Preconceptii

Wednesday, 23 September, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Pe vremea cand Sussman era inca un novice, Minksy l-a gasit intr-o buna zi butonand la PDP-6.

"Ce faci ?" l-a intrebat Minsky.
"Programez o retea neurala legata aleator sa joace X-O.", a replicat Sussman.
"De ce este legata aleator ?" a intrebat Minsky.
"Nu vreau sa aiba idei preconcepute despre cum sa joace", a raspuns Sussman.

Minsky si-a inchis ochii.

"De ce inchideti ochii ?" l-a intrebat Sussman pe profesor.
"Pentru ca laboratorul sa fie gol." a raspuns Minsky.

Toata lumea pare uniform de acord ca ideile preconcepute sunt mai degraba o chestie proasta, rea, nociva, de nedorit si de evitat. Nimeni insa nu pare sa realizeze ca gasirea preconceptiilor e marea problema, si nicidecum inlaturarea lor. In fapt, odata gasite, inlaturarea e o problema absolut triviala, dar pentru mintea omului gasirea-i cumva problema triviala, si inlaturarea marea implinire si lucrul de lauda.

Impresia se bazeaza probabil pe experienta directa : uite ce clar vad eu cand X, care nu-s eu, are idei preconcepute. Avand aceasta capacitate remarcabila de-a sesiza ideile preconcepute, cu siguranta mi-as da seama daca ceea ce exprim se bazeaza intr-o cat de mica masura pe-o idee preconceputa. Dar, dupa o cat de atenta analiza introspectiva va pot asigura cu toata taria si fara urma de indoiala ca nu-i cazul de asa ceva, nici vorba.

Problema cu aceasta abordare este ca ideile preconcepute ale lui X, probabilistic vorbind, au slabe sanse sa se suprapuna identic cu ideile preconcepute de noi insine. Ca atare, comparatia intre bias-ul lui X si bias-ul nostru va reliefa o diferenta, care pentru convenienta este numita bias-ul lui X. In fapt, ceea ce noi numim "bias-ul lui X" nu-i bias-ul lui X in nici un fel, ci diferenta intre bias-ul lui X si bias-ul nostru. Cu alte cuvinte, parerea noastra despre ideile preconcepute ale lui X n-are sens decat in raport cu noi insine (ceea ce explica de ce oamenii nu se inteleg intotdeauna cand incearca sa identifice ideile preconcepute ale unui tert - in mod traditional un tert absent).

Asa privind lucrurile, sigur ca ne este foarte usor sa recunoastem "bias-ul lui X", si sigur ca nu recunoastem nici un fel de bias al nostru propriu, oricata introspectie am practica. Ce diferenta poate sa existe intre ceva si el insusi ?

Nenorocirea este ca o retea neurala legata aleator, adica careia nu-i cunoastem bias-urile, n-are prin aceasta mai putine decat una legata in orice fel anume, careia ii cunoastem [o parte] din ele, si tot la fel, neteda impresie subiectiva ca noi n-avem nu ne garanteaza ca suntem mai putin fixati in preconceptii decat un X sau Y oarecare.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

7 Responses

  1. Exista cuvantul "bias" in romana?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 September 2009

    Eu stiu ca da.

  3. Pe DexOnline nu a gasit nimic pentru cuvantul "bias"

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 November 2009

    Din cate stiu eu exista si in romana, dar in tot cazul, inseamna diferenta dintre valoarea reala si valoarea masurata a unei marimi masurabile.

  5. Tare povestea. Păi mă gândesc că dacă rețeaua are bias-urile generate aleator, atunci se cheamă că are niște idei preconcepute așa, aleatoare, cum ar veni.

    Până la urmă avantajul rețelelor neurale (inclusiv, adică mai ales al celor din creierul animal) e acela că se pot adapta la situație, prin ruperea și crearea de legături. Sigur, dacă ponderile-s inițializate uniform, atunci rețeaua are șanse destul de mici să o ia razna. Altfel, dacă scapi copilul în cap, na, ajunge să aibă idei cam fixe în timp.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 30 April 2011

    @spyked Exact asa.

    Poate. Adevaru-i ca nu intelegem foarte exact cum functioneaza de fapt ele, nici astazi. Nu ca nu s-ar fi facut progrese insemnate, sigur ca s-au facut. Dar...

  1. [...] tot apropo de tot aceeasi chestie, stiti povestea cu reteaua neurala fara bias, Minsky si Sussman ? Si apropo de aceeasi chestie, stiti care-s rezultatele daca te apuci sa cauti Petrosani pe google [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.