Copii si moartea.

Saturday, 25 April, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cred ca avem, la nivel de omenire de-a dreptul, nu doar noi asa unul cate unul, o problema.

Specii care ar fi trebuit sa dispara de mult, pentru ca nu-s adaptate vietii si nu-s capabile sa supravietuiasca, pentru ca-s de cacat, cum ar veni, asa cum a stabilit natura ca merg lucrurile pe-aici pe pamant, sunt tinute in viata cu forta. Koala nici sa se futa nu mai au chef, dar nu conteaza. Cum sa dispara ceva ? Nu se poate.

Oameni care nu mai au zile, dupa nici un criteriu rational, stau si vegeteaza pe paturi de spital, pentru ca noi nu putem sa-i lasam in pace. Cum sa moara ?! Nu se poate!

Notiunea ca cineva ar putea sa decida ca nu mai vrea pe lumea asta, si sa-si faca felul ne repugna pana dincolo de posibil. Cum, sa se sinucida ? Vai, ce lucru groaznic, ce mare pacat. Dom'le, dar asa o decis omul in cauza, ce-ai cu el ? Stii tu mai bine cum stau lucrurile decat el insusi ? Nu conteaza.

Faceti, asa de curiozitate, un experiment simplu : Alegeti din toate (dar din TOATE!) obiectele ce le-aveti pe acasa, doua gramezi. Una, cu obiectele pe care le-ati folosit in ultimul an. A doua, cu obiectele pe care nu le-ati folosit in ultimul an. (Si eventual, a treia, cu obiectele pe care nici nu le-ati vazut in ultimul an). Va garantez ca a doua-i cea mai mare, si chiar posibil ca a treia sa fie mai mare decat prima. Las' ca-s bune.

Pur si simplu nu putem pricepe ca moartea, disparitia, distrugerea si adio sunt parte normala, necesara si naturala a existentei. Si sunt lucruri bune si binevenite. Ne cramponam in schimb de cate-un coltisor al zilei de ieri, doar-doar o trece ziua de azi pe langa noi cat mai neobservata.

Daca nu s-ar mai vinde carne la magazin, si s-ar pune problema ca de maine sa ne taiem fiecare singuri animalele, omenirea ar deveni 90% vegetariana peste noapte, si o groaza de miei, iepuri, rate, gaste, gaini si porci ar zburda fericiti prin ce-o mai ramas din orasele altadata frumoase, acum invadate de oracaieli, behaituri si balegi. C-asa suntem noi, gingasi.

Infantili. Suntem infantili. Nu-i gingasie, e prostie, nu-i civilizatie, ci exact contrarul ei. Nu am reusit sa digeram lucruri simple si fundamentale, care se intampla ca sunt elemente cheie pentru dezvoltarea normala a psihicului, ingaduind trecerea din copilarie in perioada adulta.

Avem in schimb un vast evantai de paleative, scuze, explicatii si rationalizari, care sa explice si de ce nu devenim adulti, si de ce nu trebuie sa devii adult, si asa mai departe. Cum se zice, oamenii vor aplica solutia rationala doar dupa ce toate alternativele vor fi epuizate.

Traim tot mai lipsiti de constrangeri, intr-o lume in care conteaza tot mai mult ce vrem, si tot mai putin ce "trebuie", in care natura nu ne mai sileste la aproape nimic, in care drumul, parcurs superior, din avion, nu-si mai lasa nici o amprenta pe piciorul nostru.

De murit, tot murim. Singura diferenta este ca in ultima vreme, murim copii.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

25 Responses

  1. romania inedit`s avatar
    1
    romania inedit 
    Saturday, 25 April 2009

    Puteam sa murim la cutremurul asta ,daca era un cutremur nitel mai hotarat !

  2. Omeneste e sa curmi suferinta (prin orice mijloace),nu sa o pelungesti(prin orice mijloace).Euthanasia e un rau necesar.Vorba lui Niccolo Machiavelli...

  3. Evoluam sau involuam, ca specie ? Mie imi pare ca pasim inapoi dar, nu cred ca s-a ajuns unde spui, chiar daca vad omi carunti ce-si fac probleme de capatai infantile, mai sunt copii ce zambesc amar la vederea infantilitatii lor. Or fi iesit constrangerile si greutatile din normalitate, insa cred ca nu reprezentativ. Mereu am crezut ca ridicolul iese mult mai usor in evidenta. Ii chiar atat de strident ?

  4. ''Daca nu s-ar mai vinde carne la magazin, si s-ar pune problema ca de maine sa ne taiem fiecare singuri animalele, omenirea ar deveni 90% vegetariana peste noapte, si o groaza de miei, iepuri, rate, gaste, gaini si porci ar zburda fericiti prin ce-o mai ramas din orasele altadata frumoase, acum invadate de oracaieli, behaituri si balegi. C-asa suntem noi, gingasi.''

    Macar un carnivor pe nume Vlad tot ar fi. Sunt foarte pro ''selectie naturala'' . Probabil mi-as construi un fief de unde sa domin panselutele vegetariene :)

  5. Ca tot ma gandeam la definitia data de tine :"Este nota de plata a unei generatii care a crescut, si si-a crescut copii, in doctrina ca tu, puiul mamii, esti special nemaipomenit si orice doresti" ar mai fi ceva ... cati sunt cei care isi cheltuie resursele pentru a face rezerve puilor, si cati sunt cei care-si cheltuie resursele pentru a pregati/antrena/invata puii ? Daca ai avut mereu carcasa sub nas, cum sa stii sa vanezi, daca esti invatat ca poti face orice, ajungi sa sari la gatul elefantului, chiar daca nu ai nici o sansa sa-l rapui.
    Si da, asa ii, puiul ii special si nemaipomenit, face parte din instinctele noastre, altfel nu am mai face pui, problema ar fi cum ii crestem.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 April 2009

    @romania inedit Aci-n banat (care-i fruncea, apropo, ai aflat ? Da ? Ii bun atunci.) nu s-o simtit deloc, am aflat si eu seara ca voi ati avut cutremur p-acolo.

    Ca s-o spunem pe-ai dreapta, toate rahaturile de blocuri ceausiste tre sa vina jos cumva. Daca oamenii nu vor s-o faca cu mana lor, de rezolvat tot se va rezolva, asta-i natura.

    @esop Macar dreptul fundamental al oricarei fiinte de a decide ar trebui sa-l recunoastem si respectam.

    @sorin Nu cred ca involuam neaparat, depinde si cum definesti evolutia asta, pe care criterii. Mi se pare ca involutia in ale sufletului e indeniabila, altfel n-am asculta si astazi muzica compusa acum 200 de ani. Pune alaturi Spice Girls si Simfonia Surpriza si vezi ce zic. HI-Q nu-i Wagner, pana la urma.

    Cred ca am evoluat imens la capitolul ludic, nimeni vre-odata n-a stiut sa se joace mai bine ca noi, du un ipod intr-un muzeu de istorie oriunde in lume si poti constata cat de mult am evoluat la capitolul jucarii, in muzeu abea gasesti, si ce-s, vai de ele.

    Aia cu instinctele, nu-i chiar asa simplu. Sustinerea si incurajarea puiului face parte din instinctele mamei, nu ale parintilor, care-s altceva decat mama, sunt mama si tata, nu mama si cealalta mama, aia cu puta.

    Si uite cum vine articolul, brb :)

    @krossfire Pusca si cureaua lata, merji dupa caprioare.

  7. Undeva in tara asta,acum vreo 30 de ani intr-o familie modesta si cu frica lui Dumnezeu s-a nascut un copil (baiat).La varsta de 9 luni in urma unui tratament gresit,sau cine stie de ce,corpul s-a oprit din crestere.Timp de 29 de ani acei oameni au ingrijit cu dragoste si cu oroare monstrul in devenire,fiindca numai trupul si creierul i-au ramas infantile capul de la gat in sus dezvoltandu-se normal.Intr-o zi creatura a murit .Au dus-o crestineste la groapa intr-un sicriu de un metru.Decizia cui ar fi trebuit sa scuteasca acei oameni de trei zeci de ani de suferinta inutila?Cand se intamplau lucrurile astea nu se "inventasera"stirile de la ora cinci care ar fi facut lucrurile si mai hidoase.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 April 2009

    Suna a defect genetic, nu pare rezultatul vre-unui tratament gresit. Problema de-o ridici exista si-i reala, poate ar merita discutata in loc de prostiile cu fotbalisti si tute.

  9. @Mircea Popescu - problema cu blocurile cele vechi ar fi urmatoarea - au fost multi proiectanti ce au supradimensionat tot ce tinea de calcule privitoare la seismicitate, dupa 77, multi constructori or pus armatura de nu mai avea pe unde sa intre betonul. Problema cu blocurile/constructiile p+1 ...2 ...n din ziua de astazi ar fi ca s-o mers cat mai mult pe economie, calculele de rezistenta se "intampla" ca de multe ori sa nu mai fie facute. Mnoa, cum sa spun, cei ce au structura din lemn ar fi avantajati in ce privezte zgaltaiala pamantului, ca-s structuri elastice.
    La partea cu parinti purtatori de liniuta sau virgulita ... muhahahaha, sa te vaz cum vei scoate cămeşa in fata purtatoarei de liniuta ce sare in fata puiului. Io unul is inspaimantat de-a dreptul.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 April 2009

    Problema mare e si executia defectuoasa, eu am avut ocazia sa vad placi prefabricate beton armat montate direct cu beton turnat, fara sudura armaturilor, de exemplu. Alea sa le vezi ce bine stau, poti tu calcula si 10x rezistentele, ca nu mai conteaza.

    Iar muierii ii intorc si-un dos de palma, daca face istericale, nu-i aia problema.

  11. Nu-i musai nevoie de suduri, depinde de incarcari si de rolul armaturii, de structura constructiei. Da chiar suferim cand ii vorba de executie, nu intru in motive ca va plictisesc.
    Apai palma sigur ca i-ai da (si ar fi spre binele mamei si al puiului), numa ca-s sigur ca ar fi din ceea verbala, si de nu o pricepe se poate turna si cu palnia, ca pe metoda manipularii calc cat mai rar.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 April 2009

    Pai da, vorba e mai degraba, ca frica si spaima nu m-i, in rest, clar ca implementarea concreta variaza.

  13. 's de-acord cu majoritatea ideilor din articol. People need to let go sometimes.

    Legat de titlu, mai era un "i" acolo? Daca nu, nu l-am inteles (explain?).

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 April 2009

    Copii, nearticulat.

    Stilistic, induce pe de o parte o oarecare diminuare a categoriei in raport cu cealalta. Dacii si romanii, par parti egale. Daci si romanii, par ca urmeaza s-o ia in bot. Pe de cealalta, formele nearticulate sunt inclusive (in ce priveste cititorul, adica), cele articulate, mai degraba simbolice si exclusive. Noi si faptul. Oameni si destinul. Amanti si femeia. Gen.

  15. Merci de explicatie, m-am gandit ca e o alegere stilistica, dar nu ii gasisem sensul.

  16. Mi-ai facut pofta de vanat :D

  17. Porcul de York`s avatar
    17
    Porcul de York 
    Thursday, 30 April 2009

    Foarte ok, mi-a placut cap-coada. Nu ca ar conta. Eu astept fatidica zi a sfarsitului pentru ca am o promisiune de sustinut. Sunt vorbit cu un prieten ca daca prindem acea zi si maia pucam, sa ne aciuim la o bere la o terasa de la care sa dam linistiti telefoanele de adio, in timp ce privim popi agatati de pilonii bisericilor, afaceristi tinandu-se strans de caroseria BMW-urilor lucioase, cersetori strangand la piept aurolacul si alte oratanii, murind, agatandu-se fiecare de ce are mai scump, incercand sa traga cu el in mormant ce a avut fiecare mai drag. Si-apoi, dupa un gat de bere, ultimul, sper sa apuc sa-mi derulez in minte cateva imagini din copilarie, parasind acest loc infect asa cum vreau eu ... calm, si nu in patul meu de-acasa.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Thursday, 30 April 2009

    Pai de ce sa nu conteze.

  19. 1. Care vrea sa moara, sa se sinucida, dar nu sa-i chinuie pe altii (adica, sa nu te arunci in fata unei masini ca sa plateasca soferul reparatiile, sa nu te arunci intr-un utilaj industrial, poate altii fac productie acolo, samd).
    2. Da, e multa prostie, e multa prostie in ceea ce facem si in ceea ce ne inconjoara.
    3. Toti murim, faza e ca vorbim usor despre moarte cand ne gandim la altii, insa cand ne vine randul... e alta poveste.
    4. Inainte era o zicere: omul invata cat traieste si moare prost si batran.

  20. Canadian Stories`s avatar
    20
    Canadian Stories 
    Monday, 5 October 2009

    Intervin aici pt a te ruga sa mai scrii, ca bine faci. pls.10x.

  21. of course like your website but you need to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the reality on the other hand I’ll surely come again again.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 April 2012

    Spameri stie.

  23. Nimic pe tema alegerilor din franta monsieur popescoco?

  1. [...] cand discutam noi mai bine despre copii si moarte, sorin zise Si da, asa ii, puiul ii special si nemaipomenit, face parte din instinctele noastre, altfel nu [...]

  2. [...] cand discutam noi mai bine despre copii si moarte, sorin zise Si da, asa ii, puiul ii special si nemaipomenit, face parte din instinctele noastre, [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.