Print-media si hartie-igienica-media.

Friday, 08 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Tot soiul de intelepti ne-au explicat in ultima saptamana cum si de ce e mare chestie cu media traditionala, mai sa cazi pe spate de excitatie nervoasa. Eu unul, de exemplu, nici nu stiam ca citeste careva ce scriu baietii prin ziare si reviste, dar Orlando zice ca au ele audienta de x ori cat un site. Pana la urma, elanul asta explicativ e perfect justificat, intr-o industrie care moare asa de repede ca nu va mai exista decat in muzeu pana sa apuce bietii oameni sa iasa la pensie. Cam asa plangeau si fabricantii de frane de trasura si inventatorii de cozi de bici, la usa lu' nenea Ford.

Am fost de-am baut o cafea azi mai devreme, si ca un facut, pe-o masuta erau mai multe obiecte de-astea cultural-educative, tip revista. Cu curiozitatea setata, ca eu zau n-am vazut pe nimeni citind "presa scrisa", decat cel mult la TV, am trimis fata sa aduca din ele, sa vedem si noi ce-o fi acolo intre paginile magice ale chestie ce bate orice sait de-asta de internete. Ea o venit cu una, de-i zice FHM. Mare chestie. Deci, hai sa-i incalcam copyright-u' mai jos, ca-n felul asta, marele meci FC Noi Tiparim Ce-am Furat din Online vs FC Noi Punem Pe Blog Ce-am Furat Din Print nu va mai fi un umilitor sapte milioane de catraliarde la zero. Va fi sapte miliarde de catraliarde la unu, si cine stie, poate egalam pana in 2970 toamna.

Ciprian Sipos, neasemuit de bou.

Ciprian Sipos, neasemuit de bou.

Fashion director, auzi tucu-te, parca-l si vad, cocotat intr-o masinuta din aia de zgaltait copii prin mall, racnind de ceasu' mortii sa bage careva o moneda, ca sa poata si el conduce 5 minute. Auzi-l numa', cum baga zama de spalatoare in ciorba editoriala, cum sa nu te apuce greata ? Orice strungar iti stie explica la fel de bine ca "-n ziua de azi", tot ce mai conteaza de fapt si cu adevarat ii strungul, si anume, strungu' lui. Fix ala. C-asa ii. Clar ?

Omu' crede ca alergand dupa laude (ale cui ?) va iesi din turma sociala. Logic, doar si in camera iesi pe unde ai intrat, si daca in turma ai intrat alergand dupa laude & validare externa, tot alergand dupa ele vei si iesi. Pai nu ? Combate bine tanarul.

Si daca n-ati stiut, toata faza cu fashonu' asta, ii de fapt maniera, si inca modul in care intelegem (!) si. Stati un pic. Stati sa trag aer in piept. Deci. Modul in care interpretam (!!!) Mai traiti, sau v-o rapus semioticianul in devenire ?

Ia spune, mai Tilica Fasionaru', la ce sa mai bage lumea banu in rahaturile pe care-i predicata si revista, si job descriptionu', daca pana la urma, si-n curu' gol, da' cu maniera, cu intelegere, si mai ales, sa nu ne sfiim, sa spunem lucrurilor pe nume, cu interpretare, tot acolo suntem ? Nicaieri, adica. Pai ? Si mai este problema ca eu interpretez ca esti asa, cam bou. Si tot asa si inteleg. Dar sa trecem.

Sa trecem la, noa. Ia fiti atenti aici la ce trecem, sa va treaca de viata :

Imprimeuri Combinate, sa moara Jean de ciuda si nutretu' de furaj.

Imprimeuri Combinate, sa moara Jean de ciuda si nutretu' de furaj.

Imi pare rau ca v-am facut una ca asta, dar zau ca nu-s de vina. Ma rog, poate ca is. Sa va transcriu si ce zice la insert, ca sa fie treaba oabla :

Era o vreme cand, daca aveai o piesa imprimata, cealalta trebuia sa fie neaparat dintr-o singura culoare. Vreamea aceea a apus. Acum nu se mai supara nimeni daca iti pui o pereche de pantaloni cadrilati si o camasa inflorata. Ba chiar esti trendy. Asta pentru ca prezentarile Etro sau Vivienne Westwood pentru acest sezon au abundat in astfel de tinute.

Dara ca daca te vede imbracat cu camasa de Jamaica si pantaloni de tweed nu se supara nimeni, ca n-are vreme, rade pana crapa, si pe urma e inmormantarea, cand sa se mai si supere omu' ? Se supara cel mult rudele.

Singura problema cu teoriile despre audienta mediei asteia de print este ca dac-ar fi online, nici macar n-ar acepta-o-n zelist, pana nu invata cel putin sa scrie "vremea" cum se obisnuieste in limba romana. Spre deosebire de

Vreama cea de pe urma.

Vreama cea de pe urma.

Eu totusi apreciez curajul si fermitatea cu care-or evadat astia din turma, sa moara prostii care este. Asta pentru ca la ultima prezentare Etro se purta evadarea din turma, sa fim intelesi. Si chiar daca baiatul cu iepurele-clop va poate parea ridicol, sa stiti de la mine ca asta e traditia intre vanatori, ca prima vulpe pe care o impusti s-o aduci inapoi asa, pe dupa gat, ca fularul lui Florin Piersic. Sau ma rog, asta li se spune la incepatorii mai talambi. In fine. Totusi, am o nelamurire. De ce are baiatu ala mana magenta si figura cyan ? E bolnav sau asa-i cand evadezi din turma ? Si-n valiza ce are, ipoade ? Dar sa trecem.

Sa trecem la ce n-ati fi crezut ca veti vedea veci pururi :

Sariti oameni ca l-or epilat apucatii pe James Dean.

Sariti oameni ca l-or epilat apucatii pe James Dean.

Cine-i puiul ala de gostat din partea dreapta ? Sa fie James Dean inainte sa-i coboare testiculele, sa-i creasca paru' pubian, sa i se schimbe vocea si sa i se destupe sticlele de rachie singure, doar excitate de prezenta lui ?

James Dean epilat, de mai aproape.

James Dean epilat, de mai aproape.

Bine ca nu s-or apucat sa-i puna si doua-trei perechi de tate, daca tot aveau photoshopu' la indemana, asa, de dragu' realitatii istorice. Si daca tot discutam pe partea de documentare prin inventare si creatie proprie, as mai preciza ca exista aceea persoana care sa nu aiba nici cateva perechi de jeansi in dulap : Eu. Ca n-am nici una, si nici n-am avut mileniul asta. Si mai exista si persoana care sa nu aiba "obiecte" confectionate din acest material : Eu. Ca n-am. Si or mai fi si altii care sa n-aiba, chit ca nu fetele de scriu prin FHM. Ele au si capu' facut tot din denim, dupa cat se vede. Probabil rezista mai bine la spalat, si nici nu ruginesc de la atata... gandire.

Si spre incheiere, uite cum arata bratele lui Marlon Brando, date cu epilatorul digital FHM :

Marlon Brando, epilat si el.

Marlon Brando, epilat si el.

Hai cu bugetu' de advertising, neamule, ca in print chiar ai la ce. Si baietii au si niste poduri de vanzare din cate aud. Ieftin, ca de criza.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

23 Responses

  1. Cristian Lisandru`s avatar
    1
    Cristian Lisandru 
    Friday, 8 May 2009

    Ce plăcere... Savuroasă postare. Şi-o merită cu vârf şi îndesat băieţii veseli de la revistuţa în cauză...

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 8 May 2009

    Noi sa fim sanatosi, ca ei iau banu'.

  3. romania inedit`s avatar
    3
    romania inedit 
    Friday, 8 May 2009

    O analiza foarte lucida !
    Dupa aia se mira de ce dracu' moare presa scrisa !
    Din revista unde este sefa Roxana radu nu ai gasit nimic ?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 8 May 2009

    Da' nici nu stiu, unde-i blegoasa director ?

  5. Ideal Mariaj si te invit sa-i faci o analiza. Ideea e ca daca nu te pricepi intr-un domeniu nu are sens sa-l analizezi la sange. Da ma rog, romanu se pricepe la toate ...

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 May 2009

    Draga, tema e cuvantul scris si tiparit, si se intampla ca ma pricep la asta, cat de cat. Daca vrei sa ne batem in doctorate, hai pe privat.

    Nu merge asa, alegem la intamplare orice subset dintr-un domeniu si-l declaram domeniu nou. Dupa rationamentul asta, lumea n-ar fi trebuit sa critice nici socialismul stiintific, ca ei "nu se pricep la socialism stiintific". Nici nu tre' sa te pricepi la socialism stiintific, tre sa te pricepi la teorie politica. Si la rigoare, critica care l-a si infundat a fost mai degraba economica si antropologica, nici macar politica.

    Cu Ideal Mariaj : nu l-am citit niciodata, nici nu tin minte sa-l fi vazut pe undeva, dar trimite-mi un numar, si-ti zic ce cred.

  7. Nu draga, ideea e ca daca nu te pricepi la moda nu are rost sa o comentezi. E adevarat ca Ciprian Sipos nu e jurnalist ....

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 May 2009

    Pai io nu comentez moda, ca sincer zic ca nici nu ma pricep, nici nu ma (prea) intereseaza. Nu zic daca-i bine sau daca-i rau ca VW sau Estra sau cine face una sau alta, treaba lor, o fi.

    Da ce zic ominii astia la literele cu scris, aia da, comentez. Si cate o estimare despre cum s-ar comporta oamenii intr-o situatie data iara imi mai permit, pe ici pe colo, si chiar daca n-am pretentie de stiinta, tu poti sa ma contrezi foarte usor : Imbraca un domn cu camasa inflorata, pantaloni cadrilati, o cizma si-un papuc de casa, cu caciula aia si hai cu el la un tur de Bamboo sau Motoare sau ce poftesti tu si vezi ce iese. Eventual filmeaza si da pe youtube. Aia campanie virala.

  9. Hihi zic sa nu mai dai idei de astea ... asa la liber ...
    Pot sa ti-o fur? Ideea zic.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 May 2009

    Baga mare, abia astept sa vad ce iese.

    Tu poti s-o si implementezi, executa o descindere de haute couture in Victoriei, si pe iutub cu ea.

  11. romania inedit`s avatar
    11
    romania inedit 
    Saturday, 9 May 2009

    Mircea , ar trebui sa stii ca Roxana Radu nu acorda interviuri daca ea considera ca o sa-i pui niste intrebari la care nu stie sa raspunda !
    Chiar as fi curios sa vad ce parere ai despre revista Ideal Mariaj , produsul muncii Roxanei si a celor care contribuie .
    Eu cred ca responsabilitatea infatisarii unei reviste revine in primul rand redactorului sef , pentru ca de aia este redactor sef ! ;)

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 May 2009

    E, Roxana e fata desteapta mai, fi serios.

  13. romania inedit`s avatar
    13
    romania inedit 
    Saturday, 9 May 2009

    Si eu stiam asta , dar nu am avut ocazia sai testez inteligenta pana acuma .

  14. romania inedit`s avatar
    14
    romania inedit 
    Saturday, 9 May 2009

    * sa-i :(

  15. kokofifi`s avatar
    15
    kokofifi 
    Saturday, 9 May 2009

    N-oi fi având tu denim pe tine, nici in dulap, dar ai costum de John Travolta in Saturday Night Fever?
    Ai!

    Si nu te mai lua de James Dean, compadre, ca asa era el, imberb si avangardist.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Saturday, 9 May 2009

    Bine, dar ras pe chept nu era. Si nici Brando ras pe brate, lasa-ma.

    Si bine, am, noa. Ca eu pot :D

  17. Foarte bine zis:"Noi sa fim sanatosi,ca ei iau banul".:))

  18. Mai, ghertoi flaushat frustrat. Tu ai tupeul sa vorbesti? uita-te la cat de prost ai taiat poza aia pe care o ai mai sus. uita-te la felul in care te imbraci, la felul de a te expune pe net si apoi ia atitudine cu privire la altii. Frustratule!

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 January 2010

    @Florareur Cat mai merge. Nu prea mai merge, din cate se vede.

    @bart simpson Din octombrie 12 pana azi ma gandesc ca ti-o fi expirat ajutorul de somaj. Indraznesc sa te intreb de la adapostul credintei ca drept rezultat n-ai mai avut bani de net, si deci sunt safe.

  20. starsgates`s avatar
    20
    starsgates 
    Monday, 15 February 2010

    ei, dacă tot te-ai apucat de criticat, trebuia să ne arăţi şi lucruri mai serioase nu numai modă şi...modă.:)

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 February 2010

    Asta-i ca si aia, daca tot te-ai apucat de futut, pai trebuia sa futi si lucruri mai dure, un zid, hai o vaza acolo ceva... nu tot muieri si muieri :D

  22. starsgates`s avatar
    22
    starsgates 
    Monday, 15 February 2010

    ,,Că c-am aşa ceva,, cum ar spune unii.
    Vroiam să spun că ar fi fost fair play din partea ta să ne povesteşti un pic şi despre partea ... luminoasă.
    Şi sigur să mai pliveşti un pic... buruienile în exprimare.:)

  1. [...] o idee deasupra unui catalog de supermarket gen Playboy, Casa si Gradina, Beau Monde Style, Forbes, FHM, Harper’s Bazaar sau mai stiu eu ce) s-ar da si pe gratis, daca advertiserii ar permite [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.