Chinezii ne-au hackuit ambasada.

Sunday, 29 March, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cercetatori de la Information Warfare Monitor (probabil inaccesibil acum datorita volumului mare de trafic), un grup de experti format din specialisti ai SecDev Group, un think-tank din Ottawa, si de la Munk Centre for International Studies al Universitatii din Toronto au descoperit o retea extinsa (peste o mie) de calculatoare infectate, incluzand masini ale Ministerelor Afacerilor Externe din Iran, Bangladesh, Latvia, Indonezia, Filipine, Brunei, Barbados si Bhutan, si de asemenea ale ambasadelor Indiei, Coreei de Sud, Indoneziei, Romaniei, Ciprului, Maltei, Thailandei, Taiwanului, Portugaliei, Germaniei si Pakistanului.

Cercetarile au inceput in luna februarie, in urma unor suspiciuni de spionaj indreptat impotriva comunitatii tibetane in exil. Desi analiza efectuata indica in principal China drept sursa a atacurilor, nu s-a putut stabili in mod concludent identitatea atacatorilor. Ministerele Afacerilor Externe, respectiv Industriei si Informatiei din China nu au raspuns la telefoane astazi, iar Ambasada Chinei la Toronto nu a oferit un raspuns pe loc.

S-ar parea ca atacurile se bazeaza in cea mai mare parte pe incompetenta functionarilor respectivelor institutii, mecanismele infectante fiind similare cu cele folosite in mod obisnuit pentru a distribui spam, pornografie, medicamente generice scl, in principiu implementarea unor bune practici de munca cu Web-ul fiind suficiente pentru a proteja o institutie.

Cu completari ulterioare.

13:28. MAE nu raspunde la telefoane.

13:36. Ambasada Romaniei in China tocmai a aflat (de la mine) despre aceasta situatie. Mi s-a precizat ca "Nu am aflat nimic, nu s-a anuntat nimic."

13:54. Textul raportului IWM

Luni, 30 Martie, 19:30. Spre deosebire de MAE, care inca nu a raspuns la email, Ambasada Chinei la Bucuresti a raspuns, aratand ca nu exista dovezi care sa sprijine afirmatiile IWF, ca actiunile incriminate ar fi incalcat legea chineza, si ca guvernul Chinei ar fi la randul lui o victima in toata povestea.

Category: Breaking News
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. romania inedit`s avatar
    1
    romania inedit 
    Monday, 30 March 2009

    Ai fost pe faza ,si ca de obicei autoritatile dorm in post .

  2. Anonimosu`s avatar
    2
    Anonimosu 
    Monday, 30 March 2009

    Ai ajuns sursa in hotnews : http://www.hotnews.ro/stiri-esential-5529630-update-ghostnet-china-pus-punct-vasta-retea-spionaj-mondial-care-infiltrat-computere-din-103-tari-patru-ambasade-ale-romaniei-tinta-spionajului-electronic.htm

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Monday, 30 March 2009

    Tii, si nume si blog si link, tot. Fain.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.