Informare, libertate, presa si Internet.

Saturday, 26 September, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Discutam cu o amica foarte pleostita de realitatile zilnice ale marsului victorios al unui socialism tamp in tara pe care ea o numea patrie, in ale carei valori crezuse (si pentru care chiar luptase, in cel mai propriu mod, acu 30 de ani).

In timp ce ea-mi explica cum una dintre putinele sperante ca guvernarea poporului de catre popor, pentru popor (da' pe bune) nu va disparea de pe acest pamant vine de la twitter si alte modele de comunicare disipata in mase, eu ma gandeam ca hmm... oare de ce nu vine de la presa ? Ca parca asa zice traditia teoretica.

Nu vine de la presa dintr-un motiv simplu, dragii mosului : presa este astazi un instrument de control social. Nu inseamna asta ca niste neni cu palarii ciudate si intelegeri secrete se aduna noaptea sa decida la ce moment se scobeste crainicul in nas. Dar inseamna ca ceea ce spune crainicul, si inca felul in care o spune, si inca felul de crainic sunt decise in vederea unor scopuri care nu reflecta interesele oamenilor, ci interesele statului.

Bine, si atunci de unde atata tam-tam pe la noi (ca si pe aiurea) despre cum reduce presa nivelul publicului ? Despre cum ar trebui sa se faca emisiuni mai nustiucum, sa fie crainici mai nustiucare ? Pai tocmai. Daca presa n-ar fi un instrument de control social, problema n-ar exista pur si simplu, ca s-ar rezolva automat si spontan. Dar cum presa este fix un instrument de control social, grupurile la putere isi impun propriile norme pe care ghideaza poporul, iar grupurile neaflate la putere urla de una si de alta. Nu in sensul ca poporul ar trebui lasat in pace, doamne fereste, ci in sensul ca ar trebui ghidat in alta directie.

La cat ma duce pe mine capul, plangerile "intelectualilor" incepand cu Plesu si terminand cu Pippidi (Alina, ca el e-o toapa trista) nu-s altceva decat ca de ce nu-i Romania condusa de-un stat mai aproape de Gaulleanismul anilor 60. E o obiectie pur politica, se considera ei mai indreptatiti sa tina fraiele statului decat cei care in fapt le tin, dar toata problema n-are nici in clin nici in maneca nici cu libertatea, nici cu democratia, nici cu poporul. Daca i-am schimba pe unii cu altii, in urma unui mare efort, am obtine un alt set de legi gandite cu curul. De alte cururi.

Bun, sa zicem c-am admite teoria ca e si presa, langa jandarm, biserica si vecina de la 6 care toate le stie prin gaura cheii un avatar al statalitatii in coasta libertatii individului. Ramane o problema : la un moment dat clar nu era. Presa a fost exact contrariul, pentru o buna bucata de vreme, incepand pe la sfarsitul secolului XVIII. Drept.

Daca privim evolutia presei in chestiune, de la - (de partea individului) spre + (de partea statului) in evolutia istorica, ca un grafic adica, propun ca momentul in care a taiat axa (trecand prin 0 adica) este momentul in care au aparut organisme menite sa asigure independenta si libertatea presei.

Filosofic vorbind, si libertatea si independenta sunt esente, ele fie exista fie nu exista, dar prin definitie nu pot fi asigurate institutional. Libertatea nu vine la plic, nu-i supa, independenta nu ti-o da nimeni, o ai tu, adusa de-acasa. Daca o ai. O institutie (element intotdeauna al statului, si niciodata al individului, sa nu uitam) nu poate avea alt rol decat sa gireze o inselaciune. Pe scurt, atunci cand presa a fost aservita statului, servind interesele acestuia, dar poporul n-a aflat inca, c-asa e el, mai lent la informare, statul va crea o institutie care sa incetineasca pe cat posibil disiparea informatiei ca presa a cazut. Si care institutie se va numi bineinteles contrar functiei sale, ca in orice sistem statal. Cum si Ministerul Economiei e de fapt cel ce se ocupa de cheltuieli, Ministerul Sanatatii se ocupa de bolnavi, Justitia de hoti si mincinosi si asa mai departe.

Nu exista inca o institutie care sa "asigure" chipurile nici libertatea, nici independenta internetului, si nici nu-i nevoie de ea. Iar atunci cand ea in sfarsit va aparea, vom sti ca si acest mediu a fost in fine corupt, si avem a gasi altceva.

Cum vi se pare ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. Puterea este a celor cu bani si va fi asa pana cand vom muri noi. Ce va fi dupa nu ne mai intereseaza !

    Pana la urma ajungi sa nu-timai pese: de ce ai votat schimbarea? de ce ai crezut in revolutie ? de ce ai sperat ca taxele platite de 20 de ani vor aduce autostrazi, spitale si educatie ? de ce ai crezut ca statul respecta poporul ?

    'ti spun eu de ce: De prost , de aia...

    concluzia: Sa-mi bag p***a in ea de tara si in cine o conduce, eu traiesc in romania dar, nu-s roman, nu ma recunosc a fi roman, cel putin nu vreau sa fiu roman cum sunt cei care conduc asa ca eu sunt un OM, doar un simplu trecator prin viata, care nu-si doreste decat sanatate si o sotie frumoasa :D

    have fun.

  2. Radu Ciocan`s avatar
    2
    Radu Ciocan 
    Saturday, 26 September 2009

    "The internet is simply another public utility, like electricity and public transport. However, for the latter two, users still need to identify themselves. Public utility networks have rules which must be obeyed. You don't have to identify yourself on the internet. Anonymity is the key, and we must eliminate it."

    http://www.rezistenta.net/2009/09/eugene-kaspersky-spreads-security.html

    deci cum ziceai? ;)

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 September 2009

    @Radu Ciocan Plina lumea de oameni care n-au inteles nimic. Asta e, ocolim.

  4. Pai nu ocolim, ca se strang mai multi in cerc si or sa inceapa sa creada ca au dreptate.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 26 September 2009

    Ce zici tu e foarte adevarat, am avut ocazia sa constat nu mai departe de azi pe twitter, nu ca duceam lipsa de probe.

    Dar pe de cealalta parte, oricine are dreptul sa inchida ochii, ce sa le faci, sa le tai pleoapele ? Asta e, ocolim. Altceva ce sa faci ?

  6. Presa (in general, nu numai cea romaneasca) s-a metamorfozat din caine in Vampirul de paza al democratiei. Sa fie acesta si viitorul Internetului?

    P.S. @ByREV: apropo de concluzia cu p***a, care sunt cele trei litere dintre "p" si "a"? Ori e vreo criptograma gen Trilema? :)

  7. Da, se cheama ''modelul agendei'' prin diversele manuale dar cam asa a fost mereu.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 27 September 2009

    @Dan Probabil ca este viitorul, in sens mai larg sau mai strans, dar noi traim clipa, nu-i asa ?

    Cat despre cealalta chestie, si eu traiam cu impresia ca ByREV e baiat. S-ar zice ca are o litera-n plus.

    @krossfire De-aia si este asa o mare chestiune in online problema "atentiei". Sistemul "captarii" ei de catre presa si-a gasit locul de veci.

  1. [...] vuieste toata presa, care nici vorba sa fie aservita, cum scriam eu mai deunazi. Nici vorba, organele isi fac doar datoria lor sfanta de-a informa [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.