiecare dată, într-un colţişor, stingheri...

  2. făniţă`s avatar
    2
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 12 May 2009

    pă, mno, tre' să rămână cineva pe margine, ca să le cumpere echipamentul când acesta se învecheşte! ;) :)

  3. Mehh , ne intoarcem la rolul nostru de ''zona tampon''.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 13 May 2009

    Ce ma doare cel mai tare e ca "presa", adica astia ce mazgalesc hartie si strica pomii degeaba, respectiv ard curentul aiurea crezand ei ca fac stiri si "profesionisti" auzi, nici c-or auzit de asta problema.

  5. romania inedit`s avatar
    5
    romania inedit 
    Thursday, 14 May 2009

    Problema este ca daca Romania ar face parte din aceasta piata militara europeana , politicienii romani nu ar mai lua spaga decat cateva sucuri si niste sticle de apa minerala ! :P

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 May 2009

    Cam asta inseamna transparenta de care vorbea omul, ai interpretat corect.

  7. romania inedit`s avatar
    7
    romania inedit 
    Thursday, 14 May 2009

    Iar marea majoritate a politicienilor romani ar afla din presa ca Romania a cumparat diverse chestii necesare ministerului Apararii Nationale . ;)

  8. La momentul actual, se intampla atat de multe lucruri ciudate care nu fac altceva decat sa stagneze economia, dezvoltarea tarii (in pasi mici, dar macar sa existe).

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.