In cazul in care cunoasteti un consilier matrimonial
poate v-a framantat aceeasi intrebare : Cum se descurca omul asta cu clientii mai enervati ? Pare sa se afle intr-o dilema perfecta.
Daca el, consilierul, se afla intr-o relatie stabila, care se intampla sa fie si prima, Georgel i-o va arunca de la obraz : De unde vorbesti tu despre viata in cuplu si te apuci sa dai sfaturi, cand toata experienta ta se rezuma la un singur caz, bai consilierule ?
Daca dimpotriva, el, consilierul a avut numeroase relatii de-a lungul timpului (una mai stabila decat cealalta, evident), Georgeta va perora ascutit : Cum poti sa dai sfaturi oamenilor despre viata lor de cuplu cand tu nu esti in stare sa faci unul functional din x incercari, bai consilierule ?
Care-i iesirea din asa dilema ?
Sunday, 29 March 2009
noa, acuma nu trebe' sa fi alaptat personal la san ca sa poti da sfaturi mamelor despre cum se face cel mai bine acest lucru.
informatia (si cunoasterea in general) nu are nevoie decat de date concrete. nu conteaza daca datele provin din experienta directa, indirecta sau simulata. criteriul de acceptabilitate al datelor e validitatea.
in lumea reala, validitatea nu are nici un rost, caci pentru un om - spre deosebire de o masina - adevarul poate reiesi foarte bine si dintr-o minciuna. e o chestie de simtire.
dar pentru consiliere nu e nevoie de bun-simt. ba chiar dimpotriva. consilierii cei mai de succes au doua atu-uri principale: (1.) date corecte si (2.) nesimtirea de a le utiliza.
Sunday, 29 March 2009
Ce zici tu dreptu-i, gridule, dar imi eludezi dilema :))
Ea nu cere un raspuns logic corect, nefiind, la origine, intemeiata tocmai pe logica, ci un raspuns practic persuasiv. Nu-i "cum ii spui adevarul" atat cat e "cum i-o tai".
Sunday, 29 March 2009
Nu cunosc un consilier matrimonial şi cred că nici nu aş dori să cunosc. Poate doar ca să stăm la o bere. Sunt de modă veche, consider că oamenii îşi pot rezolva problemele de cuplu în... cuplu.
Sunday, 29 March 2009
Eu astept sit-comul format din doua cupluri de consilieri de cuplu.
Sunday, 29 March 2009
pai i-o tai... cu gratie :))), zicandu-i, de pilda: "nu suntem aici sa vorbim despre mine".
o alta varianta ar fi sa-i zici: "vad ca vrei cu tot dinadinsul ca relatia ta sa mearga, dar asta e cel mai important obstacol in a o putea continua."
sau, un pic mai sofisticat: "tu vrei ca relatia ta sa mearga, sau sa intelegi de ce nu merge? daca vrei sa mearga, eu te pot ajuta, dar pe urma sa nu vii sa-mi reprosezi ca s-a ajuns prea departe...; daca vrei insa doar sa intelegi ce anume nu merge, atunci experienta mea personala trebuie sa-ti ramana straina, caci ai nevoie de cineva complet detasat, de un observator neutru, care sa nu fi trecut prin ceea ce tu treci acum."
in final, daca tot nu e multumit de raspuns, spune-i sa incerce la un preot, ca unde dumnezeu a legat, numai dumnezeu poate descurca. :)))
Sunday, 29 March 2009
A stai ca-mi pica o fisa. I-ar putea zice
"Stimabile, eu vad paiul din ochiul altuia, dar nu barna din ochiul meu, ca atare, nu-mi sunt de prea mare folos mie insumi. De-aia am si ajuns sa consiliez pe altii."
Monday, 30 March 2009
Era o vorba, care suna cam asa: "Cei care stiu sa faca un lucru, ei bine, se pun si-l fac. Cei care nu stiu, se pun sa-i invete pe altii despre." (Cred ca vorba asta era oleac' mai lunga, da' memoria nu m-ajuta amu'... anyway, ideea se-ntelege (sper).) Cam la fel si cu consilierii astia in ale matrimonialelor.
In alta ordinde de idei, cum zicea si un ante-comentator, cel mai potrivit raspuns imi pare cel cu: "Suntem aici sa vorbim despre DVs./voi, nu despre mine." Si, de fapt, ideal ar fi ca clientii sa n-aiba cunostinte despre viata privata a consilierului, astfel incit sa nu poata emita judecati precum cele din ipoteza...
Monday, 30 March 2009
Dar nu iti pare tie suspecta situatia in care oamenii tre sa nu stie despre consilier ?
Ce-ar fi un manager care se prezinta echipei in termenii...Pai... cel mai bine ar fi sa nu stiti nimic despre mine ?
Monday, 30 March 2009
Daca omul este casatorit din prima , poate sa-i explice clientului ca el este cel mai bun exemplu deoarece relatia lui merge datorita faptului ca a implementat sfaturile pe care le da clientilor , iar daca nu merge , poate sa dea vina pe volumul mare de munca , femeile sunt curve , sau chestii de genul asta , sau poate sa spuna ca si-a dat seama ca relatia lui nu mai mergea si ca se va ajunge la ruperea relatiei , asa ca nu s-a putut impotrivi inevitabilului ! :P
Poate sa dea vina si pe superficialitatea cu care si-a abordat propria relatie ,si sa-si faca mea culpa , etcetera .
Ai de gand sa te replofilezi ?
Monday, 30 March 2009
Asta imi aduce aminte de o poveste cu un avocat care a luat un tanar sa-l invete meserie, cu intelegerea ca va fi platit atunci cand tanarul isi castiga primul lui proces.
Dupa cativa ani, avocatul neprimind nici un ban, il da in judecata pe tanar. In fata instantei, tanarul sustine :
"Onorata instanta, va cer sa recunoasteti ca nu am a plati nimic, din urmatoarele motive : Intelegerea intre mine si petent a fost ca voi plati atunci cand voi castiga primul proces. Acesta este primul meu proces. Ca atare, fie imi dati castig de cauza, respingand actiunea impotriva mea, fie dati castig de cauza partii adverse, in care caz, eu pierzand acest proces, actiunea nu mai are obiect".
Avocatul ia si el cuvantul :
"Cum pot eu, oare, sa vin in fata dumneavoastra si sa ma expun dilemei prezentate de mai tanarul meu coleg ? Pot, si foarte bine. Pentru ca fie imi dati castig de cauza, in care caz, tanarul are a-mi plati, ori altfel iti dati castig de cauza lui, in care caz, in conformitate cu intelegerea dintre noi, este dator a-mi plati."
Monday, 30 March 2009
@M.P.: Nu e trebuie (sa nu stie), ci mai bine sa. Mai bine pentru client, in primul rind, pentru ca nu-i ofera un prilej de-a o lua in balarii cu diverse judecati vizavi de cel care-i da niste sfaturi. Il forteaza nitel sa se concentreze pe problema sa, nu a consilierului.
Pe de alta parte, cind isi selecteaza consilierul (presupunind ca are de unde alege) ar putea sa vrea sa stie care-i este istoricul relatiilor personale, asta fiind folosit ca si criteriu de selectie. In care caz, ar fi mai greu sa se "reseteze" mai apoi si sa uite ce va fi aflat deja despre consilier...
Deh, nu-i usor :-)...
Wednesday, 1 April 2009
Asta-i o gluma, nu? Daca nu e raspunsul e simplu - consilierul nu da sfaturi, incearca sa creeze un mediu in care aia doi (sau cati sunt) sa comunice mai bine/fluent decat acasa...indiferent daca asta ii duce la despartire sau impacare.
Wednesday, 1 April 2009
@AM : Nici nu-i :)
@soq : E fix asa cum spui, dar stii cum e, mai glumim, ne mai distram, mai creem un mediu unde sa poata veni cineva sa spuna cum e de fapt, chestii.
Thursday, 2 April 2009
Ca sa vezi. In "real world" nu pic de cea mai serioasa din parcare prea des. Tocmai aici mi-am gasit :)
Thursday, 2 April 2009
Las ca face bine la ten.
Tuesday, 28 July 2009
Nu se aplica regula cu popa? Fa ce spune el, nu ce face.
Tuesday, 28 July 2009
Asa zic ei, cum zic si popii ca apa curge si prin teava ruginita, deci tot la fel pogorarea harului sfantului buhu poate avea loc si prin mainile unui violator de babe/fetite/iepuri/incredere publica. E o teorie. Nu ma atrage.
Wednesday, 18 August 2010
@Sensio > bine ar fi sa se aplice regula asta ;))