Cine-i de vina ?

Tuesday, 13 October, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

E sfanta preocuparea asta printre oameni, si eu chiar nu inteleg de ce. Doi oameni primitivi vaneaza un rinocer. Rinocerul scapa. In loc s-o ia la goana dupa el, cei doi se opresc in drum si incep sa se certe. De ce ? Pai ca sa stabileasca cine-i de vina. Si-asa, in loc sa vina acasa cu un rinocer in sac, vin acasa cu un ochi vanat si respectiv un nas spart.

Ce rost are comportamentul asta, evolutionist vorbind ? Varianta 1, cu goana dupa rinocer ar fi putut aduce ceva spor de productie, chiar daca nu-l prind de fiecare data, cine stie, poate intr-un caz dintr-o mie, si tot iese cu +. Dar varianta 2, cu stabilirea responsabilitatii... pai nu poate din capul locului aduce nici un fel de valoare, e clar ca va aduce doar pagube. Singura discutie e cat de mari, se omoara prostii intre ei sau doar se imblacesc bine ? Eventual, se supara unul pe altul si nu mai merg altadata impreuna, ci separat, fiecare pentru el, ca sa manance si rinocerul ceva.

Si de-atunci pana astazi nu s-a schimbat nimic, stau sase ingineri la masa si discuta. Ce discuta ? Pai ca proiectul X e peste buget, sau peste termen, sau sa fim realisti, peste buget si peste termen. Si ce discuta ei ? Pai ce sa discute, cine-i de vina. Adauga asta zile la deadline ? Ba. Scade asta din cheltuieli ? Ba. Pai si-atunci ? Si-atunci nimic. Oamenii vor sa afle cine-i de vina.

De ce ? Nu stiu. Sa zicem ca afla. Gheorghe e de vina. Bon. Si ? Il impusca pe Gheorghe ? Mnu. Il arunca in gaura liftului ? Nici. Pai ce fac ? Nimic. Odata ce-or stabilit ca Gheorghe ii de vina, isi aranjeaza nodul de la cravata, isi indreapta hartiile triumfatori si trec mai departe. La ce ? La cafea, ca-s toti prea extenuati pentru a mai gasi vre-o solutie la ceva anume.

Dupa doua ceasuri pierdute scotandu-se fiecare din rabdari pe toata lumea, si ajunsi intr-o asa stare de trepidatie emotionala ca nu mai pot gandi nici cat o molusca, iau o pauza sa se imparta pe bisericute si sa discute despre cum Ion nu trebuia sa zica cutare chestie si nici Marin nu trebuia sa-i raspunda in felul ala. Discutam pe uimirea asta cu un angajat, care mi-a povestit ca intr-o vreme obisnuia sa se declare vinovat de toate, de la bun inceput. "Io-s de vina, bine? Bun ? Noa, acu' ce facem ?"

Stiti ce mi-a mai zis ? Ca merge de doua trei ori, dupa care oamenii te ignora pur si simplu, si revin la problema. Care problema ? Pai, cine-i de vina! Da' pe bune, nu asa. Oamenii pur si simplu isi doresc frectia, stressul, clocotul, interactiunea emotionala. A interactiona pur si simplu rational, pentru a rezolva niste probleme nu-i satisface. Chiar daca pentru aia sunt platiti, pana la urma. Nimeni nu angajeaza calau la firma, n-am auzit de postul de CTO (chief torture officer) in nici o companie. Si totusi.

Ei, ce-as dori eu sa stabilesc, daca ma puteti ajuta, este cine-i de vina pentru aceasta stare de lucruri absolut intolerabila.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. Ha ha, Basescu si guvernoiul ii de vina penttru tot ce se intampla in lume.
    Ce ai cu linjinerii ? Chiar daca se aseamana cu cainii (cica in ambele cazuri le sclipesc ochii de inteligenta da nici unul nu se poate exprima) nu inseamna ca trebuie sa ai ceva cu ei.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 13 October 2009

    Pai io n-am nimic cu ei, ei au ceva cu vina.

  3. Pai tocmai ca menirea linginerilor ii sa gaseasca solutii, sa gandeasca constructiv. Daca un om spune io-s de vina acu' ce facem?, cela ii de obicei inginer. De vina sunt cei pe care nu-i intereseaza.

  4. pai de ce umbli sa stabilesti cine-i de vina... mai bine stabilesti o metoda sa nu mai fac oamenii asa. cred ca oamenii in subinconstient fac asa o analogie intre sa zicem situatiile astea:

    mergi pe drum, dai de un bustean care-ti blocheaza drumul. cum te gandesti? ia sa vedem ce-mi blocheaza drumul... bun, evident busteanul. acu sa-l dau la o parte sa merg mai departe.

    avem o problema cu proiectul. buuun... ia sa vedem cine-i de vina = unde-i problema. :D

    si afla cine-i de vina, doar ca nu asta e problema

    problema e cand fac treaba asta inca o data cu alt proiect.

  5. pai e buna si stabilirea vinovatului, man. tu pui problema prea simplu. atat de simplu, incat m-ai facut sa rad.

    principalul lucru la care conduce gasirea vinovatului ii stabilirea si alocarea unor noi responsabilitati la cei din crew ori realocarea celor deja existente. o sa intrebi, no bun, si la ce ajuta asta. pai, scopul e sa fie prevenite urmatoarele greseli. si se previn? uneori da, uneori nu, daca responsabilitatea este alocata cum trebuie, atunci fii sigur ca se previn!

  6. si daca e pana acolo de ce: "cine e de vina ?, care problema ?, pai si atunci ?"?

    de ce: daca poti baga punct imediat dupa o propozitie, daca dupa una la imperativ poti pune imediat un semn al exclamarii, de ce, dar de ce, dupa o interogare, trebuie sa apesi pe space si numai apoi il poti baga pe nenea "?"?

    bug-ul asta din cate observ e universal valabil in articolul asta(la celelate nu mi-a sarit in ochi). :D

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 13 October 2009

    @Florin E, n-or fi si inginerii astia toti polizati de pe Sfintii Parinti, hmm ?

    @skythes Asa-i cum zici.

    @fanitza Asa-s io, idiosincratic in scris.

    Da' pe partea cu responsabilitatea : ce zici tu se aplica la executanti. Tanti Leana avea de dat cu mopul de 25 de ori, si-o dat de 24. Rusine, i se taie din salar. Dar eu vorbeam de creativi. Oamenii care muncesc cu capul se misca in alt univers.

  8. Porcul de York`s avatar
    8
    Porcul de York 
    Tuesday, 13 October 2009

    Rinocerul e acolo pentru ca stie ca idiotii se vor lua la hartza, motiv pentru care isi si permite sa rumege in tihna, disparand apoi in ceatza dar nu in goana nebuna ci cu mersul arogant si leganat. Nevoia de vinovat imi miroase cu iertaciune, a complexe puternice din partea iscoditorului problemei, care pare a avea nevoie de o certificare in primul rand fata de sine, a calitatilor de Hercule Poirot. Astfel de forme amoeboidale in ambalaj de herculi sunt cei care lasati in Izdia P. (loc pustiu) mierlesc de frica inainte de a fi ucisi de sete sau jivine. Lumea e plina de ei. Avem nevoie de ei. Fara ei, noi cei vinovati, riscam sa ne pierdem motivatia.

  9. Eu cred ca vinovatul primordial e insusi Creatorul; creatorul sarpelui care a convins-o pe Femeie sa guste din rodul pomului din mijlocul gradinii... samd pana cand neascultarea a condus la izgonirea pacatosilor din Eden.

    Argumentul meu forte sta in "stenograma" Judecatii: Barbatul a dat vina pe Femeie care a dat vina pe Sarpe care... ma rog, era un fel de acar Paun (sau acar Sarpe), tap (sarpe) ispasitor. Si cam de atunci incoace se perpetueaza si se tolereaza starea de lucruri absolut intolerabila.

  10. Eu cred ca intrebarea nu e buna, ar trebui intrebat "cene-i divina?" :)

  11. Concluzia? Inginerii sunt de vină. Eu am mai zis asta, dar nimeni nu mă ia în serios.

  12. Îi corect tăt ce s-o discutat. Merem la o cafia?

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 November 2009

    Hai cu incredere, ca se face tweetmeet la 700 lounge azi de la 5 ore postmeridiane.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.