Criptoteorie.

Wednesday, 23 September, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Un cititor care si-a gasit gustul pentru criptograme ne provoaca la a rezolva una facuta de el, in incercarea de-a intelege mai bine cum functioneaza jocul acesta.

M-am apucat sa-i scriu un comentariu mai explicativ, dar intinzandu-ma la scris, si realizand ca poate si alti cititori ar putea fi interesati, i-am gasit explicatiei respective loc aici. Pazea.

I. Cum rezolvi o criptograma ?

Ordinea este singurul element fix intr-o criptograma. Dat fiind acest fapt avantajos, intai te apuci si imparti criptograma in radacini. La cea in discutie avem un pi idiosincratic, un magnet cu un pol subliniat, o luna, un slash, "NO", un i invers/semn al exclamarii, un U invers si-un coltar.

In principiu, numarul radacinilor da si numarul de cuvinte daca criptograma-i o fraza, sau a silabelor, daca criptograma-i un cuvant. Aceasta prima regula tine de stil, si nerespectarea ei creeaza o criptograma ne-eleganta, cam ca si rima alba (desi exista cazuri de criptograme foarte reusite care incalca regula, cum exista si poezii exceptionale in rima alba).

Corectitudinea definitiilor radacinilor e foarte imporatanta, pentru ca ea poate bloca mintea intr-o cutie care nu cuprinde raspunsul, si de aceea se cere revizuita periodic. Intre revizii, se purcede la interpretarea definitiilor.

Sa aplicam o interpretare absolut bruta : PI POL UNA S NOI UNIVERS COLTAR. Nu-nseamna mare lucru, deci sa incercam alta interpretare.

Poate "i invers" e o multime care trebuie intersectata cu multimea "coltar". Mnu, ca nu ramane nimic. Dar "Semnul exclamarii" ? > "clar"

Deci PI POL UNA S NO CLAR ? Mnu. Ce-i oare cu pi ala ? "Pi pe pol" ? Nu prea suna.

Ei si tot asa se freaca menta pana cand intr-un final dibuiesti interpretarea care da sens concoctiei. Periodic, si anume in momentele de enervare, se obisnuieste a se revizui definitiile (care trebuie sa aiba loc in mod critic, si-aici gresesc majoritatea rezolvitorilor : furia e cel mai prost moment pentru a gandi critic, si de aceea tind sa-si confirme gresit definitiile lor ca fiind corecte, c-asa gandeste furia, si sa ramana blocati veci pururi in afara cutiei cu raspunsul corect).

II. Cum creezi o criptograma ?

Din capul locului merita observat ca cea propusa spre rezolvare nu-i cine stie ce eleganta. Problemele sunt numarul mare de elemente si haosul stilistic, care subliniaza lipsa conventiilor interpretative.

O conventie interpretativa este de exemplu scrierea literelor una in alta, eternul T in C = "incet" de exemplu. Cripogramele plicticoase, precum cele gasite in general in reviste, abuzeaza de conventional, dintr-un motiv simplu : cunoscatorii conventiei le vor rezolva, creandu-si falsa impresie ca sunt inteligenti, falsa impresie care vinde revista. Noi aici neavand a vinde nimic, ne putem permite sa creem liber, asa incat vesnicele "P in S" "A in C" etc etc pot fi lejer evitate.

Totusi, ca in orice act de creatie, simpla utilizare a conventiei nu-i o dovada de lipsa de valoare, pot exista exemple de criptograme excelente care se mentin in cadrul aparent restrans al unei singure conventii interpretative.

Astfel a crea si-a rezolva criptograme e un act de creatie in cel mai curat si pur sens al termenului, cu nimic inferior literaturii, picturii sau muzicii. Valoarea lor ca act creativ, si la scriere si la citire vine tocmai din imensul necunoscut, vastul univers de posibilitati pe care-l deschid.

Si-n rest, mister si voie buna.

Category: Criptograme
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. Multumesc pentru articol.
    Pentru inceput voi incerca sa o mai cizelez putin, macar cat sa se inteleaga ca e vorba de doua cuvinte. Oricum te-ai apropiat foarte mult cu simbolurile, dar nu si cu interpretarea lor.

    Din semne nu cred ca mai pot scoate :D

    Iar la sfarsit, dupa ce va fi dezlegata, as vrea sa stiu daca am exagerat cu numarul lor sau care ar fi fost o varianta mai simpla.

    Inca o data multumesc si seara buna :)

  2. psst, auzi, da' rezolvarea la criptograma aia barbara care crezi ca e? zi-mi la ureche... promit ca nu spun la nimeni.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 September 2009

    Hehehe!

    Am io asa o suspiciune ca care-ar fi, da' nu stiu daca sa zic...

  4. un semnul exclamarii ! poate insemna un i invers = univers

    atat de simplu si-atat de frumos :)

  5. ah... mai era un "n" acolo... cred ca o sa iau barbaria ta de criptograma cu mine pe munte... spiritul Fagarasului trebuie sa m-ajute :)

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 September 2009

    PI POL UNA S NOI UNIVERS COLTAR << e acolo, dupa cum vezi.

  7. magnetul ala exprima ceva si ma interesau primele 4 caractere... asa ca n-am stiut cum sa scriu 4... de-aici rezulta betisoarele... am dat-o rau in bara cu asta??!

  8. si-am zis ca puse pe primul pol... ar putea insemna primele 4....

    m-am gandit sa nu te mai gandesti tu la "pol" :)

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 23 September 2009

    Eu am rezolvat problema similara tot prost, si anume cu indici, vezi in prima criptograma. Nu-i o problema usor de rezolvat, cum sa iei x litere.

  10. Mircea,

    eu vad asa-cum am scris si la prietena mea, @MeetTheSun:

    1) 2 T= cuvantul TATAL;
    2) o potcoava luminata de soare-simbol al dublei fericiri, celeste si pamantene;
    3) un crai nou, frumos ca cel de aseara;
    4)o diagonala de unde urmeaza al doilea cuvant;
    5) NO= nu / nu orbirii;
    6)o usa dubla;

    de unde rezulta ca este vorba despre o persoana cu personalitate dubla/ multipla, cu inclinatii spre lumina si intuneric, care a invatat ce inseamna fericirea de aici si de acolo, care este in zodiacul african in zodia Tatalui.(http://www.flu.ro/articole/Zig_Zag_Citadin/Ce_zodie_ai_in_horoscopul_african_.html)

    Deci, nu este print blestemat/ drac/ lucifer etc, ci este o fire foarte optimista:
    Asadar, este vorba clar despre …???

    New dada!!! :)

    Am sau n-am dreptate?

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 24 September 2009

    Lol te-ai ghicit :D

    Tre' sa vedem ce zice si apropritaru' ghicitorii.

  12. cica numai craiul e valabil ... tot e bine :)

  13. Interesant, dar nu cred că am răbdarea necesară, deși am făcut câteva rebusuri și integrame când eram mic, cu ajutor ce-i drept.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 September 2011

    Pai nu-i ca si cum ar fi obligatoriu.

    Ci altfel.

  15. y u no sudoku y u no 'supa de cuvinte' ?!

    io n-am mai gasit dastea pe la magazine. adica ele or fi, da' eu mergeam la bazar, care defapt era chinezesc si luam de acolo o carte dasta A4 sau A5 numa' de rebus, sudoku sau etc, chit ca era veche, de anul trecut si etc, dadeam vreo 50 eurocenti.

    aici pentru vreo daia cred ca o fi vreo cativa lei si nici n-am sa ma deranjez sa caut.

  16. @Freud: decât să rezolv jocuri Sudoku mai bine fac un program pentru asta sau și mai bine îl copiez pe al lui Peter Norvig.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Sunday, 18 September 2011

    Raspuns cistigator, insigna de tehnolog merge la Cristian.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.