Aseara ti-am luat inel...

Wednesday, 07 October, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sursa foto : AP

Sursa foto : NASA (interpretare artistica)

Asta noapte, Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA a anuntat o descoperire interesanta : Saturn mai are un inel, observat de Spitzer Space Telescope (care orbiteaza in jurul Soarelui la arpoximativ 100 de milioane de kilometri distanta de Pamant).

Cea mai mare parte a pulberilor care formeaza inelul incepe la aproximativ 6 milioane de kilometri distanta de Saturn si are o grosime semnificativa, de inca 12 milioane de kilometri, de o suta de ori cat diametrul planetei. De fapt, volumul inelului este ceva mai mare decat volumul Pamantului. De un miliard de ori mai mare. Planul orbital al noului inel este inclinat cu aproximativ 27 de grade fata de planul celorlalte inele, si se extinde dincolo de orbita satelitului Phoebe. Atat acest satelit, cat si inelul nou descoperit orbiteaza in directia opusa celorlalte inele si celorlalti sateliti mai importanti, incluzand Titanus si Iapetus.

Cum se face ca asa de mare fiind, inelul n-a fost observat pana astazi ? Adevarul este ca densitatea materialului care-l compune este redusa, atat de redusa incat un observator uman care s-ar afla in mijlocul lui nu ar remarca probabil mare lucru. Pe masura ce ne indepartam de Soare, lumina acestuia scade in intensitate, iar la distanta la care se afla Saturn ea este deja destul de slaba. Telescopul Spitzer l-a putut observa doar pentru ca functioneaza in spectrul infrarosu, domeniu in care are o sensitivitate foarte mare, asa incat si slaba activitate a acestor particule a putut fi detectata.

Category: Breaking News
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. frumos, frumos, bravo ... asa si ? asta ne aduce paine pe masa ?

    :D ... glumeam ... orice tine de stiinta chiar ma intereseaza indiferent de natura descoperirilor. De regula zilnic aflu zeci de noutati in domeniul fizicii, biologiei, chimei si medicinii, uneori sunt atat de multe incat doar aleg ceea ce cred eu ca este interesant ptr mine.

  2. e ca si cum ai observa tu de la sol ce figura descrie aranjamentul tau din gardul de gradina, cu mentiunea ca e format natural. nu poti vedea asta decat ridicandu-te la in aer. cam asa si aici.

    abia astept sa se gaseasca viata in sistemul nostru solar. eu sunt covins ca exista, macar prin ceva asteroizi.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 October 2009

    @ByREV Daca ma enervezi, odata bag 85 de articole dezspre cum sa faci bani din blogging, dupa care inca o duzina de cum sa castigi bani inchiriind spatiul din nari, vorba lu' maestru' Carlin. Si-atunci sa vezi cum vii tu plangand la mine. Am zis!

    @fanitza Nah, n-are cum.

  4. 'poi nu exista o gramada de atmosfere pe diversi sateleiti si pe giganti de gaz?

    ceva tot pot sa ne ascunda acele atmosfere.

    apoi mai sunt fel si fel de corpuri ceresti, unele chiar purtataore de apa. stiu ca pare visator, dar e posibil sa dam de viata si pe la noi. de viata inteligenta sigur nu, dar de viata, de ce nu?

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 7 October 2009

    E hai, treaca de la mine, se poate sa se gaseasca ceva fosila de molusca pe Ganymede sau pe undeva. Dar gagici cu sani de gigant de gaz, veci pururi.

  6. Mai interesant decat inelul lui dan bitman:))))

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 21 February 2011

    Hahaha saru'mina.

  8. Hipsterilor`s avatar
    8
    Hipsterilor 
    Wednesday, 3 August 2011

    deci asta rezolva spatiul ala dubios de care ziceau ei ca exista intre planete, cum ca ar trebui sa mai fie o a Xa planeta cu o orbita enorma undeva inafara sistemului solar, sau o planeta s-ar fi iesit din sistem, etc etc? ala intre jupiter si restul de planete parca. in fine

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 3 August 2011

    Posibil sa da.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.