fain@polimedia.us si autovit.ro : O analiza
Vreau sa spun din capul locului ca nu incerc sa afirm sau sa sugerez macar ca tranzactia prin care autovit.ro s-a vandut recent inseamna ceva despre valoarea fain@polimedia.us. Cele doua opereaza in piete diferite, se afla in stadii de maturitate diferite, nu au, pe scurt, nici in clin nici in maneca. Tot asa cum valoarea de vanzare a unei biciclete n-are treaba cu valoarea la moment a unui ou de gasca. Pur si simplu nu exista nici o legatura.
Dar chiar daca logic nu exista nici o legatura, avem la indemana metoda numerica, si metoda numerica ne permite sa facem comparatii. Si daca ne permite, le vom si face. Ia sa vedem :
autovit.ro : ~18,000 anunturi
fain@polimedia.us : 3835 link-uri adaugate. (21.3%).
autovit.ro : ~850,000 unici in octombrie
fain@polimedia.us 167,290 unici in octombrie (19.6%)
autovit.ro : ~50 pagini/utilizator in octombrie
fain@polimedia.us : 9.91 pagini/vizita in octombrie (19.8%)
In medie, o mie de utilizatori autovit.ro lasa 21.1 anunturi. In medie, o mie de utilizatori fain@polimedia.us lasa 22.9 link-uri. N-am date sa compar si alte interactiuni gen votare, comentare etc, dar am ca o presimtire ca se vor inscrie in acelasi aproximativ 1:5.
Si atunci, ce retinem din aceasta comparatie ? Inca o data, nu idea ca fain@polimedia.us valoreaza spre un milion de euro. fain@polimedia.us nu valoreaza in acest moment absolut nimic. Si nici macar ideea ca fain@polimedia.us ar putea valora, la un moment dat, 1 milion de euro. Sigur, orice "s-ar putea", dar pe baza comparatiilor de mai sus nu se poate trage asa o concluzie mai mult decat se poate trage concluzia ca Geoana va iesi prim-ministru.
Putem totusi retine un fapt interesant : pe doua site-uri distincte, aflate in momente distincte de dezvoltare si actionand in piete distincte, s-ar parea ca utilizatorii prezinta cam acelasi nivel de interactiune. Tot asa cum daca si intr-un apartament la etajul 3 intr-un bloc din Militari, si in vila lui X-leanu din Cotroceni se observa pe perete Rapirea din Serai, putem sa ne formam presupunerea ca rapirea respectiva vorbeste intr-un fel aparte spiritului romanilor.
Asa ca eu unul as fi foarte interesat de un studiu pe aceasta tema. E adevarat ca pe bloguri, cam 2% din vizitatori comenteaza ? E adevarat ca pe forumuri cam 2% din unici sunt utilizatori activi ? E adevarat ca pe site-urile de dating, sau de jobhunt, sau etc, cam 2% ?
Poate ca ajungem sa perfectionam regula cu 20/80, cine stie.
Tuesday, 3 November 2009
cam mare comparatia :).
Deocamdata polimedia.us genereaza link-uri, pe cand autovit. genara bani!
Poate in viitor cand polimedia.us o sa genereze venituri putem sa facem o analogie.
Tuesday, 3 November 2009
Haha, deci pe-asa ?! Lasa, ca bag si eu taxa atunci.
Dar acum serios vorbind : am zis cam de 6 ori in articol ca nu-i o comparatie in sensul ala. Ai observat vre-una din ele ?
Tuesday, 3 November 2009
M-am uitat pe tot netul sa vad comentarii cu privire la autovit, si al tau e cel mai simpatic :D Altii abereaza rau de tot, tu macar pui o idee interesanta.
Daca vei reusi sa valorifici cumva comentariile cititorilor, altfel decat prin atragerea de publicitate, atunci si site-ul tau va valora din ce in ce mai mult.
Modelul de business axat doar pe strangerea de unici pe luna carora sa le oferi publicitate este, dupa cate am aflat si eu in urma celor 4 ani de cand activez pe piata asta, falimentar. Nu ca am dat faliment, dar nici nu pot trai din asta, desi site-urile mele genereaza circa 100.000 de unici pe luna.
Asadar mult succes la inventarea unui model de business care sa transforme interactiunea utilizatorilor cu site-ul tau intr-o sursa de cash flow. Eu inca il mai caut :d
Tuesday, 3 November 2009
Sincer iti spun ca nu ma roade chiar asa de mult problema cu banii. Adica, recunosc, e o problema valida, si e interesanta si foarte importanta, ca sa nu mai vorbim ca se bat cu ea poate jumatate din mintile cele mai stralucite ale lumii la ora actuala. Dar eu am deja o meserie destul de liberala, care intre alte libertati imi ingaduie si sa imi castig existenta. Nu de azi de ieri, de ani de zile. Daca voi ajunge sa am ceva de spus vre-odata in marea problema a monetizarii voi fi fericit, dar nu-mi tin respiratia. Si la fel in marea problema a AI-ului, si-ntr-un numar de alte mari probleme, de a caror existenta si importanta am cunostiinta, da' nici nu ma zdrobesc sa le gat pana vineri.
Dar ma agita intr-o masura ceva mai mare cunoasterea si intelegerea comportamentelor utilizatorului roman de internet, si de-aia zic.
Tuesday, 3 November 2009
da, cred ca da. cam ca atunci cand trimiteam spam... rate of return era 5%. si era relativ foarte constanta de la caz la caz.
Tuesday, 3 November 2009
@zvoner
de ce se deschide o pagina pdf cand accesez site-ul tau ?
Tuesday, 3 November 2009
poti sa bagi eco-taxa pe link :)) 0.02 lei ca pungile reciclabile.
PS: am vazut comparatiile :)