Google si proastele practici comerciale.
Dupa cum ma gandesc ca ati aflat, Google foloseste un sistem prin care decide el automat cat de "relevanta" este pagina pe care ajunge un click PPC in raport cu interesele utilizatorului, pe baza unor metode automate. Avand mai multa incredere in capacitatile predictive ale masinilor decat in inteligenta oamenilor, Google nu ofera acelasi pret pentru acelasi obiect, ci aloca preturi cvasi-aleator, dupa cum ii pare unei masini ca arata clientul.
Practic, rationamentul este urmatorul : Un tip cu gipan si burta pe sub cravata poate hali la restaurantul Google cu 10 lei portia de icre negre, dar un tigan prapadit are de platit 75.50 pe aceasi felie (de fapt, va primi una mai veche, din ce-a ramas prin bucatarie). Si evident, iepurasul nu va primi nimic. Ca n-are basca.
De ce ? Pentru ca Google crede ca-i preferabil sa aiba gipane in parcare si burtosi pe scaune, face mai bine la imagine. Restul lumii se poate duce sa se spanzure. Implementarea unei asemenea traznai perfect anticomerciale de catre o companie al carei motto ar fi "Don't be evil", adica mai pe romaneste, "Nu te tine de cacaturi" imi pare deja peste limita, dar baietii nu se opresc aici.
Ei bine, da. Pentru cuvantul "publicitate", de altfel atat de rar folosit si neinteresant pentru advertiseri, nu liciteaza nimeni pe prima pozitie. Foarte bine, lasa ca liciteaza Google. Si castiga. Bravo lui.
Sa-mi spuna acum cineva cum poate prapadita aia de pagina adwords.google.ro, care nici macar nu contine termenul "Reclame" in cuprinsul ei, dar deloc, care contine "online" dar fara contextul de advertising, care nu contine, dar deloc, termenul "Targetata" si asa mai departe, cum poate scoate mai mult de hmm, 4 sau 5/10 scor ? Probabil ar avea 3/10 sau pe acolo.
Asta daca Google ar aplica acelasi sistem pentru paginile lor pe care-l aplica cu drag paginilor altora. Dar ei pentru ei inteleg ca nu conteaza bas deloc ce crede o masina despre ce inseamna de fapt continutul unei pagini, si cum va vinde el. Doar pentru altii nu inteleg. C-asa-s ei, oameni de treaba, care nu se tin de cacaturi.
UPDATE, 17 Noiembrie 2010 : Benedelman
Google gives its Finance and Health services top on-screen positions. I have developed a diagnostic procedure to identify certain search tampering particularly likely to result from hard-coding by Google staff.
In general, adding a comma to the end of a search query does not yield predictable changes in algorithmic search results. Try it for yourself using my comma test search tool. Notice: core algorithmic results change little or none when a comma is added -- though ads and rich result boxes (such maps, products, and videos) often vary from search to search.
But for a subset of search terms, adding a trailing comma yields a large change in results. Add a comma to a finance term, for example requesting CSCO, rather than CSCO. Suddenly, the prominent Google Finance links disappear. Same for health keywords: Search for acne, rather than acne, and Google no longer features Google Health.
Wednesday, 19 August 2009
e link sponsorizat deci are si componenta CPC pe langa relevanta. probabil au biduit un CPC mare (pt ca stiu cat de contextual le e landingpage) si asta i-a speriat si pe altii care ar fi vrut sa foloseasca keywordul.
In rest observatia e corecta.
Wednesday, 19 August 2009
Biduit pe focu', ca doar pentru ei e gratis. Ce-i mai important, nu ca-s ei acolo, ci ca-s singuri. Deci nu-i de bid, adica c-or luat locul altuia, e de restrictie, adica pe altii nu-i lasa.
E pur si simplu practica discriminatorie, ii de vanzare, nu ti-l vand decat daca-mi platesti de x ori pretul.
Si evident, in EU sunt legi pe tema asta, si anume, ca nu-i voie.
Thursday, 20 August 2009
huh? la mine nu arata la fel...
http://img215.imageshack.us/img215/2176/googleeeeeeevil1.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/1036/googleeeeeevil2aqgodlhivzdyxrd.jpg
Thursday, 20 August 2009
mie mi-au aparut doua:
Sponsored Links
Câştigă Bani cu AdWords
Promovează-ţi Afacerea Online
Rapid şi Eficient. Înscrie-te Acum!
AdWords.Google.ro
Funky Business
the experiential marketing agency
event management,live communication
http://www.fb.ro
da ce cauti tu la nr 101-200 ?
Thursday, 20 August 2009
Noa, personalized results manca-le-ar mama.
Deci pentru unii baga si pentru altii nu baga competitie, dar pentru toti isi acorda locul 1, cum ar veni ?
Asa mi-ar place sa vad un proces in EU pe tema asta...
Thursday, 20 August 2009
"Asa mi-ar place sa vad un proces in EU pe tema asta…"
ei, acum si tu... inteleg ca ti-ar placea... dar, nu crezi ca oamenii aceia sunt prea ocupati cu coruptia?!
Thursday, 20 August 2009
Tu crezi ca google nu plateste pentru pozitionare ?
Ai vreun motiv sa banui asta ?
Thursday, 20 August 2009
Pai tu zici ca google adwords.ro ii plateste lui cui ? Google.com ? Cu ce ?
Thursday, 20 August 2009
In conformitate cu normele contabile. Se constitue atat ca si cheltuiala cat si ca si venit (creste cifra de afaceri). Televiziunile fac acelasi lucru cu autopromo.
;)
PS1: mai exista conceptul de management pe centre de profit ...
PS2: grupul google are oricum si o gramada de subsidiare ...
PS3: no thanks!
Thursday, 20 August 2009
Pai si atunci fras. Hai ca-mi fac si eu la firma, deci stai sa ne intelegem. Iau in chirie pe firma scaunul cumparat pe firma, de la firma, pe un miliard de parai pe luna, care-i plasteste firma si-i incaseaza firma si pe urma ma duc sa ma listeze la bursa, ca eu am cifra de afaceri de un miliard de para, si vand actiuni. Merge ?
A, dupa care dau anunturi prin ziare, si pretind ca scaunele se inchiriaza la un miliard de parai luna, sa vad, pica vre-un fraier ?
Thursday, 20 August 2009
la bursa unii verifica nu doar veniturile ci si profitul.
Thursday, 20 August 2009
Aia mai rar lol, cel putin in cazul Google.
Thursday, 20 August 2009
profitul google e destul de serios ...
http://investor.google.com/releases/2009Q2_google_earnings.html
Thursday, 20 August 2009
Zi-mi si de yutub.
Wednesday, 26 August 2009
si eu care credeam ca stiai un vechi proverb: "Cine imparte, parte-si face"
@Dr.A - pai de ce crezi ca a scazut de 3 ori valoarea / click in comparatie cu acum 2 ani ? Google'si mentine profitul controland un parametru dintr-o ecuatie necunscuta noua!
Wednesday, 26 August 2009
ca idee, nu vi se pare ca "motoarul de cautare" este o tehnologie prea invechita ? Twitterismul este ceva diferit dar, este cam departe de ideal, are limitarile lui!
Marile imperii au fost distruse din interior ... si cum google strange prea multa materie cenusie din cand in cand o parte din ea "emigreaza" :D
Wednesday, 26 August 2009
Si eu sunt de parere ca viitorul search-ului nu-i algoritmic.
Wednesday, 26 August 2009
@ByREV
"pai de ce crezi ca a scazut de 3 ori valoarea / click in comparatie cu acum 2 ani ?"
Intai de toate nu stiu daca a scazut sau nu si pentru ce click. Teoretic clickul platit e procent din adsense-ul licitat Daca oamenii liciteaza mai putin pe clickuri atunci asta e. Multi oameni nu mai dau pe o actiune AIG nici o zecime din cat dadeau acum doi ani. Daca nu dau inseamna ca nu face.
Apoi trebuie vazut cum a evoluat numarul de clickuri in ultimii doi ani.
Si mai sunt vreo doua trei motive absolut valide care trebuie considerate inainte sa ajungem la bau bau si teoria constipatiei. Daca binevoiesti.
Wednesday, 26 August 2009
in 20 de ani viitorul cautarii va fi OpenSource si va fi controlat de o inteligenta de milioane de ori mai mare in comparatie cu ceea ce are google azi ... google nu va putea sa tina pasul, nimeni nu va putea.
Sa luam un exemplu: Unde era linux acum 5 ani, unde era acum 3 ani si unde este azi ? pana in 2015 pot sa pun pariu ca Linux ne va depasi asteptarile !
Wednesday, 26 August 2009
@Dr.A daca tii mortis http://byrev.blog-u.net/chestii-tehnice/evolutia-pretului-per-click-pentru-google-adsense-ianuarie-2007-iulie-2009.html
eu nu vorbesc "din auzite" , altfel nu mai vorbeam deloc :)
Wednesday, 26 August 2009
@Mircea
"viitorul search-ului nu-i algoritmic"
Viitorul searchului sunt 10 chinezi platiti sa-ti tweetue in real time rezumatul celor mai populare 10 articole pe topic din fan@polimedia.us. :D
Wednesday, 26 August 2009
Am uitat sa precizez: datele sunt prelucrate din statistica pe ~ 3 ani (din contul adsense) si au fost luate in calcul ~ 40 de siteuri personale.
Wednesday, 26 August 2009
@Dr.A :D ... buna asta ;))
Wednesday, 26 August 2009
@ByREV
Linux era acum 5 ani pe un DVD pe raft. Acum e pe 5 DVD uri pe raft.
Inca nu e nici pe desktopurile nici pe laptopurile mele.
Wednesday, 26 August 2009
@Dr.A Quick! To the seedmoneymobile! :D
@ByREV Chiar cautam sa vad daca se mai ocupa cineva de Adsense pentru limba romana. Am impresia ca absolut nimeni.
Wednesday, 26 August 2009
:D ... nu stiu la ce linux te referi tu ca era acum 5 ani pe un DVD ;) ... eu m'am gandit la un linux care a facut ceva "valva" din cauza numelui si era doar pe 1 CD: LINDOWS !
Si nu stiu daca intradevar ce gasesti pe 5 DVD-uri chiar si folosesti ;) ...
Acum nu cred ca ne mai putem intoarce la MS DOS 6.22 pe cateva dischete!
Wednesday, 26 August 2009
@ByREV
din datele tale rezulta ca bugetul pentru publicitate a scazut cu 70% din iulie, odata cu criza. Daca intrebi oamenii din traditional media vei gasi variatii similare.
Wednesday, 26 August 2009
@Mircea Popescu
Adsense pe limba romana am ... nu iese "excesiv" dar, nu ies in pierdere :D!
Insa nu pot spune ca bat prea mult apa in piua cu limba romana ... daca tot a venit vb de china cred ca ar fi mai avantajos sa scriu un chineza decat romana ... ceea am si facut de cateva ori :) !
Wednesday, 26 August 2009
pai si atunci de unde ar putea sa faca google profit cand toata lumea este pe pierdere :) ...
Wednesday, 26 August 2009
Banii din pay per click nu sunt de la google. sunt de la advertiseri. Exceptand pentru sociale. care oricum nici nu se platesc, nici nu sunt scutite de impozit.
Wednesday, 26 August 2009
google face profit ca si supermarketul: "din volum".
Wednesday, 26 August 2009
@Mircea
Ce-i seedmoneymobile ?
Wednesday, 26 August 2009
@Dr.A eu stiu de unde sunt dar, nu vin direct ... banii bagi intra in cont la google si cum imparte google numai el stie. Poti sa ai un clik din sua cu 1$ poti sa ai unu din RO de 1 CENT.
Incertitudinea este: tu cand ai luat 1 CENT, cat a luat google de la advertiser ? Aceasi suma ca si ptr un clik "valid" de state ?
Wednesday, 26 August 2009
Bine, eludati cateva fapte de baza : Google a introdus un nou sistem, numit de ei "smart pricing", si de restul lumii, shakedown. Oricat de infect si nevandut un keyword, google cere bani frumosi, si mai adauga pana la triplu pe teorii despre cum este sau nu este pagina spre care ar duce reclamele. Pe din partea cealalta, Google da publisherului cat vrea el, fara nici o posibilitate de control, dar undeva intre 50 si 5% din incasari.
Nu-i foarte greu pentru cineva interesat de problema sa verifice ca intr-adevar preturile s-au dublat, vanzarile au scazut si marginile s-au prabusit. Profitabilitatea google n-a suferit semnificativ, pe termen scurt, dar viabilitatea platformei este mai degraba discutabila, in conditiile in care si-a pierdut fix jumatatea care conteaza pe internet : coada.
Wednesday, 26 August 2009
@ByREV
tu nu ai incercat niciodata adwords asa-i ?
Wednesday, 26 August 2009
@Dr.A cred ca supermarketul face bani din "pisologia" cumparatorului care intra dupa un bax de bere si iese cu cosul plin de carne, fructe, flori, oale, sarme, vopsea, sunca, cafea, conserve, becuri, deodorant, bormasini :D !
E o regula de baza sa intrii in supermarket cu banii cam cat aveai de gand sa cumperi, altfel iesi cu buzunarele goale sau cardul pe datorie :)
Wednesday, 26 August 2009
@Dr.A am folosit in urma cu 3 ani timp de cateva luni (pe vremea aia se faceau ceva $ din MFA).
Wednesday, 26 August 2009
daca ai 10 dolari de spart poti face un experiment. cumperi adwords si la consumi la tine pe adsense. asa poti usor vedea marginile google.
Wednesday, 26 August 2009
@Mircea Popescu
corect ... dar, o avea coada lunga, mai stii !?
Wednesday, 26 August 2009
@Dr.A cred ca mai am un cupon de 25$ prin contu de la godaddy ... poate o sa fac un exp ;)
Wednesday, 26 August 2009
@ByREV
"E o regula de baza sa intrii in supermarket cu banii cam cat aveai de gand sa cumperi"
Aceleasi reguli se aplica si la Cazinouri!
Wednesday, 26 August 2009
@Dr.A. Io sper ca glumesti fratele meu alb. Pai prin 2005, ultima oara cand am facut proba asta, pierderile erau deja binisor peste 90%. Acu ai probabil nevoie sa spargi 1 milion de dolari ca sa scoti cateva click-uri sa nu fie complet irelevant statistic.
Wednesday, 26 August 2009
@Mircea Popescu "fratele meu alb" ... btw, ai citit tot de K.M. ?
Wednesday, 26 August 2009
@Dr.A nu am intrat in viata mea in cazinouri si nici nu o sa intru ... exista si alte metode mai placute de a pierde banii !
Thursday, 27 August 2009
Am mai citit si io :)
Wednesday, 9 September 2009
Saptamana trecuta am incercat un adword. Problema e ca chiar daca esti singurul licitator al unui anumit cuvant acel 10 centi pe click nu functioneaza niciodata. E incredibil cum desi esti singur, google te anunta ca pentru a fi pe prima pagina la anunturi sa licitezi 1 usd sau chiar mai mult.
Thursday, 10 September 2009
@elle
observatia ta e interesanta. Tocmai ce am scris un post care raspunde intrebarii tale plecand de la experienta personala: optimizare google adwords punct ro. Concluzia ar fi ca pretul poate usor cobori la 0.05 centi per click urmarind doua trei sfaturi simple.
Sunday, 14 March 2010
@Dr.A Tre' sa-ti formezi obiceiul sa contextualizezi mai bine relatiile ce le dai, uite de exemplu acu' greu iti mai gasescu postul de care vorbesti. Da' daca la nume in loc de root iti puneai link la el de exemplu, mult mai bine era.
Monday, 15 March 2010
@Mircea Popescu
De obicei dai click pe link si il gasesti. In rest poate ai dreptate.
Monday, 15 March 2010
Ma tu ai editat acu ?! Ceea ce nu se poate ? Sau n-am observat eu asta-noapte ? Ceea ce tot nu se poate ?!
Din aceasta dilema nu poti iesi!
Monday, 15 March 2010
NU, NU, DA, BA DA.
In fapt este posibil sa fi dat un rateu la redirect fie serverul fie browserul. Noaptea in general cand seful doarme, se mai intampla.
Monday, 15 March 2010
Asa o fi atunci. Mai ales cacomentasem la postul respectiv atunci cand o fost.
Wednesday, 10 November 2010
Romanilor care lucreaza la Google li s-a marit... nu, n-ai ghicit, li s-a marit salariul cu 10%!!
Thursday, 18 November 2010
E, pai fain asa.
PS. Updated.