Revolutia este acum.

Wednesday, 22 April, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mai tineti minte chestia cu revolutia prin 89 cand tot felul de oameni or facut bani ? Adica, bani gramada, nu asa. Sigur, nu noi. Ei. Care-or stiut cum si ce sa faca, oameni cu care noi n-avem nici o treaba. Or fi fost securitsti. Tigani. Hoti. Straini.

Pe scurt, alti oameni. Pentru ca noi n-am facut bani, noi ne-am vazut de rutina zilnica, am mai privit catre televizor sa vedem ce ni se mai zice despre tara si lumea asta, am mai povestit cu jumatatea si cu amicii la o bere, si maine iara-i o zi.

Alta zi, ca toate zilele, in care aia faceau bani, combinatii, politica, smecherii de-ale lor, si noi faceam de-ale noastre, gunoi, copii, poezie de sertar, bioxid de carbon, pete pe capot, stie 'mnealui.

La inceput era pentru ca nu stiam nici macar ca ei exista. Pe urma, odata ce-am observat ca ei exista, era pentru ca ne-or furat revolutia. Care ar fi trebuit sa fie a noastra, chit a o venit intr-o zi sa ni se puna in brate si noi aveam obligatii si probleme acasa si n-am prea pus mana pe ea. Dupa zece ani si mai bine, era pentru ca acum e prea tarziu, numai cine-o fost acolo de la inceput, in miezul lucrurilor, mai poate face treaba. E nevoie de bani, de relatii, nu-i chiar asa, simplu. Sigur ca da.

Ce ma frapeaza pe mine e structura argumentatiei asteia.

Ford Motor used to hire shepherds to tend Ford sheep on Ford land so they could weave Ford fabric to put on the seats of Ford cars. Today, of course, that's crazy. One day soon there will be car companies that have 200 employees.

Seth Godin - The Right Size

Adica, Fabrica de Motoare Ford avea intr-o vreme ciobani, angajati sa creasca oi pe pamanturile Ford ca sa produca lana Ford din care sa se faca scaune pentru masinile Ford. Astazi, bineanteles, asa ceva-i dementa. In viitor, vor exista fabrici de masini cu 200 de angajati.

Seth Godin nu-i un om prost, chiar din contra. Oare vor exista producatori de masini cu 200 de angajati in viitor ? Aberanta idee. Va pot spune o lista cat o zi de post de motive pentru care asa ceva nu se poate. Si la fel imi puteti spune si dumneavoastra.

Asta-i asemanarea care m-a frapat. Cat de bine seamana cu structura care argumenteaza de ce "nu se poate" de mai inainte ? De ce seamana atat de bine ?

Fapt este ca deja exista firme care iti trimit masina piese, sa ti-o montezi singur, cum erau pe vremuri trusele Tanarul Electronist, sa-ti faci singur radio. Nu stiu daca au 200 de angajati, dar nu cred sa aiba mult mai multi de atat.

Revolutia nu-i un moment punctual, o ocazie pe care poti fie s-o folosesti, fie s-o ratezi, si care decide destine prin aceea ca, unii, putini, o folosesc, ceilalti, multi, bat din buze pe margine si merg acasa.

Revolutia-i un eveniment continuu, ea exista si se intampla in toata clipa. Putem stii unde, cum si de catre cine, sau putem ignora problema. Putem fi in ea sau putem sta acasa, unde o putem privi la televizor, daca i se face loc in program, intre un desen animat, un sobor de preoti si-un strip-tease soft.

Iata, incidental, o proba amuzanta a inferioritatii socialismului : ideologii lui visau la revolutia continua, care exista in teorie si nu se intampla veci in practica unui regim socialist. Pe de alta parte, in regimul astalalt, non-socialist, ea-i atat de perpetua si perena in practica, incat aproape nimeni nu mai observa amanuntul.

Si mai amuzant este ca nu ei ne tin pe noi pe margine. Nu ei ne-au convins pe noi ca securitatea aude tot, nu ei ne-au convins pe noi sa multumim din inima partidului. Si nu ei ne-au furat revolutia, ori caciula. Noi ne-am furat-o, singuri, prin cea mai simpla metoda dintre toate.

Deci, n-ati facut bani la revolutia din '89 pentru ca erati prea tanar ori prea batran, ori prea mijlociu la varsta, pentru ca aveati copii prea mici, sau prea mari, o nevasta prea iubitoare, sau prea frumoasa, sau dimpotriva. Si la revolutia din '90 n-ati facut bani ca erati in deplasare, si la revolutia din '91 pentru ca era bolnav tata, si la revolutia din '92 ? Si din 93 ? Si din 94 ? 95 ? 96 ? 97 ? 98 ? 99 ? Dar in 2000 ? Si de-aici incep sa fie cate doua pe an. Pana prin 2005, cand deja vin una pe luna, si astazi deja avem una pe saptamana.

Cel mai frumos e faptul ca privitorul adevarat, cel care nu va inota niciodata, cel facut sa stea pe margine pana la moarte poate da explicatii pentru oricate ocazii ratate, si din trecut, si din viitor, fara probleme. Si cele despre viitor si cele despre trecut seamana intre ele ca doua picaturi de apa.

Revolutia, bineinteles, este acum, independent de asta.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. +1 ^

  2. Cristian Lisandru`s avatar
    2
    Cristian Lisandru 
    Wednesday, 22 April 2009

    Cum am văzut titlul, cum am apărut. "Revoluţia este acum", mi-am spus. "Bine, frate, şi tu nu eşti prezent?" Că în 89 fuseşi. Eram militar, la marină - armă nobilă priveam cerul de pe punte şi mă gândeam că parcă e trist că se luminează din cauza bateriei de coastă care trăgea în ţinte false. Acu', văzând că nu e revoluţie, mă simt un pic precum Conu Leonida care se lua de piept cu Reacţiunea... La bună recitire...

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 22 April 2009

    Ce haz fu prin 89-90, tot soiu de eroi, or stricat la munitie de nu se poate povesti.

    Tin minte si-acum, pe cladirea ITC din Cluj, "garzile cetatenesti", cocotati acolo sus pe acoperis, faceau de paza, dupa parerea lor. Profilati frumos pe-un cer albastru, puteai sa-i impusti in nasturi, de pe Feleac.

  4. claudia panaitoiu`s avatar
    4
    claudia panaitoiu 
    Wednesday, 22 April 2009

    daca privim in jur , ceea ce se intampla acum ce e? si se pare ca suntem din nou spectatorii a ceea ce vor altii sa stim. am senzatia ca suntem pe o insula pe care nu vrea nimeni s-o cuceresca iar noi suntem atat de inerti incat chiar nu vrem sa vedem dincolo de tarmurile ei d'apoi s-o mai si parasim cate un pic.
    cineva spunea ca sindromul mioritic, noi nu ne vindem tara , noi de-aicea nu plecam si alte multe la fel au facut ca noi sa ramanem aici de milenii si nu oarece inteligenta sau vitejie. am fost vreodata independenti cu adevarat? eu cred ca doar am schimbat stapanul.la noi nu prind lucrurile serioase , durabile ci smechereala, punem botul la toate fni-urile, caritasurile pentru ca de fiecare data doar ne-am facut ca muncim. cand aflam ca e o afacere serioasa , dar cere si ceva munca si ceva instruire si ca banii multi vin dar nu imediat ci treptat atunci ii punem eticheta de smecherie . si atunci ce criza e asta poate sa-mi spuna cineva?

  5. yo9fah`s avatar
    5
    yo9fah 
    Monday, 31 May 2010

    "Nu ti-e frica" !?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 1 June 2010

    @claudia panaitoiu Interesant sa citesti comentarii dupa un an de zile. Si instructiv.

    @yo9fah Nu.

  7. o fi revolutia acum dupa 21 de ani

  8. This article kicks ass.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 23 May 2016

    Cheers.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.