Asa ceva nu se poate decat in Romania.

Sunday, 09 August, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Dintr-un motiv care inca imi scapa, diverse organizatii anonime, care isi spun cu pompa "State", "Orase", "Tari" etc, dar sunt de fapt niste simple corporatii ca oricare altele, isi aroga diverse drepturi care mai de care mai fantastice, si evident insinueaza niste obligatii inca si mai fantastice pentru tot restul lumii, ca doar nu-s prosti sa-si aloce lor obligatiile si celorlalti drepturile.

Asa de exemplu, au dreptul de a-si da credit. Ele, lor insile. Oricat doresc. Tot restul lumii are obligatia de-a lua chestia asta in serios. Deci, firma X decide ca de maine are un miliard de lei credit. Ca asa zice ea. Poimaine, patronul firmei X se duce la restaurant, mananca bine, bea ca un porc, si plateste cu... credit. Si lasa si ciubuc. Tot credit. Ospatarita se duce acasa cu o hartie pe care scrie "marea si nemaipomenita si fantastica firma X iti promite ca-ti va plati un ciubuc".

Daca se intampla ca ramane fara credit, sau daca ospataritele, instalatorii, soferii si restul oamenilor incep sa-si ceara si ei banul, sa poata manca si cumpara dresuri si alte necesitati, nici o problema. Firma X isi mai scrie credit, ea de ea ei insasi si li-l da pe ala. Si gata.

Ei, asta-i una. Tot firma X, in virtutea faptului ca ea-i ciumeca (cum poate fi o firma asa ceva nu-i clar, dar se pare ca se poate), ia de la toti ceilalti fraieri care nu-s ciumeci ca ea, dreptul de ciumec. Ce-i aia "ciumec", va intrebati ajunsi aici ? N-am idee, sincer sa fiu, elementele antisociale care folosesc termenul nu par capabile sa ii ofere o definitie coerenta, si nici nu par preocupate sa incerce, fiind mult mai ocupate cu sarcina mai lucrativa de-al impune fraierilor.

Deci, ca definitie operationala, asa cum se observa functionarea in practica : dreptul de ciumec sunt niste bani, pe care unii ii platesc si altii ii aduna, pentru motivul ca ultimii s-or gandit sa ceara, si primii sunt destul de prosti sa dea. Cam asta. Sigur, "ciumecii" ofera oricarui curios motivul mai practic ca "daca nu scoti banu iti sparg fata", dar e destul de evident ca prostioara asta n-are mare valoare probatorie : prin insasi functionarea sistemului, fraierii sunt mereu mai multi decat auto-proclamatii ciumeci, si ca atare, e destul de clar cine sparge fata cui daca-i pana acolo.

Ei, si-acum ajungem la combinatia care nu se poate decat in Romania : Firma X plateste toti furnizorii, fara exceptie, cu hartii pe care scrie ca ea, superba si minunata firma X, se angajeaza si promite sa plateasca pentru bunurile si serviciile consumate. Pe de cealalta parte, firma X pretinde de la toti furnizorii dreptul de ciumec, si anume, ca un procent, care trece binisor de 30%. Si nu accepta hartii prin care fraierii se angajeaza si promit si ei sa plateasca. Nu neica, ei, fraierii, nu-s superbi si minunati suficient cat sa conteze hartiile lor. Ei au de platit in chiar bani. Si mars.

Deci un prapadit care a facut prostia sa repare buda firmei X, pe langa ca s-o umplut de cacat de sus pana jos, primeste o hartie pe care scrie firma X iti va plati mia ta de lei. Punct. Dupa care are de platit trei sute cincizeci si noua lei si patruzeci si cinci de bani. Si repede, pana nu incep penalitatile.

Ei, cum va suna asa ceva ? Este ca doar in Romania e posibila asa o chestie ?

Ei uite ca nu-i. Firma X este cunoscuta si drept Guvernul Statului California (da, ala condus de super-ciumecul Arnold), suma totala trece bine de 600 milioane de dolari, si fraierii se judeca prin tribunale. Asa, ca chestie.

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. Asta este peste tot. Nu conteaza tara, statul, etc.
    Criza vine tot din bani virtuali, pentru ca-s la indemana alora ciumeci.
    Este foarte simplu. Atat de simplu...

  2. Am citit cateva din recenziile tale despre afacerile mlm. Adevarul e ca nu faci cat doua cepe degerate. M-as mira sa castigi un banut din ceva-altceva decat pomana de la inmormantari. Sigur nu traiesti de pe urma comertului,ci ori iti castigi painea din "scamatorii" ori vai de patronul care te are angajat. SINCER nu am habar de ce ma chinui sa-ti scriu aceste randuri pentru ca-mi pierd vremea cu tine baiete. N-ai avea cum sa ai succes pentru ca tu nu stii ce inseamna cuvantul RELATIONARE. Pornind de la aceasta banala expresie,se construieste tot succesul. TRECI SI MAI INVATA. STUDIAZA. Peste 20 de ani poate mai acumulezi ceva informatie sa avem subiect de discutie. Vai si de cei care te citesc si-ti dau crezare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Sunday, 9 August 2009

    @sly Inca banii ca banii, da' uite ca se extind.

    @gabi Unde ai citit recenziile alea ?

  4. @gabi, ioai mama, nu stiam pana acum ca-i vai de capul meu, multam ca m-ai luminat. Ma gandeam sa incep sa ma tai cu lama, dar cum mi se falfaie de ceea ce inseamna succes, raman totousi la cititul trilemei ca mai apoi sa umbresc pamantul, fara pic de succes, dar noa, fericit, ca asa se spune despre cei saraci cu duhul.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 9 August 2009

    @sorin Cei saraci cu d'uh-ul.

  6. Gabi la ce face referire?

    In alta ordine de idei, nu pricep exact de ce ominii ce-or lucrat cu statul nu si-or bagat picioarele mai devreme. Tre' sa existe vreo lege acolo care sa interzica unui stat sa plateasca cu aer.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Sunday, 9 August 2009

    Pai exista, da' stii tu cum e, cand dai legi nu le dai pentru tine. Ce, in Romania nu exista scris clar in lege organica ca modificarile la Codul Fiscal se aplica fara exceptie in anul urmator adoptarii, si baietii or implementat impozit forfetar pe la jumatatea exercitiului ? E ?

  8. romania inedit`s avatar
    8
    romania inedit 
    Sunday, 9 August 2009

    Pai daca nu emiteau IOUs dadeau faliment pana acuma !
    California este a cincea economie mondiala , asa ca isi permit bagabonteli din astea !

  9. Pai, criza asta nu are cauze si in acest fenomen?
    Statul ia cand vrea si plateste cand doreste, adica mult mai tarziu. Ramburseaza tva-ul peste 6luni si pe firme le beleste cand nu platesc cas-urile la o luna, samd.

  10. HA! Am venit si eu din concediu si m-am apucat de citi bloguri. Si ce sa vezi, peste ce dau prima data pe Trilema? Peste postul asta. Hai ca de data asta sun pe-o mite cu tine (pana si la folosirea cuvantului "ciumec", pe care l-am preferat lui "ciumpalac"). Ce surpriza placuta!

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 14 August 2009

    @romania inedit Ei pot sa-si permita, ca am impresia ca-si fac iluzii, si cu iluziile vor si ramane. California se depopuleaza la o rata nevazuta din razboiul cu Spania.

    @Ciolanus Ba are. De fapt, eu incep sa suspectez ca actuala criza este pur si simplu faptul ca internetul a facut statele inutile, si sunt pe punctul de-a disparea.

    @Andu Io nu mi-am inchipuit ca-i asa de rar sa fim pe-o minte cat sa surprinda :D

  12. Mai pe larg. Eu nu-s ceea ce se cheama un blogger (sau ce inteleg eu ca-i un blogger), nu am destula disciplina pentru asta. Dar imi vin tot felul de idei pe care le-as pune pe blog. Una la care am revenit de mai multe ori in ultimele doua luni e sa incep un serial care sa aiba un titlu de genul "Numa la noi la romani...". Si vin eu din concediu, fac o zi de lucru cu avant si pe dupa-amiaza, asa spre seara, imi vine pofta de scris un post (sub impresia primei zile inapoi in tara). Il scriu eu, il postez si azi in pauza de cafea, ce sa vezi la Popescu pe blog acu cateva zile? "Asa ceva nu se poate decat in Romania." Ei, aia m-a surprins, coincidenta faptului ca in sfarsit m-am hotarat sa incep serialul, cu faptul ca ai scris o chestie foarte similara ca angajament general, chair daca nu si ca detaliu sau comentariu adiacent.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 14 August 2009

    Vezi, daca intrai sa citesti duminica, te scutea de-un scris joi :D

    Eu sincer iti spun ca ma gandeam, uite ce chestie faina, o vazut omu' aici si-o scris si el punctu' lui de vedere, dar se vede treaba ca nu-i nevoie de internet, avem supra-constient colectiv sau ceva de-astea borgice.

  14. Am folosit timpul (scump! foarte scump! - au astia in Viena niste preturi la cafea si la net de te crucesti) de la o cafenea wi-fi ca sa imi citesc mailuri si sa scriu o chestie scurta. Dupa cum spuneam, nu-s eu foarte blogger... le si scriu rar, le si urmaresc rar.

    Oricum, resistance is futile!

  15. făniţă`s avatar
    15
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 14 August 2009

    bancnota în fapt ce este? nu este tot un cec de fapt?

    iar plata scripturală nu urmează tot aceşi logică ca şi ce scrii tu aici?

    în fapt moneda nu este un credit? dacă nu avea încredere în ea, nu am folosi-o...

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Friday, 14 August 2009

    Bancnota este un cec, dar (ideal) este un cec garantat de-un tert. Ion ii plateste lui Gheo, dar cu bani a caror valoare e garantata de Hassan. Plata scripturala, idem.

    De fapt, valoarea monezii exista si se mentine doar in masura in care e o unitate de masura. Odata ce statul se apuca sa tina si masura monezii, si s-o si foloseasca, el cade intr-un conflict de interese care nu se poate rezolva decat prin renuntarea la moneda respectiva.

  1. [...] mediul privat din Florida (care nu se pune ca mnoa, Florida, Mafia, hello ?!), si cum se respecta drepturile si libertatile prin California (da' nu se socoteste ca doara ala-i cu adevarat taramul tuturor posibilitatilor) sa privim si acest [...]

  2. [...] viata politicianului mediu. Cam ca si-n Romania prin 1996, sau ca-n New York-ul din 1861, sau ca-n Statele Unite de prin 2009. Plina lumea asta de tigani, este [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.