Doua milioane.

Tuesday, 15 September, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Nu chiar doua, undeva pe la 1,700 - 1,800. Dar cum nici faimosul "Million Man March" n-a avut chiar milionul, fiind daca bine retin pe la 870+, cred ca se ingaduie rotunjirea si-n cazul asta. Chiar daca in cazul asta media nu prea da pe spate de fericire, straduindu-se mai degraba sa ignore si sa diminueze din cuvinte.

Fapt este ca intregul centru al Washingtonului, pana dincolo de monument, si dincoace depasind Casa Alba era plin. PLIN. Nu s-a mai vazut atata omenire adunata acolo din propria vointa niciodata. Sigur, au mai existat inaugurari prezidentiale cu acelasi soi de prezenta, dar diferenta majora e in organizare. Ambele partide se chinuie sa puna bete in roate acestor demonstranti, cum se chinuiau sa-i impiedice si pe negri in 1955, iara nu din contra, sa-i adune.

washington_protest1

Fata de aceasta situatie data, reactia presei de peste Ocean, care-si zice "libera" si se da rotunda de mare garant al libertatii, informarii scl in societate e perfect consonanta cu avatarurile presei noaste : dau niste prostii din ei de lesini de ras.

Cum frate, sa iesi tu la atac impotriva realitatii ? Ce se petrece exact in mintea unui jurnalist, Mircea Badea sau Bill O'Reilly, Nistorescu sau Moore, cand spun lucruri false, despre care stiu bine ca-s false, cu scopul de-a schimba mersul lumii (adica, cu alte cuvinte, de-a manipula lumea), de pe tribuna pe care s-au cocotat in virtutea informarii populatiei ? Asa disonanta cognitiva trebuie sa produca boli de nervi, nu se poate trai cu ea. Indiferent cat de bine-o fi platita, de ce-ar face cineva asa ceva ?

Si cam cu asta au si pus cruce presei "traditionale". Tirajele sunt in scadere, continutul e tot mai cacacios, interesul publicului si impactul in societate e tot mai mic. N-ar fi toate astea mare lucru, s-a mai vazut, se numeste criza, isi revin ele. Ei, din asta nu-si mai revin. In momentul in care au pierdut contactul cu realitatea, in momentul in care incearca sa fure din mintea si buzunarul omului, si nu sa-l informeze, s-a terminat povestea. Presa "traditionala" a ratat ocazia de a-si indeplini functia, intr-un moment istoric in care chiar era nevoie de ea. Alte metode de comunicare au umplut locul liber.

Drept rezultat... nimeni nu se va mai gandi la presa traditionala in lumea noua care vrand-nevrand, cu permisiunea punditilor sau fara, cu ingaduinta politicienilor sau fara, se naste astazi. Vor folosi tot ce-au folosit, ca sa se inteleaga, sa se organizeze si sa creeze cel mai mare eveniment public al lumii libere de pana azi. C-asa-i in tenis, stai cu cine ti-a fost tovaras la greu, nu cu cine se crede el important. Iar presa "traditionala" va continua sa fie ce este la ora actuala, un soi de extensie a organului de presa al partidului, eventual cu 4 ore supranorma la IRS. Si-adio.

Tot c-un drum, si-au pus cruce si diversii politicieni care se imagineaza reprezentativi pe cateva sute de mii de voturi, si refuza sa realizeze ca acolo, in piata, adunati pe gratis, se afla mai multi oameni decat i-au votat pe oricare dintre ei, si-i asteapta sa le vorbeasca. De-aia s-or adunat oamenii aia acolo, ca sa le vorbeasca. Nu politicienii lor, ci ei politicienilor. Nu-s acolo sa primeasca ordine, ci sa dea instructiuni. Ca intr-un stat democratic, gen.

washington_protest2

Marea problema subiacenta e de fapt simpla. O minoritate de oameni s-au obisnuit sa traiasca in fapt intr-o tiranie. Chiar daca ei teoretic "reprezinta", si "sunt alesi", chiar daca se afla intr-un stat "de drept", pe care-l "apara" ei, fapt este ca astea-s toate pentru prosti. Adica, au o valoare relativ mica, dar sunt impartasite de foarte multi oameni, ceea ce le face per total puternice. La schimb, tentatiile cele mai diverse au o valoare mare, doar ca pentru o singura persoana. Ce mai conteaza cei zece centi ai libertatii pentru jurnalistul, senatorul scl la care vine grupu' de interese cu purcoiul de bani in roaba ?

Si-asa, ei vorbesc zi de zi despre unele, dar traiesc zi de zi inconjurati de altele. Si se invata asa. Dupa care, pierd contactul cu ce-i aia lucrul despre care vorbesc ei, pana in halul ca nu-l mai recunosc in practica. Problema lacheilor de toate orientarile profesionale in raport cu multimea e simpla : Voua cine v-o dat voie ? Cine v-o trimis ? Care-i satrapu' vost cu care tre' sa ne intelegem noi ?

Si-acu sa vezi macel, ca nu-i cu cine sa te intelegi, n-ai cu cine face un deal, satrapu' nu exista. Noapte buna tuturor.

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

21 Responses

  1. Ce miscare de forte. Nu cred ca la noi am putea vedea asemenea multimi. Doar cand e vorba de sindicate. Sa te aduni nemanant de noi pentru a protesta rar se intampla.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 September 2009

    Putem proceda si proportional, SUA au 300 de milioane, noi ca la 20, deci doua-trei sute de mii de demonstranti ar fi o miscare echivalenta. Care s-a mai vazut, dar la chestii ce intereseaza societatea romaneasca, care nu-s din nefericire mersul treburilor cetatii.

  3. Radu Ciocan`s avatar
    3
    Radu Ciocan 
    Tuesday, 15 September 2009

    Se pare ca aerial photo era de la alt event. Iar estimarile arata undeva pe la 70-80k. Proportional poate ceva mai mult decat se strang la noi curocefalii sa protesteze impotriva pasapoartelor 666.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 September 2009

    Nu se pare ca-s de la "alt eveniment", nici vorba. Aia cu 70-80 de mii e povestea lui O'Reilly, si ramane o poveste.

  5. Incredibil. Toata lumea (incluzand FoxNews) spune ca au fost zeci de mii de oameni, Trilema, obiect de informare in masa, spune ca au fost 1,7-1,8 milioane. Sursa? Fotografiile din anii 90?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 September 2009

    Scumpule, fox news si restul media corporate nu-i "toata lumea". Cam asta-i ce si demonstreaza manifestatia respectiva, ca toata lumea-i in alta parte, si anume in fata Casei Albe.

  7. Radu Ciocan`s avatar
    7
    Radu Ciocan 
    Tuesday, 15 September 2009

    ce spui tu suna cumva a conspiratie

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 September 2009

    Nu cred ca-i conspiratie, cred ca-i simpla autoconsevare. Un mod de-a trai se confrunta cu refuzul majoritatii pe care se baza de a-l mai finanta. I'm not your ATM si King George didn't listen to us either nu-mi par vorbe in vant, cat descrieri de fapt.

    Stii cum e cu coping mechanisms. Denial, prima faza, cu usoara miscare spre negociere.

  9. Ok, tu sustii ca FoxNews, principalul organizator (prin vocea "sanatosului" de Glenn Beck) al iesirii grasilor nebuni si inculti din barlog raporteaza un numar fals de participanti. De ce nu? Planuri din astea diabolice s-au mai vazut (vezi "moartea" lui Elvis, "aselenizarea" si "revolutia" din 1989).
    Dar de unde ai cifra asta de 1,7-1,8 milioane de participanti? Sunt curios de unde iti iei tu adevarul.

    (condescendenta pastreaza-ti-o pentru tine sau pentru cei mai apropiati tie, eu ma descurc si fara)

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 September 2009

    Daca te descurci si fara, cel mai sanatos e sa incepi fara. Daca incepi cu, vei primi, eu sunt generos, am de toate, si nu le tin pentru mine.

    Nu exista vre-o legatura intre acest protest si colectia de bizarerii cu care alegi sa-l compari. Nu exista nici o corelatie intre greutatea corporala si opinia politica, cu atat mai putin intre greutatea corporala si corectitudinea respectivei opinii. Si cu atat mai putin (din cate stiu eu cel putin) intre prezentarea la examinere vizuala si nebunie, motiv pentru care specialistii, adica oameni educati, spre deosebire de-un prost oarecare, anonim pe internet (si te-am numit aici pe tine) nu pun diagnosticul respectiv privind poze.

    Pretentia la "cultura" a unui oarecare grup, si pretentia lor ca oricare alt grup e neaparat incult nu-i mai mult decat o fictiune de constructie a grupului respectiv. Tot asa cum sunt romanii ospitalieri, curajosi si alea alea, tot asa sunt si copchii prea prosti sa afle pe ce lume se afla, intre un keg si-un frappucino culti. A se slabi.

    Se intampla ca eu am trait o vreme in partea ceea de lume, si am in continuare prieteni acolo, din toate paturile sociale. Si cand spun din toate paturile sociale, ma refer la aia ca daca vreau sa ma vad cu un director de firma oarecare, cel mai probabil ma si vad cu respectivul director de firma.

    Asa incat, desfasoara-ti superbia ori mai cu masura, ori prin alta parte, ca aici nu ti-ai gasit omul.

  11. "Nu exista nici o corelatie intre greutatea corporala si opinia politica"
    Compara o harta a obezitatii si o harta electorala a Statelor Unite. Cred ca vei fi surprins de coincidente.
    "intre greutatea corporala si corectitudinea respectivei opinii"
    Statistic vorbind, inteligenta este invers proportionala cantitatii de grasime. Si daca stai sa gandesti putin trebuie sa lipseasca ceva, undeva, sa mananci pana nu mai poti sa te misti.
    "intre prezentarea la examinere vizuala si nebunie"
    Dar ce spui de examinarea vizuala si auditiva in acelasi timp, se califica? Una e sa spui ca nu esti de acord cu un sistem politic (om sanatos), dar alta e sa tipi ca un presedinte e comunist, socialist si nazist in acelasi timp (om nebun si prost).

    Imi pare rau, dar paragraful tau despre incultura imi pare incomprehensibil. Poate numai mie.

    Tot nu mi-ai raspuns la intrebarea mea prosteasca (sau nu am inteles eu raspunsul printe cuvintele tale). Care-ti sunt sursele cand afirmi ca au fost 1,7-1,8 milioane de oameni la marsul din Washington?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 15 September 2009

    Ce numesti tu statistica se numeste mai propriu burtologie. In special coincidente propuse ca rationamente pe principiul post hoc ergo propter hoc.

    Pe de cealalta parte, asemanarile dintre comunism, socialism si nazism, privite din unghiul unei societati libere, sunt mai importante decat deosebirile. Asta, ca un punct de vedere calificat asupra intrebarii care te framanta, pe care poti, daca ai curiozitatea, sa ti-l confirmi discutand cu ce profesor de teorie politica doresti.

    Cat despre intrebarea ta : poti folosi Trilema ca sursa primara, nu ma supar.

  13. ptr mine statul nu este cu mult diferit de un BOIER numai ca este un fel de cler al boierilor alesi in mod "liber" de iobagi pentru ca birul platit sa poata fi legalizat.

    uff uff

  14. Se pare ca aluziile la Hitler sunt la moda in ultima vreme. Obama este Basescu, doar ca noi n-am reactionat atat de rapid.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 16 September 2009

    Toti is obama mai nou, nu inteleg cum de-i asa de fascinanta prostia pentru politician. Pe cand era Berlusconi singuru' prost, toti vroiau sa fie Berlusconi. Pe urma, cand o fo Tony Blair singuru' mincinos dovedit dintre toti prim ministrii britanici, da asa', mincinos sfruntat, nu joaca, toti doreau sa fie Tony Blair. Acu, ca l-o depasit Obama, toti vor sa fie Obama.

    Ce ma tem este ca in 2-3 ani se va ajunge sa vrea toti sa fie Becali.

  16. hopa... asta cand s-o intamplat. iar dormeam, 'utu-i.

  17. Pai au fost 2 milioane de oameni da aia erau la inmormantarea lui Michael Jackson.

  18. 2 milioane de oameni ,dar au fost ceva nu gluma....

  19. lol cu ultima poza.

    mai e una pe net, at first i was white but then i niggered. sau ceva de genul.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Friday, 7 October 2011

    @skythes Intre timp te-ai trezit ? Au trecut doi ani! :D

    @dadatroll Hi!

    @Freud Necrofilule.

  1. [...] a schimbat lucrurile, chiar daca canalele de dezinformare in masa au incercat sa musamalizeze imensitatea si adancimea protestelor (o ultima dovada a completei decaderi in irelevanta a [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.