De ce imi place la Belgrad.
Sigur, poate fi redundant sa te apuci sa explici ce-ti place la un oras de-un milion de locuitori, in care traiesc un milion de domnisoare studente care isi ocupa dupa-amiezele, serile, noptile si diminetile discutand, mai aprofundat sau mai sumar, probleme complexe de filosofie si tehnologia taierii metalelor cu jeturi subtiri de plasma, cu domni generosi.
Ei, tocmai de-aia si e un bun subiect de blog. Deci, s-o luam pe departe si fara legatura, cum se face.
E un banc despre Canada, ca ar fi avut sansa istorica sa ramana cu bucatarie franceza, politica britanica si tehnologie americana, dar pana in final au ramas cu bucatarie britanica, tehnologie frantuzeasca si politica americaneasca. Asta este.
Cam asa pati si Romania, puteam avea dulciuri turcesti si rigoare austriaca si ce mai de toate cele, dar am ramas si noi cu ce-am ramas, adica invers, ne indopam cu Lindt si sa ne ierte domnul.
Si-astfel, ajung sa ma plimb pana la Belgrad de dragul lucrurilor mici. De exemplu, apa. Nu cred sa fi cumparat o sticla de apa de undeva pe aici care sa fi fost altfel decat la 4 grade Celsius. Adica exact asa cum trebuie sa fie servita. Si de la chioscul din fata garii, si de la un restaurant de fite, si de la o bacanie, si ori de unde o cumpar, e o chestie pe care ma pot baza. 4 grade. Iarna, vara, toamna, cand o fi.
Nu ca in Romania n-am avea apa, si tot in frigidere e tinuta. Scoase din priza. Ce sa mai strici curentul, daca ai apa, in sticle de plastic, tinuta in frigidere, cu desene frumoase pe ele, ce rost mai are sa faci si ultimul pas, ca sa iasa o treaba calumea ? Nu tot acolo e ?
Diferenta intre un hostel ieftin de studenti, un hotel de 3 stele si un hotel de patru stele nu e, cum s-ar putea astepta un cetatean de-al nostru, ca mizeria e peste tot, respectiv dupa usa si sub pat, si respectiv doar sub pat.
Pe-aici, diferenta e ca au lucruri ceva mai bune, ori ceva mai proaste, ceva mai uzate, sau ceva mai noi, dar nu mai jegoase. Toate sunt la fel de jegoase, adica deloc.
Pot sa comand un biftec in sange si la un restaurant de mari pretentii, si la un birt de cartier, si voi obtine la ambele, un biftec, in sange, adus la timp de un chelner atent si serviabil.
Cam asta e diferenta, daca cumperi lucrul x, vei primi lucrul x, la stas. La stas. Si nu un rabat mai mare sau mai mic de la stasul lucrului x. Stasul pentru romani e ceva, o abstractiune matematica, spre care tind fara a o atinge vreodata. Ei, aici, azi, pentru mine, toata ziua, stasul a fost un punct de pornire. Banii decid cat se face peste, nu cat se face sub, ce ar trebui sa se faca.
Nu suna credibil, este ?
As numi lucrul civilizatie, si pe oamenii astia civilizati, dar am o retinere. Civilizati cum or fi ei, bat la muieri ca la fasole, asa ceva nici in vise de sociopat destoinic n-ai vazut. Bine, am inteles, unora le place. Hai sa fim seriosi.
Civilizati cum or fi ei, s-or imblatit ca nebunii, pana le-o dat sangele pe nas si prin toate partile, de ne-or lasat pe toti, europenii, civilizati ori ne, cum om fi, cu gura cascata de n-am mai stiut ce face.
N-o fost, sa fim intelesi, interventia usa-eu-onu in Serbia un plan al vre-unei puteri oculte, cu interese oculte si scopuri oculte. O fost reactia complet disperata si confuza a unor oameni civilizati care pur si simplu nu pricep ce-i de facut cu astia, care par civilizati si se comporta ca niste dementi. Cam ca si acum cu evreii in Gaza.
Eu nefiind nici femeie, nici albanez, pot sa ma bucur in liniste de lucrurile astea mici. Dar totusi, raman cu o dilema. Ce-i chestia asta, care pare ca ne chiar lipseste si parca ar fi chiar faina.
Thursday, 22 January 2009
interesant articolul!
totuşi o greşeală... "interventia usa-eu-onu"! dacă e să o dai pe engleză, pune-l pe un în loc de onu! :D
aş vrea şi eu să vizitez belgradul înainte să îl acapareze societatea de consum!
Friday, 23 January 2009
Vezi tu, precizia asta debila ma enerveaza pe mine aici la rasarit. De fiecare data cand ma bazez pe intarzierea autobuzului, trenului sau metroului dau gres. Ca orice nonconformist refuz cu incapatanare sa ma aliniez la punctualitatea lor. Imi place ca exista dar servita fiind la pachet cu conserva de peste a conformarii o refuz cu obstinatie.
Barbierul din Fleet era renumit pentru serviciile impecabile si vecina lui pentru placntele delicioase. Lucrurile nu sunt intotdeauna ceea ce par a fi ...
Friday, 23 January 2009
"Barbierul din Fleet era renumit pentru serviciile impecabile"
bărbierul din fleet street era demonic! :)
Friday, 23 January 2009
@fanita : da ai dreptate, le-am cam amestecat. Merita sa te grabesti, mai sunt cinci, zece ani maximum, dupa cum le lucesc ochii locuitorilor.
@adrian : E pai da, tu refuz-o linistit, decat ca de aia exista stratificare sociala. Nu-l obliga nime-n lume pe pictor sa se comporte ca maida (sau maidul, cum se romanizeaza institutia femeii in jartiere si boneta de-ti curata prin casa ?) dar ar fi culmea sa apara asta cand are chef si sa faca ce pofteste din ce-are de facut, doar nu ne-am insurat.
Let's keep things sophisticated, vorba lu' Seinfeld.
Friday, 23 January 2009
Deci, exista si punctualitate in Balcani ?
Friday, 23 January 2009
@mrcea
se numeste "servitoare" sau "fata in casa".
asa e .. unii nu s-au insurat inca.
@krossfire
In balcani? nu prea cred. rasaritul meu e muuult mai departe ..
Friday, 23 January 2009
Fata in casa ca bine zici. Dar bati apropouri aici ? Tu te-ai pirostrit ? Sau ce ?
@kross : Mai exista asa insulite pe unde-o scapat neciomagita.
Friday, 23 January 2009
... AMR64
Friday, 23 January 2009
64 de ani ori de zile ori de gagici de incercat ori ce-au mai ramas vagule.
Friday, 23 January 2009
de zile!
Cat despre restu, am fost educat sa nu las lucruri neterminate ...
Friday, 23 January 2009
Am retinut retinerea si batutul muierilor. Trebuia sa existe si o comensatie pentru apele servite la punctul triplu si toate celelalte rigurozitati.
Si, vezi, asta e o teorie din aceeasi familie cu teoria scaunului. (Unde, daca te vei reintoarce si vei citi comentariile ulterioare, Mircea draga, vei gasi ceva adresat tie. Sigur ca as putea sa scriu si aici, dar ce farmec ar avea? BTW, multumesc pentru referinta bibliografica la Henrich :-)
Friday, 23 January 2009
Krossfire exista punctualitate, bun simt si DRUMURI BUNE. Pana si la bosnieci, care inca au urme de cate au luat peste bot acum cativa ani. Serbia este inca in urma (ca parc auto sunt mult dupa noi), dar se reface. Si este frumoasa si civilizata. In Croatia am avut un soc urias .. zona Dubrovnik este criminala pur si simplu. M-am simtit sincer ca in Munchen sau Viena, cu diferenta ca stateam cu botul aproape de o mare incredibil de albastra si curata.
Daca apucati (cei care inca nu va fataiti in zona asta) sa mergeti pe la vecinii si prietenii nostri sarbi, nu aveti ce regreta.
Friday, 23 January 2009
Eram programat sa ajung si eu la Belgrad acum cativa ani la intoarcerea din Croatia dar m-au intors la granita aia din Bosnia findca nu aveam viza ?!?
Despre Croatia pot sa spun ca au drumurile pe coasta dalmata cu limita la 50km/h si pline de politisti ... sigur ca sa poti admira mai bine peisajul altfel superb...
Friday, 23 January 2009
@ Adi M : Fuji tu esti logoditi ? Cine-i mandra minune ?
Si da, subscriu la punctul de vedere rezultat ca merita mers la sarbi/croati/alti dalmati. Merita.
@Dojo : Si sarbii au urme bune, chiar 100 metrii dinsus de gara, chiar in centrul orasului au o cladire ce sta sa cada de bombardata. Asta e.
Friday, 23 January 2009
Adriane, noi ne-am "captusit" cu o amenda prin vara in munti, ca 'soarele' credea ca nu sta nici naiba la radar. Au stat. Pe coasta mergea si noi ca melcul, ca ne tot uitam la mare. Au niste peisaje de te doare neuronu'
Friday, 23 January 2009
dada!si mie imi place belgrade!cu pleskavitza si piva!si cu hotel moscova!si cu orgii pe vapoare!acolo mi-am facut prima expozitie personala de fotografie!I'll never forget!la Remont Galery in 2001.exact pe tema bombardamentelor facute de americani acolo, la sarbi.si cand m-am intors la bucuresti s-a intamplat 11 septembrie...
Saturday, 24 January 2009
Ei, daca cunosti locul, fix in fata hotelului Moskva este o cafenea/bar cu fotolii comfy si dulciuri reusite (Orient Express) si cu o harta chipurile a partii asteia de lume de tot hazul.
Piva eu nu beu, dar asta nu inseamna ca nu este ce be.
Si sa stii ca m-oi apuca si eu sa-mi expun fotografiile acolo, ca la desteptii nosti am incercat, da intre atatea blonde "directori executivi" si ce-or mai fi ele, n-am reusit inca sa gasesc pe cineva capabil sa organizeze o expozitie pe banii mei, vai de capul lor aia bietii ce incearca sa organizeze pe sponsorizari.
Sunday, 25 January 2009
Apa la 4 grade,da berea?Da ciocolata?,ultima data când am cumpărat ciocolată,în vară,a curs toată după ce am desfăcut ambalajul.
Sunday, 25 January 2009
Ciocolata e cam proasta, si bere nu stiu ca nu beau. Banui ca nu-i mare lucru.
Friday, 9 October 2009
deci sa-l trec imediat dupa Barcelona, Londra, New York, Tokyo, Paris si Praga pe lista...
Thursday, 29 March 2012
Cum să nu. De asta le fac americanii drumurile țărilor desprinse din Serbia. De asta are Kosovo diverse zăcăminte. Nu că n-ar fi sârbii poate prea naționaliști pentru gusturile occidentalilor.
Monday, 2 April 2012
Două întrebări:
1. Un loc de cazare (mai ieftin) ai putea să-mi recomanzi și mie te rog?
2. Cu schimbul valutare cum se face? Schimbi aici în iepuroi și acolo mai departe în dinari?
Te-aș întreba eu și de plata cu cardul, dar știu că tu ești ca Becali cu valiza de bani după el.
Monday, 2 April 2012
Lui ii gasesc pizdele ma, el e un om mentinut si el scoate doar pula si toate ii cad la picioare, scot banul, cazari, tot.
Monday, 2 April 2012
Pai n-am idee, da' de la gara veche pina-n Kalemegdan e plin de hosteluri respectiv pustoaice. Iti gasesti tu ceva, eventual te rogi de una. Euro, dolari, chiar si bitcoini. Eventual si lei, da' aia nu ti-i prea primeste la casele de schimb si va trebui sa discuti cu domnii smenari.