Ce am inteles eu din blogosfera romaneasca.

Thursday, 05 February, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

In aceasta luna de cand mi-am tras si eu blog, am citit mii de bloguri (cam sase) si-am comentat pe sute (cam cinci). Petrecandu-mi ultimii cativa ani in SUA/Mexic/Costa Rica, am avut ocazia sa neglijez cu aproape desavarsire fenomenele culturale ale patriei muma, si pot spune ca m-am bucurat de atare ocazie cu voluptate.

Pe de alta parte odata intors, m-am trezit stapanit de curiozitate pe masura voluptatii trecute, si daca tot mi-am facut blog, m-am dedat satisfacerii ei (curiozitatii). Cu... sa zicem pasiune.

Cred ca pozitia asta, de-a fi citit mii de bloguri in ultima luna, imi da, daca nu dreptul, cel putin inclinarea de-a emite niste opinii, concluzii fiind prea mult spus, despre starea generala a globului de bloguri romanesti. O pozitie mai buna, cred, decat a oricarui grup de oameni facand "studii" pe baza de distributie de bannere cerseala de trafic.

In general, blogosfera romaneasca este imatura. Autorii nu inteleg si nu reusesc sa se raporteze la audienta lor in termeni naturali, predominand cele doua abordari primitive cunoscute din istoria blogosferei de limba engleza : grupul de prieteni si privitorii de televizor.

Audienta reuseste in mod surprinzator sa se raporteze foarte natural la autori, dand dovada de o implicare si un interes absolut socant, pe de o parte, si o capacitate de argumentare si intelegere mult peste ce se mai poate vedea la ora actuala in limba engleza, si amintindu-ne, cu ochii umezi, de perioada fabuloasa dinaintea crahului.

Ma gandesc ca vom vedea o crestere lenta si poticnita a calitatii materialelor publicate, sub presiunea audientei, si o scadere lenta a calitatii audientei sub presiunea calitatii materialelor publicate, ajungand incet incet din urma anul 2008 candva prin 2015.

In particular, autorii romani de blog se impart in cateva tipologii principale.

I. Copii teribili. Inspirati de Maddox, tatal tuturor baietilor cu vorba scurta si alonja de otel (chit ca el s-a prasit prin 1994, pe un website nu pe un blog), acesti bloggeri au in general idei putine, intelegeri superficiale, opinii nete si referinte frecvente la violenta. Exemplele sunt suficiente si bine cunoscute, zoso, arhi*, pitzipoanca (jumatatea buna a lui zoso),

II. Oamenii-vedeta. Talking heads cum li se spune pe englezeste, acesti oameni sunt vazuti ori auziti prin media, si acest fapt in sine creeaza o tractiune asupra blogurilor lor. Pot avea sau nu ceva de spus, dar acest ceva, cand exista, nu ajunge totusi o greutate mai mare decat ce-i trage din offline. Prinsi intre cele doua, ajung sa execute fie un balet de Pluto cu Ceres, ca de exemplu Cabral ori Victor Ciutacu, fie o neintrerupta prabusire in hau, ca de exemplu Mircea Badea ori Ioan T Morar, si in fapt situatia lor este mai degraba de eroi tragici.

III. Profesionistii. Oameni care fac ceva, sunt experti intr-un domeniu, ceea ce le ofera pe de o parte o sursa nesecata de materiale pentru blog, si pe de alta o sansa de a comunica mai bine, mai usor, mai repede. Bobby Voicu, Vlad Petreanu, Catalin Tolontan ori Iulian Comanescu.

Existenta lor este principalul semnal ca lucrurile se aseaza, incet incet, si ca blogurile au o sansa sa devina incet incet cultural relevante.

Exista cam doua cai principale prin care un tanar, ori o tanara, isi incepe viata in lumea fascinanta a blogurilor, vag aproximabila prin diferentierea nascut/ouat a lui Cioran. Fie venind in contact cu un blog din grupa I, si incepand a oua insailari tot mai degradate de prostii tot mai monumentale, ori venind in contact cu un blog din grupa III, si straduindu-se sa aplice metoda si stilul unui subiect de interes ori competenta proprie.

IV. Bloguri personale. Asa cum le sade bine, si cum de altfel au si fost intentionate sa fie, blogurile personale se ocupa cu persoana autorului, de la imediatul existentei ei pana la orizontul mai vast al aspiratiilor si gandurilor, parerilor, opiniilor si poeziilor. Multe bloguri aflate inca in aceasta categorie vor migra incet incet spre una din celelalte, destule vor ramane, vesnic tinere si ferice. Sebastian Bargau, Dragos Bucurenci, Cristian Sutu, Dojo imi par bune exemple.

V. Bloguri literare. Evident, tiparnita viitorului, fara cerneala, (aproape) fara costuri fixe este un vis devenit realitate. Lumea scrie deci literatura, in mare parte proasta spre execrabila, dar nu-i aici nici o rusine. Exercitiul invatarii, cat de public este el, il pune pe practicant intr-o pozitie buna : el castiga ceva. Restul, nu. Darius Groza este un exemplu chiar citibil, chit ca stilul prolix nu este pe gustul tuturor. Mai sunt Dono, Mintea de ceai, si destui inca.

VI. Bloguri de cultura. Ducand exercitiul limbii inca un pas inainte, dupa stilistica urmeaza chiar logica. Gramo ar putea fi un exemplu, si cu permisiunea dumneavoastra, ultimul pe lista, subsemnatul. A incerca sa scrii nu doar dur, nu doar pentru a fi scris, nu doar corect, nu doar autentic, nu doar bine, ci putin din toate acestea si inca putin peste, un putin greu de definit si usor de remarcat este evident un exercitiu inutil si imposibil. Cata voluptate.

Intelegand ca nici o lista nu este exhaustiva, nici chiar acestea de mai sus, si intelegand ca nimeni nu va fi niciodata de acord cu nici o opinie a altuia despre sine, cam asta ar fi ce am priceput eu dintr-o luna si sase mii de bloguri.

----
* Nevrand sa deranjez cu track-backs, voi trimite link-uri doar catre oamenii ce nu-mi sterg in mod curent comentariile.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

34 Responses

  1. eu cred că fiecare participant la blogosferă, care a şi socializat puţin are propria lui clasificare. şi a ta e foarte ruşită, felicitări! deşi se putea trata mai pe larg... dar, întotdeauna există un dar! :)

    dintre cei enumeraţi de câtre tine, deşi i-am văzut în zelist, îi citesc doar pe: darius groza(foarte puţin, mie blogul lui mi se pare mai degrabă blog personal, decât literatură) şi gramo(puţin, deşi într-o vreme îi atacam) pe care cred că i-ai catalogat perfect!

  2. Victoria Casian`s avatar
    2
    Victoria Casian 
    Friday, 6 February 2009

    Opinia mea despre asa numita "blogosfera" nu este una tocmai buna :). Am realizat ca exista oameni care duc o viata de sobolan virtual si asta nu ma face decat sa simt repulsie fata de oamenii astia. Exceptie fac oamenii, nu toti, prezentati de tine. Parca mi-e mai mare dragul sa ii citesc cand vad ca au ceva in creier :)

  3. Mă rog, asta ca teoria cu partea lemn-oasă şi partea fer-oasă, dar a a vut o parte haioasă. În ultima frază:
    "voi trimite link-uri doar catre oamenii ce nu-mi sterg in mod curent comentariile"

    Mă distrez de cei care încă abia au creat un blog, primul lucru pe care îl fac este să activeze opţiunea de moderare (în sensul de a nu intra automat vreun - practic niciun - comentariu).
    Nu ma refer la procedura ca doar la prima replica sa fie pus un asemenea filtru (deci, dupa aprobarea contului restul mesajelor intra fara sa fie nevoie de acceptul titularului de blog).

    Dar ce comentarii faci de îţi sunt şterse curent respectivele mesaje?

  4. Eu cred că te-ai implicat foarte mult în blogosfera românească, nespus de mult chiar. Şi aş vrea să te întreb de ce ai făcut asta. Sunt convinsă că ţi-a mâncat o grămăjoară de timp nu doar să scrii pe blog ci şi să citeşti şi să-ţi exprimi părerea peste tot unde ai găsit că pică bine.
    Ce ţi-a ieşit din asta e clar: clasificarea pe care am reuşit eu s-o fac după jumătate de an de "blogging" tu a tras-o într-o lună.

  5. Noroc de criza asta, ca ti-a facut o gaura in program!

  6. scrii ceva despre bloguri? sau din pură curiozitate?
    dacă scrii ceva, m-ar interesa.

  7. Pinocchio`s avatar
    7
    Pinocchioinsigna de prim sosit 
    Friday, 6 February 2009

    Pe urma ar fi interesant de constatat ce categorie prefera Alex Leo Serban :-)

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 February 2009

    @Fanita : Clar ca fiecare are in capul lui o clasificare, si asta este foarte bine, de fapt. Omul ce nu incearca sa puna o ordine in lucruri e de fapt un fel de planta asa.

    Pe chestia cu detaliile, ma straduiesc in general sa scot articole intre 500 si 1500 de cuvinte. Mi se pare din experienta proprie ca astea ar fi limitele unui articol rezonabil.

    Pe de alta parte, nu puteam trata nici 4 bloguri per cuvant :) asa ca am facut ce-am putut, dar ma gandesc ca s-ar putea sa mai aprofundez mai incolo.

    Clar nu exista specii pure, si ca atare orice blog anume aluneca, cu fiecare post, intr-o directie ori alta.

    Rationamentul dupa care m-am ghidat la impartire a fost urmatorul : dintre toate atributele unui blog, care este cel ce ar atarna cel mai greu in ochii unui vizitator ? Care e piesa cea mai grea (ca raritate, ca reusita, etc) din constructia blogului respectiv ?

    Sigur ca Groza scrie strict pe teme de blog personal. Dar el scrie intr-un stil anumit, pe care n-as merge pana acolo la a spune ca l-a inventat, dar mi se pare ca l-a impus ca mod valid de comunicare cel putin pentru internetul romanesc.

    A trata teme (intentionat ?) triviale intr-un stil anumit este cea mai buna metoda de a pune in valoare stilul in sine, neeclipsat de tema ori intriga ori vre-un personaj mai reusit, si ca atare suspectez cel putin o miza, daca nu de-a dreptul o reusita literara.

    Cu siguranta este o reusita personala pentru Darius Groza, care scrie pe blog exact asa cum, nu ma indoiesc, i-au spus profesorii lui de la scoala de comunicare ca nu trebuie sa scrie. Ma gandesc ca este si un pariu cu sine acolo, o auto-demonstrare a futilitatii educatiei institutionale in lumea contemporana, lucru pe care sigur, noi il putem cunoaste bine si de-o vreme, dar oamenii mai tineri inca au a-l descoperi pentru sine.

    @Victoria Casian : Bun, si pentru oamenii care duc o viata de sobolan real, incastrati intre cubul de locuit si cubul de muncit, ce simti ?

    @delta : Chestia cu blogurile e si mult de invatare. Cam toti cei ce scriu azi bine au scris prost mai demult, cel putin prin comparatie. Oamenii fac tot felul de tampenii incredibile pe primul lor blog, care le trec mai incolo, dar in fapt... daca-ti amintesti prima intalnire, poti zice ca tot asa ai proceda si chiar procedezi azi ?

    @Bau : Suna pretentios, dar e mai mult o chestie de organizarea si eficienta muncii decat de efort pur si simplu.

    Poate ca mi-a mancat mult timp, dar in luna asta am dormit, am gatit, m-am plimbat, am si consultat, am tinut doua meet-uri si urmeaza maine al treilea, cat de mult timp putea sa-mi manance efectiv ?

    @Grillo Parlante : Daca ai stii ca eu revin dupa 3 ani de concediu, n-ai mai crede ca e de la criza :)

    Din care de altfel pot spune ca am castigat mult mai mult decat am pierdut.

    @ana pauper : Inca nu mi-e clar, de la inceput am gandit sa las proiectul asta sa-si curga viata lui asa cum va fi ea, ma gandesc ca vom mai vedea.

    @Pinocchio : Eu tot nu-s lamurit daca bizarul personaj ce semneaza als e chiar Alex Leo Serban, desi mai multa lume in tema insista ca asa ar sta lucrurile, mie greu imi vine sa cred. Prea mare diferenta, desi am avut totusi ocazia sa vad ce imense genuni poate induce un ecran si-o tastatura.

  9. Aprecieri calitative asupra blogosferei romanesti se pot face oricand dar apare intrebarea: ce criterii are in vedere cel ce emite o aemenea opinie si ce informatii are la dispozitie? E dificil sa scrii despre blogosfera pentru ca nu stii niciodata ce risti sa uiti pe dinafara. Nu poti scrie despre toate blogurile, nu poti scrie despre toti bloggerii, si chiar daca apuci sa citesti cativa, tot va fi greu sa generalizezi.
    Orice s-ar spune, fiind formata din zeci de mii de individualitati, blogosfera romaneasca este extrem de complexa. Dar tu ai inteles ceva din ea intr-un timp record. Ai surprins cat de cat esentialul.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 February 2009

    Absolut de acord, de aceea si zic, "concluzii este mult spus".

    Totusi, complexitatea obiectului nu trebuie sa descurajeze subiectul cunoscator, in fond, cate nenumarate bile de biliard exista pe lume, si vor mai exista, si totusi Newton le descrie evolutia, si azi, si ieri si maine.

  11. @Mircea Popescu:
    Nu ştiu cât de mult timp îţi putea mânca, îţi spun doar că în săptămânile în care merg la şcoală o răresc considerabil cu postatul/navigatul pe blog. Şi eu merg doar la o amărâtă de şcoală, tu ai şi un servici.
    Dar felicitări şi spor la scris în continuare!

  12. Pinocchio`s avatar
    12
    Pinocchioinsigna de prim sosit 
    Friday, 6 February 2009

    ALS si Alex Leo Serban par sa fie doua personalitati ale aceluiasi individ. Concluziile le trage fiecare pe barba lui :-)

    Ideea era (dar stilul meu este aluziv-prolix prin natura, asa cum a observat domnul Serban, drept care nu era sa o formulez explicit de la inceput) ca fiecare tip de blog atrage o anumita categorie de vizitatori, tot asa cum fiecare tip de obiect mirositor atrage o anumita categorie de insecte zburatoare. In acest sens putem completa modelul propus de tine.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 February 2009

    Ah, bon, pai atunci ma gandesc ca-ti revine responsabilitatea sa aflii ce-l atrage pe stimabilul :)

  14. Mircea, sunt socata sa ma gasesc intr-o asemenea lista de top. Sincer iti multumesc pentru apreciere si ma bucur ca iti place micutul proiect.

    Delta, optiunea de moderare sa stii ca nu e chiar atat de "hitlerista' pe cat pare la prima vedere. Pentru a tine spam-ul deoparte e indicat sa ai optiunea de 'moderate first comment". Akismet da gherle uneori si asa ai sansa de a nu te trezi cu cine stie ce texte rusesti pe blog. Odata ce un comentator are deja mesajul aprobat, tot ce scrie dupa aceea este la liber. Exista si cazuri in care pui comentariile pe moderare, daca nu esti online niste zile bune (asta la bloguri cu trafic ca lumea, nu al meu, unde sunt 10-15 comentarii pe articol) si chiar greseli. Pe unele bloguri de pilda toate sistemele astea anti-spam marcheaza uneori mesajele ca fiind "rele".

    Mircea de pilda ma suna acum cateva zile sa imi spuna ca iar i-a sters blogul comentariile. De fapt Akismet-ul l-a trimis direct la spam. Nu stiu prin ce minune. Sunt deci si erori, de aia stam cu nasul prin diverse optiuni, sa mai prindem ce scapa.

    PS: Mirciule, tomorrow viu si eu la Cuza la meetingul vostru. Abe' astept ;)

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Friday, 6 February 2009

    Te asteptam cu drag, avem a povesti chestii grele.

    @delta : Te-ar uimi cat de fragila e stima de sine a diversi blogosferi.

  16. Cu exemplul Gramo nu prea sunt de acord dar en fin. Clasificarea este iar prea sumara (am incercat si eu una acum vreo 2 ani). Uiti ca exista o scena mai ''underground'' a blogosferei.

    Curatirea despre care vorbesti va aparea in momentul in care veniturile ''marilor bloggeri'' vor scadea suficient cat sa nu mai faca prozeliti. Sunt curios cum va arata blogosfera romaneasca in 2 ani...eu personal cred ca voi tine mult si bine blogul pentru ca in lipsa unor idei suficient de interesante il pot transforma mereu intr-un ''blog profesional'' :)

  17. făniţă`s avatar
    17
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 7 February 2009

    ei bine, dacă e până acolo, nici blogurile ideologice nu intră nicăieri în clasificarea mp! hai să zicem, la profesionale, dar...

    dadatroll în ce categorie intră?

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Saturday, 7 February 2009

    Cum vine asta un blog ideologic ?

    Dada imi pare evident ca intra la I.

  19. făniţă`s avatar
    19
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 7 February 2009

    la dada, aşa mă gândeam şi eu!

    blog ideologic: toţi fraţii ortodocşi din wordpress(şi or mai fi şi prin alte locuri), sau cei pocăiţi(adventişti, baptişti sau ce or mai fi), noii dreptaci, stângacii.

    apoi ar mai fi tot feluri de proiecte gen: palestina lacrima mea, proiectul arche;

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Saturday, 7 February 2009

    Nu mi se par a fiind bloguri, sunt grupuri sociale, mai degraba ca yahoo groups or facebook groups decat bloguri, chiar daca se intampla sa foloseasca wordpress.

  21. Interesanta clasificarea.

    Blogosfera romaneasca este deja destul de complexa... In acelasi timp isi schimba forma in fiecare secunda, mereu aparand noi bloguri - personale, comune (mai multi prieteni), institutionale, tematice, ocazionale etc, etc. ce ofera noi si noi materiale, provocari sau mediocritati. Evident, calitatea variaza: de la foarte slab / slab (majoritatea / cele mai vizitate) pana la cele foarte interesante, gandite... Acest lucru este valabil si pentru blogosfera anglo-saxona (considerata a fi cea mai mare in ordinea accesibilitatii - pentru ca o avem pe cea japoneza, si mai mare :-) ). Si sa nu uitam si sutele de bloguri care dispar / sunt abandonate in fiecare zi.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Sunday, 8 February 2009

    Eu as zice ca proiecte comune nu pot fi, din principiu, numite bloguri.

    Altfel, orice website oricare ar fi el devine un blog, slashdot e blogul slashdot si asa mai departe.

    Blogul, in definitia din capul meu, e un website construit de un om, cel mult doi, dar daca-s doi musai tre sa imparta ceva, de preferinta un copil, sau asa ceva.

  23. "musai tre sa imparta ceva, de preferinta un copil, sau asa ceva." :-)

    Adevarul este ca sunt cam nou prin blogosfera si nu am teoretizat inca suficient notiunile ce tin de aceasta structura. Inclin totusi sa-ti dau dreptate in ceea ce priveste prezenta din spatele unui blog. Asa cum se spunea si mai sus, un blog nu este definit doar de faptul ca foloseste platforma wordpress sau blogsopt...

  24. domnule pinocchio,
    constat k ati facut o fixatie legata de persoana mea... v-as ruga (pe un blog neutru, iata), mai slabiti-ma!

    dle popescu,
    ar fi poate util sa veniti si cu dovezile acelor 'imense genuni' in care, chipurile, m-as fi pravalit derizoriu cascind ochii-n tastatura...?
    DETEST sa se vorbeasca dspr mine cind nu sint de fata! ;)

  25. In primul rand ma simt onorata ca ai scris pe blogul tau despre blogul meu. Nu era nevoie. Nu am nevoie de publicitate cum au altii. In alta ordine de idei, atat timp cat comentariile sunt placute sunt de acord. Dar de aici pana la a fi idiot de cinic...e cale lunga. Sper sa ma insel si comentariul/post-ul tau sa fie unul fara intentii rele. Daca e asa, mea culpa, domnul meu...si la multa publicitate...pe alte bloguri. nu la mine. Daca nu...solicit anularea atacului la infamia pe care am facut-o ca nu sunt un It-ist atat de bun. Mie imi place scriu. Ganduri , povesti...este un blog personal.

    Deci...mai pofteste, dar te rog abtine-te de la ironii. Nu ai vrea sa afli cat de cinic ironica pot fi eu.
    (App s-ar putea sa un fi singurul care a calatorit prin lume si a invatat sa injure in " cinica". ;)...in definitiv esti unn tip simpatic)

  26. si eu ti-am sters un comentariu, din greseala (tehnica asta..). In general primesc comentarii pertinente, pacifiste. Am primit unul singur care m-a ofensat (putin) dar l-am publicat. Ii admir pe cei care au nervii sa publice toate comentariile neprietenoase. Face rau la vanitate :)
    O zi buna!

  27. Am o propunere pt tine
    http://www.axyy-filme.com
    in dreapta am acolo o categorie : BLOGURI INTERESANTE
    te-ar interesa sa ajungi acolo ?

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 20 July 2010

    @G Las sa faca. Unde doare vanitatea creste.

    @AXYY Nu. Site-ul ala e o atrocitate.

    Ma rog, dintr-o perspectiva tehnica poate ca se scoate la suprafata, se, alea. Dar nu vad ce ar putea face un om acolo.

  29. Am intalnit destui care nu au nimic de transmis si se rezuma la un articol de 3 randuri cu titluri banale precum "am ramas blocat in trafic' sau " s-a lansat o noua melodie...si atat, decat titlul)
    Dar, din fericire exista si pareri interenate si afirmatii inteligente, sau trairi personale redate cu gust. Imi face placere sa citesc o scriere inteleapta chiar daca mesajul e scurt ( un mesaj scurt , cu talent, poate fi redat intr-o suta de randuri)

  1. [...] Iata ca au trecut sase luni de cand mi-am scos si eu legitimatie de bloger roman. Au trecut repede. Ma vad tentat, din nou, sa va povestesc despre ce-am inteles eu din blogosfera. [...]

  2. [...] ea insasi. Ideea a mai fost explorata pe-aici de la inceputul anului ([1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] si mai ales [8]) cu tot cu predictii de completa disparitie prin inghitire, si lucrurile se misca [...]

  3. [...] scurt, Mihai (cine e acest Mihai ? Sa-i dam un premiu.) confirma observatia straveche ca cititorii sunt mult mai competenti decat autorii de bloguri, pe la noi prin patrie. Chestie care [...]

  4. [...] citesc cam toate blogurile romanesti, si asta nu de ieri, de azi. S-au facut deja trei ani de zile, azi miine s-or face [...]

  5. [...] citat se intituleaza "Ce am inteles eu din blogosfera romaneasca" si uite ca deja e mai vechi de trei ani (de experienta). Deci aparent se [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.