Ecuatia terorismului puterii.

Thursday, 01 January, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ce inseamna sa rezolvi o ecuatie ? Pai, simplu, sa-l gasim pe x, este ?

Ia hai sa-l cautam putin pe x in chestiunea asta cu Islamul, cultura scl.

X vine de la xay. Asa ii spuneau spaniolii, si dupa ei Europa, cantitatii de gasit intr-o ecuatie, pe la 1200. Xay. Care apoi, prescurtat in cursul vremii, a dat x.

Iar spaniolii ii spuneau xay pentru ca transliterasera shay, pentru ca asa ii spunea Omar Kayyam cantitatii de gasit intr-o ecuatie, pe la 1100. Shay, adica, "ceva".

Nevoia de a numi ceva-ul a impus repede ideea, si asa s-a nascut shay intre arabi, xay intre iberici, x intre noi.

Ei, da, arabi, uite minunea, ca Omar asta e chiar iranian de felul lui.

Si mai uite ca asa iranian cum e el, ne-o invatat matematica. Adevarul este ca arabii astia ne-or facut oameni, pe noi europenii cei culturnici. Adevarul este ca fara califii orientului asta mijlociu, care sa cumpere de la un imperiu dezordonat si dezonorat manuscrise grecesti cu raftul, n-am fi avut nici Aristotel nici Anaximandru.

Adevarul este ca, daca nu pastrau ei cultura grecilor vre-o mie de ani asa, cat am fost noi ocupati cu arsul cartilor in piata si belitul bastinasilor pe 3 sau 4 continente intru vesnica lor civilizare, n-o pastra nimeni.

Adevarul este ca, daca ar fi sa-i intrebi pe grecii vechi, nu e clar daca nu cumva arabii astia, iranieni si irakieni si teroristi cum sunt ei n-ar fi adevaratii mostenitori culturali.

Nu de alta, dar exista riscul ca prin ochiul grecesc, rafinatii francezi sa se vada tot ca un fel de gali acoperiti in blani puturoase, si precisii germani tot ca un soi de de-astia care fierb carnea, si englezii tot ca un fel de picti.

Ei, nu-i chiar asa, este ? Nu-s englezii un fel de picti. A spune asa ceva denota o clara lipsa de intelegere, un cap cam ramas in urma. Fie. Newton si Bacon doar si ajunge sa-i spele de vopsele. Fie.

Si nici germanii nu sunt niste barbari, Ludwig si Johann Wolfgang rezolva problema asta pentru forever, si apoi mai este Gottfried si Immanuel. Or fi fost ei barbari, dar le-a trecut. (Apropos, ca joaca, puneti un comentariu cu numele mari care merg cu numele astea mici ?)

De francezi ce sa mai povestim, daca or inventat savarina li se iarta multe.

Fie, sa li se ierte, ca ne sunt dragi, dar cu iranienii teroristi cum ramane ? Lor li se iarta ? Daca englezii nu-s funciarmente niste pictati, cum de-s iranienii funciarmente niste teroristi ? Asa-i ca nu prea suna ?

Asa ca hai sa punem lucrurile la locul lor. Oamenii sunt oameni, nici mai buni nici mai rai unii decat altii, c-or fi ei straini ori de-ai nostri, ori straini de-ai nostri ori straini de-ai lor. Daca privesti de suficient de departe, toti suntem niste straini.

Pe de alta parte, imparatii sunt imparati, armatele sunt armate, puterea este putere si lacomia este lacomie. Si minciuna este si ramane indeletnicirea lor favorita.

Tot ce am eu a le spune este cam asa : Duce-ti-va de aici si cautati-va alti fraieri.

In final, o pastila de toleranta (arabeasca) :

Natura cu-ale sale stihii si elemente,
Sofismul si-adevarul - imi sunt indiferente.
Da-mi vin si-atinge harfa cu modulatii moi
Asemeni cu-ale brizei ce trece ca si noi.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. bleumarin`s avatar
    1
    bleumarin 
    Thursday, 8 January 2009

    :-)

    Ne-am "intersectat" din intamplare pe un alt blog (dovada ca tare-i mica si blogosfera asta!) si mi-a parut interesanta rezolvarea unei ecuatii "existentiale" in termeni de "daca omul se duce la targ de masini si vine acasa nu cu Audi ci cu Volvo, ce ma gandesc eu e ca a preferat omul un Volvo. Intre altele si pentru ca nu este Audi." :-))) Nu, nu e niciun repros in afirmatia mea anterioara, felul in care ai transat problema mi-a adus un zambet si am tinut sa mentionez asta...

    Si, mai mult ca sa fac dovada spiritului ludic care ma anima decat ca sa recunosc ca gasesc abil felul in care ai inteles sa fii "SEO" pentru propriul tau blog, raspund provocarii din post-ul tau, cea cu numele mari care merg cu numele alea mici: Ludwig ar merge bine cu Beethoven, dar si cu Feuerbach ori Marcuse (nu stiu la care dintre ei anume te-ai gandit), Johann Wolfgang rimeaza bine cu Goethe, Immanuel cu Kant, iar cu Gottfried am o mica ezitare, dar parca ar merge binishor cu Leibniz. E bine? Am trecut testul? :-)

    In rest - perfect de acord cu pastila arabeasca, desi gustul ei imi pare mai pregnant hedonist decat tolerant.

    La buna recitire si la buna regasire,
    bleumarin.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 8 January 2009

    Felicitari, trecut cu culori zburatoare cum spun ciudatii de peste lac.

    Luwdig van Beethoven, JW Goethe, Immanuel Kant si Gottfried Leibniz.

    Sa traiesti, si pacat ca s-a simtit gay-ul jicnit la onoara sa si a sters comentariul - dar ma gandesc ca nu-l voi mai deranja pe viitor.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 8 January 2009

    A, si despre pastila... ai observat cat de mult se intersecteaza partidul agitatilor cu gruparea nefututilor si divizia incrancenatilor ? Ei.

    Make with the sexy, si mai vedem noi pe-urma.

  4. bleumarin`s avatar
    4
    bleumarin 
    Thursday, 8 January 2009

    Nu stiu la care comentariu sters faci referire, asa ca nu poci, din pacate, a ma pronunta...:-((( Din experienta pe care eu personal o am cu acel blog as spune ca e democratic indeajuns incat sa permita exprimarea oricarei opinii. Daca te-ai constituit insa parte vatamata (prin cenzurare), eu spun sa semnalezi asta administratorului, inainte de a lua decizia sa nu mai "deranjezi" pe viitor. De ce nu ai face-o??? Eu zic ca pluralismul de opinii e binevenit, plus ca mie personal mi-a placut interventia ta (atat tonul, cat si abordarea, cat si ironia subtila "tainuita" grijuliu in spatele randurilor). So...

    Cat despre pastila...nush' ce sa zic...adeca mai degraba nush' ce sa zic referitor la felul in care mesajul ei (al pastilei) interfereaza cu "intersectarea" partidului agitatilor cu acela al nefututilor si astea doua cu divizia incrancenatilor...desi referitor la aceasta a doua parte (care reuneste sub "auspicii" comune agitatii cu nefututii si cu incrancenatii) sunt 100% de acord! Desluseste-mi, insa, rogu-te, legatura pe care o percepi tu! Nu te intreb si despre genul proxim si diferenta specifica dintre categoriile "agitat", "nefutut" si "incrancenat", desi teribil mi-ar placea sa citesc o dizertatie de-a ta pe aceasta tema! Sincer! :-)))

    La buna regasire / recitire si buna sa-ti fie noaptea!
    bleumarin.

    P.S.: Am parcurs intre timp si post-ul despre comunism, capitalism si oprimarea femeii. Interesanta abordarea! Clara, concisa, curata, la obiect, nepartinitoare (adeca obiectiva), fara patetisme ori tentative moralizatoare, dar cu componenta emotionala a mesajului subtil si bine dozata astfel incat sa potenteze efectul (retoric) final. Un model de relatare (aproape) jurnalistica din ce in ce mai rar intalnit in presa bastinasa (grav afectata de sindromul "stirilor de la ora cinci"). Mi-a placut. Mult.

    Despre subiectul ales in sine...ar mai fi multe de spus. Cat e oprimare, cat e auto - oprimare, cat e conditie predispusa (biologic sau in alt chip) la oprimare si conditie asumat - oprimata, cat......? In fine...s-o lasam pe altadata!

    Cu bine,
    bleumarin.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Thursday, 8 January 2009

    Ei frate, noroc ca ai zis ceva, uite ca de fapt ominii nu-mi stersesera nimic, nu stiu ce s-o fi intamplat cu internetul si tuburile lui. N-au vina.

    Hai sa vedem daca ma mai descurc din ce balet orbesc am facut pe bietul catren.

    Nu, va trebui asta sa fie un post la un moment dat, cere niste gandire, vedem daca si iese ceva.

    Hai noroc, ne mai vedem ca doar nu plecam nicari.

  6. bleumarin`s avatar
    6
    bleumarin 
    Friday, 9 January 2009

    Deh! Bine ca s-a lamurit situatia! In felul asta, poci spera sa te recitesc si aici, si acolo, ceea ce, crede-ma, e in avantajul nostru al tuturor! :-)

    Astept urmatoarele post-uri, inclusiv acest posibil post despre care facuram vorbire si pe care eu personal il solicit cu voluptate.

    Nu, de plecat nu plecam nicaieri, asa ca la buna regasire si buna sa-ti fie inima pe tot parcursul astei zile!

    Cele bune, pe curand,
    bleumarin.

  7. mda, era un film misto cu un beduin care se rataceste pe la vikingi (mai demult)

  8. leibniz nu il stiam, ce incult sunt! :D

    in ceea ce priveste arapii... cum, dar cum sa nu iti placa o mie si una de nopti?

  9. Frumos articol pentru începutul de an.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 6 September 2011

    @Cristian Inceput chiar si de blog, ca mi se pare ca-i al doilea articol sau ceva.

  11. Ai fost pe aproape. E al treilea. Pe 2008 sunt doar două articole, iar ăsta e primul din 2009.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Thursday, 8 September 2011

    Mnu, de fapt e fix al doilea. Unul dintre cele doua pe care le socotesti tu in 2008 este de fapt o fosta pagina, pe care-am relegat-o la statutul de articol cindva prin 2010.

  13. De ce ești hater și-o-ntorci?

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Thursday, 8 September 2011

    Deci cum ?

  15. Cristian`s avatar
    15
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 9 September 2011

    E al treilea articol. Ce atâtea texte cu pagini și alte vrăjeli. De unde să știu eu că a existat cu adevărat relegarea aia din 2010?
    P.S. Și eu pot fi hater.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 September 2011

    Stii pen' ca iti spun eu. Ce drac, realitatea exista asa cum exista ea, fix pix conteaza ce esti tu capabil sa stabilesti din ea sau nu. Daca in loc sa fii de fata la momentu' respectiv tu o ardeai aiurea pe cine stie unde, asta ti-i paguba, ca nu stii. Ghineon.

  17. Cristian`s avatar
    17
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 9 September 2011

    Așa-mi trebuie dacă nu-s cititor precoce de Trilema. Cer să fiu pedepsit asupru de două domnișoare blonde.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 September 2011

    Mbine. Daca cereai de trei poate-poate ca primeai, da' astia modestii nu capata blonde. Cel mult bolinde :D

  19. Cristian`s avatar
    19
    Cristianinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 9 September 2011

    He, he. Am fost prevăzător și am mai pus încă una la mine pe site, deci sunt trei.

  1. [...] (ca de exemplu, ca li-i foame si nu stie nimeni de ei). La fel de adevarat este si ca exista o buna traditie a superioritatii culturale islamice, la fel de adevarat este ca exista algoritmi si chimie, si asa mai [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.