Doua expresii explicate
Inca de mic m-a preocupat, intr-un mod mai degraba enervant prin exhaustie mentala pentru cei din jur (ca de exemplu, mama) ca de ce. Sigur, unele chestii sunt abordabile rational, de ce latra cainii ? Ca or auzit pe cineva. Dar de ce-or auzit pe cineva ? Pai pentru ca trecea pe acolo ? Dar de ce trecea ? O fi avut treaba. Ce treaba ? ... Stiti dvs cum decurge conversatia asta.
Dar ce te faci cand, trecand timpul, il apuca pe blondul&carliontatul viitor bloger sa intrebe chestii de-a dreptul pur si simplu. Ca de ce-i cerul albastru aia-i simplu, vine din spectrometria apei care lasa o semnatura de reflectie, dar sunt probleme cu adevarat dificile, semantica, de exemplu. De ce i se zice la fata fata ? Pai cum sa i se zica ? Mufa! Cum sa i se zica mufa, doara mufa-i mufa etc.
Ei bine, fata de vasta infinitate a chestiilor la care n-am primit raspuns nici pana in ziua de astazi, desi am intrebat in mod repetat repetat repetat repetat repetc, si relativ mai putin vasta finitate a chestiilor la care am primit raspunsul de-a gata, vreau sa va ofer doua chestii la care am obtinut raspunsul singur.
Da dom'le, m-am prins eu cu capul meu, si sincer sa fiu am fost destul de mandru de mine atunci. Deci.
I. Veni-ti-ar numele. Poate ca ati auzit expresia, prin Ardeal e o vorba derogatoare destul de aspra. Bun, dar cum adica si de ce anume ? Cum vine un nume ? Ce vrea sa zica ?
Ei, stand intr-o zi si privind la "Gone with the Wind" cu Vivien Leigh, m-am prins brusc ce va sa zica. Tineti minte scena cand e mare planset in Atlanta, ca se publica listele cu mortii si ranitii, si toata protipendada e acolo in calesti, mai sa calce oamenii care nefiind nici in calesti, nici in protipendada, au chiar si rude pe front ? Ei, aia inseamna.
Veniti-ar numele, si anume, scris pe listele cu mortii ori ranitii, trimise de pe front in al doilea razboi mondial. Nu-i de bine, cum s-ar zice.
II. A da bir cu fugitii. Orice vorbitor de limba romana stie ce-nseamna a da bir cu fugitii, e un fel de-a spala putina, fara clabuc, doar in mare viteza. Bun, dar de ce bir ?
Se intampla ca intr-o perioada, birul, adica darile, taxele, impozitele, se plateau pe categorii. Sa dai bir cu negustorii insemna, logic vorbind, ca ori esti si tu negustor, ori altfel esti negustor. Tertium non datur. Si logic, daca dai bir cu fugitii, esti fugit. Un fel de-a fi in rand cu lumea, si anume, lumea fugita.
Sigur, oricat de mandru oi fi de aceste reusite intelectuale, nu pot sa nu observ un inconvenient : in timp ce le expuneam, s-a strecurat o chestie care nu-mi da pace in chiar textul expunerii.
Cum adica sa speli putina ? Cine o murdarise, sau de ce era murdara ?
Thursday, 6 August 2009
veni-ţi-ar, nu?
putina e murdărită de brânza râncedă de prin ea, aş risca a zice. şi decât să o speli, mai bine o iei din loc. de cercetat ..
Friday, 7 August 2009
Bre, sincer iti spun ca inca n-am reusit sa scriu un articol de la cap la coada fara nici o gresala in el. Poate in viitor.
Si mai ales pe alea penibile nu le ratez neam, spezzatura, linioare prin chestii scrise cu litere groase, studiu logicii, e ceva de speriat.
Poate chestia e ca putina nu se spala niciodata, si cineva plecat sa spele putina e dus ca si ala ce cauta un coclender de 5 toli. Ne-ar trebui un folclorist mai batran sa dea o idee.
EDIT : Am gresit cand am incercat sa scriu gresit "studiul" asa cum il scrisesem gresit initial in titlul articolului respectiv, si l-am scris corect. Asta-i cu greselile, nu se lasa.
Friday, 7 August 2009
Mă regăsesc de multe ori în cea de-a doua expresie... Problema este că încerc să fug de mine dar sunt tot timpul ajuns din urmă...
Friday, 7 August 2009
Dar "gol puşcă" oare de unde vine? Asta nu am reuşit să-mi explic.
Friday, 7 August 2009
sau "dus cu pluta"
Friday, 7 August 2009
"Dus cu pluta" o fi venind de la aia de coborau lemn pe Bistrita cu plutele, poate se mai tacaneau si ei saracii de la singuratate in timpul calatoriei :))
Friday, 7 August 2009
Nu vrei să şti ce întrebări "egzistenţiale" îmi puneam eu pe la 26 de ani :)))
Adică vrei, da' nu-ţi zic. Sau nu în public, hehe.
Bine, nu erau despre expresii.
Propun să faci rubrică permanentă pe subiectul expresiilor.
P.S: Mulţam de întrebare. Aş spune că satisfăcător, domnule dragă.Nu prea am mult timp la îndemână.
Friday, 7 August 2009
Da mey ce sati spun ca nici macar nu se inventase cinematografu la tara in Ardeal pe vremea aia dapoi sa mai vada oameni Pe aripile vantului si sa traduca asa casa iti iasa tie faza. Hai sa fim seriosi. Sti de unde vine expresia asta? Pai in 2234 comisaru mondial planetar ia zis asa lui imparateasa rosie cand ea umbla cu papucul teleghidat la caini de plastic vi.
Sunday, 9 August 2009
Expresia Veni-ti-ar numele a fost folosita dupa razboiul de independenta , pentru ca de atunci a inceput sa fie tinuta evidenta celor morti .
Bilet de la primarie , adica mai exact certificat de nastere , a inceput sa fie scos dupa timpul lui Cuza , pana atunci lumea se descurca .
Thursday, 26 November 2009
Unii, când mai cresc, nu mai despică firul așa de mult în patru ... da la tine, se pare că e e pe viață ... așa sunt unii, mai neliniștiți. Sau votezi cu Larry David, vrei să faci concurență la ”Seinfeld”????? Nu de-alta, da mie-mi place stilul!
Thursday, 26 November 2009
Noa c-am neglijat cumva postul asta. Sa recuperam :
@Cristian Pai daca nu dai suficient bir :D
@Ingineru Hm.... o intrebare buna. N-am idee, sincer sa fiu, poate ne ajuta cineva ?
@Radu Ciocan Alta buna intrebare... lemnele se duceau cu pluta, poate-i de-acolo, vorba lu' @esk
@NanE Pai spune sa te stie tara, cu rusinea ce castigi ? :)
@dadatroll Vii.
@romania inedit Si daca nu se descurca, mai facea unu', ca-n bancu' cu tiganii.
@Mekone Pai unii cand mai cresc devin niste matoli obositi care trag in jug sa plateasca rata. Altii nu.