Grau

Thursday, 17 September, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cel mai prozaic subiect din lume, fondul funciar, cu nevoile si problemele lui. Nici dracu' nu scrie serios despre asa ceva, pentru ca toata lumea crede ca nimeni nu-i interesat de problemele agriculturii. Si intr-o tara de oraseni aspiranti, de urbanitate potentiala, s-ar putea foarte bine sa fie adevarat. Nu-i, vezi bine, trendy sa te intereseze graul. E ceausist, retrograd sa gandesti despre insamantari, ne-a omorat televiziunea RSR cu rapoarte de campanii si raportari de productie, nu mai e voie nici sa ne amintim astazi de faptul simplu ca graul romanesc e primit la export.

Fitele romanesti, website-urile romanesti, flashmoburile, skateboardingul si vedetele romanesti nu-s primite la export. Ele n-au nici o valoare in ochii strainilor, dintr-un motiv oarecare (bine, nu plangeti, sunt sigur ca e din cauza ca ne persecuta elemente oculte, si strainii de bine n-ajung sa cunoasca adevarul. Sigur ca da). Dar graul are o valoare oarecare, per tona, fiecare tona. Asa ca sa ma scuzati daca voi discuta in continuare niste chestiuni importante in mod obiectiv, orice ar crede inchipuitii de serviciu.

In 2008, productia de grau a Romaniei a fost de aproximativ 7 milioane de tone. In 2007, productia de grau a Romaniei a fost de aproximativ 3.5 milioane de tone. Da, intre 2008 si 2007, productia s-a dublat. Stie cineva sa-mi spuna caror politici publice se datoreste aceasta crestere semnificativa ? Exista pe undeva o analiza care sa explice care-s cauzele ce au generat explozia ? Stie cineva in ce fel beneficiaza societatea romaneasca de acest plus de venituri, cum se distribuie si redistribuie el, cat ajunge la producatorii primari, cat ajunge la negustori, cat ajunge la buget si asa mai departe ? Hai, ca-i loc sa ne castigam painea de jurnalisti, analisti, functionari, politicieni. Poate ca pe langa o proasta de la Tineret, si-o vulpe la Turism, exista si alte persoane muncind la ceva anume, si obtinand rezultate oarecare in scumpa noastra patrie. E posibil, zic si eu. Cine-s ei ? Ce-au facut ? Cum, cand, si de ce ? Cine si ce i-a ajutat ? Cine si cum i-a incurcat ? De ce ?

Si in incheiere, o observatie in treacat : Romania este a doua tara din regiune, dupa Polonia, ca suprafata arabila. Noua milioane si jumatate de hectare, adica. In aceasta calitate, rational vorbind ne revine de facto si o responsabilitate. Cineva trebuie sa hraneasca Europa unita, cineva trebuie sa produca ce se mananca. Cine s-o faca, San Marino ? Andorra ?

Si avand noi noua milioane si jumatate de hectare de teren arabil, am produs anul trecut sapte milioane de tone. Asta vine sub o tona la hectar, scumpii si dragii si iubitii mei concetateni si frati intru incompetenta si inutilitate cu respiratie universala. Suntem degeaba, ba. 750 de kilograme la hectar e o productie la nivelul tehnologic al celtilor, inainte sa fie exmatriculati din Europa pe motiv de ineficienta, acu trei-patru mii de ani. Noi ne gasim azi, in 2009, impreuna cu ei, la nivelul de organizare si eficienta al comunei primitive.

Facem ceva cu chestia asta ? Un flash mob in Ilfov, la carat baloti, ceva chestie, alta decat intorsul pe-ailalta ureche ?

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. Pai nu se cultiva grau peste tot. Cel mai mult este cultivat parca popcorn-ul furajer pentru hranit vitele din multiplexuri.
    Iar vreo jumate din terenuri sunt pastrate pentru "iarba" ca doar nu vrei sa se trezeasca poporul la realitate.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 17 September 2009

    Ce-i drept. Dar productiile la hectar in Romania tot jalnice sunt, si ca sa citez din clasici, pamantul aici e atat de fertil, incat i-a facut pe tarani lenesi si nepriceputi, obisnuiti fiind sa obtina ceva recolta si aruncand pur si simplu semnite pe camp.

    Si daca noi nu suntem in stare sa rezolvam corect nici macar problemele relativ simple, sa nu ne miram ca suntem nimeni in domenii mai grele. Practic 10% din populatia tarii asteia produce 90% din tot ce are ea, iar restul 90% voteaza. Pai logic ca alte discutii politice decat cum sa se imparta saorma nu se poarta. Huo.

  3. si nu uita ca din aia 10%, 9% produce ce produce in afara ...

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 17 September 2009

    O, dar stiu.

    Tocmai asta-i chestia, cam singura directie reala pentru politica romaneasca, in afara de perpetuarea labarelii de pana acum, e o asezare onesta in lume, cam pe directia : scumpii si dragii nostri 9%, noi politicienii suntem in delicata postura de-a reprezenta restul de 90%, adica milioane de romani mai degraba inutili si incompetenti. Fara voi, vor muri incet de foame. Aveti mila de niste conationali nenorociti, si spune-ti-ne ce avem de facut ca sa nu vi se mai rupa.

    Cam asta.

  5. pai solutia aparent ar fi ca aia 9% care fac bine ce fac sa se ocupe de politica in locul panaramelor. Da in cazul ala ar insemna ca munca lor ramane sa o faca restul de 91%. Or asta ar fi un dezastru cel putin pe atat de mare.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 17 September 2009

    Nu, nici vorba de-asa prostie, tu daca ai o turma de oi ce nu dau lapte si noua vaci ce dau carne, te apuci sa pui vacile sa dea lapte ? Nici vorba. Aia 9% sa continue sa faca ce fac ei, iar astialalti sa se dumireasca ca-s degeaba, si de aia au frati mai mari, ca sa asculte de ei, ca-s mai intelepti.

  7. Din cate am inteles io, ii plin prin Baragan de spaniolezi si 'talieni care o cumparat cu sutele de hectare teren in zona. Si nemti, da mai putintei, cultiva omii grau si mai ales rapita. Asta pentru ca omii care isi dadeau terenul la 'asociatie' s-or saturat sa li se spuna an de an ca iar nu s-o facut nimic. De lucrat nu-l lucrau, ca nu intelegeau nimic daca-l lucrau cu sapa. Asa ca o vandut. Omii care au cumparat refac canalele vechi pentru irigatii sau fac altele noi, au utilaje si am inteles ca se organizeaza bine, drept ii ca fac productie. Ma gandesc ca-i greu pentru omii locului sa se organizeze incat sa produca aproape cat cei straini.
    Productie sa fie, nu-i musai sa producem numa' cereale, cum spui, ar fi de tinut seama la ce-i nevoie prin preajma si aia sa incercam sa si producem.
    Dar no, imi pare ca multi omi considera ca nu te 'realizezi' daca ajungi fermier, ori chiar ii rusinos sa te indeltnicesti cu asa ceva.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 17 September 2009

    Da, pai intr-o lume monopolizata de realizati si ajunsi care nu fac absolut nimic, e si rusinos sa faci ceva anume, gen saci plini, profile metalice etc, cu care la nevoie sa-i si poti da in cap unui boulean care se crede realizat ca el are "trafic", si prietenei lui realizata ca are latei. Tot trafic si-aia.

  9. dupa cum a observat si domnul doctor adrian, care mi-a luat fata prin comentarii, exista niste contradictii in post:

    "In 2008, productia de grau a Romaniei a fost de aproximativ 7 milioane de tone"
    "suprafata arabila. Noua milioane si jumatate de hectare"
    "750 de kilograme la hectar e o productie la nivelul tehnologic al celtilor"

    problema e ca nu traim in corporatism ori comunism si omul are nevoie de diversitate nu de standartizare. asa ca pe suprafatele arabile respective se cultiva si alte plante decat grau. dupa cum sublinia adi, porumubul, floarea soarelui, sfecla de zahar, lucerna, etc.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Thursday, 17 September 2009

    Lucerna (alfalfa) nu se cultiva pe suprafetele considerate arabile din cate stiu eu, ci pe restul celor cultivabile, ca-i material de pasune. Porumbul si rapita, in aceasta ordine, sunt marii competitori pentru grau in Romania.

    Ce ma roade pe mine este de ce dracu' nu discuta nimeni despre asta, si nu mai gata de intors pe toate fetele toate tampeniile ?

  11. vedeam din masina campuri de lucerna. asa o zis maica-mea ca is. m-au impresionat prin verdele-gazon si eram curios sa vad si eu ce or fi. erau plantate de porumb, deci am crezut ca or fi pe suprafete arabile. infine... merita o lamurire.

    "Ce ma roade pe mine este de ce dracu’ nu discuta nimeni despre asta, si nu mai gata de intors pe toate fetele toate tampeniile ?"

    pentru simplul motiv ca nu prea e de discutat si mai mult e de facut.

    sau altfel spus: inainte de ungaria-brazilia de acum un an,doi toate televiziunile maghiare vuiau despre meci. erau spoturi publictare, reportaje la pachet in mod constant. iar a doua zi dupa meci, am vrut sa vad si eu cat a fost scorul si am dat pe posturile maghiare. nicaieri nimic. mai apoi am aflat ca au pierdut la scor.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 17 September 2009

    Apoi acu nu pot io sa jur ca nu s-o fi apucat careva sa cultive iarba pe locu' de grau, ca lumea-i mare si variata, si tehnologia se aplica foooarte aproximativ.

    Da' raspunsu-i bun. Problema-i ca in 1920 citea Moromete prin ziar sa vada ce mai e, dar atunci n-avea el nevoie sa citeasca de cum se lucreaza pamantul, ca stia si el si tot restul lumii, si din contra, chestiile de la oras erau noi si interesante. Da' mie mi se pare ca pana in 2020 s-o inversat aproape complet lumea, si ce-i interesant azi nu mai e sa aflii ce-i pe la oras, ca aia stim. Mitocani in autobuz, fitoase in masini, seminte pe stadion, cunoastem. Da' pamantu' ? Cum se cultiva pamantu' ?

  13. No, offtopic, io propun sa cultivam niste mary jane prin locurile libere. Jur pe rosu ca in secunda 2 am deveni brusc cea mai interesanta tara din Europa.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 17 September 2009

    Nu mai e economic fezabil s-o cresti pe campuri de cand cu hidroponicele.

  15. eu nu voi sa strivesc corola de minuni a lumii, da' mai iesiti din orase, mai umblati pe la ceea ce se numea in trecut "tara" si incercati sa vedeti ce'a mai ramas din agricultura. nu doar ce se vede de'a dreapta autostrazii, alea's mucavale de studio.
    uitati'va la saivanele din care a ramas numai fundatia, ca sunt caramizile folosite la diverse case boieresti. uitati'va unde au ajuns dalele din canalele de irigatii, pavaj in curtea cui, si tevile de aluminiu de la motopompele autopropulsate, puturi de apa... mai dati un ochi si pe la silozurile care stau sa cada, la tractoarele perfect functionale vandute la fier vechi... la tot ce s'a intelenit si nu mai sunt bani sa se faca arabil.
    cineva a decis sa faca din romania poligon de testat "divide et impera" candva. a reusit cu "divide." astept sa vad cine o sa "impera."

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 September 2009

    Subscriu.

    Mai putin la partea cu divide et impera, ai scris gresit, corect era divide et impula.

  17. romania inedit`s avatar
    17
    romania inedit 
    Friday, 18 September 2009

    Este normal sa apara aceasta productie in statistici , deoarece a crescut numarul suprafetelor arendate si interesul pentru fiscalizarea productiei !

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 September 2009

    ;)

    Ai facut mai mult jurnalism decat cea mai mare parte a presei, asa, in cinci minute, pe-un blog.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.