Postul Saptamanii, 6 - 13 Aprilie
Dintre cei 5 concurenti inscrisi, am ales articolul Project 112.
Asa cum am promis, gasiti mai jos cateva comentarii despre fiecare dintre cei inscrisi. Binevoiti a le privi cu distanta si a le consuma cu sare, sunt doar niste opinii. Ale mele.
Urmatoarea editie se desfasoara in perioada 13 - 20 Aprilie, nominalizarile se depun mai jos, la comentarii, alaturi de comentariile care nu sunt nominalizari. Dupa cum, de altfel, ne-am si obisnuit deja, nu ?
http://alphablog.ro/2009/buna-ce-mai-faci/ si (in mod exceptional)
http://alphablog.ro/2009/domnisoara-basarabia/
Mai bun la fictiune decat eseu, poate ajuns intr-un punct in care o incercare ti-ar prinde bine. O nuvela, o schita, strict ca exercitiu, fara nimic ce te-ar putea intimida, ca de exemplu considerente despre "cum se face" sau "ce vor zice oamenii" sau "cum se vinde" sau "ce vor cititorii". Pur si simplu, scris.
La tema, unirea cu Moldova de dincolo ar fi pentru Romania o lovitura comparabila cu pleazna pe care i-a aplicat-o alipirea Transilvaniei, greu si lent digerata si dupa un secol. Vechiul Regat ar conta tot mai putin, un fragment neglijabil intr-o constructie complexa si, chiar daca interesanta, inspaimantatoare. Cred ca tocmai aceasta teama, neconstientizata neaparat, dar prezenta si lipicioasa e motivul pentru care unirea n-a avut loc, si probabil nu va avea. Teama bucurestenilor ca nu conteaza (ceea ce este adevarat), teama moldovenilor ca se vor dizolva fara a lasa urme (ceea ce este foarte posibil adevarat, mai ales daca unirea iese asa cum si-o imagineaza romanii care o vor).
http://andruska.wordpress.com/2009/04/11/religie-si-secularism/
Secularismul nu e o notiune de acelasi nivel cu religia. Ce spui tu revine la a opune intr-o antiteza abstinenta si vinificatia, de exemplu. Notata in asa termeni restrictivi, vinificatia nu mai e mult altceva decat un brat de paie. Imi pare rau indreptata reductia pe care o aplici revolutiei franceze. Regret ca nu incepi discutia despre secularism cu ideile iudee si "Dati Cezarului".
Argumentul pentru utilitatea statului laic asa cum il aduci e defectuos. Statul poate proteja "individul in general" de religie in general asa cum si religia poate proteja individul de stat, in principiu vorbind. In realitate, mi se pare ca separarea religiei de stat e fundamentala mai degraba pentru religie decat pentru stat, ori individ.
In particular, nu inteleg ce puteri are statul asupra copiilor care nu decurg din puterile parintilor, si cum construiesti structura in care statul ar avea "mai multe" decat parintii. De fapt, familia ca preocupare notionala ne surprinde, dinspre mana stanga, in acest punct al discutiei. Poate merita un loc mai dinainte.
Ce are democratia cu participarea la viata publica/viata statului ? Care este aceasta "teorie liberala" ori "democrata" la care faci tu referire ca si cand ar fi un corpus, constituit si canonic, un fel de Biblie sui generis ? In principiu cel putin, un stat care impiedica pe oricine de la orice poate fi si liberal, si democratic, cu conditia ca impiedicarea sa survina unei alegeri si nu unei stari.
In general, destule fire din expunere sunt mai degraba trase.
1. E un fel de oul-si-gaina, fara "idei geniale", adica continut de calitate, nu vei avea mai mult de alea doua vizite pe zi.
2. N-am prins de loc sensul. Are ?
3. Da. Ideal se fac simultan, altfel se fac pe rand.
4. Astea-s subiectele reale de studiu in marketing, cum sa-ti gasesti punctul ala de echilibru, in care te lauzi nici prea tare nici prea putin. Nu prostiile cu care se indeletnicesc marketerii de ospiciu.
1'. Solutia in general recomandata e "nisarea". Eu cred ca e o solutie proasta.
2'. Eu tin in drafturi doar schite, rareori peste 100 de cuvinte, si observ ca invechirea le prinde mai degraba bine, dandu-le sansa sa fie tratate dintr-o perspectiva noua si imbunatatita.
3'. Cred ca entuziasmul se pierde doar in masura in care te lasi transformat in propriul tau angajat. E tentant, dar se cere evitat.
Disclaimer-ul iti strica articolul cu totul. Exemplul de mai inainte nu era rau, faptul ca-ti ceri scuze pentru el il distruge. Ori crezi in el, ori il scoti.
Intr-o oarecare masura, imi displace structura de internet marketing (make lists, be topical, and other bs Godin advice), dar cred ca poti scrie bine (mai ales daca reusesti sa ignori mai multe sfaturi intelepte, inclusiv pe acesta).
http://blog.alexgalmeanu.com/?p=1810
Un proiect inteligent, bine gandit, bine executat, bine din cap in coada. Fiind foarte carcotas de fel, am ramas surprins ca nu gasesc din prima ceva sa-mi displaca. Am stat si-am cautat, tot n-am gasit mare lucru. Castigatorul editiei.
Sunday, 12 April 2009
Pai:
1. incepi cu idei bune (sau idei geniale pentru volumul de cititori de la momentul respectiv), dar le pastrezi pe cele cu adevarat bune pentru mai tarziu. Unele idei oricum nu prind cand nu ai ceva prestigiu.
(Dar tu ai crescut foarte rapid, ma face sa ma intreb daca as fi crescut si eu mai rapid daca eram mai agresiv sau daca m-ar fi tinut in loc)
2. Adica penultimele articole sa nu fie de umplutura in momentul in care lansezi cu tam-tam un super-articol.
3. Am vazut cazuri in care un blogger avea o idee, era apreciat pentru ea, dar posturile care urmau erau destul de slabe sau lua pauza cateva zile si nu profita de momentul respectiv
4. Din pacate nu am studii de marketing, ma bazez si eu pe instinct. :)
(poate in unele cazuri e un avantaj)
1' nici eu nu sunt fan nise
2' probabil esti mai matur in gandire decat mine. La mine unele drafturi expira pentru ca ideile/ideologiile mele sunt intr-o continua schimbare.
Ai dreptate in legatura cu disclaimerul, l-am scos. :D
Sunday, 12 April 2009
Hai sa transam 1 prin comparatii. Ioana isi spune, trebuie sa ma pastrez pentru maritis, scoatem doar un sfert de decolteu si picioarele de la genunchi in jos. Maria isi spune, da-o-n futere de teorie, pe mine ma arde. Iese in oras imbracata intr-o franghie.
Cine crezi ca va avea mai multi unici/zi ? ;)
2. Posibil, dar e foarte dificil sa iti judeci atat de rafinat articolele. Poate e mai eficient sa rezolvi problema asta prin "Te-ar putea interesa de asemenea" sub post.
3. Asta da, dupa un post bun trebuie sa confirmi.
4. Nimic nu te impiedica sa studiezi ce vrei tu oricand doresti. Lipsa "studiilor" este un avantaj cert in domenii precum marketing, care nu se studiaza in mod organizat in Romania.
Sunday, 12 April 2009
Hehehe. :D
Acuma, depinde de fiecare pana unde e dispus sa mearga.
Unii exagereaza - nu sunt dispusi sa treaca peste prea multe limitari. In unele cazuri e de inteles, in altele sunt doar frustrari.
Depinde si de inteligenta celui care creeaza controversa. Are un minus din start, care poate deveni un mare plus, daca demonstreaza in scurt timp ca nu e prost.
De-asta zoso, cand are conflicte, nu pune link decat catre prosti. In celelalte conflicte pune doar screenshot.
Offtopic: acum imi dau seama ca iti creez trafic + comentarii prin articolele propuse la postul saptamanii. Pentru ca discutia pe marginea lor se poarta aici, si nu la ele acasa. Ramai dator. :D
Sunday, 12 April 2009
Pai da, dar se poata si in niste termeni mai relaxati, care poate acasa la ele n-ar fi la fel de digerabili.
Monday, 13 April 2009
Felicitari cistigatorului si participantilor!
Desi am raspunsuri criticilor aduse (ne putem intinde pe posturi intregi), nu cred ca are sens apararea posturilor dupa sfirsitul concursului :)
Oricum, multam de critici. Desi nu sint de acord cu toate, am inteles unde ar fi trebuit sa insist si unde nu am fost clar.
Monday, 13 April 2009
Acum eu n-am nici un moment pretentia ca-s avatarul adevarului vesnic si imuabil. Dau si eu cu parerea.
Dar cred ca are rost apararea posturilor, in masura in care scopul intregii aventuri nu era neaparat "castigul"!!! ca nu suntem cai de curse, ci mai degraba discutia, din care sa iesim, daca nu neaparat mai destepti, macar mai extenuati.
Monday, 13 April 2009
Am uitat sa nominalizez http://contact.romania-inedit.ro/cat-de-corupta-este-presa-din-romania/ , chiar daca articolul nu este asa de plin de substanta , totusi raspunde la cateva intrebari , pentru ca articolului de mai sus i-am dat publish si nu am mai scris ce mai aveam de scris .
Cel mai tare titlu il are http://contact.romania-inedit.ro/cel-mai-prost-din-curtea-scolii/ .
Eu cred ca ar trebui sa fie mai multe nominalizari .
Spre exemplu la categoria cea mai repede reactie la aveniment as propune http://contact.romania-inedit.ro/cornel-penescu-a-fost-retinut-pentru-dare-de-mita/ , chiar daca ii schimbai titlul de trei ori pana il arestara pe Penescu .
Monday, 13 April 2009
Da, felicitări câştigătorului... Din ce în ce mai interesantă această discuţie săptămânală despre anumite materiale apărute pe bloguri... Respect.
Monday, 13 April 2009
Uitai sa felicit castigatorul si sa propun articolul http://contact.romania-inedit.ro/zoso-face-spam/ .
Friday, 17 April 2009
Cred ca articolul http://contact.romania-inedit.ro/zoso-a-furat-din-supermarket/ , este dezvaluirea saptamanii .
Saturday, 18 April 2009
I almost forgot. :)
Adrenaline burn-out - pentru ca stiu ca o sa fie multa critica la el.
Si un articol scris cu fundul just for fun. :D